narciarz Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 (edytowane) Witam Mam takie małe pytanko. Kupuje właśnie mobo pod C2D. Do wyboru mam 3 płyty: Asus P5W-DH Deluxe Asus P5W64 WS Pro Asus P5B Deluxe Co mam kupić? Narazie będzie leciał tam E6300, ale za pół roku coś mocniejszego. Już prawie biore Asus P5W-DH Deluxe jak Asus P5B Deluxe rev 1.04g z c2 nie bedzie na sklepie. Czy na tych 2 pierwszych płytach da się normalnie bez modów osiągnąć fsb 450Mhz? Bo na P5B spada wydajność jeśli lata powyżej 400Mhz -dziwne. Z góry serdeczne dzięki ale wiecie nie chce 800zł wywalić w błoto :) stąd moje rozterki. Edytowane 24 Października 2006 przez narciarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 P5WDH odrzucilbym na starcie wiekszosc 400 Mhz nie moze przekroczyc. P5B - tak jak napisales jest strap. Jedynym slusznym wyborem jest chyba P5W64/P5WDG2 ze wskazaniem na pierwsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Takie pytanko do wszystkich. W jakich dimmach trzymacie ram? Jest jakas roznica w OC. Nie mam obecnie pod reka tej plytki, wiec sprawdzic nie ma jak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 (edytowane) Takie pytanko do wszystkich. W jakich dimmach trzymacie ram? Jest jakas roznica w OC. Nie mam obecnie pod reka tej plytki, wiec sprawdzic nie ma jak ;)w takich ,na początku sprawdzałem OC w czarnych ale chyba nie fikało lepiej (dawno to było) Edytowane 25 Października 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Weelkoo Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 hMMMMMM, nie wiem czy było - BIOS 0302: http://taskforce.no-ip.info/pics/ASUS_P5W6.../P5W64_0302.rar B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernał Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 (edytowane) Witajcie, mam płytę Asus p5w64 ws pro. I mam następujący problem: wkładam cd z windowsem, podaje mu sterowniki do dysku, wszystko okej, zaczyna formatować dysk, wrzuca pliki na dysk i następuje restart. Po restarcie instalacja zamiast się kontynuować zaczyna się od początku (jednocześnie twierdzi że jest już system na tej partycji zainstalowany). Gdy wyjmę cd z instalką win z napędu, pojawia się komunikat 'no sistemdisk. Booting from harddisk. Cannot load from hard disk. Insert sistem disc'. Czy dysk sata powinien być widoczny w biosie? Jeśli tak to gdzie mam tego szukać. Jak ustawić IDE Configuration w biosie - ma być [standard IDE] czy [AHCI]? Co zrobić żeby zainstalować windowsa xp? Edytowane 26 Października 2006 przez Bernał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Witajcie, mam płytę Asus p5w64 ws pro. I mam następujący problem: wkładam cd z windowsem, podaje mu sterowniki do dysku, wszystko okej, zaczyna formatować dysk, wrzuca pliki na dysk i następuje restart. Po restarcie instalacja zamiast się kontynuować zaczyna się od początku (jednocześnie twierdzi że jest już system na tej partycji zainstalowany). Gdy wyjmę cd z instalką win z napędu, pojawia się komunikat 'no sistemdisk. Booting from harddisk. Cannot load from hard disk. Insert sistem disc'. Czy dysk sata powinien być widoczny w biosie? Jeśli tak to gdzie mam tego szukać. Jak ustawić IDE Configuration w biosie - ma być [standard IDE] czy [AHCI]? Co zrobić żeby zainstalować windowsa xp? polecam usunąc partycję pod system i założyć od nowa miałem podobnie - okazało się że to przez to że dysia dzieliłem w windach ... pod windami zrobiły się nieco inne rozmiary partycji a instalatow wind zrobił je po swojemu (pozostawiając pewien obszar nie przypisany ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernał Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 polecam usunąc partycję pod system i założyć od nowa miałem podobnie - okazało się że to przez to że dysia dzieliłem w windach ... pod windami zrobiły się nieco inne rozmiary partycji a instalatow wind zrobił je po swojemu (pozostawiając pewien obszar nie przypisany ...) no za pierwszym razem (pierwsza próba instalacji) był obszar nie przypisany, ale zrobiłem to od nowa (dróga próba), stworzyłem instalatorem jedną partycje, tamte wykasowałem i... nadal to samo. Instalator nie kontynuuje instalacji. Ja już nie wiem co zrobić. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 (edytowane) Witam Mam takie małe pytanko. Kupuje właśnie mobo pod C2D. Do wyboru mam 3 płyty: Asus P5W-DH Deluxe Asus P5W64 WS Pro Asus P5B Deluxe Co mam kupić? Narazie będzie leciał tam E6300, ale za pół roku coś mocniejszego. Już prawie biore Asus P5W-DH Deluxe jak Asus P5B Deluxe rev 1.04g z c2 nie bedzie na sklepie. Czy na tych 2 pierwszych płytach da się normalnie bez modów osiągnąć fsb 450Mhz? Bo na P5B spada wydajność jeśli lata powyżej 400Mhz -dziwne. Z góry serdeczne dzięki ale wiecie nie chce 800zł wywalić w błoto :) stąd moje rozterki. ja mialem podobny problem ale zamiast wladowac 800 zl w plyte wybor padl na biostara. 300 zl pojdzie na dokladke do 6600 http://www.allegro.pl/item135892744_nowe_i...2_4_mb_box.html i uwazam to za lepszy wybor niz bajera asus ale z 6300. pzdr Edytowane 28 Października 2006 przez seraf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 (edytowane) czy w komplecie Asus P5w64 Ws Pro jest dyskietka ze sterownikami sata ? Edytowane 28 Października 2006 przez SILAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Ja nie miałem, sterowniki są chyba na płytce asusa. Pozatym ja podłączyłem dysk sata i bios go znalazł odrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 (edytowane) ja mialem podobny problem ale zamiast wladowac 800 zl w plyte wybor padl na biostara. 300 zl pojdzie na dokladke do 6600 http://www.allegro.pl/item135892744_nowe_i...2_4_mb_box.html i uwazam to za lepszy wybor niz bajera asus ale z 6300. pzdr No i ja miałem podobny problem ,wolałem kupic masło roślinne ,lepiej się smaruje na kromce a do tego tańsze i też chcę wam o tym opowiedzieć :mur: a propo jak z tym biosem 302 ,pewnie nic nowego ? :wink: Edytowane 29 Października 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Ja nie miałem, sterowniki są chyba na płytce asusa. Pozatym ja podłączyłem dysk sata i bios go znalazł odrazu. Ta dyskietka sluz do czegos troche innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 moge dostac info od wszystkich posiadaczy p5w64 dotyczecego fsb walla? ja go mam na 425mhz-probowalem wszystkiego i rozne mnozniki pamieci,proca i inne napiecia na proca jak i mostek.....nie do pzejscia, plyta sie nie bootuje najwieksza beka ze siedze na 425 i tylko 1.6v MCH i full stable..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 moge dostac info od wszystkich posiadaczy p5w64 dotyczecego fsb walla? ja go mam na 425mhz-probowalem wszystkiego i rozne mnozniki pamieci,proca i inne napiecia na proca jak i mostek.....nie do pzejscia, plyta sie nie bootuje najwieksza beka ze siedze na 425 i tylko 1.6v MCH i full stable..... a jaki masz Vcore i Trd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Identycznie u mnie - 425 i mur. Pomaga Vmch na 1,8 i Trd na 7. Co ciekawe w windzie można swobodnie bic CG wyżej i zjechać z trd niżej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Identycznie u mnie - 425 i mur. Pomaga Vmch na 1,8 i Trd na 7. Co ciekawe w windzie można swobodnie bic CG wyżej i zjechać z trd niżej.... No dobra To jaki macie max Boot fsb ?? Ja na moim ex E6600 miałem ok 460 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Przynajmniej 445MHz full-stabilne na E6400. "Przynajmniej", bo powyżej proc chciał już więcej prądu i nie jechałem dalej z testami. Tutaj na 440MHz. Boot na 450+, przyjdzie zima, to się sprawdzi... Na moim egzemplarzu podstawa to jednak VMCH od 1.70v, zwłaszcza przy OC pamięci. I ciekawostka - wysokie VFSB u mnie tylko przeszkadza. Najlepiej kręci się na 1.30v. Jak ustawię 1.50v, to możliwości znacznie spadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 (edytowane) to się dołączę: u mnie im więcej papu na Vfsb i Vmch tym lepiej , max. boot 457MHz (botowała przy 459 ale na biosie 209) a teraz botuje na 426x8 default Vcore (dziadzieje chyba) ;-) Edytowane 29 Października 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Jak mówiłem - 425 i koniec ( Vmch 1,7, 1,8 nic nie daje wiecej ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Jak mówiłem - 425 i koniec ( Vmch 1,7, 1,8 nic nie daje wiecej ) Mój "nowy" E6600 posuje max ok 445 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 JA jeszcze nie sprawdzalem max boot, bo biosa mam wciaz standardowego nowki bety czekaja....narazie sie bawie ile max 24/7 poleci... Orthos killuje mnie temperatura.... 6600 przy tych samych mhz i nizszym Vcore daje wiecej ciepla...mimo wszystko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 (edytowane) ok , dzisiaj na powaznie sie pobawilem ustawieniami w BIOSie i ...470x7 1:1 bootuje sie (1.8v mch, 1.3v fsb, sb 1.05v, cpu core 1.3v , ram 2.15v), bios 0302. problemem wczesniej na 95% byly pamieci ktore maja "wyspy stabilnosci", jednak po ustawienie recznym dodatkowych 2 timingow chodza tak jak powinny..... nrazie siedze na 460x7 i wyglada ze wszystko stabilnie (orthos przez pare minut;p), pozniej potestuje wiecej no i sprobuje zawalczyc o okolice 470... narazie chyba rzuce jakis fan na mostek polnocny bo przy spodzie ostro parzy....boje sie ze po 2h prime'a bede mial dziure na jednym z bokow obudowy ... Edytowane 29 Października 2006 przez Lizardus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 ok , dzisiaj na powaznie sie pobawilem ustawieniami w BIOSie i ...470x7 1:1 bootuje sie (1.8v mch, 1.3v fsb, sb 1.05v, cpu core 1.3v , ram 2.15v), bios 0302. problemem wczesniej na 95% byly pamieci ktore maja "wyspy stabilnosci", jednak po ustawienie recznym dodatkowych 2 timingow chodza tak jak powinny..... nrazie siedze na 460x7 i wyglada ze wszystko stabilnie (orthos przez pare minut;p), pozniej potestuje wiecej no i sprobuje zawalczyc o okolice 470... narazie chyba rzuce jakis fan na mostek polnocny bo przy spodzie ostro parzy....boje sie ze po 2h prime'a bede mial dziure na jednym z bokow obudowy ... dodatkowych 2 timingow ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 (edytowane) sorry, zle sie wyrazilem chodzi o tRD i tRFC ktore wczesniej byly na auto, , sorry za wprowadzenie w blad (by lama) UPDATE: nowy bios do p5w64 : 0303 http://web54.nsi24.miniserver.de/wbb2/atta...ttachmentid=121 Edytowane 30 Października 2006 przez Lizardus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturoo75 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Witam Mam P5W64(bios 215) i pamięci Kingston HyperX DDR2 2x 512MB 800MHz CL5. Jak je ustawić w biosie, żeby chodziły najbardziej optymalnie ? Domyślnie płyta wykrywa je jako 533 MHz...ustawiłem ręcznie na 800MHz...ale nie wiem co jeszcze zmienić :( Wpisałem "coś" w trimingach, ale nie wiem czy to jest ok. W chwili obecnej wygląda to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 (edytowane) Przede wszystkim zrób cos z procesorem, bo aż wstyd go @stock trzymać. Jeśli nie chcesz mocno kręcić albo nie masz odpowiedniego chłodzenia, to chociaż do skromnych 3GHz - tyle pójdzie na pewno bez podnoszenia napięcia. A więc po kolei: 1. W sekcji "Jump free" ustawiasz: - dla procesora szynę 333MHz => przy E6600 da Ci to ostatecznie równe 3GHz; przy okazji proponuję ustawić na sztywno napięcie dla procka (vcore) na 1.3000v (domyślne auto to 1.3250v, ale płyta nieco zawyża, więc ostetcznie bedzie podobne) - dla pamięci => przy takiej szynie wśród dostępnych opcji pojawi się odpowiadające dzielnikowi 4:5 ok. 833MHz; podbij im nieco napięcie - 2.10v powinno byc na razie ok (oczywiście zgaduję tutaj - wszystko zależy od mozliwości Twoich konkretnych pamięci) - dla chipsetu - przy OC i975 lubi więcej prądu, więc podbij vmch do 1.60v 2. w sekcji "Chipset" ustawiasz na sztywno timingi pamięci - na początek 5-5-5-15; jesli wszystko będzie ok, schodź stopniowo do 4-4-4-x. Przy okazji powyłączaj poniżej wszelkie opcje odpowiedzialne za "spred spectrum", throttling, speed step, c1e itd. (na sztywno disabled) - podniesie to stabilność kompa. No i po każdej poważniejszej zmianie ustawien zestaw testów - podwójny orthos/SP2004, SuperPi16M itd... Jesli nie ma błedów, wyciskasz więcej. Jesli są - schodzisz troche niżej aż do uzysklania stabilnych ustawień. Ogólnie zabawa na dłuższy czas... PS. A jak juz znajdziesz stabilne ustawienia albo stwierdzisz, że dalej nie kręcisz, to zapraszamy tutaj: Temat zbiorczy: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=202797 Instrukcja: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2165892 Mobilizacja trwa :-P Edytowane 31 Października 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturoo75 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Dziękuje bardzo za podpowiedzi...szczerze...średnio znam się na tych OC komputera...zajmuję się montażem i komputer był składany pod Avida Liquida...nigdzie też nie znalazłem informacji jakie temperatury może mieć ten procesor...mam chłodzenie Pentagrama (miedziane i pasta Artic Silver Ceramique) i w stanie "spoczynku" ma ok.48-50 C w czasie renderingu ok.60-65...jaka jest granica tego procka ? ps. LordFury dzieki za "garść" bardzo przydatnych informacji...drukuje i zobacze co mi z tego wyjdzie...mam nadzieje, że nie będzie to "ostatnia" zmiana w życiu "komputerka" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturoo75 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 No niestety....po zmianach musiałem najpierw wrócić do biosu 116...poźniej do 215 bo nawet nie chciał wejść w setapu biosu. To chyba coś nie dla mnie...trudno będzie działał tak jak mu "fabryka" dała". pozdrawiam Artur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Czy aby napewno zmieniles taktowanie ramu po przestawieniu fsb ? Bo jesli zostawiles wczesniej ustawione ddr800 i wtedy zmieniles fsb na 333, to taktowanie ramu sie zwiekszylo na ~ddr1000. Sorki, ale wole sie upewnic :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...