Nicaraguall Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Witam, Przeglądałem wiele wątków na temat BIOSU i wydaje mi sie ze użytkownik luk1999 potrafiłby mi pomóc:) A wiec pytanie do Ciebie: Mam płyte głowna gigabyte GA-G33M-S2, proc C2D E4300 i pamieci 2x512 Patriot LLK DDR2 800MHz. Problem polega na tym ze w biosie mam tylko mnozniki pamieci 3.33 i 4.0 takze przy fsb 300 proc ma 2.7Ghz a pamieci 1000Mhz - po kilkudziesieciu mhz wiecej sie kończa, jest to max dla nich. Probowalem edytowac bios programem modbin - widac ukryte opcje (chyba 2.0 i 2.4) - pozmienialem je na "selectable" i niby wszystko w porzadku ale niestety okazalo sie ze modbin nie potrafi poprawnie zapisac biosu - zamiast 1024kb jest 1025kb. Kombinowalem tez programem cbrom ale tez bezskutecznie. Wyczytalem ze odpowiednie mnozniki pojawiaja sie dopiero w momencie wlozenia procesora z odpowiednim standardowym fsb (mniejsze mnozniki przy 1066 i 1333mhz) takze na pewno jest mozliwosc ich odblokowania. Moja prosba jest taka abys zerknal na ten bios a nuż sie uda i bede mogl podkrecic procesor wyzej. Oto link do biosów (teraz wgrany jest F2): http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...?ProductID=2557 Pozdrawiam i witam wszystkich na forum Nicaraguall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 OK, obejrzę wieczorem BIOS. Jednak to, że mnożniki nie są dostępne dla proców z niskim FSB może wynikać z ograniczeń samego chipsetu, więc nie rób sobie wielkich nadziei :). Próbowałeś zrobić FSB_SEL moda na 266MHz (czy jak to się nazywa)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Nie, ale czytałem na forum ze ludzie probowali na bliźniaczo podobnej plycie G33M-DS2R i nie dzialalo. Jest jeszcze mod na fsb 333Mhz ktorego nie probowalem. Jesli chipset mialby byc czyms ograniczony to tylko specjalnie przez inżynierów>:| grrr. Na plycie G33M-DS2R na nizszych mnoznikach pamieci, fsb 400Mhz chodzi podobno bez problemu (plyta jest naprawde bardzo podobna). A rekord to cos okolo 514Mhz:) Takze ludzie z gigabyte'a zrobili by wielkie swinstwo jakby sie tego nie dalo odblokowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Kurde chyba sie udalo:)))) zapisałem bios modbinem w oryginalnej wielkosci 1024kb. Otwierajac modbina wykrywa go i ma dokladnie tyle bajtow co oryginalny bios. Ale jak sprawdzic nie wgrywajac biosa czy wszystko jest ok??:) Gdyby on dzialal to bylby to pierwszy bios tej plyty na necie z odblokowanymi wszystkimi mnoznikami:) Oto zmodowany przeze mnie bios: Bios f4 beta Zmodowany Bios f4 beta Oryginalny Moze zerkal bys na niego i jakos sprawdzil czy wszystko jest ok? Edytowane 24 Listopada 2007 przez Nicaraguall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) @Nicaraguall Mam G33M-DS2R i procka z fsb 200. Te nieszczęsne dzielniki pamięci to imho jedyna wada tej płytki. Z tego co wiem to bsel mod nie działa więc można odpuścić. Brak dzielników dla fsb 200 to na szczęście nie jest ograniczenie chipsetu. Np. na Asusie p5k-vm wszystko działa bez problemów. Mam nadzieję, że ci się uda i będę miał wreszcie te 4.0ghz :) Edytowane 24 Listopada 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Sory, że dopiero teraz, ale nie miałem dostępu do kompa, na którym zostawiłem bios: g33ms2.zip Generalnie, jeśli otworzysz plik w modbinie i struktura bios wygląda tak samo, jak przed modyfikacją, to jest 98% (w przypadku edycji modbinem) oraz 99,9% (przy ręcznej _EN_CODE.BIN/_ITEM.BIN), że wszystko będzie w porządku. Ale na 100% będziesz wiedział, jak zrobisz flasha :). Jak obadasz, to daj znać (nawet jeśli nie będzie działał). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 @luk1999 To znaczy ze ten bios zamieszczony przez Ciebie jest zmodyfikowany, czy nic nie zmieniales? Pozatym jesli zalozmy bios nie bedzie dzialal to chyba w takim wypadku tylko programator pomoze. Chociaz kiedys po zflashowaniu komp restartowal sie 5 razy az pojawila sie czarny ekran z opcja aby przywrocic poprzednie ust, takze moze jest jakies zabezpieczenie na plycie. @aldam Ten bios co zmodyfikowalem jest do G33M-S2 a tutaj masz do G33M-DS2R ktory tez ostatnio zmodyfikowalem: G33M-DS2R F6 zmodowany Biosu raczej juz nie bede flashowal poniewaz po pierwsze to nie jest moj komputer i moglbym narobic tej osobie niezlego klopotu a po drugie sciagnalem najnowszy oryginalny F6 i w nim pojawila sie opcja 2.66, takze wiecej flashowania nie planuje. Ale skoro luk1999 mowi ze na 98% powinno dzialac to sprobuj:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) Oczywiście ma odblokowany mnożnik 2x (ręczna edycja _EN_CODE.BIN) - inaczej nie byłoby sensu wystawiać ;). Edytowane 25 Listopada 2007 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 No dobra, ale nadal pozostaje pytanie co sie stanie jak bios nie bedzie dzialal? Jak sprawdzic czy na plycie glownej sa jakies zabezpieczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) Wtedy pozostaje tylko hotflash lub zaprogramowanie na programatorze (gorzej, jeśli płyta ma wlutowany BIOS). Zabezpieczenia niby tam jakieś są, ale z tego co się orientuję, to działają tylko w przypadku, gdy flashowanie zostało przerwane (np: brak prądu) i kość nie została do końca zaprogramowana (po prostu sprawdzana jest przy starcie kompa suma kontrolna BIOS, która w przypadku zmodowanego BIOSu będzie poprawna). Chyba tylko u CrashFree BIOS u ASUSa pozwala na "odratowanie", choć do końca nie wiem, jak to jest. Edytowane 26 Listopada 2007 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 a po drugie sciagnalem najnowszy oryginalny F6 i w nim pojawila sie opcja 2.66, takze wiecej flashowania nie planuje.jaki f6? tylko do wersji S2 czy jest też do ds2r? Ale skoro luk1999 mowi ze na 98% powinno dzialac to sprobuj:)ale wciąż jest te 2% <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek00 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Witajcie :) Trafiłem tu do Was jakoś i czytam sobie o modyfikacjach biosu. Posiadam płytę Asus K8N i na niej najnowszy BIOS. Bios ten daje małe możliwosci overlockingu, wiec chciałem sobie go odblokowac i tutaj napotkalem problemy. Do odlokowania ukrych opcji, uzylem programu AMIBCP i nawet udalo mi sie uaktywnic ukryte opcje, ale po sflashowaniu biosu moich zmian w samym biosie nie widac, natomiast w samym pliku .rom sa one nadal widoczne. Nie wiem co dalej poczac, szukalem czegos przez google ale nie znajduje odpowiedz :( Czy ktos z Was moglby mi pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Hehe, stary, co warte jest życie bez odrobiny ryzyka :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 @aldam Tylko do wersji S2. Ale umiescilem biosy rowniez na zagranicznych forach, takze jak sie znajda odwazni do przetestowania to dam znac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Niestety bios ds2r_f6.bin nie dziala :( Przetestowala go jedna osoba z zagranicznego forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Niedobrze :( Swoją drogą to gigabyte nieźle pogina z tymi biosami. Mam nadzieję, że się w końcu zreflektują i dadzą choćby te 2.66 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) No własnie, bo skoro na teoretycznie słabszą plyte jest bios z mnoznikiem 2.66 to czemu nie ma na ds2r? @luk1999 Sprobuje moze w przyszlym tyg wgrac Twoj bios. Jesli bedzie dzialal poprosze Cie o edycje do DS2R :) Edytowane 26 Listopada 2007 przez Nicaraguall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Witajcie Trafiłem tu do Was jakoś i czytam sobie o modyfikacjach biosu. Posiadam płytę Asus K8N i na niej najnowszy BIOS. Bios ten daje małe możliwosci overlockingu, wiec chciałem sobie go odblokowac i tutaj napotkalem problemy. Do odlokowania ukrych opcji, uzylem programu AMIBCP i nawet udalo mi sie uaktywnic ukryte opcje, ale po sflashowaniu biosu moich zmian w samym biosie nie widac, natomiast w samym pliku .rom sa one nadal widoczne. Nie wiem co dalej poczac, szukalem czegos przez google ale nie znajduje odpowiedz Czy ktos z Was moglby mi pomoc? Z amibcp w wersji dla amibios 8 ogólnie nie miałem większej styczności (używam go tylko do przeglądania). Jakich opcji nie możesz odblokować (dzielników pamięci 150/183)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 @luk1999 Chyba jednak znajda sie sie ludzie do przetestowania :) Moglbys wyedytowac bios DS2R F6 tak jak to zrobiles do S2?? Tutaj link do strony: http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios/ga-g33m-ds2r.html Albo chociaz powiedziec jak to zrobiles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Tak, jak jest to opisane w pierwszym poście - wypakowałem _EN_CODE.BIN cbromem (najlepiej wersja 1.55 lub nowsza), pozmieniałem w edytorze hex bajt za "ukrytym" napisem z 0x01 na 0x00 i wrzuciłem _EN_CODE.BIN cbromem do pliku z BIOS. Edytowane 27 Listopada 2007 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Mam problemy z cbromem, nie dziala u mnie poprawnie, roznych wersji probowalem. Chyba cos mam z windowsem. A czy moglbys zrobic to jeszcze raz z biosem do DS2R? Tzn odblokowac wszystkie dzielniki pamieci? EDIT: Probowalem edytowac bios DS2R i w podbinie pokazuja sie wszystkie opcje "selectable" ale tak: Po pierwsze przy edycji hex edytorem okazalo sie ze dzielniki pamieci powtarzaja sie z 10 albo 20 razy:/ Po drugie o co chodzi z tymi spacjami (0x20)?? Gdzie ja mam to wrzucic i po co?? EDIT2: Raz wypakowalem _en_code.bin, edytowalem i wrzucilem z powrotem. Drugi raz edytowalem wypakowany _en_code.bin i wrzucilem jeszcze raz. Czy dobrze zrobilem?? Edytowane 27 Listopada 2007 przez Nicaraguall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 EDIT: Probowalem edytowac bios DS2R i w podbinie pokazuja sie wszystkie opcje "selectable" ale tak: Po pierwsze przy edycji hex edytorem okazalo sie ze dzielniki pamieci powtarzaja sie z 10 albo 20 razy:/Ja odblokowałem wszystkie (było ich chyba z 10). Po drugie o co chodzi z tymi spacjami (0x20)?? Gdzie ja mam to wrzucic i po co??Spacjami można wypełnić puste miejsce (czasami jest to potrzebne). EDIT2: Raz wypakowalem _en_code.bin, edytowalem i wrzucilem z powrotem. Drugi raz edytowalem wypakowany _en_code.bin i wrzucilem jeszcze raz. Czy dobrze zrobilem??Najlepiej jest przed wrzuceniem _en_code.bin usunąć stary moduł przełącznikiem /Release - tak na wszelki wypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 @Nicaraguall & luk1999 Świat na was liczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Tu jest zmodyfikowany bios: DS2R aldam mozesz go przetestowac. Dowiedzialem sie ze te plyty gigabyte maja zabezpieczenie i w najgorszyp przypadku pojawi ci sie czarny ekran z opcja przywrocenia starego biosu. Flashuj tylko @BIOS'em gigabyte'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 @luk1999 Okazalo sie ze ten tez nie dziala :| Nie wiem co gigabyte robi z tymi biosami... Przeciez zmienilem tylko 2 cyferki >:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Tu jest zmodyfikowany bios: DS2R aldam mozesz go przetestowac. Dowiedzialem sie ze te plyty gigabyte maja zabezpieczenie i w najgorszyp przypadku pojawi ci sie czarny ekran z opcja przywrocenia starego biosu. Flashuj tylko @BIOS'em gigabyte'a. zasiłka w serwisie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Okazalo sie ze ten tez nie dziala Nie wiem co gigabyte robi z tymi biosami... Przeciez zmienilem tylko 2 cyferki >:/A przed wgraniem nowego _en_code.bin wyrzuciłeś stary (/release)? Którego cbroma używałeś (207 i 208 mogą uwalić strukturę BIOSu)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Nie nie wyzucilem starego. Uzywalem cbroma 1.55. Probowalem 2 raz - usunalem stary przez release, zmieniajac 2 cyfry z 0x01 na 0x00 dodalem w puste miejsce 0x01 aby suma hash byla taka sama i faktycznie byla, tylko po dodaniu tego do calego biosu jak sprawdzalem winhex'em czy sumy sa takie same to sie roznily :/ Takze ja nie umiem tego zrobic. Prosze Cie abys Ty sprobowal zmodowac DS2R. Ludzie z zagranicznego forum tez Cie prosza :P Edytowane 28 Listopada 2007 przez Nicaraguall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Coś przekombinowałeś, _en_code.bin nie ma żadnych sum kotrolnych (o to chodzi z tym hashem?) Dziś po 20, ok? Edytowane 28 Listopada 2007 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicaraguall Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Hash czyli suma kontrolna, tak na zdrowy chlopski rozum kombinowalem ;) Wyliczalem dla zmodyfikowanego _en_code.bin aby rozmiar byl taki sam jak oryginalny. Ale genaralnie ja sie chyba po prostu na tym nie znam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...