radiergummi Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) ale gwarancja 60 dni i ta ściema, że stara się o papiery u producenta :f 60 dni jest dobre dla paczki chrupek :rolleyes: Do konsol i filmów by się nadał. Jednak 27" i wciąż ta sama rozdziałka to już pixel na pixelu. No i ten IL na poziomie 3 klatek (mówisz Input Lag, myślisz Dell) Edytowane 3 Grudnia 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 ale głupoty piszecie że przeraża was kalibracja monitora, szczególnie HP lp2474w. Ile czasu i umiejętności potrzeba żeby zmienić wartość R/G/B kontrastu i jasności?? Spokojnie zrobi sie to w minutę, więc przestańcie płakać. Jak ktoś nie wie jakie parametry to ustawcie te: R\G\B = 251\235\242 kontrst 65 a jasnoć coś z przedziału 12-15 ewentualnie troszkę wiecej zależnie od potrzeb i odczuć, ja mam 15. Kolejna sprawa, nie widziałem monitora z większą ilością złączy niż ten HP. Jeśli dla kogoś 6xUSB 2xDVI HDMI s-Video composit i display port to za mało to chyba jest p*****y. Na ustawieniach które podałem monitor pobiera 55W a te same ustawienia tylko max jasność to ok 95W. Pivot w sumie fajna zabawa, ale teraz nie korzystam bo powiesiłem go na ścianie, wiecej miejsca na biurku. Cieszę się że kupiłem ten monitor, bop jest genialny i zapłaciłem za niego jedynie 1609 zł w Siriusie. Tak, kupowałem go jak tylko sie pokazal, na początku września. Nie odczuwam zadnego smuzenia, i nie trzeba zmieniac ustawien do ogladania filmu czy do grania, to jakas paranoja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 ale głupoty piszecie że przeraża was kalibracja monitora, szczególnie HP lp2474w. Ile czasu i umiejętności potrzeba żeby zmienić wartość R/G/B kontrastu i jasności?? Spokojnie zrobi sie to w minutę, więc przestańcie płakać. Jak ktoś nie wie jakie parametry to ustawcie te: R\G\B = 251\235\242 kontrst 65Nie ma przepalenia przy takich wartościach ? Jeśli RGB są w zakresie 0-255 a kontrast 0-100 to przy R251 i kontrast65 najprawdopodobniej masz uciętą paletę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) @ZlyDzien a tak poza tym to wszystko w porządku? Edytowane 3 Grudnia 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Nie ma przepalenia przy takich wartościach ? Jeśli RGB są w zakresie 0-255 a kontrast 0-100 to przy R251 i kontrast65 najprawdopodobniej masz uciętą paletę. odpowiem tym linkiem 3160140[/snapback] @ZlyDzien a tak poza tym to wszystko w porządku? a myslisz że czemu mam taki nick ;> Edytowane 3 Grudnia 2008 przez ZlyDzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 odpowiem tym linkiem http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm jak podkrece kontrast to bialem robi sie zielone a nie o to chodzi;) Powinni ustawić RGB po 255 a następnie wykryć max kontrast natywny (powiedzmy będzie to 65 choć wątpię). Dalej powinni pozostawić ten kontrast na 65 , jedną składową na 255 i dwie kolejne tak dostroić posiłkując się kolorymetrem by osiągnąć temp. barwową np. 6500K. Sądząc po tym jak to poustawiali podejrzewam że źle/nieoptymalnie ustawili monitor i jest prawdopodobne że albo ustawili temp. barw 6500 K jedynie dla końcowych odcieni (możliwe przy przepaleniu) albo nie wycisnęli z monitora max kontrastu i nasycenia (praktycznie gamutu). Można przypuszczać że test jest źle zrobiony (sądząc po poszlakach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Ja lepszego testu nie znalazłem, a odchylenia barw od prawdziwych , jakie uzyskali przekonują mnie do tych właśnie ustawień. Imo jest to bardzo dobra alternatywa dla pożyczania urządzen do kalibracji i samodzielnego mocowania się z kolorami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Ja lepszego testu nie znalazłem, a odchylenia barw od prawdziwych , jakie uzyskali przekonują mnie do tych właśnie ustawień. Imo jest to bardzo dobra alternatywa dla pożyczania urządzen do kalibracji i samodzielnego mocowania się z kolorami1. Jeśli tylko masz możliwość pożyczenia kolorymetru to nawet nie mamy o czym rozmawiać - uzyskasz znacznie lepszy efekt niż przepisując to co ktoś zmierzył na innym modelu o innym czasie świecenia (nawet zakładając że zmierzył poprawnie). 2. Dziwne że na TFT central uzyskano kontrast po kalibracji 694:1 a na : http://www.prad.de/en/monitore/review/2008...75w-part11.html uzyskano 725:1 ... nie sądzisz ? Pomijam już fakt że wartości nastaw w OSD są bardzo odmienne (bardziej przekonują mnie z prad ... mam nadzieję że nie przepalili z tym K80). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 1. Jeśli tylko masz możliwość pożyczenia kolorymetru to nawet nie mamy o czym rozmawiać - uzyskasz znacznie lepszy efekt niż przepisując to co ktoś zmierzył na innym modelu o innym czasie świecenia (nawet zakładając że zmierzył poprawnie). 2. Dziwne że na TFT central uzyskano kontrast po kalibracji 694:1 a na : http://www.prad.de/en/monitore/review/2008...75w-part11.html uzyskano 725:1 ... nie sądzisz ? Pomijam już fakt że wartości nastaw w OSD są bardzo odmienne (bardziej przekonują mnie z prad ... mam nadzieję że nie przepalili z tym K80). Nie mam możliwości. 694 a 725? no prosze Cie.. i tak nic nie zauwaze. Jak kiedyś najdzie mnie ochota na zgęszczenie tematu jakości obrazu to może zajme sie kalibracja, póki co wystarczy mi że obraz jest klarowny i nie oślepia jak to mialo miejsce na fabrycznych nastawach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 694 a 725? no prosze Cie.. i tak nic nie zauwaze.Fakt ... wg. cyferek niewiele ... ale biorąc pod uwagę rozbieżność nastaw dziwię się że różnica jest tak niewielka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killua Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 A co z modelem LG l245WP BN ? lepszy niz HP ? bo gdzies tam jeszcze widzialem maja i sie zasnatanawiam czy nie wziac tego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 A co z modelem LG l245WP BN ? lepszy niz HP ? bo gdzies tam jeszcze widzialem maja i sie zasnatanawiam czy nie wziac tego ?Trzymaj się z dala od 245, jeśli chodzi Ci o porównanie z 2475 :P Miałem Lg, mam Hp, "niebo a ziemia" (przekop kilka/kilkanaście stron wstecz, są informacje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychOS Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 A co powiecie o tym BEnq'u ? BenQ FP241VW :) http://www.ceneo.pl/613951 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 A co powiecie o tym BEnq'u ? BenQ FP241VW :) http://www.ceneo.pl/613951 Przeciętny monitor za dużą kasę. Lepiej kupić HP LP 2475W i zostać z kilkoma stówkami kupić jakiś prezent na gwiazdkę. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychOS Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Przeciętny monitor za dużą kasę. Lepiej kupić HP LP 2475W i zostać z kilkoma stówkami kupić jakiś prezent na gwiazdkę. :lol2:Hmm. według ceneo oba można dostać za ok. 1900zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Hmm. według ceneo oba można dostać za ok. 1900zł :) No patrz, poszły klamoty w górę. :lol2: Na chwilę obecną najtaniej znalazłem 1850 zł. Mimo wszystko monitor lepszy niż Benq. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verin Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Cóż, ceny coraz bliższe świątecznym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychOS Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 No patrz, poszły klamoty w górę. :lol2: Na chwilę obecną najtaniej znalazłem 1850 zł. Mimo wszystko monitor lepszy niż Benq. święta idą;) A co do tego HP: może i lepszy, ale ja jednak chyba za wide gamut podziękuje i dlatego szukam jakiegos innego modelu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zastanawiam się nad tym HP 2475, ale przeraża mnie to wide gamut i koniecznosc kalibracji-bo w sumie, to monitor mi potrzebny do gier/filmów, więc rozszerzona paleta barw nie jest mi jakoś niezbędnie potrzebna. Czy istnieje jakis sposób, żeby go skalibrowac tak, aby wszędzie(w grach, filmach etc) wyswietlał "normalne" kolory czy też trzeba by kombinować dla każdej aplikacji z osobna? Bo jak tak, to chyba poszukam innego monitora*...(i wtedy pytanie: co do 2 tys. złotych warto brać, 24 cale, PVA/MVA etc albo S-IPS :) )Jakie kombinowanie dla każdej aplikacji z osobna ? LOL ? Wgrywasz profil do systemu, włączasz profilowanie w przeglądarce www (raz na zawsze) i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychOS Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Jakie kombinowanie dla każdej aplikacji z osobna ? LOL ? Wgrywasz profil do systemu, włączasz profilowanie w przeglądarce www (raz na zawsze) i po problemie. Mówisz, że ta opinia(druga od dołu) http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/381832_komentarze/ to bzdura? Pytam, bo się nie znam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) Mówisz, że ta opinia(druga od dołu) http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/381832_komentarze/ to bzdura? Pytam, bo się nie znam :)U mnie to wygląda tak ... w grach nie widzę przesycenia ... podobnie jak w filmach. Zdjęcia oglądam na przeglądarce Visty (korzysta z profili), obrabiam w GIMP (tu zawsze trzeba korzystać z profili czy masz monitor sRGB czy AdobeRGB), filmy oglądam w VLC media player ... a strony WWW w Firefox 3 z włączonym profilowaniem. Z tymi barwami to nie jest taka prosta sprawa ... sRGB bardzo odbiega od NTSC więc to monitor sRGB bardzo kłamie na klipach z taką przestrzenią. To samo gry ... GTA3 raczej uważałem za bardzo wyblakłe ... teraz wydaje się OK. Jedynie zastanawiam się nad BF2 ... czy przypadkiem w strike at karkand nie ma nieprawidłowych barw (przydałby się punkt odniesienia). Tak czy inaczej profilowanie to przyszłość ... chyba ze ktoś na siłę lubi się uwsteczniać. Edytowane 8 Grudnia 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychOS Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Piękne dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Jutro zamawiam LCD, wiem, że dam max 1400zł ale mam zagwozdkę: a) HP W2408H - na + skalowanie 1:1 (ps3 w przysłości), na - matryca glare b) iiYama E2607WS-B1 - na + osobne hdmi i dvi (ps3 w przyszłości) no i matowa matryca, na - brak skalowania 1:1 Reszta wg. mnie podobnie wypada... Jakby wiadomy HP nie kosztował 1900zł to bym go brał... ale nie mam tyle kasy... a siedzę na starym crt, które mnie już dobija (nigdy mnie tak oczy nie bolały). iiYamy 24" nie biorę pod uwagę, bo ani osobne dvi i hdmi, ani skalowanie 1:1. Konkurencja mnie nie zainteresowała. Co lepiej brać? Bo czytam, oglądam... i dalej nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Samsung cię nie interesuje? Samsung 2493hm http://forum.pclab.pl/t398597.html HP nie ma DVI :| D-SUB to kicha. Edytowane 9 Grudnia 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Jakie kombinowanie dla każdej aplikacji z osobna ? LOL ? Wgrywasz profil do systemu, włączasz profilowanie w przeglądarce www (raz na zawsze) i po problemie. a co ma przegladarka www do filmow/gier? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 a co ma przegladarka www do filmow/gier?Nic ... a czemu miała by coś mieć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam, W temacie monitorow niewiem za wiele ale co sadzicie o tym? Bedzie tylko do Grania na PS3 i X360 (ok 60%PS3 i 40%X360 bez HDMI ale zalatwie to jakims adapterem). http://www.dabs.ie/productview.aspx?Quickl...Key=11109,50246 ewentualnie co innego mozecie doradzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz938 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Siemka. Chce kupić monitor Full HD, 23' lub 24' myślałem o Samsung SyncMaster T240HD i Gateway FHD2400 który lepszy, a może macie pomysł na coś lepszego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 W2452V-PF Samsung 2493hm http://forum.pclab.pl/t398597.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Czy ten monitor ktory podalem nie bedzie za kiepski z odleglosci ok 2m. Matryca to TFT - TN wiec ciekawe jak z katami widzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...