M4TEUSZ Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Jak zwykle o P5B "vanila" wszyscy zapomnieli :angry: Version 1202 2007/04/04 update Description P5B Release BIOS 1202 1. Fix system may sometimes hang after load default in setup then exiting right away while having Conroe CPU installed. 2. Add new uCode to support new CPU. File Size 587.48 (KBytes) Download from Global Niech ktoś to przetestuje :> po bojach z 1002 nie palę się by iść na pierwszy ogień Na razie, ani na forum asusa, ani na XS nie ma skarg, albo biedni ludkowie nie mają z czego ich pisać, albo bios działa :D Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 na p5be tez jest nowy. nic sie nie zmienilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) Na XS wykombinowano pencil-moda na vdimm do p5b "vanilla": opis Próbował już ktoś się nim bawić? EDIT: Bios 1202 dla p5b sprawuje się u mnie doskonale, oc wzrosło u mnie o 1MHz FSB w porównaniu do 1102, czyli jest takie jak w 0806 (maniak chyba jakiś ze mnie :lol: Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Jest nowy bios 1101 testował ktoś?? P5B Deluxe Release BIOS 11011 Add new uCode to support new CPU.2 Fix system won''t complete POST with GV-MVP/RZ2(TV tuner) connected and power on before motherboard. Nie widzę różnic w stosunku do poprzedniego biosu. OC takie samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RZULAS Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Witam. Sprawa dotyczy p5b. Mam pytanie : czy 1102 załatwia problem spadku pcie z 16 x na 1x i czy zdoła utrzymać stabilnie fsb na poziomie 440-450 ? Póki co mam 0701 i taktowanie na 110 mhz plus vsb 1,7 v i trzyma sie dzielnie, ale martwi mnie temperatura mostka a z założenia wentyla chyba nici (z resztą wydaje mi się że sam bedzie wył wniebogłosy) bo gtx go pokrywa :sad: Plus pod vistą, którą katuję (home prem 64 bit, która jest ewidentnie wcześniakiem) nie chodzi asus update więc czy lepiej użyć afudos czy ez flash? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 asus update chodzi elegancko na Viście premium 64-bit B) Radze ściągnąć ze strony asusa najnowszą wersję pod ten system. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RZULAS Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 (edytowane) Wczoraj nawet nie mogłem odpalić strony asusa. No i mam kolejny problem : Startowałem z dwiema kośćmi po 1 gb geil ddr2 ultra czyli 800 mhz na 880 i 4-4-4-12 przy 2,1 v. Dołożyłem kolejne dwie (taki sam komplet) i tu niespodzianka. Bios widzi 3000 mb pamięci podobnie vista a cpuz podaje ze mam 4 kości i 4096 mb...... Wie ktoś może skąd te róznice? (przekładałem kości więc sloty działają i kości raczej też, vista się odpala bez problemu, gry śmigają) :mur: Zapomniałem dodać, że bios 0701. I odpowiedź na post dem`a : no właśnie działam na 64 bitowym home premium vista Dzięki, tego mi potrzeba. Z poczatku myślałem, że to wina wersji biosu bo w opisach 1102 była mowa o wsparciu 4xdimm. Zaraz sprawdzę. No i sprawdziłem. Teraz winda i bios widzą pełne zasoby. Po dołożeniu 2 kości (razem 4) pojawiły się blue screeny, nie przechodził 3dmarka i super pi upadało już na 4M po 14 kolejce. Dałem v na ramach z 2.1 na 2.15 i się kula . Tylko że te pomarańczowe radiatorki lekko parzą :oops: To tak na marginesie gdyby ktoś był zainteresowany. Edytowane 11 Kwietnia 2007 przez RZULAS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 32 bitowy system nie będzie widział więcej niż 3GB ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Wczoraj nawet nie mogłem odpalić strony asusa. No i mam kolejny problem : Startowałem z dwiema kośćmi po 1 gb geil ddr2 ultra czyli 800 mhz na 880 i 4-4-4-12 przy 2,1 v. Dołożyłem kolejne dwie (taki sam komplet) i tu niespodzianka. Bios widzi 3000 mb pamięci podobnie vista a cpuz podaje ze mam 4 kości i 4096 mb...... Wie ktoś może skąd te róznice? (przekładałem kości więc sloty działają i kości raczej też, vista się odpala bez problemu, gry śmigają) :mur: Zapomniałem dodać, że bios 0701. I odpowiedź na post dem`a : no właśnie działam na 64 bitowym home premium vista A w FAQ'a zajrzałeś? B) mała podpowiedź - screen z opcjami pamięci w biosie i wszystko powinno śmigać. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 RZULAS - na zadnym biosie nie mialem problemow z dojsciem do fsb 490 1:1. tak samo - na zadnym biosie (ani zadnej p5b/p5be) ktore mialem nie bylo problemu z pcie - zawze trzyma x16. tylko dlx jest pod tym wzgledem zwalona, ze sie sama przelacza. aha - i nigdy nie bylo potrzeby podnoszenia pcie powyzej 100mhz - ustawiam odrazu 100 i dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Hej, mam głupi problem: jak ustawić RAID-0 na ASUS P5B?? Jest tylko jedno gniazdko SATA_RAID na płycie, a reszta to zwykłe SATA. Oczywiście kontroler znajduje mi tylko jeden podłączony do gniazda SATA_RAID dysk, a drugiego podłączonego w zwykłe SATA nie widzi... dobra już wiem trzeba podłączyć przez e-sata. Czyli generlanie masakra. Jak można zrobić takie [ciach!]o?? W jaki sposób w ogóle można porównywać produkty ASUSa do DFI?? Ok, wyżaliłem się. Czy teraz może mi ktoś powiedzieć czy są jakiejś przejściówki albo coś podobnego? Generalnie w moim przypadku ta płyta nadaje się na śmieci:/ Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez acd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 dobra już wiem trzeba podłączyć przez e-sata. Czyli generlanie masakra. Jak można zrobić takie [ciach!]o?? W jaki sposób w ogóle można porównywać produkty ASUSa do DFI??Pewnie że jest dostępny odpowiedni kabelek "sata to e-sata" widziałem je niedawno na allegro. Co do płyty to przy jej cenie i możliwościach nie ma na co narzekać, choć faktycznie raid to w pijanym widzie robili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) ja wrzucilem najnowszy bios i jest OK nie ma zadnych problemow. najleprze jest to ze moja p5b to jedna z perwszych czyli na ddr ma 2.1v max mierzone miernikiem ma kolo 2.15v a raczej miala. potem poszla na serwis. i od kad wrocila na ddr ustawione 2.1v jak mierze miernikiem to pokazuje 2,35v troche nie chce mi sie wierzyc ze daje 2,35v bo na delux pamieci mi sie wiecej grzaly na takim napieciu a tu sa letnie. ciekawe co tej p5b zrobili w serwisie;) pozdro! Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez Pixelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 U mnie nowy bios tez chodzi oki nic lepiej nic gozej. :P Wczoraj przesmarowalem mostek polnocny i mosfety normalna pasta i zdrapalem to cos co tam dali i temp wzrosla (nic dziwnego lepiej przewodzi) ale gdy dalem nawiew to spadla o 5 stopni z 30 na 25 milusi wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Czy komuś kto miał problemy z wyświetlaniem taktów i timingów pamięci w programach udało się to zwalczyć?? Zmieniam fsb, zmieniam dzielniki i [gluteus maximus], ciągle w cpuz, clockgenie i memset'cie nie mam podanych odczytów :mur: Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez Szuwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 U mnie wszystki timingi sa widoczne dopoki nie odpale MEMSET'a. Pozniej wszystko ginie i nic oprocz restartu nie pomaga. Co do nowego biosu jest jedno male zastrzezenie: po nacisnieciu "uruchom ponownie" komp sie wylacza ale juz nie wstaje, trzeba go zrestartowac recznie i wtedy jest git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lupota Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) czytamy, ze zrozumieniem ;) Nie zainstalowal sterownikow, bo ma zwis w trakcie wykrywania dysku. @hanti, ustaw tego jako sata1. Sprawdzałeś czy podobny problem występuje na innym dysku? I jeszcze jedno jaki masz BIOS? Witam! Wracam do tematu. Wczoraj postawiłem system ale Vista Home Premium 32 i czy tez powienienem był wgrać te stery podczas instalacji systemu ?? W sumie to nie wgrałem żadnych sterów. Wszystko ruszyło. Jedyne co zrobiłem to update BIOSa i stery do grafiki . Przy tej Viscie to na razie trochę się gubie. I mam od pocZĄtku problem z BIOSem ( teraz juz najnowszy) . Nie mogę z poziomu BIOSa ustawić daty i godziny. Nie reaguja na strzałki . Tylke te pozycje. Wszystko inne chodzi . Nie mogę też znależć ustawiania timinigów dla pamięci - czy zwykłe P5B ma je ? Wywalało mi blue screena i musiałem puścic pamięci na 667 i jest dobrze. Chciałem tylko podkręcić timingi bo CPU-Z pokazuje że mam CL 5 . Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez Lupota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 I mam od pocZĄtku problem z BIOSem ( teraz juz najnowszy) . Nie mogę z poziomu BIOSa ustawić daty i godziny. Nie reaguja na strzałki . Tylke te pozycje. Wszystko inne chodzi . Nie mogę też znależć ustawiania timinigów dla pamięci - czy zwykłe P5B ma je ? Wywalało mi blue screena i musiałem puścic pamięci na 667 i jest dobrze. Chciałem tylko podkręcić timingi bo CPU-Z pokazuje że mam CL 5 . Datę i godzinę możesz wpisać ręcznie z klawiatury numerycznej, timingi są wszystkie jakie ci się wymarzą, wystarczy zmienić ustawienie chipsetu z auto na manual, jak pamięci nie chcą działać stabilnie na 800 daj im wyższe napięcie. Polecam lekturę manuala, wbrew pozorom to się przydaje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Czy komuś kto miał problemy z wyświetlaniem taktów i timingów pamięci w programach udało się to zwalczyć?? Zmieniam fsb, zmieniam dzielniki i [gluteus maximus], ciągle w cpuz, clockgenie i memset'cie nie mam podanych odczytów :mur: Odpal memset'a - wpisz ręcznie timingi -save-reset i powinno być git Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lupota Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Datę i godzinę możesz wpisać ręcznie z klawiatury numerycznej, timingi są wszystkie jakie ci się wymarzą, wystarczy zmienić ustawienie chipsetu z auto na manual, jak pamięci nie chcą działać stabilnie na 800 daj im wyższe napięcie. Polecam lekturę manuala, wbrew pozorom to się przydaje ;) A jak ma się sprawa z AHCI i Vista Home Premium ? I czy mam instalowac jakies sterowniki ( oprócz garifiki i dzwięku ) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korowiow Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam Mam Płyte P5b Deluxe bez Wifi. Mój problem to ciągle zmieniające się ustawienie PCI EXpress z 16 na 1 jest to strasznie denerwujące. Umnie objawia się to głównie po zresetowaniu kompa (dziwne czasem po restarcie jest sygnał z BIPERA "Długi - Krótki - Krótki") nie wiem co powoduje że taki wydaje dźwięk Procesor który mam to Core 2 Duo E5300 \ Pamięci 2x1GB Geil Ultra 667MHz FSb mam Ustawione na 400 a pamięci idą na 1:1 800Mhz ATI x1900XTX 256 Asus Cooler Ninja Bios który posiadam to 0804 To chyba tyle Jestem początkujący w OC i ucze się tego sam więc prosze o wyrozumiałoś i nie denerwowaniu się na może głupi mój problem :) Bardzo Bym prosił Kolegów o pomoc w ustawieniach Biosu( Napięcia bezpieczne dla pamięci i procesora chipsetu itd. jakie opcje zaznaczyć jaki bios najlepiej wybrać) dla mojego konfigu oraz Pomoc w Problemi z PCI Express , wiem że jest kilka sposobów ale jak narazie żaden się nie sprawdził na dłuższą mete. Pozdrawiam i czekam na Pomoc Wrazie czego prosze pisać na emaila arturwaclawek@mmj.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Memsetem 3,2 nie mogłem nic zmienić, cl zawsze ustawiało się na 3 :mur: zassałem 3,0 i poszło uff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scroll Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Jaka bezpieczna temperatura dla NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Sporo nowych rzeczy pojawiło się na stronce Asusa(sterowniki audio, raid, lan itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 witam, po 2 dniowej przygodzie z p5n-e sli zmieniam mobo na p5b deluxe (udało mi się trafić na p5b deluxe z hr-05 za 325 zł), mam pytania Czy hr-05 pasywny wytarczy do schłodzenia NB Czy radiator na SB któy jest standardowo spokojnie schadza SB pry oc planuje kręcić e6400 na 3,2-3,5 ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 HR-05 mialem na nf4 ktory sie bardziej grzal niz 775 wiec spokojnie starczy pasiv bez dodatkowego chlodzenia. standardowy radiator na SB tez wystarcza, ale przesmaruj go lepsza pasta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avatar25 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Witam ;) Mam stale jeden ale potworny problem z PCI Express rozpoznawanym jako 1x a nie 16x. Co uruchamiam to zle mi pokazuje. Mam plytke Asus p5B Deluxe z najnowszym biosem pamiatki na Micronach do tego C2D 6300 na FSB500 napiecie dla proca 1,35 a dla pamieci 2,4. PCI Express ustawilem sztywno na 100. Nie kombinowalem z napieciem na PCI Ex i na mostku polnocnym. Kazda rada na wage zlota :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hausner Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Witam ;) Mam stale jeden ale potworny problem z PCI Express rozpoznawanym jako 1x a nie 16x. Co uruchamiam to zle mi pokazuje. Mam plytke Asus p5B Deluxe z najnowszym biosem pamiatki na Micronach do tego C2D 6300 na FSB500 napiecie dla proca 1,35 a dla pamieci 2,4. PCI Express ustawilem sztywno na 100. Nie kombinowalem z napieciem na PCI Ex i na mostku polnocnym. Kazda rada na wage zlota :mur: Sproboj ustawic PCI Express na 105mhz moze ci pomoze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avatar25 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Sproboj ustawic PCI Express na 105mhz moze ci pomoze... Niestety nie pomoglo moze jakies inne sugestie ? W zasadzie to co uruchomie system mam PCI Ex x1 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 To spróbuj 103MHz, 104MHz u mnie pomaga ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...