LordKszyh Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Faktycznie sprawdziłem na orthosie i nie widze żadnej różnicy w temperaturze. Brawa dla Asusa za najzabawniejszy w sezonie opis nowego biosu "Finetune CPU temperature detection algorithm" :banana: :banana: :banana: Uśmiałem sie setnie, ale to chyba śmiech przez łzy :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Nowy bios nie zmienił nic temperatury są takie same jak były... *darkx Nowy gf9... ma być podobno na PCI-E 2.0 PCI-E 2.0 jest kompatybilny wstecz z PCI-E 1.1. Stąd moje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Mam pytanie. Mianowicie kiedyś miałem ustawione że po włączeniu trybu wstrzymania (win XP) komputer całkowicie sie wyłaczał, a w tej chwili coś pokreciłem i nie wiem która opcja za to w biosie jest odpowiedzialna. Komputer zamiast się całkowicie wyłączyć nadal działa - kreca sie wentyle świecą katody ... Jest to dla mnie bardzo ważne licze, że ktoś mi pomoże ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKszyh Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Mam pytanie. Mianowicie kiedyś miałem ustawione że po włączeniu trybu wstrzymania (win XP) komputer całkowicie sie wyłaczał, a w tej chwili coś pokreciłem i nie wiem która opcja za to w biosie jest odpowiedzialna. Komputer zamiast się całkowicie wyłączyć nadal działa - kreca sie wentyle świecą katody ... Jest to dla mnie bardzo ważne licze, że ktoś mi pomoże ;) Wydaje mi się ze wcześniej korzystałeś z opcji HIBERNACJA i dlatego komp się wyłączał, a teraz korzystasz ze STANU WSTRZYMANIA a to działa inaczej... Wejdź do Panelu Sterowania>Opcje Zasilania>Zakładka Hibernacja i sprawdź czy masz włączoną tą opcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Wydaje mi się ze wcześniej korzystałeś z opcji HIBERNACJA i dlatego komp się wyłączał, a teraz korzystasz ze STANU WSTRZYMANIA a to działa inaczej... Wejdź do Panelu Sterowania>Opcje Zasilania>Zakładka Hibernacja i sprawdź czy masz włączoną tą opcję.hibernacja to jest zupełanie co innego. Pamieć ram jest wtedy zapisywana na dysku ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordKszyh Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 wracając do tematu nowego biosu pod P5b Deluxe/WiFi to czy ktoś może mi wytłumaczyć, gdzie mogę się dopatrywać jakiś zmian i co oznacza ten opis wyraźnie świadczący o poprawieniu algorytmu mierzenia temperatury? Może ja mam coś nie tak, albo jestem niedouczony że nie widze żadnej różnicy? Kolega co ma Abita AB9 nie może się nadziwić czemu mam tak wysokie temperatury w stresie na tym samym procku... Zdaje sobie sprawe że różne egzemplarze tego samego modelu potrafią się różnie grzać, ale żebym ja w stresie miał 66 stopni na Infinity a on 45 na Freezer 7 Pro? Tylko niech mi nikt nie pisze "Sprawdź czy dobrze założyłeś cooler" albo "może źle nałożyłeś paste" bo te tematy już przerobiłem i wszystko jest jak należy :blink: Dlatego pokładałem nadzieje w tym że inżynierowie Asusa wreszcie nowym biosem naprawią te złe moim zdaniem odczyty ale byłem chyba naiwny :mur: . Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mycha Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Witam a czy ktos moze mi powiedzieć jak i co mam poustawiać w biosie zeby działał mi dysk IDE na jednej tasmie z DVDRW bo niestety jak podłacze pojedynczo to działa jedno albo drugie ja podłacze oba na raz to widać w systemie tylko nagrywarke, a jak uruchamiam komputer to jak sie pojawiaija informacjie o raidzie to wyswietla sie dysk na niebiesko DVDRW na zielono i nie widać dysku w systemie a nagrywarke tak . płytka to P5B - E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Złącze PCI-E na p5b vanilla to 1.0 czy 1.1? Nie wiem, czy czeka mnie wymiana mobo pod gf9... Sorry za cytowanie samego siebie, ale to dla mnie wazne :P Szukalem na stronie producenta, ale nie ma tam zadnych informacji na ten temat (albo jestem zbyt głupi, zeby się do nich dokopać). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Szczerze powiedziawszy to wyciągnąłem z netu informacje, że np. układ G80 (czyli GF 8800) ma złącze w rev. 1.0a (czyli ani 1.0 ani oczywiście 2.0). Jeśli szukam informacji już dotyczących chipsetów to np. o P965 w ogóle nie ma nic... :/ Dziwne. Co bardziej ciekawszych zapraszam na tą stronkę: http://www.pcisig.com/developers/complianc...pcie#components Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez mafia35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Pci-e 1.1 dopiero od p35 darkx a po co ci to, chcesz kupić nowa garfe zaraz jak wyjdzie i wstawic ja w tego asusa i mieć 50% jej mocy. Bo grafa oczywiście będzie śmigała ale będzie ją blokować pci-e i zwolni do 2,5 Gb/s Więc jeżeli wydasz 2,5 tys na grafe to sprzedaj tą i kup jakąś lepsza Asus'a na x38 :P Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez DUSZEK2323 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Szczerze powiedziawszy to wyciągnąłem z netu informacje, że np. układ G80 (czyli GF 8800) ma złącze w rev. 1.0a (czyli ani 1.0 ani oczywiście 2.0). Jeśli szukam informacji już dotyczących chipsetów to np. o P965 w ogóle nie ma nic... :/ Dziwne. Co bardziej ciekawszych zapraszam na tą stronkę: http://www.pcisig.com/developers/complianc...pcie#components Tam jest informacja, ze w 965 jest pcie 1.0a, czyli czeka mnie wymiana mobo. Szkoda, bo polubilem tego asusa :( Dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avatar25 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 (edytowane) Czy 1.0 czy 1.1 to i tak bez roznicy . Konieczny bedzie zakup plytki na chipsecie X38 i nikt ani nic tego zapewne nie zmieni. Ciekawe tylko co za alternatywe postawi dla nas Nvidia ?? Hmm zapowiada sie conajmniej ciekawie Edytowane 25 Sierpnia 2007 przez Avatar25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majestic- Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Witam! Otóż przesiadłem się z sock A na platforme Intela. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z Intelem itp. więc kiedy wszedłem do BIOS'u odrazu wiedziałem że coś jest nie tak ;D Poczytałem troche FAQ na różnych stronach, odwiedziłem kilka for jednak dalej mam duży problem. Mój aktualny cofig: - e4400 - P5B - OCZ SpecialOps 800MHz 2x1Gb - Chieftec 420W DF Otóż nie mogę pokonać bariery 300MHz na FSB, komputer nie wstaje poprostu. Próbowałem zmniejszyć mnożnik, zwiększyć napięcie na procku, pamięciach ale dalej to samo. Co może być przyczyną ? Może dalej robię coś źle jeśli tak to prosiłbym o krótkie 'quick guide' ;] Mój pierwszy post - Witam użytkowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 zwieksz napiecie na mostku do 1.45v lub 1.55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 darkx a po co ci to, chcesz kupić nowa garfe zaraz jak wyjdzie i wstawic ja w tego asusa i mieć 50% jej mocy. Bo grafa oczywiście będzie śmigała ale będzie ją blokować pci-e i zwolni do 2,5 Gb/sMarketingowcy, jak widać po takich wypowiedziach, odwalili kawał dobrej roboty :D Tak samo pisano w trakcie wprowadzania AGP8x, no ale kiedy przyszło do rzetelnych testów pierwszych potworów ze złączem nowej generacji, z niesamowitym GF4MX na czele, przez długie lata różnica z AGP4x była niemierzalna. Nie widzę powodów by ta historia nie miała się powtórzyć, tym bardziej że z tego co wiem obecne PCI-E ma jeszcze spory zapas i pewnie dopiero wysokie modele GF10 a być może nawet 11 faktycznie będą potrzebowały większej przepustowości szyny. Co do samej P5B to jedyne zagrożenie jakie widzę przy upgradzie to, że będzie współpracowała z 45nm prockami podobnie jak płyty na i945 z obecnymi C2D, czyli niby dobrze, ale można by lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avatar25 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Pytanko do osob ktore maja E6600 - albo wiedza cos na ten temat. Mianowicie jak mozna obnizyc mnoznik na Asusie P5B Deluxe na tym procku ? Czy w ogole to jest mozliwe. Wchodze w opcje w biosie i mam na sztywno 9x bez opcji w dol i w gore :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aln Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Pytanko do osob ktore maja E6600 - albo wiedza cos na ten temat. Mianowicie jak mozna obnizyc mnoznik na Asusie P5B Deluxe na tym procku ? Czy w ogole to jest mozliwe. Wchodze w opcje w biosie i mam na sztywno 9x bez opcji w dol i w gore :(Spróbuj w opcji MODIFY RATIO SUPPORT. P.S. Czy wiele osób ma podwójny start po podkręceniu procka na Asusie P5B? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avatar25 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Spróbuj w opcji MODIFY RATIO SUPPORT. P.S. Czy wiele osób ma podwójny start po podkręceniu procka na Asusie P5B? Tak jest zawsze to normalne na tej plytce Panowie a jakie napiecie moge zapodac E6600 na razie mam 1,40 V . Mozna bezpiecznie podniesc jeszcze troche ? Temp proca w stresie jakies 55 stopni Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez Avatar25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 (edytowane) Ja na swoim E6300 mam 1.55 24/7 do testów nawet 1.6 :P więc śmiało możesz więcej podnieść Edit A jak Wam się spisuje WiFi bo coś u mnie słabo ściąga sygnał... Dookoła mnie jest parę sieci WiFi ale ich nie mogę wyszukać. Edytowane 3 Września 2007 przez DUSZEK2323 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grygiel Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 (edytowane) Edit A jak Wam się spisuje WiFi bo coś u mnie słabo ściąga sygnał... Dookoła mnie jest parę sieci WiFi ale ich nie mogę wyszukać. U mnie wifi działa rewelacyjnie,lepszy sygnał niż na wczesniejszej karcie na usb ,no i internet łąduje sie z windowsem praktycznie a na usb to trzabyło czekac troszke:) Edytowane 5 Września 2007 przez grygiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 USB to USB ;) a samo wifi jest przeciętne karty PCI jednak są ciut lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek147 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 witam panowie i panie jestem nowy na forum więc prosze wybaczyć ewentualne wtopy chodzi mi o taki config E4300 ,płyta Asus p5b i teraz sedno sprawy po minimalnym overcloku komp wstaje na dwa razy poprostu restart wyłączenie i ponowny restart i potem wszystko o.k. i tak za każdym razem, po ustawieniu normal startuje normalnie czy ktos ma jakieś sensowne rozwiązanie, bios jest najnowszy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h1jack3r Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 ten typ tak ma ;) Wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) po minimalnym overcloku komp wstaje na dwa razy poprostu restart wyłączenie i ponowny restart i potem wszystko o.k. i tak za każdym razem, po ustawieniu normal startuje normalnie czy ktos ma jakieś sensowne rozwiązanie, bios jest najnowszy!!! U mnie wystarczy nie wyłączać kompa z prądu i zawsze startuje za pierwszym razem nawet przy dość silnym o/c :) Być może wszystkie ustawienia w BIOSie ustawione na sztywno (nie auto) mają na to jakiś wpływ choć wątpię. Edytowane 8 Września 2007 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek147 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 a jeszcze taki temat odnosnie E4300 box ,z tego co wyczytałem na forach ludzie mają na nim dość niskie temperatury żędu 35 stopni u mnie w stresie dochodziło ponad 70 stopni a w normalu jakieś 46 ,oczywiście żadnych zwiechów wszystko o.k. ale mnie troche ta temperatura niepokoi , więc wymieniłem paste,dodałem wiatrak w obudowie i teraz wygląda to tak: przy starcie kompa około 20 s temperatura proca jest 50 stopni po chwili spada na 40-42 stopnie obroty 1250 i tak stoi ,jak go zestresuje orthosem około godzine to jest średnio 65 stopni w porywach do 68 obroty około 2000- co ciekawe to jest jakieś 90% wiatraka więc system traktuje te temperature jako przystępną (czyli generalnie te zabiegi dały spadek kilka stopni co jest zadowalające,,,,,,,,,,, i teraz pytanie do was czy jest o.k. i nie zaprzątać sobie łba tą temperaturą, dodam jeszcze że temp. mobo 32 stopnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordpaulus Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 U mnie jest bardzo podobnie na E6750 + Freezer 7 Pro / bios 1604. Po godzinie Orthosa około 63-64 stopni według PC Probe. Czytałem na kilku forach, że zawyżone odczyty temperatur to częsta przypadłość tej płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpOoN_ Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Witam. Czy mozecie powiedziec jak wam dziala najnowszy bios? Chodzi mi o wersje 1216 dla Asusa p5b deluxe. Bylbym wdzieczny za jakies opinie na ten temat bo nie chce instalowac i znoczyc bo nie da sie wrocic do 0507 ktorego teraz uzywam. I jeszcze jedno pytanie - najnowszy bios eliminuje podwojny start? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość witek147 Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 ja mam najnowszy 1604 ale dalej występuje podwójny restart,mógłby ktoś sensowną odpowiedz dać na to zjawisko bo nie sądze że "ten typ tak ma " jest odpowiednie. to tak jaby ktos zchipował auto i musiał zapalać na dwa razy -bezsensu,może trzeba jakieś volty podnieść albo co niech ktoś da jakieś madre spostrzeżenia,powtarzam płyta asus p5b,e4300,bios 1604. nadmieniam również że wystarczy dać tryb normal i startuje na raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 U mnie podwójny start występuje tylko wtedy gdy wyłączę komputer z prądu( przyciskiem na zasilaczu, albo na listwie itp.) w czasie normalnego użytkowania podwójny start nie występuje. Jadę na biosie 0804. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordpaulus Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Wygląda na to, że lada moment będzie dostępny bios 1702 do P5B. Jest już na ftp asusa, ale na razie nie da się ściągnąć (0 bajtów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...