KAX_ Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Wczoraj większość serwisów związanych z przemysłem komputerowym skupiała się na jednym, dość ważnym wydarzeniu – wycieku z kanadyjskiego oddziału Microsoftu cen najnowszego systemu operacyjnego, Windows Vista. Co prawda gigant z Redmond zareagował dość szybko usuwając „feralny” przeciek, jednocześnie jednak potwierdzając prawdziwość tych informacji. Po skorygowaniu cen (przeliczenie z dolarów kanadyjskich na walutę amerykańską), sugerowane ich wysokości kształtują się następująco (wszystkie edycje w wersji Retail): * Microsoft Windows Vista Ultimate - $450 (1400PLN) * Microsoft Windows Vista Home Premium - $270 (800PLN) * Microsoft Windows Vista Home Basic - $233 (700PLN) * Microsoft Windows Vista Business - $341 (1050 PLN) * Microsoft Windows Vista Ultimate Upgrade - $270 (800 PLN) * Microsoft Windows Vista Home Premium Upgrade - $180 (550 PLN) źródło Gry-online.pl EDIT: nie zauważyłem newsa na str głównej temat można zamknać albo usunąć.. Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Ciekawe po ile będą OEM'y :?: Vista Buisness za 50% byłaby nawet ciekawym rozwiązaniem jęśli będzie pracować w domenach i będzie odpowiednikiem XP Pro. Jakoś te 500 pln się wysupła :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 home premium posysa ;] 800pln .. l o l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Może ceny boxów XP spadną... pliZZzzz ;X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Może ceny boxów XP spadną... pliZZzzz ;X Na to bym nie liczył, prędzej Micro$oft wycofa XP'eki ze sprzedaży ;) Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Tez mi sie tak wydaje podobnie bylo z produktami intela ;] Mnie jeszcze jednak na viste nie stac zarowno pod wzgledem finanoswym jak i sprzetowym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 za wesje ultimate mozna zlożyć całego pieca a za najtańszą kupić fajną grafikę tia już widze jak ludzie masowo kupują vistę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:RoGeR:. Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Ceny tycza sie wersji na 32 i 64-bitowce, czy tylko 32-bitowce ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 za wesje ultimate mozna zlożyć całego pieca a za najtańszą kupić fajną grafikę tia już widze jak ludzie masowo kupują vistę :wink:Raczej nie beda miec wyboru no chyba ze na unixy sie przezuca bo napewno w okienkach beda miec do wyboru tylko viste przeciez cos musi napedzac rynek ;] Odpowiednia reklama itd zrobi swoje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Na to bym nie liczył, prędzej Micro$oft wycofa XP'eki ze sprzedaży ;)Ich strata, mniej zarobią... Jakby dali Boxy w Media Markt za 200 zł to by zarobili ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Hehe... Ceny cenami, ale i tak 90% użytkowników, jeśli im sprzęt w ogóle pozwoli odpalić Vistę, to bedzie siedzieć na wersji Ultimate. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 (edytowane) Hmmm mam jakieś dziwne przeczucie, że tym razem Micro$oft postara się aby to 90% nie mogło odpalić innej niż oryginalna wersja.... ale i tak jeśli będą jakieś zabezpieczenia to do czasu, już ruscy sie o to postaraja ;) Edytowane 31 Sierpnia 2006 przez -=KAX=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 home premium posysa ;] 800pln .. l o l To to jeszcze, Home Basic za 700 to jest dopiero niezly rotfl... kto im to kupi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu90 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Mam nadzieje że te ceny spadną bo jeżeli naprawde maja być takie to ci nadziani tylko będa viste kupować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Na dzień dzisiejszy nawet za 300 pln nie kupiłbym tego systemu, bo i po co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 To to jeszcze, Home Basic za 700 to jest dopiero niezly rotfl... kto im to kupi? Afryka i inne kraje trzeciego świata :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 ale ceny przywalil ;) niedosc ze do visty jest potrzebny dosc dobry (czyt. dosc drogi ;)) sprzet to jeszcze sam sytem jest kosztowny... ehh . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Jak wyszedł Xpek to $ stał około 4 zł teraz stoi 3 zł więc XP był tańszy niż Vista (na świecie i w polsce) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-talib- Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Dlaczego taka cena? Muszą sobie odbić przez Chiny i Rosje.Kalkulują straty hehe. Może ONZ zrobi kilka zrzutów do Polski :lol2: Kill Bill Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Ale to jest debilizm skrajny. :mur: Dawniej kompy kosztowały po kilkadziesiąt milionów (kilka tysięcy) i były dla wybranych (czytaj: bogatych). Producenci sprzętu poszli jednak po rozum do głowy i w połączeniu z postępem techniczym dało to niskie ceny. Nowego kompa można złożyć już za 1500PLN. MS natomiast idzie w zupełnie przeciwną stronę. Jeśli jego zachłanna polityka cenowa się nie zmieni, to po kolejnym (po Vista) systemie z takimi cenami, wylecą z rynku na zbity pysk. Wyprze ich Linux, który będzie miał coraz więcej aplikacji oraz (co równie ważne) gier. Natomiast coraz lepsza emulacja środowiska Windows będzie gwoździem do trumny. Osobiście taki schemat wydarzeń bardzo mi się podoba - głupotę trzeba zwalczać! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Cena Upgrade nie jest az taka tragiczna. Pewnie sie skusze po premierze. ULLISSES o co ty chcesz walczyc? masz nascie lat i uwazawsz ze swiat jest zly bo uzalezniony od pieniedzy i zysku? Takie jest niestety zycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 (edytowane) Ale to jest debilizm skrajny. :mur: Dawniej kompy kosztowały po kilkadziesiąt milionów (kilka tysięcy) i były dla wybranych (czytaj: bogatych). Producenci sprzętu poszli jednak po rozum do głowy i w połączeniu z postępem techniczym dało to niskie ceny. Nowego kompa można złożyć już za 1500PLN. MS natomiast idzie w zupełnie przeciwną stronę. Jeśli jego zachłanna polityka cenowa się nie zmieni, to po kolejnym (po Vista) systemie z takimi cenami, wylecą z rynku na zbity pysk. Wyprze ich Linux, który będzie miał coraz więcej aplikacji oraz (co równie ważne) gier. Natomiast coraz lepsza emulacja środowiska Windows będzie gwoździem do trumny. Osobiście taki schemat wydarzeń bardzo mi się podoba - głupotę trzeba zwalczać! Bylem ciekaw kiedy dyskusja zejdzie na ten temat ;) ale nie wydaje mi sie aby Twoj scenariusz szybko sie spelnij ludzie sa przyzwyczajeni do okienek oraz wygody jaka daje xpek (kwesta sterownikow itd) i to wlasnie duze firmy sobie moga pozwolic na oryginalne systemy dla zwyklych smiertelnikow oryginalnych system ms to odlegla przyszlosc :) moze potem powstanie cos jakis sensowny produkt ms dla mas. Pozostaje jeszcze kwestia przyzwyczajenia programistow ktorzy od ms wykupili rozne patenty.... pozostaje tylko czekac, cena napewno spadnie po pewnym czasie ;) Edytowane 1 Września 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 A ja sie tak zastanawiam - skoro wyciek nastapil z kanadyjskiego oddzialu firmy, to moze i ceny sa w dolarach kanadyjskich? :unsure: Nie ma co panikowac - znajac zycie to pewnie "tylko" gry beda wymagac Visty - wiec moze Bill napedzi rynek konsol jakby co? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Po skorygowaniu cen (przeliczenie z dolarów kanadyjskich na walutę amerykańską)Waluta amerykanska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 ULLISSES o co ty chcesz walczyc? masz nascie lat i uwazawsz ze swiat jest zly bo uzalezniony od pieniedzy i zysku? Takie jest niestety zycie.Hehe. Opinię co do mojego wieku przyjmę jako komplement. Dzięki. A co do życia, to jesteś kolejną owieczką prowadzoną na rzeź. Wcale tak nie musi być. Ja uwielbiam się sprzeciwiać wszystkim, co głupie. Ceny Visty nie są wyjątkiem. Mogę Wam dać czarno na białym, że nigdy w życiu nie wydam na oryginalny system więcej niż 200 zł, bo nie jest tego wart. Za co mam płacić? Za tysiące zbędnych plików (kursory, pomoc, pasjanse, kompozycje itp), które i tak usuwam? Ja potrzebuję prostego (lekkiego) systemu, który będzie zgodny z nowymi aplikacjami i nie był ograniczony co do ilości połączeń, liczby uruchomionych programów itp. głupot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 'i zeby nie zapychal ramu niepotrzebnymi gownami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 'i zeby nie zapychal ramu niepotrzebnymi gownami ;)Ja mam czyste i odetkane ram'y. :lol2: Wracajac do samego systemu, to mi sie wydaje ze tylko my narzekamy na cene. Bo taki przecietny amerykanin bedzie sobie mogl pozwolic na ten system bez problemu i tam sie ten system sprzeda. Gdyby microsoft kalkulowal ceny w/g sredniego zarobku w kraju bylo by OK, no ale jak wiadomo to niemozliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 jak visita wejdzie na ruski rynek , to u nas będzie można ją już za darmo pobrać z internetu :) Hmmm mam jakieś dziwne przeczucie, że tym razem Micro$oft postara się aby to 90% nie mogło odpalić innej niż oryginalna wersja.... ale i tak jeśli będą jakieś zabezpieczenia to do czasu, już ruscy sie o to postaraja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemol^N Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 A co do życia, to jesteś kolejną owieczką prowadzoną na rzeź. Wcale tak nie musi być. Ja uwielbiam się sprzeciwiać wszystkim, co głupie. Ceny Visty nie są wyjątkiem. Mogę Wam dać czarno na białym, że nigdy w życiu nie wydam na oryginalny system więcej niż 200 zł, bo nie jest tego wart. Widzisz a niektorzy zaplaca bo lubia wygodne dopracowane rozwiazania. Jak wiem czy jestem owieczka na rzez? Kupuje rzeczy, ktore mi sie podobaja i chce je uzywac/miec. Vista bedzie jedna z tych rzeczy. System nie jest az taki drogi jak spojrzysz na to ze strony cen filmow dvd czy gier. Film obejrzyz raz i postawisz na polce (co tez jest przyjemne) ale windowsa uzywac mozna pare lat codzinnie. A co do pasjansa to uzywa to dziennie miliony pewnie osob. Pomoc przydaje sie rozwniez dla wielu osob. Ikonek nie uzywam na pececie ale uwielbiam w pocketpc :wink: Zreszta masz wybor, nie musisz wcale kupowac visty mozesz uzywac innego OS. Ja ostatnio zrazilem sie do linuxow wszelakich, szkoda czasu na grzebanie 2 dni nad tym zeby uzywac tego czego sie potrzebuje do ciaglej pracy. Dla osoby, ktora ma duzo czasu i chce zaoszczedzic owszem ma to sens ale jak komus sie stale spieszy i nie ma kiedy zjesc obiadu to rozwiazania komercyjne pasuja naprawde. A co do wymagan to przeciez tak bylo od czasow dosa 3.0 czy 3.3 ze wiele osob musial kupic nowe maszyny;) BTW to jak wyszedl windows 3.1 to mialem 2mb ramu i nie dawalo to tez komfortu pracy :rolleyes: ale to stare dzieje... Skojarzylo mi sie wlasnie - kiedys lantastic byl bardzo popularny, ale nikt nie powie mi ze to bylo wygodne. Tak samo narzekalo wiele osob na xp a jednak uzywaja go... bo jest poprostu lepszy od poprzednikow. Jak to mowil towarzysz lenin - kto nie idzie na przod ten sie cofa B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 W sumie masz rację, ale z tym "dopracowane rozwiązania" to lekko przesadziłeś. :wink: Ciekawi mnie też, jaka to dystrybucja tak zraziła Cię do Pingwina? No ale to już lekki OT, którego może nie rozwijajmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...