860lacov Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Jak w temacie. Chciałem sobie stworzyć obrazek hdr. Mam niestety dość słaby aparat i nie mogę ustawić długości czasu naświetlania więc kombinuję. Ustawiałem siłę błysku lampy i inne możliwe rzeczy żeby uzyskać prześwietlone i niedoświetlone foty. Niestety za każdym razem kiedy usiłowałem połączyć zdjęcia wyskakiwało mi okienko Zasadniczo do tego żeby w PS uzyskać zdjęcie hdr wystarczą 3 zdjęcia. Ja ze względu na ograniczenia sprzętowa zrobiłem kilka takich żeby były zróżnicowane. Niestety dalej to samo. Czy możecie mi jakoś z tym pomóc? Edytowane 12 Listopada 2006 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Nie próbowałem nigdy robić HDR w PS (nie używam), ale być może problemem jest exif, z którego może korzystać PS, a w którym nie ma informacji o korekcji ekspozycji i/lub czasie naświetlania etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Zobaczę. Ja też nie miałem jakiejś wielkiej potrzeby, ale kiedy zobaczyłem co można osiągnąć to bardzo nabrałem ochoty na taką zabawę Mam jeszcze prośbę. Jeśli ktoś z was robił już coś co ja usiłuję osiągnąć to może wystawi fotki, które udało mu się połączyć na jakimś darmowym serwerze. Porównam i może uda mi się coś wykombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Moje 'nie używam' tyczyło się PS, a nie HDR. HDR owszem, lubię - ale nie używam do tego PS (którego nie używam wcale) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 A możesz mi jakieś przykładowe fotki pokazać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Przejrzyj temat "galeria uzytkownikow" - jest tam tego pelno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 hot_lopez Photoshop czyta informacje EXIF, które dodawane są do każdego zdjęcia przez aparat. Jeżeli każde ze zdjęć wykonane jest z takim samym czasem naświetlania (być może z taką samą przesłoną) to wyskakuje taki właśnie komunikat. W Twoim przypadku jeżeli robiłeś zdjęcia z lampą to aparat automatycznie ustawił na sztywno czas otwarcia migawki na około 1/60 - wszystkie zdjęcia wykonane są z takim czasem naświetlania i wyskakuje takie ostrzeżenie. Rozwiązanie: Nawet jeżeli Twój aprat jest najprostszą małpką to powinien mieć opcję kontroli ekspozycji tzw. EV przynajmniej w granicy ±1 - poszukaj w instrukcji. Jedyne co będziesz musiał zrobić to ręcznie zmienić wartość EV np. jedno zdjęcie na -1 EV, drugie na 0 EV i trzecie na +1 EV i nie używaj lampy - w HDR liczy się światło zastane. Statyw będzie niezbędny (ewentualnie jakiaś inna podparcie np. murek ;]). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Chodzi Ci o opcję Exposure Compensation ? Mam wartości od -2 do 2 ISO od 60 do 200 (tragedia) Mój aparat to Kodak LS755 Miało być fajnie, a okazał się syfem(moim zdaniem) Zdjęcia może robi ładne, pod warunkiem, że: Jest jasny dzień Jesteśmy w małym pomieszczeniu (może być bardzo ciemno bo lampa załatwia sprawę), w dużym "szarym" pomieszczeniu zdjęcia wychodzą syfnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Chodzi Ci o opcję Exposure Compensation ? Mam wartości od -2 do 2 Tak. Własnie o tym mówiłem. Aparat na statyw i robisz trzy zdjęcia na -2, 0 i +2. Edit Do łączenia zdjęć w HDR najlepiej użyj Photomatixa lub easyHDR. Edytowane 12 Listopada 2006 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Nie ma możliwości zamontowania na statywie Murek będzie musiał styknąć :) To powinno wystarczyć ? Znaczy się te 3 zdjęcia z takimi ustawieniami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Wystarczą. Dla pewności ustaw jeszcze czułość ISO na jakąś stałą wartość np. 80 - żeby nie było tak, że przy ustawieniu autoISO aparat zwiększy ISO w celu wyrównania ekspozycji. I próbuj, próbuj, próbuj ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 To mam jeszcze ostatnie pytanie. Czy takie zdjęcia można robić też w małych pomieszczeniach? Chętnie bym wyskoczył teraz przed dom, ale w nocy zrobienie zdjęć tym sprzętem jest niemożliwe. (nawet moja nokia 1.3 mpx lepiej sobie radzi w nocy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) To mam jeszcze ostatnie pytanie. Czy takie zdjęcia można robić też w małych pomieszczeniach? Oczywiście, że można. Pamietaj tylko, że HDR stosuje się do scen o dużych kontrastach - wtedy widać najlepiej zalety HDR. Anyway - ustaw w kadrze jakąś kontrastową scenę np. zrób zdjęcie biurka z zapaloną na nim lampką, ale tak żeby lampka "oślepiała" aparat - robiąc trzy ujęcia z ustawioną ekspozycją jw. zarejestrujesz zarówno to co jest w cieniu, jak i to co jest mocno oświetlone. Edytowane 12 Listopada 2006 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Udało się!! Co prawda wynik jest bardzo słaby, ale przynajmniej jest. I zrodziły mi się jeszcze 2 pytanka. 1) Wiem, że można przerobić plik raw tak żeby dało się z niego sklepać HDR z tym, że trzeba będzie usuwać info exif. Na razie udało mi się te informacje znaleźć np w irfan view, ale nie wiem jak je usuwać. Jak to zrobić? 2) W photoshopie jest plug-in camera raw. Ściągnąłem najnowszą wersję, ale nie wiem jak zrobić aktualizację. Kiedy aktualizowałem plug-in do multiprocesorów to podmieniłem pliki i tyle. Z camera raw mam taki problem, że nie mogę znaleźć aktualniego pluginu. Szukałem totalcmd, ale nie znalazł. Jak zrobić update tego właśnie plug-in'u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 (edytowane) Na drugie pytanie nie odpowiem, bo na razie nie mam aparatu z RAWem i tym samym nie interesowałem się plug-in'em cameraRAW. Co do pierwszego pytania to zapewne chodzi Ci o sposób robienia HDR z tego poradnika: L I N K. Jest to najgłupszy sposób na zrobienie HDRa. Nie da się, nie można zrobić HDRa z jednego zdjęcia i nieważne, czy robiłbyś to bazując na RAWie, czy nawet na TIFFie 16 bitowym - tak się nie da. Zamiast wklepywać piaty raz to samo dam Ci link do mojego posta na CF: LINK. Niestety żaden z zapalonych obrońców robienia HDR z jednego RAWa nie podjął tego wyzwania - zgadnij dlaczego ;]. Zapamietaj, ze HDRa mozna zrobić z conajmniej dwóch zdjęć wykonanych przy różnej ekspozycji! Edit Małe poprawki ;] Edytowane 13 Listopada 2006 przez PiotruśPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Mowiac o wartosciach -2,0,2 macie na mysli sile blysku czy co :|? Bo ja tez chcialbym sie pobawic w HDR, ale czytam duzo na ten temat i nawet tutj na forum pare razy poruszalem ten temat i jakos do konca nadal nie wiem co i jak :lol:. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 2388283[/snapback] Na drugie pytanie nie odpowiem, bo na razie nie mam aparatu z RAWem i tym samym nie interesowałem się plug-in'em cameraRAW. Co do pierwszego pytania to zapewne chodzi Ci o sposób robienia HDR z tego poradnika: L I N K. Jest to najgłupszy sposób na zrobienie HDRa. Nie da się, nie można zrobić HDRa z jednego zdjęcia i -wykonujemy 3-6 fotografii (zależy z jak dużym kontrastem sceny mamy do czynienia) za każdym razem skracając czas 2-krotnie (1 EV) lub 3-krotnie (1,5EV). Podczas bracketowania nie zmieniamy wartości przysłony (ze względu na zależność głębi ostrości od otworu przysłony) ani czułości matrycy (jej zwiększanie doprowadziłoby do większego zaszumienia obrazu) -jeśli uznamy, że najjaśniejsze partie obrazu zostały poprawnie naświetlone (również pomagamy sobie szybkim rzutem oka na histogram) zwijamy sprzęt: mamy już pierwszy gotowy materiał. Jesteś pewien, że ten poradnik dotyczy robienia HDR z jednego zdjęcia? :> I jeszcze: http://www.hdrsoft.com/examples.html - dół strony. Przykład tone mappingu na rawie (prawie HDR z RAW). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Jesteś pewien, że ten poradnik dotyczy robienia HDR z jednego zdjęcia? :> "Jeśli mamy zamiar wywołać kilka TIFFów z jednego pliku RAW (tak jak w moim przykładzie) w tym momencie korygujemy ekspozycje (pole Exposure) wybranych plików i wywołujemy je ponownie (pamiętając o nadaniu im innej nazwy). Wywołując kilka zdjęć z tego samego RAWa należy pamiętać o pozbyciu się EXIFów ze WSZYSTKICH TIFFów biorących udział w ‘składaniu’ HDRa." Tak jestem pewien. Ten poradnik byłby OK gdyby nie to, że jego autor mówi o robieniu HDR z jednego RAWa. Otwórz sobie kolejne strony tego tematu i zobacz jaki piękny kicz wychodzi wg tej metody. Nie wiem w którym miejscu musiałbym mieć oczy żeby uznać te zdjęcia za dobre. Sprawdź stronę 5 lub 6. I jeszcze: http://www.hdrsoft.com/examples.html - dół strony. Przykład tone mappingu na rawie (prawie HDR z RAW). To,że tam napisano tam, iż tak można robić nie oznacza, że to będzie HDR. Zauważ, że w ten sposób nie można zlikwidować przepaleń - w ogóle w ŻADEN sposób nie zwiększa się dynamika tonalna takiego zdjęcia. Przeczytaj jak argumentowałem to w tym wątku na CF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Mowiac o wartosciach -2,0,2 macie na mysli sile blysku czy co :|? Bo ja tez chcialbym sie pobawic w HDR, ale czytam duzo na ten temat i nawet tutj na forum pare razy poruszalem ten temat i jakos do konca nadal nie wiem co i jak :lol:. Pzdr. Ja w moim aparacie nie mogę ustawić czasu naświetlania manualnie. -2, 0, 2 to wartości opcji Exposure kompensation (po spolszczeniu kompensacja ekspozycji). Zasadniczo im mniejsza wartość tym zdjęcie będzie bardziej niedoświetlone i odwrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Dzięki skinny500 zainteresowałem się metodą fotografii HDR ale mam kilka pytanek. Ile najlepiej wykonać zdjęć i z jakim skokiem EV i czy zdjęcia robić w RAWie czy wystarczy JPG? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 3 to minimum. A skok EV zależy od tego, jak ma HDR wyglądać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Zaciekawil mnie ten HDR. Czy jesli dobrze rozumiem, to zeby zrobic efekt HDR, to musze cyknac 3 dokladnie takie same foty zmieniajac jedynie korekte ekspozycji ? I to pozniej te 3 foty jakis program laczy czy robi sie 3, zeby poprostu wybrac najlepsze ? No i jesli jednak sa potrzebne 3 takie same foty, to rozumiem ze musi to byc wtedy robione ze statywu ? Edytowane 6 Czerwca 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 3 jednakowe foty, robione z autobraketingiem. Wrzucasz je do odpowiedniego programu (np. w PS - Merge to HDR), ustawiasz parametry, czekasz chwilkę i masz zdjęcie w HDR :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) A czy Fuji S9600 ma gdzies to cale autobraketing ? No i jak ludzie robia te foty jesli cykaja ludzi ? Przeciez wtedy nawet jak aparatu nie rusze, to ludzie sie ruszaja i foty identyczne nie beda. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Można to obejść, strzelając RAWy. Wtedy robisz jedno zdjęcie i sztucznie zmieniasz ekspozycje w programie. (Chyba że się ma Nikona D3 ;>) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Osobiście bawiąc się jednym rawem w PS osiągam lepsze efekty niż w tym cały photomatixie, w ogóle to co widzę w programie ma się nijak do pliku wyjściowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ja z kolei korzystam z wtyczki Tone Mapping ( http://www.hdrsoft.com/ ) do Photoshop-a . Kadry robię w bezstratnych RAW-ach , ze skokiem zazwyczaj 0.7 , przeważnie 3 kadry . Mam na dysku świetny tutorial video (po ang.) jak obrabiać zdjęcia po złożeniu Hdr-a w PS-ie czy innym. Świetna rzecz. Samo złożenie zdjęć daje mizerny efekt, podstawa to dopasowanie ustawień . Jeśli ktoś jest zainteresowany tym kursem piszcie na PM . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Podepnę się tutaj, bo chyba nie ma sensu zakładać nowego tematu. Zrobiłem wczoraj kilka zdjęć nieba nad osiedlem przed nadchodzącą burzą. Gra kolorów wprost wyśmienita. Wydawało mi się, że będzie z tego niezły HDR. Niestety, CS2 nie potrafił otworzyć plików RAW (coś nowego w sumie, bo wcześniej otwierał bez problemu). Ściągnąłem sobie triala CS3, wszystko ładnie obrobiłem tylko ... nie widzę możliwości zapisu pliku w formacie chociażby *.jpg. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, gdzie się podziała ta opcja ? :blink: Gdzieś tam wyczytałem, że można zapisać dla przeglądarek www, jednak format tam podany to html (sic!) oraz gif :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Podepnę się tutaj, bo chyba nie ma sensu zakładać nowego tematu. Zrobiłem wczoraj kilka zdjęć nieba nad osiedlem przed nadchodzącą burzą. Gra kolorów wprost wyśmienita. Wydawało mi się, że będzie z tego niezły HDR. Niestety, CS2 nie potrafił otworzyć plików RAW (coś nowego w sumie, bo wcześniej otwierał bez problemu). Ściągnąłem sobie triala CS3, wszystko ładnie obrobiłem tylko ... nie widzę możliwości zapisu pliku w formacie chociażby *.jpg. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, gdzie się podziała ta opcja ? :blink: Gdzieś tam wyczytałem, że można zapisać dla przeglądarek www, jednak format tam podany to html (sic!) oraz gif :?Image > Mode > wybierz 8 bit i spróbuj zapisać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Senkju :) Wyszło z tego coś takiego: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...