Skocz do zawartości
wladziu

Co Wybrać, 939 Czy Am2?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dylemat co do wyboru platformy.

Skladam kompa raczej do gier.

Pod uwagę biore:

Venice 3000+ 939 + Asrock Dual

oraz

Orleans 3000+ AM2 + plyta jakas, i tu prosze o rade jaka tanią dobrą plyte?

Co bym nie wybral pamieci kupuje nowe, wiec za pamieciami po stronie AM2 przemawia

to ze moga lepiej sie sprzedac przy nastepnej wymianie.

Sprawdzalem ceny interesujących mnie zestawów (proc, plyta,ram) i róznica pomiedzy platformą AM2 a 939 wynosi min 70zl.

Czy warto wybrac 939 skoro za jakis czas trudniej bedzie go sprzedac niz AM2?

Z drugiej strony wydajnosciowo podobno stoją na tym samym poziomie wiec wydawanie dodatkowej kasy na to samo tylko pod AM2 oplaca sie?

Co wiec wybrac?

Czekam na waszą pomoc i opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale skoro nie mozna znalesc dobrej plyty pod AM2 za mniej niz 300 zl to roznica kosztów platform 939 i Am2 to ok. 150 zl.

Wiec czy oplaca sie doplacac?

150zł to zaden majątek ale nie napisałes jakim budzetem dysponujesz. Co masz/miałes wczesniej? Pod konkretną gre chcesz kompa czy ogólnie? Tak czy siak podstawa to mocna karta graficzna.

IMO - zadko zminiasz konfiguracje, posiadasz mocną karte graficzną nie boisz sie używanych podzespołów weź s939, bo za rok, dwa i tak cała platforme wymienisz.

Chcesz coś przyszłosciowego a z przyczyn finansowych nie mozesz pozwolic sobie na C2D pozostaje tylko AM2 (DFI Infinity NF Ultra II-M2, a moze to Cie zainteresuje: Asus M2NPV-VM GeForce 6150)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz AM2, nie warto juz ładowac się w 939. Ponizej 300 to chyba msi neo-v bedzie najlepsza, lub gigabyte s3 z integrą tez podobno jest dobry. Na asrocku dual podkręcisz tak jak na tym msi/gigabyte a moze nawet mniej jesli nie bedziesz modował. Ogólnie to tylko am2, 939 juz sie nie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150zł to zaden majątek ale nie napisałes jakim budzetem dysponujesz. Co masz/miałes wczesniej? Pod konkretną gre chcesz kompa czy ogólnie? Tak czy siak podstawa to mocna karta graficzna.

IMO - zadko zminiasz konfiguracje, posiadasz mocną karte graficzną nie boisz sie używanych podzespołów weź s939, bo za rok, dwa i tak cała platforme wymienisz.

Chcesz coś przyszłosciowego a z przyczyn finansowych nie mozesz pozwolic sobie na C2D pozostaje tylko AM2 (DFI Infinity NF Ultra II-M2, a moze to Cie zainteresuje: Asus M2NPV-VM GeForce 6150)

pozdr

MAm P IV 2.4 ghz 533 512 cache i narazie 256 DDR elixir. Karte chce kupic nowa pod PCI-E.

Chce ogolnie kompa do nowszych gier. Odpada na dzis dzien C2D a pod uwage biore tylko 939 i AM2. Chce tanio kupic ale tez nie duzo stracic przy nastepnej przesiadce za ok rok.

Dlatego pod 939 zastanawiam sie nad najtansza plyta czyli ASrock, a nie DFI.

A w przypadku AM2 widze ze plyty sa drozsze. Ta co proponujesz jest jedna z tanszych pod am2 ale czy chipset ma dobry?

Przy AM2 trzeba tak ze 150 wiecej zaplacic, ciekawe tylko czy przy wymianie kompa za rok roznica cen pozostanie taka sama pomiedzy platformami 939 i AM2 jaka jest dzis...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał s939 64 3700+ na San Diego na tym Asrocku dual VSATA.

Za rok możesz proca zmienić, bo ona ma AM2. Tak jak ktoś już pisał. Poczekałbym aż AM2 się ustabilizuje. Tak samo było z 939 (Newcastle/Winchester/Venice/SanDiego). co chwile wychodził nowszy rdzeń i więcej w sobie miał. Z AM2 też pewnie tak będzie więc warto poczekać z procem, ale mieć już mobo pod AM2.

Ten s.939 San Diego ma niezłego kopa, a za rok kupisz o wiele lepszy AM2 niż teraz. (no chyba, że znów ktoś "mądry" stwierdzi, że trzeba wprowadzić nową podstawkę ;])

P.S. Oczywiście się nie znam i jestem głupi. Lepiej słuchać rad "ekspertów" co to maja AM2 bo jest cudowne.

P.S. Jedynym (aczkolwiek dość sporym) minusem jaki tu widzę to DDR1 na s.939 a, DDR2 na AM2.

Moja propozycja nie spowoduje zbyt wielkiego wydatku, a przy tym naprawdę przyzwoitą wydajność.

Nie zrozum mnie źle. Nie jestem przeciwny AM2. Twierdzę tylko, że warto się z nim jeszcze trochę wstrzymać.

A NAJLEPIEJ to poczekaj do nowego roku z tym co masz i wtedy kup sobie już to AM2.

Morał: jeśli chcesz mieć wydajność za małe pieniądze to bierz s939 na San Diego na Asrocku, natomiast jeśli chcesz mieć przyszłościowy sprzęt, to czekaj do 2007 (ceny polecą na łeb w związku z wejściem DX10 i każdy producent na siłę będzie prześcigał się we wprowadzaniu upgradów do swojego sprzętu) i dopiero wtedy kup dobrą płytę pod AM2 i proca na nią. WTEDY TEŻ warto już brać AMD X2 pod AM2.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał s939 64 3700+ na San Diego na tym Asrocku dual VSATA.

Za rok możesz proca zmienić, bo ona ma AM2. Tak jak ktoś już pisał. Poczekałbym aż AM2 się ustabilizuje. Tak samo było z 939 (Newcastle/Winchester/Venice/SanDiego). co chwile wychodził nowszy rdzeń i więcej w sobie miał. Z AM2 też pewnie tak będzie więc warto poczekać z procem, ale mieć już mobo pod AM2.

Ten s.939 San Diego ma niezłego kopa, a za rok kupisz o wiele lepszy AM2 niż teraz. (no chyba, że znów ktoś "mądry" stwierdzi, że trzeba wprowadzić nową podstawkę ;])

P.S. Oczywiście się nie znam i jestem głupi. Lepiej słuchać rad "ekspertów" co to maja AM2 bo jest cudowne.

P.S. Jedynym (aczkolwiek dość sporym) minusem jaki tu widzę to DDR1 na s.939 a, DDR2 na AM2.

Moja propozycja nie spowoduje zbyt wielkiego wydatku, a przy tym naprawdę przyzwoitą wydajność.

Nie zrozum mnie źle. Nie jestem przeciwny AM2. Twierdzę tylko, że warto się z nim jeszcze trochę wstrzymać.

A NAJLEPIEJ to poczekaj do nowego roku z tym co masz i wtedy kup sobie już to AM2.

Morał: jeśli chcesz mieć wydajność za małe pieniądze to bierz s939 na San Diego na Asrocku, natomiast jeśli chcesz mieć przyszłościowy sprzęt, to czekaj do 2007 (ceny polecą na łeb w związku z wejściem DX10 i każdy producent na siłę będzie prześcigał się we wprowadzaniu upgradów do swojego sprzętu) i dopiero wtedy kup dobrą płytę pod AM2 i proca na nią. WTEDY TEŻ warto już brać AMD X2 pod AM2.

MYslisz ze tak odrazu potanieją po nowym roku? W zeszlym potanialy?

Jesli chodzi o rdzenie to nie wiem czy bedzie im sie chcialo wprowadzac nowy pod AM2 skoro niedlugo AM3.

Mowisz zeby zostac przy tym co mam, ale to slabizna, bo P IV 2.4 ,256 ram i karta oczywiscie pod agp 9600 ( w nowa agp nie oplaca sie inwestowac).

Faktem jest czego bym nie kupil, lub pozostal przy tym co mam z 512 ramu trzeba kupic minimum.

I to w glownej mierze pamiec mi utrudnia decyzje bo, DDR2 to nie pospadaja tak z cen chyba jak DDr w nowym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o rdzenie to nie wiem czy bedzie im sie chcialo wprowadzac nowy pod AM2 skoro niedlugo AM3.

AM3 ma być kompatybilne w dół, czyli procki AM3 będzie można włożyć w płyty AM2, więc nowy rdzeń pasujący na AM2 napewno bedzie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym teraz jeszcze złożył coś pod 939, sam też zdecydowałem złożyć kompy kumpli teraz na tej platorfmie. W dodatku jesli się zgodzisz na zakup używanych częsci, to naprawde można to tanio złożyc np, asus a8n-sli se tygodniowa kupiona za 260zł, do tego venice 21 week 2,7ghz za 200zł i powiedz czy to nie jest ciekawy zestawik? Jeszcze tylko jakieś pamieci pokroju goodramu, lub hynixów żeby nie potrzebowały v i jest fajny komp w/g mnie. Fakt, co do mem to jest to zastanawiające, ale jesli znajdziesz jakieś na fajnych w miare kostkach w ok cenie, to nie będziesz miał problemu z ich sprzedażą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AM3 ma być kompatybilne w dół, czyli procki AM3 będzie można włożyć w płyty AM2, więc nowy rdzeń pasujący na AM2 napewno bedzie ;]

Czyli to musi oznaczac nowe plyty w przyszlym roku am2/am3.

Ale inwestowanie w sprzet am2 i tak jest bardziej przyszlosciowe niz 939 tylko czy bardzije oplacalne, biorac pod uwage zmiany cen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, jak bylo s754 i s939 to pierwsze mialo umrzec a drugie mialo "trwac wieki". Teraz jak jest am2 to nagle umiera przyszlosciowe s939.

Technologia idzie za szybko do przodu, procki 4rdzeniowe, pamieci ddr3 / ddr4.

Ja tam bym bral jak najtanszym kosztem jak masz zamiar za rok zmieniac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, jak bylo s754 i s939 to pierwsze mialo umrzec a drugie mialo "trwac wieki". Teraz jak jest am2 to nagle umiera przyszlosciowe s939.

Technologia idzie za szybko do przodu, procki 4rdzeniowe, pamieci ddr3 / ddr4.

Ja tam bym bral jak najtanszym kosztem jak masz zamiar za rok zmieniac.

Technologia idzie do przodu tylko ze biorac 939 jest sie bardziej do tylu niz przy AM2. Am2 bedzie dluzej zyl i za wiecej powinno sie go sprzedac przy nastepnej wymianie. Kwestia tego czy oplaca sie teraz dokladac zeby pozniej wiecej dostac.

939 jest teraz jest tansza ale pozniej jej cena moze byc znacznie nizsza niz AM2. I wtedy moze sie okazac ze warto bylo brac AM2.

Edytowane przez wladziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wladziu bardzo cię lubię choć cię nie znam, ale piszesz jak najzwyklejszy na świecie snob.. ładujesz się w am2 bo .. większość tak robi. Bardzo negatywne myślenie.

Jak to jest się bardziej do tyłu biorąc 939? To że ktoś ma DDR400 a nie DDR2 800 to jest do tyłu? Liczy się wydajność, a tu granica sie praktycznie rozmywa... Ja wolę mieć sprawdzony, stabilny jak stół system oparty o s.939 i podzespoły pod niego, niż przereklamowany produkt który i tak jest przejsciówką do AM3.

Co do cen to wystarczy spojrzeć jak stoją stare pamięci chociażby, ich cena jest bardzo wysoka. Po drugie i tak jak będziesz sprzedawał nawet kompa pod am2 to weźmiesz mniej niz wydałeś - normalne prawa rynku.

A co do kompa to bierze się to co akurat jest najtańsze i się najlepiej opłaca (czytaj podkręca :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do cen to wystarczy spojrzeć jak stoją stare pamięci chociażby, ich cena jest bardzo wysoka. Po drugie i tak jak będziesz sprzedawał nawet kompa pod am2 to weźmiesz mniej niz wydałeś - normalne prawa rynku.

Wezme mniej za kompa pod AM2 ale, strata moze byc o wiele mniejsza gdy porownamy co wezme za 939.

@wladziu bardzo cię lubię choć cię nie znam, ale piszesz jak najzwyklejszy na świecie snob.. ładujesz się w am2 bo .. większość tak robi. Bardzo negatywne myślenie.

Kto ci powiedzial ze ja kupuje AM2? Ja tylko zasiegam informacji bo nie wiem co wybrac. Czytaj dobrze a nie krytykujesz!

Jak to jest się bardziej do tyłu biorąc 939? To że ktoś ma DDR400 a nie DDR2 800 to jest do tyłu?

Moim zdaniem bedzie do tylu bo DDR2 800 dluzej pozyje niz DDR400, nie spadnie tak z ostro z ceny w niedlugim okresie.

Obecnie DDR stoi tyle samo co DDR2 ale za rok DDR1 bedzie tanszy tak jak reszta z 939.

Chodzi o to ze bardziej potanieje caly zestaw 939 niz am2. Ciekawe tylko czy roznica cen za rok bedzie na tyle duza aby oplacalo sie doplacac do am2 teraz zamiast brac 939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcami. AM2 to po prostu taki "hłyt materkindody" :D

Rdzenie nowe będą. Każde gniazdo tak miało. (na ironie najdłużej trwało socket A). Biorąc pod uwagę to, że i tak będziesz zmieniał kompa, to po co wydawać teraz kasę na droższe, a wcale NIE wydajniejsze AM2 ??? Jak dla mnie nie ma też (na razie) co pakować się w 2 rdzenie (poczekajmy na stabilną Viste). W takim wypadku wg. mnie najlepszy wybór to s.939 z procem 64 i jądrem SanDiego (1MB cache). Na możliwości obecnych systemów operacyjnych to najlepszy wybór. (tanio/wydajnie/niedrogo)

Nie inwestuj też w mobo tylko weź tego Asrocka VSATA. (i tak będziesz zmieniał na inną i tak) a póki co, ta ci zupełnie wystarczy.

P.S. Nie zdziwię się jeśli na nowy rok wyjdzie nowy rdzeń i obecne AM2 będą już też stare :D lol (a przede wszystkim liczy się wydajność > czytaj - 939 na San Diego [sprawdzona platforma i BARDZO wydajny rdzeń])

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie DDR stoi tyle samo co DDR2 ale za rok DDR1 bedzie tanszy tak jak reszta z 939.

Wiesz, jeśli porównujesz DDR 400 do DDR2 533 to ceny są podobne, ale żeby AM2 miało jakąkolwiek przewage nad S939 to trza kupić DDR 800 których to cena jest nieco wyższa (albo kupić 533 kręcące się do conajmniej 800, ale to nie jest tak hop :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, jeśli porównujesz DDR 400 do DDR2 533 to ceny są podobne, ale żeby AM2 miało jakąkolwiek przewage nad S939 to trza kupić DDR 800 których to cena jest nieco wyższa (albo kupić 533 kręcące się do conajmniej 800, ale to nie jest tak hop :P).

I to jest konkret argument :)

A czy warto czekac z kupnem 939 do nowego roku czy teraz kupywac?

Ps. MAm obecnie P IV 2.4 ghz 512 cache 533, 256 DDR, 9600 pod agp.

Edytowane przez wladziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj, bo grafy PCI-E jeszcze potanieją. W końcu na nowy rok ATI i nVidia zapowiadają nowe układy GPU, Więc można się spodziewać spodku cen obecnych.

Aczkolwiek możesz już sobie kupić ram, żeby doczekać nowego roku, a potem wsadzić go w nowy komp. (jakieś 2x512 DDR 400 cl 2.5 albo 2.0 względnie 2x1GB [ale to już "nie tak hop"]) :>

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi