arek1313 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Ruonim, ta płyta to wielka niewiadoma :wink: Może być okrojona do granic możliwości, choć myślę, że HTT250 powinna zrobić... Cena jest wręcz śmieszna, podejrzewam że możliwości też :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Ruonim, ta płyta to wielka niewiadoma :wink: Może być okrojona do granic możliwości, choć myślę, że HTT250 powinna zrobić... Cena jest wręcz śmieszna, podejrzewam że możliwości też :wink:nom wielka niewiadomo nikt jej nei ma i zadnych recek nie widze na necie :D. Mysle wlasnie nad prfzesiadka na am2 i nad dobra plytka za ok 200zl. :) co zrobi te 270htt przynajmniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...id=s2BioNF4AM2L Z tego powinieneś tyle wykrzesać :) Płytka ma jakieś problemy z podnoszeniem napięcia, ale HTT nawet nie najgorsze... Poczytaj o niej na Forum, jest temacik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam83 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) Ruonim, nie bierz tej plyty, max napiecie to 1,42V a to raczej malo jesli chodzi o oc, mam ta plyte i nie jestem z niej zadowolony, co prawda max htt to 360 ale co z tego skoro nie ma wiekszego nap i nic to nie daje, teraz zmieniam ja na abita kn9 Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez Adam83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Te 1,42V to dla Brisbane akuratne napięcie :D Nie twierdzę oczywiście, że lepszej płyty się nie znajdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Te 1,42V to dla Brisbane akuratne napięcie :D Nie twierdzę oczywiście, że lepszej płyty się nie znajdzie... Nie wiem czy akuratne czasem zdażają się kiepskie proce u mnie dopiero na 1.4 wstaje proc na 2600mhz czyli padaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themeler Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 A ja mam problem z innej beczki... nie instalują mi się drivery do USB 2.0. Każe pobrać mi SP2 i odsyła do strony z aktualizacjami (ściągałem też najnowsze drivery ze strony producenta - to samo). Mam Xp'ka Pro, oryginalnego z SP2 i ściągniętymi wszystkimi aktualizacjami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Cześć, mam prośbę. Czy ktoś z niezłym angielskim mógłby pogadać z POLYGON`em z RH jak to jest z tym biosem CR51A316RH1? Wsadziłem do płytki Brisbane 3600+ a w biosie mnożnika 9,5 brak, jest za to 10 :blink: Na auto jest oczywiście 9,5. mała próbka Mój angielski działa tylko w jedną stronę ( rozumim, ale nie umim :D ), więc nie chcę się zbłaźnić. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 (edytowane) Trochę info o nowej płytce tforce 7050 http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=151202&page=5 http://forumz.tomshardware.com/hardware/BI...pict234837.html http://mainboard.thethirdmedia.com/article...84015c27p5.html Wygląda zachęcająco, tylko to nieszczęsne umiejscowienie gniazda 24pin Edytowane 30 Kwietnia 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DraaKuS Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Pomocyyy! Sprowadziłem sobie z USA płytę Biostar TForce6100 AM2 (rev.1.3), procesor AMD Athlon 64 X2 3800+ 65W (kupiony w Polsce Arctic Cooling 64 Pro) i pamięci G.Skill 1x1Gb 667 MHz podłączam to wszytko do zasilacza FortronFSP400-60PFN (zasilacz ma wtyczkę 20 pinową a płyta ma wejście 24 pinowe dlatego kupiłem przejściówkę do zasilacza z 20 do 24 pin). Kiedy już to wszystko ze sobą skręcam i podłączam zasilanie włączają się wentylatory, uruchamiają dyski ale nie płyta. Płyta uruchomiła się tylko 2 razy na kilkadziesiąt startów i po wejściu do Biosu i kilkunastu sekundach pojawiają się błędy w obrazie i już nic nie da się zrobić. Skąd wiem że problem z procesorem lub chipsetem- płyta ma 2 diody LED które po włączeniu do zasilacza powinny (według instrukcji) obydwie się święcić ale żadna z nich się nie jarzy co według instrukcji oznacza Abnormal:CPU/Chipset error. Wydaje mi się że to nie jest jednak wina zasilacza, chociaż może? Radiator chipsetu (mostka północnego i południowego) od spodu doszlifowałem i nałożyłem Akasa AK-450. Myślałem, że było zwarcie na mostkach ale po zdjęciu radiatorów pasta była tam gdzie powinna być. Jakieś rady? :mur: Edytowane 1 Maja 2007 przez DraaKuS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Możliwe że to właśnie zasilacz, chociaż wątpie. Moją sygestią jest padnięte mobo... :( Jak masz możliwość to sprawdź u kolegi CPU czy działa, i pożycz CPU żeby zobaczyć czy to nie płyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saitek22 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 A ja mam problem związany nie wiem czy z ta płyta czy procem. W biosie i we wszystkich programach pokazuje mi temperaturę około 60 stopni. Zmieniałem na najnowszy bios, i smarowałem jeszcze raz pasta. Nic to nie daje a co najgorsze radiator nawet nie jest ciepły. Od czego to może zależeć ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dede Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Może dlatego że jest jeszcze bios "niedorobiony" (bez podtekstów :D ). Na Abitcie KN9 swojego czasu też były takie cuda, może nawet jeszcze są. A jakie masz chłodzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saitek22 Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 zwykły box ale to raczej wina biosu. podczas grania wskazuje 67-69 stopni później sie wyłącza komp, ale to przez to ze ustawione jest tak w biosie. A radiator to by trochę już patrzył przy takich stopniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Saitek22 możesz mi powiedzieć jakim cudem masz pamięci taktowane 800 przy częst. proca 2800? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saitek22 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Normalnie 295x9,5 w biosie zaznaczyłem na auto i jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Dzielniki pamięci dla mnożnika 9,5 to 400=10; 533=8; 667=6 oraz 800=5. 2800/10=280(560DDR) 2800/8=350(700DDR) 2800/6=466,6...(933DDR) 2800/5=560(1120DDR) :unsure: Masz jakiś "mnożnikodzielnik" którego AMD nie przewidziało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Dzielniki pamięci dla mnożnika 9,5 to 400=10; 533=8; 667=6 oraz 800=5. 2800/10=280(560DDR) 2800/8=350(700DDR) 2800/6=466,6...(933DDR) 2800/5=560(1120DDR) :unsure: Masz jakiś "mnożnikodzielnik" którego AMD nie przewidziało? Wygląda na to że został zastosowany 7 bo 2800/7 - 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Pomocyyy! Sprowadziłem sobie z USA płytę Biostar TForce6100 AM2 (rev.1.3), procesor AMD Athlon 64 X2 3800+ 65W (kupiony w Polsce Arctic Cooling 64 Pro) i pamięci G.Skill 1x1Gb 667 MHz podłączam to wszytko do zasilacza FortronFSP400-60PFN (zasilacz ma wtyczkę 20 pinową a płyta ma wejście 24 pinowe dlatego kupiłem przejściówkę do zasilacza z 20 do 24 pin).... Jakieś rady? :mur: ja mysle ze gdybys mial zasilacz chociaz 20+4 pin [te 4 specjalne dla samego proca] to bylo by ok w tej chwili sam tak mam, ja nawet moge 24+4 ale uzywam 20+4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Wygląda na to że został zastosowany 7 bo 2800/7 - 400. Uwierzę, jak zobaczę takie coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) Uwierzę, jak zobaczę takie coś. ... Jest jakaś specyfikacja która zabrania takiego dzielnika? Logicznie by było gdyby był dobierany na takiej zasadzie że najmniejszy całkowity taki by częstotliwość RAM nie przekroczyła ustawionej w bios, to jest zgodne z takim algorytmem jeśli bez OC. Dlaczego ma windować pamięć ponad ustawienie w bios przy OC ? Edytowane 6 Maja 2007 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) AFAIK wygląda to tak. http://home.arcor.de/tomek_87/Screeny/mno%...kodzielniki.gif ... i nie da się tego przeskoczyć. Edytowane 6 Maja 2007 przez suchyjastrzab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 AFAIK wygląda to tak. http://home.arcor.de/tomek_87/Screeny/mno%...kodzielniki.gif ... i nie da się tego przeskoczyć. Moim zdaniem tabelka jest zbyteczna bo dzielnik może być dobierany przez bios algorytmem: cześć całkowita z (Czestotliwość_CPU/Częstotliwość_RAM_bios ) Jeśli reszta z dzielenia była wieksza od zera to dodajemy 1 , pięć jako minimum. (Tak to działa zgodnie z dokumentacją DFI jeśli nie ma OC a do OC jest nieopisane) Jeśli jakaś płyta robi inaczej to jest powalony bios nieprzydatny do OC bo ustawia RAM ponad dopuszczalną częstotliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) Problem w tym, że to procek, a nie MOBO ustala dzielnik. Kontroler pamięci jest w procesorze. W biosie można ustawić timingi i "memvalue" ale nie dzielnik. Chyba że o czymś nie wiem, to chętnie poczytam, daj tylko jakąś linke. Mówię oczywiście cały czas o Brisbane przy mnożniku 9,5. Edytowane 6 Maja 2007 przez suchyjastrzab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 W manualu do DFI jest tabelka która jest sprzeczna z tą którą podałeś Przy CPU 1600 MHz jest coś innego. Ściągnij manuala do płyty DFI 924406431.pdf i na stronie 30 zobaczysz tabelkę. CPU nie może samo z siebie ustawiać częstotliwości RAM bo każdy RAM jest inny i wcześniej bios musi rozpoznać RAM lub użytkownik ustawić jego maksymalną częstotliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) Chyba jestem ślepy, bo nie widzę tam mnożnika 9,5. Pozostanę (na razie) przy swoim - dla mnożnika 9,5 nie ma dzielnika 7. Edytowane 6 Maja 2007 przez suchyjastrzab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saitek22 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 No nie wiem nie znam sie za bardzo na tym ale wkleję to co pokazał mi cpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 CPU-Z u mnie też tak pokazuje. Jeśli możesz to sprawdź jeszcze w Evereście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Chyba jestem ślepy, bo nie widzę tam mnożnika 9,5. Pozostanę (na razie) przy swoim - dla mnożnika 9,5 nie ma dzielnika 7. Jest sprzeczność w tabelkach przy CPU 1600 MHz i obie tabelki nie mogą być dobre jeśli ustalanie dzielnika zależy tylko od CPU. W tabelce DFI jest dzielnik 5 a w podanej przez Ciebie 4. Na podstawie tabelki odtworzyłem algorytm ustalania dzielnika (być może błędnie ale bez OC działa dobrze). Przy częstotliwości 1600 czyli mnożniku 8 pamięć jest ustawiana na 640 a wtabelce którą podałeś w linku na 800. Zanim podałeś tą tabelkę wyliczyłem dzielnik pamięci dla 1900 MHz przy mnożniku 9,5 dla RAM 800 swoją metodą i nawet się zgadza bo wyszło mi 760 czyli 380 fizycznie. (1900/400=4.75 czyli wychodzi dzielnik 5) Z czego ma wynikać że dzielnik pozostaje pięć jeśli przy mnożniku 9,5 zwiększysz częstotliwość CPU do 2800 MHz podnosząc HTT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saitek22 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 W everescie chyba to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...