Skocz do zawartości
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

piszecie tu o wszystkim co zwiazane z ta płyta jest.

Użytkowników jest wielu,

jestem jednym z Was co posiada ten model płyty ale mam problem nadal z portem podczerwieni, który chciałem zainstalowac na tej płycie.

Zakupiłem kilka juz portów podczerwieni pod USB ale jest ten sam defekt, resetuje mi sie komputer.

Czy możecie i Wy sprawdzic, ( jezeli nie macie i nie uwzywacie, pozyczcie od znajomego i sprawdzcie ) czy macie identyczny objaw po zainstalowaniu i wyjeciu Irda z portu USB - tedy komputer sam się resetuje

Dzoeki z góry!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problemow jest bardzo malo... ja bym powiedzialJEST JEDEN - plyta jest bardzo awaryjna :)

no ale to w koncu asus, wiec nie spodziewajmy sie po nich zbyt wiele :P

szkoda tylko ze niewiele jest firm ktore potrafia na intela cos dobrego wyprodukowac.

A ja mam wrażenie, że ona jest nie śmiertelna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktoś używa na P5B Delux Wi-Fi 4x512 lub 2x512 i 2x1024 jednocześnie ?

Chce kupić jeszcze przynajmniej 1Gb w tej chwili mam 2x512 i nie wiem czy sprzedać stare i kupic 2x1024 czy może dołożyć jeszcze 2x512 badz nawet 2x1024. Mam geil ultra i myśle że przy nich pozostane .... a może macie jakieś inne propozycje ?

Pzdr Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wczesniej w tym watku pisalem o moich problemach z piszczacym dzwiekiem, wiec porzyczylem starego sb i to samo... glosniki dalej piszcza. dodam ze glosniki na innym kompie dzialaja ok.

co ciekawe robilem format i to samo nie mam juz pojecia co to moze byc any idea ?? najwiecej piskow sluchac w grach szczegolnie w menu , mp3 tylko czasami piskna i tyle. czasami tez slychac piski gdzie rozciagam okienka w windowsie...

Edytowane przez Halfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy przeczytales caly moj post ale porzyczylem Sound blastera od kolegi i dalej jest to samo. a wszystko dzieje sie po zmianie plyty glownej i proca. sprzet nie podkrecony.

dodam ze na innych kompach wszystko ok glosniki jak i sb

edit

znalazlem przyczyne - to piszczy tagan... pod duzym obciazeniem

Edytowane przez Halfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam pewien problem. kupiłem p5b-vm wiem ze to nie to co p5b delux ale mam pytanie. płyta nie chce sie odpalic z prockiem e4300 wiecej niz 220 fsb wiec totalna kicha , z e6600 startuje na 266 wiec wydaje mi sie ze nie powinno byc problemu z e4300 . próbowałem ustawiac 7 x 266 i nic to samo. po zapisaniu ustawien w biosie komp się wyłącza po chwili włącza ( brak sygnału na monitorze) i znowu wyłącza i tak w kółko. wiem ze to płyta mikro i nie wiele mozna se spodziewac ale na zachodznich forach widziałem ze swobodnie idzie 300 mhz wiec co robie zle ? ram na 533 mhz puszczony goodramy 667 pcie ustawione na 100 mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa wam AI NAP powyzej 430 MHz?

U mnie po wyzej tej wartosci ni ewybudza sie z tej funkcji

podejrzewam ze jakis element juz nie wyrabia

zauważylem że napięcie na procka zaraz przy uruchomieniu ze stanu uspienia wynosi 1.19V

pozdro

Sprawdziłem miernikiem i gra nie warta świeczki

po uruchomieniu AI Nap róznica ok 5 W na kożysć tej funkcji

to juz wiecej mozna zaoszczedzic używając Right Mark clock utility bo ok 10 W

Natomiast sprawdziłem pobór pradu przy wyzszym napieciu (normalna praca 1.275 przy 3.0)

1.475 i 3.44GHz pokazuje róznice nawet 25 Wat

Edytowane przez wierch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam pewien problem. kupiłem p5b-vm wiem ze to nie to co p5b delux ale mam pytanie. płyta nie chce sie odpalic z prockiem e4300 wiecej niz 220 fsb wiec totalna kicha , z e6600 startuje na 266 wiec wydaje mi sie ze nie powinno byc problemu z e4300 . próbowałem ustawiac 7 x 266 i nic to samo. po zapisaniu ustawien w biosie komp się wyłącza po chwili włącza ( brak sygnału na monitorze) i znowu wyłącza i tak w kółko. wiem ze to płyta mikro i nie wiele mozna se spodziewac ale na zachodznich forach widziałem ze swobodnie idzie 300 mhz wiec co robie zle ? ram na 533 mhz puszczony goodramy 667 pcie ustawione na 100 mhz

problem jest taki że przy 266 płyta ustawia inne dzielniki dla pcie/pci a że nie działa pcie lock (podobnie jak na p5ld2-vm se) spróbuj podnieść pcie do poziomu 110-115 i wtedy zobacz do ilu dojdziesz z fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam wrażenie, że ona jest nie śmiertelna :)

Mylisz się, jak się chce zmierzyć napięcie na procku a się o tym nie ma zbytnio pojęcia (myślałem że to jest na całym tym zwoju a nie tylko na nóżce więc sobie pomacałem trochę na ślepo) to można płytkę po prostu uwalić przez zwarcie, mnie się w każdym razie udało... :P, ponad miesiąc bez kompa (no dobra, PII-400, ale to taki kalkulator przerośnięty) i Commando za dopłatą ;).

401 i w góre - na 400 podobno są problemy? więc dlatego 401. Powyżej 420 się nie bawiłem (boxowe chłodzenie :mad: )

To jest słabość chipsetu po prostu, jeśli jest dobry to 400 zrobi bez problemów nawet na 1,25V, na 1,45V na pewno większość. 401 jest mniej więcej tak wydajne jak 380 (SuperPi-tested, tzn. konkretnie 400 było wydajniejsze od 422, w inne rzeczy się nie bawiłem ;)).

"Trudność" osiągnięcia FSB 400 jest mniej więcej taka jak FSB 470 - na 401 następuje zmiana strapa, wydajność gwałtownie spada i obciążenie chipsetu maleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem jest taki że przy 266 płyta ustawia inne dzielniki dla pcie/pci a że nie działa pcie lock (podobnie jak na p5ld2-vm se) spróbuj podnieść pcie do poziomu 110-115 i wtedy zobacz do ilu dojdziesz z fsb

Skoro blokada dzielnika jest zrypana, to chyba lepiej obniżyć PCI-E ile się da, wtedy wraz z rosnącym FSB podniesie się jego taktowanie do normalnych poziomów :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosze się z zamiarem wymiany mojej P5W DH Deluxe na własnie P5B Deluxe WiFi/AP, mam pytania:

1. Jaką rewizję płyty najlepiej wybrac?

2. Jak jest z O/C na tej płycie, czy jest to raczej pewne ze wspomniane O/C będzie dobre czy jest to loteria?

3. Moja P5W DH Deluxe ma troche problemy z kompatybilnoscią z moimi pamięciami, dlatego wlasnie chce wymienic na P5B Deluxe WiFi/AP. Rozumiem ze ona bezproblemowo będzie działac z moimi memkami, i żadnych "jazd" czynić nie będzie?

4. Czy w/w zamiana z P5W DH Deluxe na P5B Deluxe WiFi/AP ma jakis wiekszy lub mniejszy sens?

pomoże ktoś? Bo jutro mam zamiar kupić ta płytke i nie wiem czy patrzeć za tą rewizją 1.04 czy za inna. Będe wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi