Skocz do zawartości
Pawelek69

Czy Można Umyć Radiator W Wodzie I Nie Skoroduje?

Rekomendowane odpowiedzi

Koroduje nie tylko żelazo (a właściwie stal).

Nie powinno się nic dziać pod warunkiem, że dobrze wysuszysz radiator po takiej kąpieli- choć nie wiem czy woda nie dostanie się do mikroszczelin między listkami alu i miedzi- wtedy może po jakimś czasie pojawić się taki biały nalot (tlenek czegoś)- efekt korozji galwanicznej alu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz nie raz czyscilem miedziane radiatory - dziać się bedzie dzialo dopiero wtedy, jak nie wyczyscisz go dokladnie. Podkreślam WYCZYŚCISZ - bo samo wysuszenie (np. suszarką) niewiele da, a dlatego ze pojawią się białe plamki (kolega wyzej o tym wspomniał). Dlatego po umyciu musisz dokladnie oczyscic z wody, by nie było ani jednej kropelki. Dopiero wtedy dla pewnosci moszesz jeszcze wysuszyc suszarką.

P.S. W awatarze masz bład ortograficzny. "Po prostu" pisze się oddzielnie ;)

Edytowane przez pisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woda i płyn do mycia naczyń - rozpuści calusieńki tłuszcz i na radiatorku i na łapskach którymi będziesz go obmacywał ;)

to jest najlepse wyjście - zawsze tak czyszcze radiatory - nie chce mi sie ich przedmuchiwać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem dziś znowu zdjąc ninje bo pasta źle się rozprowadziła i procek za mocno się grzał.Przy okazji próbowałem usunąc ten osad ale niestety bezzskutecznie. Na nowo przepłukałem go wodą po czym szybko wysuszyłem suszarką ale plamy jak były tak są.Może by spróbować użyć calgonu bo to właśnie służy do usuwania kamienia ? Tempeartury mam teraz w normie tak,że chyba jednak ten osad nie pogarsza przewodnośći termicznej tych finów ale dla pewności wolałbym go czymś usunąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem dziś znowu zdjąc ninje bo pasta źle się rozprowadziła i procek za mocno się grzał.Przy okazji próbowałem usunąc ten osad ale niestety bezzskutecznie. Na nowo przepłukałem go wodą po czym szybko wysuszyłem suszarką ale plamy jak były tak są.Może by spróbować użyć calgonu bo to właśnie służy do usuwania kamienia ? Tempeartury mam teraz w normie tak,że chyba jednak ten osad nie pogarsza przewodnośći termicznej tych finów ale dla pewności wolałbym go czymś usunąć.

Umyj go w rozpuszczalniki ekstrakcyjnym i nie będzie żadnych plam.

Mało tego jak będą plamy to się nic nie stanie musisz tylko dokładnie wyczyścić styk radiatora z prockiem

ps :wink: :wink:

Możesz też oblać go benzyną i podpalić i wyczyścić po wystygnięciu też nie będzie plam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też oblać go benzyną i podpalić i wyczyścić po wystygnięciu też nie będzie plam.

Niech nie czyści, bo cóż to za SZYK!! Calutki - śliczny czarny i matowy!!

A co bardziej serio - plamy nie szkodzą. Zostaw je :)

Taki już po prostu urok mycia pod kranem czegoś do czego się nie da dotrzeć szmatką. Paluszków między finy nie włożysz, a ściereczką przeciąganą raz z jednej raz z drugiej strony nie dociśniesz tak, aby plamki skutecznie usunąć. Olej sprawę i już.

Następnym razem nie wkładaj pod kran, jeśli planujesz nie mieć plam - przedmuchaj sprężonym powietrzem. Wiem, że to też nie jest cudowne rozwiązanie, ale będzie wyglądać znacznie lepiej, a zdecydowana większa część kurzu i brudu zostanie usunięta.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wątpię żeby ktoś miał taką "mocną" suszarkę żeby wszystko wydmuchała ;) zawsze coś zostanie.

Co do szmatki to raczej trudno nią operować w finach ninji.

Może sprężone powietrze?

Użyj Delty ;) :E

Edytowane przez MariuszW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niestety jeden z gorszych pomysłów o ile nie beznadziejny, bo benzyna zostawia czarny osad z sadzy który w wyższych temperaturach potrafi się jeszcze wżreć w metal i wtedy dopiero jest nie ciekawie :D. Ale oblać spirytusem i podpalić to co innego :roll: , ale lepiej już użyć alkoholu do czegoś innego :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam, kiedyś posługując się tą metodą czyszczenia puszki po oleju podpaliłem z kolegą piwnicę. Straż pożarna nie przyjechała tylko dlatego, że benzyny było niewiele i szybko się wypaliła, zanim coś innego zdążyło się zajarać.

Ciekawostka anatomiczna - po podpaleniu piwnicy rzyć boli tak, że przez tydzień trzeba siedzieć na brzuchu. Strange, no? :>

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi