Skocz do zawartości
kamilo23

Naleśniki Ala Kamilo23

Rekomendowane odpowiedzi

No nic mamy nie ma w domu, coś trzeba zjeść na obiad. Coś tam siostra jojczy o naleśnikach, no to ja biedny student muszę coś upikcić, padło na naleśniki.

Skład:

1L mleka

1kg mąki

5 jajek

Wlać mleko na jakiegoś średniego garnka, miski itp. Następnie wsypać 0,5 kg mąki, rozbić to ( czyli wymieszasz kotewką) i wbić te 5 jajek i znowu wymieszać. jeśli okaże się że cała konsystencja jest za rzadka no to trzeba dodać troszkę mąki.

Później patelnia olej, lub margaryna ( odradzam masło !!!!!) i do dzieła.

Powiem tyle że ani jeden nie został naleśnik wszystkim smakowało.

Bon apetit B-)

Edytowane przez kamilo23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dodam, ze warto poeksperymentowac ze smakowym ciastem :) . Np. moja babcia dodaje do ciasta "startego" banana (nie wiem dokladnie jak to robi;]) i wychodzi super-smaczne ciasto bananowe. Do tego w srodek (jak zawijamy nalesnika) tez mozna dac banany + jakas polewa i mamy niebo w gebie;]

Mozna tez np. zrobic ciasto czekoladowe - zamiast banana dodajemy do ciasta startą czekolade - mi to co prawda nie smakuje (nie lubie zbyt słodkich dań) ale to kwestia gustu (rodzenstwu smakuje) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobić ciasto na naleśniki, upiec te placki i... teraz moje ulubione nadzienie :>

Plasterki szynki, serek żółty pokrojony w "szczapki" i pieczarki talarki :D

syćko leci do naleśniora, pieczemy w piekarniku

Po wyjęciu - ciapiemy majonezem i... możemy wcinać :)

Spróbujcie - zobaczycie jakie dobre :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ciasta woda mineralna gazowana pół na pół z mlekiem i nie trzeba proszku do pieczenia czy sody które psują smak, a masło nadaje sie do smażenia najlepiej, tylko musi bys wyklarowane (rozgrzane a nastepnie przefiltrowane, najlepiej przez złożoną kilka razy gazę, tak żyby pozbyc sie tej "pianki" bo to ona sie potem przypala). Nadzianie: jabłka uduszone z cynamonem. Podane na zimno!!! polane adwokatem :) ew. bita śmietana (tylko nie ta w sprayu) w wersji dla nieletnich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naleśniory są super. Ja np. najbardziej lubię z bitą śmietaną, ale taką gdzie jest dodana prawdziwa śmietana, więc to wszystko bardziej przypomina krem. Dobre są też z dżemem malinowym, tyle że bardzo słodkie. Ale najlepsze jest to, że facet umiejący smażyć naleśniki baaaardzo imponuje kobiecie :rolleyes: :lol2: :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale najlepsze jest to, że facet umiejący smażyć naleśniki baaaardzo imponuje kobiecie :rolleyes: :lol2: :mrgreen:

To wiem bo lepiej smażę od matki :mrgreen:

edit

straszny ort :mur:

dzieki 88 dla ciebie :wink:

Edytowane przez kamilo23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

olgierd: Nalesniki? .. kobiecie? ;) Raczej prostej dziewczynie, ktora ogranicza sie do robienia kanapek :P

Ja jadłe tlyko z twarogiem, badz dzemem, niezłe, standardowe potrawy ;) zas z bita smietana.. ohoho od paru lat nie probowałem tego cuda, ale sie przymierzam do zrobienia takich. Oczywiscie samo ciasto na nalesniki bedzie puszyste :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek problem w tym, że teraz gotujące kobiety/dziewczyny to zdecydowana mniejszość i nie jest tak ja za czasów naszych ojców, że to głównie kobiety stały przy garach :P, więc nawet naleśnikami można nieźle 'zaimponić' :rolleyes: B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naleśniki... mniam ;)

Jedyna danie, które potrafię przyrządzić od początku do końca.

Co do nadzienia to wydaje mi się, że najlepsze są:

1) Majonez homemade albo winiary, zależy, co jest w lodówce ;)

2) Biały ser + rodzynki + trochę żółtka -> bułka tarta -> zapiec

3) Galaretka z aronii (homemade) + mus jabłkowy (tudzież homemade) -> posmarować -> poskładać w "trójkąciki" -> zszamać ;)

A no i jeszcze w sezonie letnim

4) Jagody (całe) + Bita śmietana (oczywiście homemade ;) ) -> dwa naleśniki, bo inaczej wypływa -> w trójkąty -> zszamać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi