kamilo23 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) No nic mamy nie ma w domu, coś trzeba zjeść na obiad. Coś tam siostra jojczy o naleśnikach, no to ja biedny student muszę coś upikcić, padło na naleśniki. Skład: 1L mleka 1kg mąki 5 jajek Wlać mleko na jakiegoś średniego garnka, miski itp. Następnie wsypać 0,5 kg mąki, rozbić to ( czyli wymieszasz kotewką) i wbić te 5 jajek i znowu wymieszać. jeśli okaże się że cała konsystencja jest za rzadka no to trzeba dodać troszkę mąki. Później patelnia olej, lub margaryna ( odradzam masło !!!!!) i do dzieła. Powiem tyle że ani jeden nie został naleśnik wszystkim smakowało. Bon apetit B-) Edytowane 17 Grudnia 2006 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BiF Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Biedna siostra :lol: Czym one się różnią od "zwykłych" naleśników :huh: ;) Tak czy inaczej pozdrawiam za "kucharske talenty" [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Biedna siostra :lol: Czym one się różnią od "zwykłych" naleśników :huh: ;) Tak czy inaczej pozdrawiam za "kucharske talenty" [; Tym http://www.szukacz.pl/?q=nale%B6niki&x...ia.pl%40lokalna się różnią :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 z litra mleka? lol ja robie tak: pol szklanki mleka pol szklanki wody 1 jajko maka - dosypywac do uzyskania odpowiedniej konsystencji sol, cukier ewentualnie odrobina sody oczyszczonej/proszku do pieczenia (beda takie puszyste) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 z dzemem truskawkowym mamusi :D albo z czekodzemi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Ser biały + żółtko, lub dzem objętnei jaki :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Ja tylko dodam, ze warto poeksperymentowac ze smakowym ciastem :) . Np. moja babcia dodaje do ciasta "startego" banana (nie wiem dokladnie jak to robi;]) i wychodzi super-smaczne ciasto bananowe. Do tego w srodek (jak zawijamy nalesnika) tez mozna dac banany + jakas polewa i mamy niebo w gebie;] Mozna tez np. zrobic ciasto czekoladowe - zamiast banana dodajemy do ciasta startą czekolade - mi to co prawda nie smakuje (nie lubie zbyt słodkich dań) ale to kwestia gustu (rodzenstwu smakuje) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Reszta to już wedle własnego uznania. W piatek bede robił wypieki i takie tam to coś zarzuce :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 zrobić ciasto na naleśniki, upiec te placki i... teraz moje ulubione nadzienie :> Plasterki szynki, serek żółty pokrojony w "szczapki" i pieczarki talarki :D syćko leci do naleśniora, pieczemy w piekarniku Po wyjęciu - ciapiemy majonezem i... możemy wcinać :) Spróbujcie - zobaczycie jakie dobre :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eryk1982 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Do ciasta woda mineralna gazowana pół na pół z mlekiem i nie trzeba proszku do pieczenia czy sody które psują smak, a masło nadaje sie do smażenia najlepiej, tylko musi bys wyklarowane (rozgrzane a nastepnie przefiltrowane, najlepiej przez złożoną kilka razy gazę, tak żyby pozbyc sie tej "pianki" bo to ona sie potem przypala). Nadzianie: jabłka uduszone z cynamonem. Podane na zimno!!! polane adwokatem :) ew. bita śmietana (tylko nie ta w sprayu) w wersji dla nieletnich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Do naleśników ser na słodko, mniam, mniam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildcherry Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Pyszne sa tez nalesniki z mielonym dobrze przyprawionym miesem zapieczone z zoltym serem ...mmmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Naleśniory są super. Ja np. najbardziej lubię z bitą śmietaną, ale taką gdzie jest dodana prawdziwa śmietana, więc to wszystko bardziej przypomina krem. Dobre są też z dżemem malinowym, tyle że bardzo słodkie. Ale najlepsze jest to, że facet umiejący smażyć naleśniki baaaardzo imponuje kobiecie :rolleyes: :lol2: :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Ale najlepsze jest to, że facet umiejący smażyć naleśniki baaaardzo imponuje kobiecie :rolleyes: :lol2: :mrgreen: To wiem bo lepiej smażę od matki :mrgreen: edit straszny ort :mur: dzieki 88 dla ciebie :wink: Edytowane 28 Grudnia 2006 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 To wiem bo lepiej smarze od matki :mrgreen:Smażę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 olgierd: Nalesniki? .. kobiecie? ;) Raczej prostej dziewczynie, ktora ogranicza sie do robienia kanapek :P Ja jadłe tlyko z twarogiem, badz dzemem, niezłe, standardowe potrawy ;) zas z bita smietana.. ohoho od paru lat nie probowałem tego cuda, ale sie przymierzam do zrobienia takich. Oczywiscie samo ciasto na nalesniki bedzie puszyste :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Jacek problem w tym, że teraz gotujące kobiety/dziewczyny to zdecydowana mniejszość i nie jest tak ja za czasów naszych ojców, że to głównie kobiety stały przy garach :P, więc nawet naleśnikami można nieźle 'zaimponić' :rolleyes: B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Naleśniki... mniam ;) Jedyna danie, które potrafię przyrządzić od początku do końca. Co do nadzienia to wydaje mi się, że najlepsze są: 1) Majonez homemade albo winiary, zależy, co jest w lodówce ;) 2) Biały ser + rodzynki + trochę żółtka -> bułka tarta -> zapiec 3) Galaretka z aronii (homemade) + mus jabłkowy (tudzież homemade) -> posmarować -> poskładać w "trójkąciki" -> zszamać ;) A no i jeszcze w sezonie letnim 4) Jagody (całe) + Bita śmietana (oczywiście homemade ;) ) -> dwa naleśniki, bo inaczej wypływa -> w trójkąty -> zszamać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 .... Np. moja babcia dodaje do ciasta "startego" banana (nie wiem dokladnie jak to robi;]) i wychodzi super-smaczne ciasto bananowe. ..... Pewnie kupuje suszone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...