Gość Kyniek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Ostatnimi czasy zmieniłem wentyle na chłodnicy - z Tt na Glacialtech i powiem szczerze że trochę się rozczarowałem - na 3 kupione w cooling.pl 1 glacial mocno szeleścił :/ na jego miejsce wsadziłem Aerocool Silver Lightning LED-Fan 120mm tamże kupiony - okazał się cichszy i wydajniejszy niż Glacial 120. Obecnie na chłodnicy mam 2 x Glacial i 1xAreoCool. Glaciale trochę szleszczą :/ może to uroda łożyska kulkowego? AreoCool był by extra gdyby nie mocne podświetlenie :/ prawie cały pokuj mi rozświetla ;p Wpadłem na pomysł by kupić albo Scythe S-Flex SFF21D 800obr 120mm albo Scythe S-Flex SFF21E 1200obr 120mm . na górze chłodnicy umieścić 3 wentyle nie-świecące a na dole - już w obudowie 3 AreoCoole - ich świecenie nie będzie przeszkadzać gdyż będą w środku obudowy - łącznie 6 wentyli, górne będą pchały powietrze do chłodnicy a dolne zasysały mniej więcej okolice chłodnicy wyglądają tak : strasznie stare zdjęcia... teraz i pompa zupełnie inna i węże 8/10 ;p ale chodzi o to by pokazać jak mam chłodnicę umieszczoną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Kup lepiej Fandera albo Zawarda i spokój :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Mają gorsze parametry.... myślałem o Zawardzie - ale szczerze mówiąc AreoCool mi strasznie do gustu przypadł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Nie zwracaj uwago na parametry producentów... Może S-Flex? Chociaż nigdzie nie widziałem testów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) GDR, przeczytałeś wogóle topic? :wink: Przecież Kyniek wymienia tam 2x S-Flex. Co do parametrów - jeśli miałbym patrzeć na to, co podaje producent to Thermaltake ma najlepsze wentylatory na świecie. A w rzeczywistości tak nie jest. Fander i Zaward są jednymi z najlepszych wentylatorów dostępnych u nas i w dodatku są tańsze niż S-Flex i to niemało(Fander 13 zł, Zaward z allegro 19 zł) Edytowane 17 Września 2006 przez Puma[JFK] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Czytałem ;) Szkoda, że nikt nie zrobił porównania tych 3 wentyli. Zaward według niektórych jest lepszy od Fandera ale jednak bez profesjonalnego testu nie można tego potwierdzić bardzo jestem ciekaw jak spisują się łożyska w tym S-Flexie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) ' date='17 wrz 2006, 16:17' post='2321032'] Fander 13 zł, Zaward z allegro 19 zł 13zł?! ale uzywka czy nowy? fander kosztuje duzo wiecej. @Kyniek: a nie da sie wykastrowac go i wyciac mu tego podswietlenia? wtedy na zewnatrz nie bedzie Ci przeszkadzal, a w srodku niech sobie swieci. //edit Puma: juz rozumiem ;) Edytowane 17 Września 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 "są tańsze niż S-Flex i to niemało(Fander 13 zł, Zaward z allegro 19 zł)" 52-13=39 zł 52-19=33 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 A ktoś mi powie jaki jest sens tego tematu? Bo jakoś nie za bardzo wiem o co w nim chodzi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 A ktoś mi powie jaki jest sens tego tematu? Bo jakoś nie za bardzo wiem o co w nim chodzi :P Mi sie wydaje że o 3nowych wentylach kyńka ;) choć nie jestem pewien . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 A ktoś mi powie jaki jest sens tego tematu? Bo jakoś nie za bardzo wiem o co w nim chodzi :P powiem Ci ze wybor wentyli to dla mnie zawsze najwiekszy problem, ale taki temat nic nie da, kady chwali co innego i tyle ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Prawdopodobnie chodzi o to czy jest sens stosowania sześciu wentyli- trzech ssących i trzech dmuchających- czy takie rozwiązanie poprawi wydajność chłodzenia. Jeśli faktycznie o to chodzi to odpowiedź brzmi NIE- tempy nie będą niższe- mam gdzieś jakiś zachodni test takiego rozwiązania- jeśli będzie trzeba- zapodam linkiem (jeśli znajdę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 a nie prosciej kupic aerocoole jesli juz Ci sie spodobaly i od tych na zewnatrz odciac kabelki od diodek i przykleic kwadracik tasmy izolacyjnej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Może rzeczywiście wykastruje areocoole, albo jakiś włącznik diód zamontuje... Szczerze mówiąc to jestem ciekaw tych s-flexów - tego nowego łożyska który robi Sony... Natomiast sporo osób chwaliło Glacialtechy a ja się rozczarowałem ze względu na szeleszczenie :/ Jak by ktoś miał z was S-Flex to proszę dać znać jak się sprawują. Co do pomysłu umieszczenia wentyli z obu stron to myślę że to ma sens przy grubszych chłodnicach jak właśnie BIX. Sporo się naczytałem że do cichszych wentyli (słabszych) lepsze są chłodnice cienkie - jak np. freezer, BIP czy BW. A mocniejsze wentyle lepiej się sprawdzają na grubszych chłodnicach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Prawdopodobnie chodzi o to czy jest sens stosowania sześciu wentyli- trzech ssących i trzech dmuchających- czy takie rozwiązanie poprawi wydajność chłodzenia. Jeśli faktycznie o to chodzi to odpowiedź brzmi NIE- tempy nie będą niższe- mam gdzieś jakiś zachodni test takiego rozwiązania- jeśli będzie trzeba- zapodam linkiem (jeśli znajdę). u mnie przy bixie dorzucenie drugiego fandera spowodowalo spadek temp proca o ok 10st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Hmmm więc wygląda na to że wentyle po obu stronach chłodnicy jednak mają sens... Ciekaw jestem opinii innych którzy zdecydowali się na założenie wentyli po obu stronach... drogą dedukcji dochodzę do wniosku że w chłodnicach cieńszych wentyle po obu stronach dają sporo mniej niż w gdubszych.... jakieś reguły muszą być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 (edytowane) Tak czy inaczej obiecany linek- o ciągnięciu vs dmuchaniu, kartonschroudzie na BIXie i wentylach z obu stron: Black ICE XTREM 2 VS BlackLord 240 Edytowane 18 Września 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glock18 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Co sądzicie o tych wentylatorach Coolink Green Silent 120mm 15dBA !!! (X12-800)? Czy będą cichsze od Fander FX120-B 120mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Co sądzicie o tych wentylatorach Coolink Green Silent 120mm 15dBA !!! (X12-800)? Czy będą cichsze od Fander FX120-B 120mm? Nie ma nic prostszego - zamawiasz jednego coolinka i jednego fandera... sprawdzasz i głosniejszy odsyłasz - przy zakupach internetowych masz 10 dni na odesłanie towaru bez podania przyczyny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Co sądzicie o tych wentylatorach Coolink Green Silent 120mm 15dBA !!! (X12-800)? Czy będą cichsze od Fander FX120-B 120mm? coolinki to to samo co akasy amber i noiseblockery-róznią sie kolorami i dobraniem obrotów. Ogolnie są ok ale niestety na kulkach to bezszelestne nie są. Fander na minimum(i tylko na minimum) jest faktycznie bardzo cichy. niestety wystarczy go nieco odkręcić i już go słychac :? no ale zóż poradzic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Prawdziwa radosc z fandera sie uzyskuje ponizej predkosci startowej (regulacja nie potencjometrem tym fabrycznym). Wieje oczywiscie slabiej, ale mozna zejsc do poziomu naprawde juz nieslyszanosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Tak tylko wtedy dmucha z takim impetem, że wydajniej jest dmuchać "własnoustnie" na chłodnicę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutututu Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Czasami wystarczy mi tak pracuja 3 akasy czarne ;) przeplyw powietrza niewyczuwalny reka musialem rzucic piorko z poduszki zeby sie upewnic ze powietrze jednak plynie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Prawdziwa radosc z fandera sie uzyskuje ponizej predkosci startowej (regulacja nie potencjometrem tym fabrycznym). Wieje oczywiscie slabiej, ale mozna zejsc do poziomu naprawde juz nieslyszanosci. Tym postem mnie skutecznie zniechęciłeś do fandera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Tym postem mnie skutecznie zniechęciłeś do fanderaale i tak fandery są faworytem bo duża wiekszość jest głośniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 dokładnie-osobiście szuklałem cichych wentyli i po wysłucahniu na zywo akas, noiseblockerów itp wybrałem fandery. Niestety tylko one są naprawde ciche... Wieją jak wieją-do wc na minimum starczają i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 a ja sie wlasnie bawie TYM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Samhain, a tak może coś więcej? :wink: Chociaż pierwsze wrażenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) ' date='30 wrz 2006, 11:36' post='2337673'] Samhain, a tak może coś więcej? :wink: Chociaż pierwsze wrażenie? zielone :lol: :lol: :lol: :lol: a tak serio... sa ciche... wieczorkiem porownam z fanderem i zobaczymy jak wyszly... no cenowo na pewno wygraly ;) edit: ------ porownalem nowego fandera i evercool green fan: evercool: ~900 RPM @ 12v fander: ~1300 RPM @ 12v fander wieje mocniej ale jest glosniejsze (jak na moje przydepniete ucho @12v), jesli sie zjedzie fanderem do ~900 RPM... fander minimalnie cichszy... ale wieje slabiej w tym momencie... wiec? jak dla mnie za ta kase - wypasik Edytowane 30 Września 2006 przez samhain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) No taniutki, gdyby był w innych kolorach(np czarnym) to bym go kupił :wink: Ale zielony odpada. No i jednak dla tych 13 zł nie będę kupował czarnego spray'u i tracił gwarancji. Samhain, a mógłbyś powiedzieć coś o wentylu "MP-120x120x25" ? Edytowane 2 Października 2006 przez Puma[JFK] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...