Jump to content
cavarr

Asus P5b/deluxe/premium...

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie pamięci GoodRam Pro 1066 Cl5(2x2Gb) i ASUS P5B Premium. Otóż pamiątki nie mogą zrobić marnych 950mhz(a przecież powinny spokojnie 1066 robić). A więc ustawiłem jak największe timingi dla pamięci(aby sprawdzić czy w ogóle ruszy),Te opcje które trzeba wyłączyć przy oc pamięci wyłączyłem,taktowanie pamięci 950mhz,napięcie najpierw 2,1 potem 2,3 i komp ani myśli wstać. Może ja zapomniałem o czymś(czegoś włączyć lub wyłączyć w biosie)? Nie mam pojęcia, może ktoś ma podobne pamiątki i mógłby się wypowiedzieć jak mu chodzą? Dodam że na 860mhz pamięci chodzą na napięciu 1,8 i timingach 4-4-4-12 i hulają aż miło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie odnośnie pamięci GoodRam Pro 1066 Cl5(2x2Gb) i ASUS P5B Premium. Otóż pamiątki nie mogą zrobić marnych 950mhz(a przecież powinny spokojnie 1066 robić). A więc ustawiłem jak największe timingi dla pamięci(aby sprawdzić czy w ogóle ruszy),Te opcje które trzeba wyłączyć przy oc pamięci wyłączyłem,taktowanie pamięci 950mhz,napięcie najpierw 2,1 potem 2,3 i komp ani myśli wstać. Może ja zapomniałem o czymś(czegoś włączyć lub wyłączyć w biosie)? Nie mam pojęcia, może ktoś ma podobne pamiątki i mógłby się wypowiedzieć jak mu chodzą? Dodam że na 860mhz pamięci chodzą na napięciu 1,8 i timingach 4-4-4-12 i hulają aż miło.

Trfc powinno byc ustawione wyzej w biosie (np 52) - przy modulach 2GB. Na P5B Dlx nie dalo sie ustawic wiecej niz 42 (nie wiem jak na Premium, ale pewnie podobnie, bo to przypadlosc P965) i to bylo za malo. Na mojej plycie nawet po przeprogramowaniu spd w pamieciach i ustawieniu AUTO nie szly wyzej. Wlasnie kolo 900-950 byl jej koniec.

Mozesz jednak sprobowac z przeprogramowaniem spd i dac w bios na AUTO timingi. Ponoc dzialalo to w wielu przypadkach.

Edited by ridczak

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam klopot z p5b deluxe i 2x2GB ocz titanium 1150MHz, nie moge przekroczyc 1000MHz. pamieci dzialaja na 920 4-4-4-15. czy to sprawka max Trfc 42 ? mozna to jakos zwiekszyc ? czy tylko spd tool ? czytalem ze pamieci padaja po zabawie spd tool. jest jakis opis do tego programu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Problem z dźwiękiem na Win7.

Po zainstalowaniu ściągniętych ze strony ASUSa sterowników AD1988AB_Audio_V6585_XpVistaWin7 do karty dźwiękowej niby wszystko działa . Tzn. w Soundmax 5.1 ustawienia itd jest ok. Słychać w teście wszystkie głośniki. Ale w grach nie słychać tylnych głośników (np. Call Of Duty MW2). W programie Everest , zakładka dotycząca DirectX- Dźwięk, pokazuje ze nie jest obsługiwane DirectSound3D ani zaden EAX. Na WinXP były te opcje zaznaczone, włącznie z EAX2. Czy ktoś moze pomóc ? System Windows7 x64. Głośniki Logitech Z-540 ale to chyba nie ma znaczenia ;)

Pozdrawiam

Screen z Everesta

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki, takie rozwiazanie to sam znam. nie pisalem ze chce wymienic plyte glowna, chyba ze masz jakas niepotrzebna, to chetnie przyjme.

sobih ma racje i ja takze sie do tego zdania przylacze. Sam mialem P5B Premium i 2 x 2GB 1066MHz i cuda sie z tym dzialy. Mozesz sprobowac dodac napiecia na nb, ale nie wiele to pomoze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

posiadając płytę ASUS P5B DELUXE LGA 775 jaki rozsądny procesor i karte graficzną wybrać do niego? E6300 będzie dobry czy szukać czegoś innego? Chciałbym coś do podkręcenia :)

 

+ potrzebuje jeszcze rady o zasilacz pod zaproponowany proc i grafe

 

Z góry dzięki, pozdrawiam

Edited by SMm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie jak wygląda sprawa z FSB proców 45nm na tych płytach, bo wyczytałem na stronie Asusa w dziale "download bios" że poprzez fizyczne ograniczenie chipsetu P965 procesory Core 45nm pracujące nominalnie na szynie 1333 na płytach P5B/Plus/Premium/Deluxe pracować będą tylko na szynie FSB - 1066, co oznacza poprostu spadek zegara bazowego w dół. Czy jedyna opcja to OC aby ten normalny zegar np. dla modelu E8400 przywrócić i jechać wyżej? [1333 = 3.00GHz, 1066 = 2.50GHz] Jak to wygląda? a moze coś w tej kwesti jest nieco inaczej niż ja opisalem ? Najnowszy bios do wersji Asus P5B Plus to 1106 a o ten model szczegolnie pytam. Prosze o konkretne info.

Edited by Adonim85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam prosbe, czy osoby posiadajace kiedys lub aktualnie moglyby napisac jakie pamieci 2x2GB 800mhz lub 1066mhz dzialaly bezproblemowo na plycie Asus P5B Premium?

Mozliwe, ze swoje sprzedam i kupie 2x2gb, ale nie wiem czy warto pchac sie w 1066mhz czy nie lepiej kupic np. niebieskie GSkill 800mhz 4CL.

 

Kosci maja po prostu dzialac stabilnie na 800 lub 1066mhz bez OC RAMu. Jedynie zalezy mi, zeby utrzymac mozna bylo nadal stabilne 4GHz na procku.

 

 

Z gory serdeczne podziekowania!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja posiadam płytę ASUS P5B Premium i pamięci GoodRam PRO CL5 1066,pamięci współpracują,ale na więcej niż ~920 nie idą,w tym momencie pracują na 860 4-4-4-12 1.8V i wszystko w pełni stabilne przy FSB 430. Proponowałbym rozejrzeć Ci się za jakimiś 800,mogą być np. te G.Skille,bo jak już wspomniane było z 1066 różnie to może być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Niedawno zakupiłem Asusa P5B (podstawowa wersja).

Wgrywał już ktoś do niej najnowszy BIOS? (Version 2104).

 

Dodaje coś ciekawego prócz obsługi nowych procków? Jakieś nieprawidłowości, zawiechy, bugi?

Pytam ponieważ niebawem będę składał do kupy i kręcił mojego E2180 i nie wiem, któy BIOS będzie najlepszy do zabawy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i na wstepie przepraszam jezeli te tematy byly poruszane - prosze o ewentualne linki z odpowiedziami... Niestety nie doszukalem sie jednoznacznych odpowiedzi na forum, dlatego w telegraficznym skrocie przedstawiam garsc pytan... Zanim do nich przejde to krotki opis tego co posiadam: plyta Asus P5B Deluxe z najnowszym biosem 1238, procesor Q9650 3GHz Quad, karta grafiki EVGA 285 FTW i pamiec Kingston HyperX DDR2 4x 1GB 1066MHz CL5 i kilka gadzecikow typu dyski twarde, karta muzyczna, nagrywarka BR... ktore chyba nie maja znaczenia dla tych pytan/problemow... Od strony systemu Vista x32 Home Premium, z oprogramowania/gier glownie i tylko FSX, stad taka karta graficzna...

 

Kiedys kupujac plyte myslalem o OC, ale raczej tego nie praktykuje, ale raczej z braku czasu i checi... stad rowniez te pamieci.

 

Problem #1

Pamiec 4GB pomimo ze zainstalowana, to nie chce pracowac na wiecej niz 533 i BIOS widzi tylko 3GB (3072MB jezeli nie wlaczam remapping i 3008 kiedy wlaczam remapping, bo pewnie SB XiFi pobiera sobie troche do obslugi swoich bibliotek). Widzialem kilka watkow w ktorych problem zostal rozwiazany, ale niestety nikt nie pochwalil sie rozwiazaniem. W BIOS mam ustawione wszystko na AUTO, kiedys kombinowalem ze zmiana parametrow ale konczylo sie restartem systemu lacznie z wyjeciem bateryjki... Dlatego pytam czy i jak ustawic chociaz to nieszczesne 800 bo o 1066 juz przestalem myslec oraz czy jest jakas cudowna opcja aby wykryl BIOS 4GB (wiem ze Vista tego nie zrobi, ale chcialbym przy bootowaniu zobaczyc magiczne 4GB a nie 3008MB). Prosze o sugestie i podpowiedzi co i jak zmienic.

 

Problem #2

Karta graficzna GTX 285 FTW... tzw prawie full wypas... a jak sie okazuje sieje artefakty. Co prawda nie robi tego przy FSX, ale okazjonalnie uruchamiam inne gry (ostatnio Operation Flashpoint i niestety nie dziala jak powinna). Temat jest dlugi, bo kiedys mialem 8800GTX, ale przegrzala sie i zdechla. Od tego czasu mialem ATI kilka modeli potem wlasnie ten GTX 285. Oczywiscie odinstalowywalem sterowniki, rowniez driver cleanerem, zgodnie z zasadami, ale to nie jest chyba kwestia sterownikow... Cos nie dziala lub cos powoduje ze GTX nie dziala jak powinien. Prosze o pomysly na co nalezaloby zwrocic uwage aby wyeliminowac blad sprzetowy, ewentualnie cos czym moglbym sprawdzic czy napewno dziala wszystko porpawnie.... bo ostatnio nawet 3D Mark spowodowal ze zawiesil mi sie komputer.... Moze jakies oprogramowanie do sprawdzenia, bo testowalem karte w roznych PCI Express (1 i 2), ale efekt jest ten sam. Pozostala mi tylko opcja reinstalacji Visty a to zrobie w ostatecznosci...

 

Problem #3

Zakladajac, ze znajdzie sie rozwiazanie na #1 lub/i #2, czy ktos z forumowiczow moglby zasugerowac mi bardziej agresywne ustawienia w BIOS, ktore podniosa troche taktowanie i poprawia wydajnosc. Zaznaczam ze nie szukam extremalnych wynikow i chwalenia sie nimi na forum. Bardziej szukam sugestii dotyczacych pierwszych krokow... byc moze ktos z Was ma zblizona konfiguracje do tej mojej, stad takie pytanie

 

Pytanie #4

Nazywam to pytaniem, nie problemem... Czy przy takiej konfiguracji, warto przesiasc sie na Windows 7, a jezeli tak, to czy 32bit czy 64bit?

 

 

Z gory dziekuje i licze na wyrozumialosc, jezeli pobladzilem z problemami zaszeregowanymi do zlego miejsca.

 

 

 

M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem #1

4GB są widziane tylko przez systemy 64bitowe,zmień system na vista x64 bądź 7 x64, a problem z pamięcią zostanie rozwiązany;)

 

Problem #2

Pierwsze co rzuca mi się na myśl to za słaby zasilacz,jaki posiadasz(tylko dokładne dane)?

 

Problem #3

http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnie...90#entry3428990

 

Poradnik napisany przez forumowicza Gi3r3k, który doskonale zna się na rzeczy.

Przeczytaj poradnik, według niego postępuj, a na pewno uda Ci się osiągnąć lepszą wydajność;)

 

Pytanie #4

Warto przesiąść się na system x64 chociażby z racji tego że będzie można wykorzystywać całe 4GB. Osobiście brałbym 7 x64.

 

OT: Sprzedawałeś ostatnio Nokie5630 na allegro?;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do Radzinski.... i do Wszystkich, ktorzy moga pomoc,

 

Dziekuje za sugestie, ale problem w tym ze chyba sie nie zrozumielismy, dlatego wyjasniam jeszcze raz...

 

Problem #1

Wiem ze 4GB beda widziane tylko w systemie 64bitowym. Taki life..., ale ja chcialbym zobaczyc te 4GB przy uruchomieniu komputera przy tzw. bootowaniu, na ekranie poczatkowym, kiedy jeszcz nie ma zadnego systemu. A tam pojawia sie ~3GB. Mam wrazenie, ze plyta ma uszkodzony jeden port pamieci. Dlatego w weekend pobawie sie troche i pomieszam pamieciami, ale pytanie zadaje bardziej na zasadzie sugestii... Bo moze jest cos w BIOS co teoretycznie moglbym zmienic i "odczarowac"... A to ze system nie "zobaczy" 4GB to wiem. Z tym zwiazane jest wlasnie pytanie dotyczace systemu Windows 7. Bo nie wiem czy brak 4GB podczas bootowania, to wina sprzetu czy wina zlych ustawien w BIOS czy byc moze czegos innego. Byc moze caly problem jest wynikiem mojego lamerstwa :)

 

Problem #2

To nie jest kwestia zasilacza. Mialem ostatnio 400W Chiefteca, ale specjalnie dla tej karty kupilem 750W (Thermaltake Toughpower 750W Cable Management)... Nie ma bata zeby bylo to cos zwiazanego z zasilaczem. Z drugie strony karta bez zaklocen dziala na FSX... Kiedys mialem ATI, odinstalowalem sterowniki, ale glowkuje caly czas bo moze czegos nie zrobilem dobrze i Vista nadala widzi ATI i dlatego softwareowo nie funkcjonuje poprawnie EVGA (NVIDIA). Mam kupe danych na 3 dyskach twardych, dlatego reinstalacje systemu zostawiam jako super ostateczne rozwiazanie, ktore pewni zrobie jezeli nie znajde odpowiedzi. Natomiast byc moze (?) jest jakis programik, ktory mi to sprawdzi i rozwieje watpliwosci... Od razu uprzedze pytania i byc moze kasliwe uwagi - uzywam legali, dlatego piszac ze Operation Flashpoint artefakcil nie oznacza ze jest tam zly crack lub cos podobnego. Widac jakby karta sobie nie radzila, pomimo ze z palcem nie powiem gdzie powinna pruc jak burza :) Natomiast tak jak napisalem na FSX - dziala... Co generalnie zmusza mni do uzywania komputera do FSXa a reszte gier na PS3 :(

 

Problem #3

Super dzieki za link... Napewno sie przyda... Byc moze jest na forum ktos z podobna konfiguracja jak moja i podalby gotowa recepte ustawien? Wiem ze wieksza wydajnosc osiaga sie krok po kroku i pewnie daje to wiecej frajdy, ale byc moze znajdzie sie osoba, ktora podalaby na tacy wyzsze i tzw. bezpieczne ustawienia... Ja tak czy inaczej poczytam linka za ktorego jeszcze raz dziekuje...

 

Pytanie #4

Skomentowalem ten punkt wyzej... Wiec zadam pytanie inaczej... Zakladajac ze mam uszkodzony port pamieci i system zobaczy 3GB max. Czy jest sens przy takiej konfiguracji pracowac na x64 czy raczej sobie podarowac. Vista potrzebuje duzo pamieci. Nie wiem czy Windows 7 przy 3GB pociagnie...?

 

 

Nie sprzedawalem Nokii. Nawet nie wiem jak wyglada. Ostatnio korzystalem z HP 6935 (Smartphone z GPS), ale teraz przesiadlem sie na BlackBerry...

 

M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem #1

Pisząc remapping masz na myśli to:

Advanced --> Chipset --> North Bridge Configuration --> Memory Remap Feature na [Enabled]

?

Jeśli tak to czy po zmianie klikasz exit and save changes i restartujesz kompa?

 

Problem #2

A sprawdzałeś w cpu-z z jaką szybkością pracuje Ci karta na tym pci-e? bo są często problemy że płyta sama przestawia z x16 na x4 przez co spada wydajność.

 

Problem #3

Ja posiadam Q9550+Asus P5B Premium+GoodRam PRO 1066 2x2GB. Na zbyt duże oc na tej płycie nie licz, gdyż nie posiada regulacji napięć GTL i PLL. Mój procek chodzi na 3,74 GHz w pełni stabilnie(powyżej 3,8GHz traci stabilność), myślę że Twój powinien osiągnąć podobny pułap.

Przed zabawą z oc zapoznaj się jeszcze z tym FAQ http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=...=0#entry6852283 .

Jest tam napisane jak ustawić opcję w biosie(odnośnie pamięci,pci itd.) aby oc było bardziej owocne,więc nie będę tutaj już tego wypisywał.

Można stąd dowiedzieć się wiele ciekawego,nie tylko o oc,ale ogólnie o płycie, gorąco polecam;)

Jako rada, możesz na starcie z oc ustawić:

FSB na 400

cpu vcore 1,35

fsb termination voltage 1,3

vnb 1,45

vsb 1,5

ICH chipset voltage 1,215

vdimm 2,1

Komp powinien wystartować z takimi ustawieniami z taktowaniem 3,6GHz, wówczas sprawdź jego stabilność jakimś programem,np. prime 95(o tym wszystkim jest w poradniku;))

Pamiętaj że najpierw powinieneś ściągnąć programy podane w poradniku i sprawdzić temperaturę przed i po(jeśli na to temperatury pozwolą) oc.

Jeśli będzie stabilnie to zwiększasz fsb i dalej sprawdzasz,jeśli niestabilnie możesz zwiększyć napięcie na pamięci do 2.25(ta płyta nie lubi modułów 2 gigowych i różnie to jest ze stabilnością pamięci w takim przypadku) lub zmniejszyć trochę FSB np do 390 i dalej testować.

Zakres bezpiecznych napięć także jest w poradniku, więc polecam się na nim opierać,wartości podane przeze mnie są wartościami orientacyjnymi na których powinien się odpalić komp,ale nie musi.

Pamiętaj że podkręcasz na własną odpowiedzialność.

 

Pytanie #4

Pociągnie bez problemu;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem #1

Pisząc remapping mam na myśli:

Advanced --> Chipset --> North Bridge Configuration --> Memory Remap Feature na [Enabled]

Po zmianie wpisuje exit and save changes i potem komputer sam sie restartuje.... Mam go dodatkowo jeszczejakos zrestartowac?

 

Problem #2

Sprawdzilem CPU-Z i rzeczywiscie masz racje... Mam komunikat ze Link Width jest x4 a max supported to x16. Czytalem o tym zeby zmienic PCI speed na 101 do 104, ale nie pomoglo. Tzn. nie przetestowalem wszystkich mozliwych opcji z forum, ale na 101 niestety nie zaskoczyl. No chyba ze jest jaki zloty srodek, aby tak pomieszac w ustawieniach aby ruszylo na x16... Ale i tak duze dzieki na zlokalizowanie potencjalnej przyczyny... mam teraz temat do analiz :)

 

Problem #3

super dzieki... Nie jestem fanem krecenia, bardziej interesuje mnie spokojna "proba ognia" i pewnie jezeli podskoczy mi procek do 3,3GHz to bede juz szczesliwy :)

 

Sprawdzilem rowniez pamieci w CPU-Z, ale tutaj pokazuje 3GHz, wiec w sobote (ktora juz sie zaczela) bede mieszal pamieciami. Moze jedna z nich jest padnieta.

 

Tak czy inaczej dziekuje za pomoc. Musze teraz poszukac metody na PCI x4 i na te nieszczesne pamieci :)

 

Maciek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem #1

Nie trzeba dodatkowych restartów,wystarczy że sam się restartuje i powinno zaskoczyć, no ale skoro tak nie jest to nie wiem, sprawdzisz banki pamięci to będziemy mieli pewność, że sprzęt nie daje ciała;)

 

Problem #2

A w którym slocie siedzi grafa? Bo powinna siedzieć w tym górnym(tym najbliżej proca). Jeśli siedzi dobrze to możesz się pobawić tym PCI speed, a i w biosie ustaw advanced/chipset/south bridge configuration--> x4 fast i zobacz czy pci chodzi na x16,jeśli nie, ustaw x2 i sprawdź,jeśli to nie pomoże to ustaw x4 i zostaw. W razie gdyby nie udało Ci się zrobić tego pci to jeszcze potem poszukam na necie rozwiązania.

 

Problem #3

Jak zapodasz te ustawienia co podałem i będzie stabilnie i uznasz że 3,6GHz Cie satysfakcjonuje(tak podkręcony proc nie powinien już ograniczać grafiki) to możesz zmniejszyć ich chipset voltage i sprawdzić stabilność,jak będzie git to możesz spróbować zmniejszyć vnb,jeśli będzie git to zniż cpu vcore dochodząc do jak najniższej granicy lecz w pełni stabilnej. Gdyby na niższym ich chipset voltage śmigało, a przy zmniejszeniu nb łapało zwiechy to zostaw nb a zmniejsz trochę vcore ;) Pamiętaj że testowanie programem np. prime 95 przez kilka godzin nie da Ci pewności 100% stabilności. Zazwyczaj zapuszcza się program na kilka godzin i jeśli przejdzie testy to się sprawdza jego stabilność w codziennym użytkowaniu.

Miałem ostatnio sytuację, że proc całą noc(8h) był testowany primem, testy przeszedł pomyślnie, myślałem, że już jest stabilnie, a wysypał się na cs(counter strike);). Swoją drogą cs dobrze sprawdza stabilność(podobnie jest zresztą z gta4 tylko w tą grę akurat nie gram), jeśli proc jest niestabilny to w ciągu 10 min(zazwyczaj szybciej) najczęściej wysypuje mi się w csie, a w prime i innych jest w stanie pomyślnie przejść testy kilkugodzinne. To taka mała dygresja;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Otóż zacząłem zabawę z P5B (zwykłą wersją) u dziewczyny. Zgrałem najnowszy BIOS 2104.

 

Wziąłem się za OC. Ku mojemu zdziwieniu nie mogę ustabilizować mojego E2180 na 2,7GHz przy - i tu uwaga 1,47v!!!! (chłodzenie to Big Typhoon).

Myślę sobie WTF? O podkręcaniu jako takie pojęcie mam bo u siebie w domu mam E2180 który spokojnie chodzi na 3,4GHz na 1,4v.

 

Nie wiem czy coś z płytą jest nie tak. Otóż w BIOSie znika mi jedna opcja Intel ® SpeedStep (tm.) tech. Po przywróceniu ustawień domyślnych jest. Gdy coś pozmieniam FSB itp potem jej nie ma. Zauważyłem też dziwną przypadłość z napięciami procka. Jak wchodziłem za pierwszym razem było od 1,25 bodajże a teraz poniżej 1,35 nie ma w ogóle. (procek ma VID 1,3250) więc przypuszczam, że po prostu to kolejny skok od VIDa i to potrafię jeszcze zrozumieć.

 

 

Teraz do sedna. Otóż jak włączę Orthosa i CPU-z to proc i tak ma 1,39v pod 100% obciążeniem (W biosie jest 1,47).

Zazwyczaj CPU-Z pokazuje troszkę niższe napięcie niż BIOS, ale nie o aż tyle. W spoczynku jest tak samo 1,42 (czyli różnica aż 0,05v). Czy ta płyta ma taki V-Droop? Czy może jest uwalona? A może poprzedni właściciel robił jakiegoś pencil moda nieudanego?

 

Aha pamiątki to Kingston 2x1GB 800MHz CL6. Z pamięciami zjeżdżałem już na 600MHz dając im 2,1v i nadal to samo.

 

Pytanie: Czy E2180 (procek jest z 25.07.2008r) mogą być aż tak słabe, że nie robią tych 2,7Ghz na prawie 1,5v?

Czy przyczyną jest płyta, w której szwankuje układ zasilania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem #1

.... został rozwiazany. Okazalo sie ze jeden z bankow pamieci mial jeden z pinow wykrzywiony (zewn. pin, chyba zasilajacy pamiec). W efekcie plyta glowna nie widziala pamieci. Doszedlem do tego bardziej metoda prob i bledow, bo testowalem wszystkie pamieci i dzialaly i dopiero pod swiatlem (silnym) zobaczylem ze jeden z pinow jest skrzywiony... Operacja zajela 4h (bo zeby dojsc do banku pamieci musialem praktycznie wszystko wybebeszyc..., oczywiscie samo wyprostowanie tego pina to byla hardcorowa jazda, ale udalo sie przy pomocy igly. Pozniej po remappingu, system w cudowny sposob zobaczyl 4GB :), a co ciekawe i niestety nie umiem tego wytlumaczyc Vista widzi 4GB, podobnie jak CPU-Z. Natomiast jako ze "stracilem" sobote na zabawe z bankiem pamieci, to nie mialem kiedy zmienic jej predkosci. Teraz "chodzi" na 533MHz, ale z tego co czytalem to wlasnie ta pamiec jest ceryfikowana do pracy z P5B dlx do szybkosci 1066Mhz... Moze masz linka do gotowych ustawien aby to osiagnac... Pamietam ze mialem z tym problemy zmieniajac ustawienia i chyba chodzily max na 670MHz, na 800MHz mialem juz error...

 

Problem #2

Na poczatek byla w gornym i tam nie sprawdzalem tego przez CPU-Z. Jak artefakcila, to przelozylem na "dol" i wtedy w CPU-Z pokazal x4, teraz wrocilem do "gornego" i pokazuje x16, ale.... niestety karta artefakci. Chyba czeka mnie reinstalacja systemu i dlatego miedzy innymi pytalem o Windows 7, bo w tej chwili mam Viste x32, ale zastanawiam sie powaznie ktory Win 7 kupic czy x32 czy x64. Moze masz jakis link do strony ktora powie mi jaka jest roznica w wydajnosci i mozliwosciach. Niestet Win 7 jest drogi (z tego co pamietem 500PLN za x32 i 560PLN za x64) rownica niby niewielka bo to nadal 500PLN za Home Premium, bo Ultimate to juz wole zapomniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotowych ustawień co do pamięci nie mam, możesz ustawić na nie napięcie 2.1, opóźnienia 5-5-5-15,RAS# to RAS# Delay 5,trfc 42(więcej się nie da),reszta po 10 i zobaczyć ile robią, jak nie będą wyrabiały to możesz zwiększać napięcie tak do ~2.3.

 

 

Odnośnie systemu:

http://nvision.pl/32-vs-64-bit-sprawdzamy-...ndetails-1.html

 

Vista/7 32 bit pomimo że zobaczy Twoje 4GB nie wykorzysta ich w pełni(wykorzysta jakieś ~3,25).

Od siebie mogę dodać, że pracowałem na Viscie 32bit i 64bit i dla mnie bez porównania szybciej jest na 64bit, tak więc bez gadania uważam, że warto dopłacić do 64.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem #2

A w którym slocie siedzi grafa? Bo powinna siedzieć w tym górnym(tym najbliżej proca). Jeśli siedzi dobrze to możesz się pobawić tym PCI speed, a i w biosie ustaw advanced/chipset/south bridge configuration--> x4 fast i zobacz czy pci chodzi na x16,jeśli nie, ustaw x2 i sprawdź,jeśli to nie pomoże to ustaw x4 i zostaw. W razie gdyby nie udało Ci się zrobić tego pci to jeszcze potem poszukam na necie rozwiązania.

zrób tak jak pisze Radziński i do tego zwiększ PCI-E Frequency na 105, NB Voltage na 1.45, SB Voltage na 1.5V to już musi pomóc

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy na p5b deluxe da sie zrobic, ze glowna grafika bedzie ati 4890 a do physics'a 8800gts640mb ? lub gts250 do physics'a a 8800gts640mb jako glowna ustawic ?

 

Oczywiscie da sie to zrobic :-)

 

U mnie chodzila z HD4870 nvidia 8800GT a pozniej GTX260 z 8800GT :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.