Skocz do zawartości
promieniowanie

Kolizja Chłodzenia Chipsetu Z Kartą Graf.

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wymienić wyjca chipsetowego na radiator ale mam grafikę (do tego chłodzoną pasywnym wielkim kaloryferem) która dość mocno załazi na wiatraczek (jest niziutki więc nie kolidują). Proszę doradzić jaki założyć tu radiator, o ile w ogóle się da. Dokładnie zobrazowany przypadek na załączonych fotkach.

Mobo i graf. (jeśli to istotne) tak jak w podpisie.

post-140822-1167345324_thumb.jpg

post-140822-1167345394_thumb.jpg

post-140822-1167345469_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli cena Cię nie przeraża to ten cooler może być świetnym rozwiązaniem http://zenfist.pl/pID/1065.htm

W Komputroniku trochę tańszy http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=32197

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*Grimlock

Jednak przeraziła mnie ta cena :)

*Orgiusz

Dzięki za linki.

Po przeglądnięciu info z linków zdecydowałem się na budżetową opcję czyli zalman niebieski ZM-NB47J (ten "dwupoziomowy"). Oczywiście nie mieści się tam ale powyginam go trochę, względnie usunę mu ze 2-3 żeberka, to chyba nie zaszkodzi...? Czy ZM-NB47J jest w stanie chłodzić north bridge nF4 z podobną efektywnością co wiatrak, a jeśli dużo niższą to czy to nie zaszkodzi w postaci zwiech, freezów, samoistnych resetów itd. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zainstalujesz Zalmana na chipsecie to daj na niego nawiem z jakiejś 80x80 @5V, żeby nie miał za gorąco. Ale z drugiej strony na Gigabyte K9NF jest sam fabryczny radiator, chipset nagrzewa się do 75C i wszystko gra, tylko ciekawe jak długo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak masz zorganizowany obieg powietrza w obudowie?

Bez ruchu powietrza na tym Zalmanie NF4 się może nie upiecze, ale będzie bardzo gorący, bez dwóch zdań. Gdzieś czytałem o 65 stopniach.

Radzę w okolicy umieścić jakiś cichy wentylator 80mm, najlepiej jakby jego strumień powietrza był kierunkowany choćby przez krótki tunelik, to będzie dużo chłodniej na chipsecie (oczywiście po zmianie chłodzenia na Zalmana), a i karta chłodzona pasywnie na tym skorzysta.

Można to zrobić montując po prostu tunel do wentylatora pompującego powietrze do obudowy, zamontowanego na przedzie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak masz zorganizowany obieg powietrza w obudowie?

Obiegu w budzie właściwie nie ma poza tym co zdziała zasilacz. Gpu pasywnie, chipset póki co wyje ale już zamówiłem zalmana i duży cichy wiatrak 80x80 który powinien poruszyć nieco atmosferę wewnątrz budy. Mam jeszcze takie pytanie, po tym jak wywalę chipsetowy wiatrak MSI i włożę tam zalmana to zostanie mi wolne gniazdko 3przewodowe wiatraka do chłodzenia chipsetu - czy mogę w to gniazdko włożyć wtyczkę wiatraka AC ultra-cichy-coś-tam TC 80x80 (wtyczka taka sama)?

edit

[W zw. z pytaniem powyżej proszę mnie nie wyśmiewać bom nie jest typ techniczny tudzież elektryczny, ot amator ciekawy tego i owego] :wink:

Edytowane przez promieniowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiegu w budzie właściwie nie ma poza tym co zdziała zasilacz. Gpu pasywnie, chipset póki co wyje ale już zamówiłem zalmana i duży cichy wiatrak 80x80 który powinien poruszyć nieco atmosferę wewnątrz budy. Mam jeszcze takie pytanie, po tym jak wywalę chipsetowy wiatrak MSI i włożę tam zalmana to zostanie mi wolne gniazdko 3przewodowe wiatraka do chłodzenia chipsetu - czy mogę w to gniazdko włożyć wtyczkę wiatraka AC ultra-cichy-coś-tam TC 80x80 (wtyczka taka sama)?

edit

[W zw. z pytaniem powyżej proszę mnie nie wyśmiewać bom nie jest typ techniczny tudzież elektryczny, ot amator ciekawy tego i owego] :wink:

Jako ze jam jest nieco ten teges(czyt.%%) śmiem twierdzić ze jak najbardziej możesz podłączyć ARCTIC FAN PRO 2 TC(czyt. AC ultra-cichy-coś-tam TC 80x80) :lol2: O ile jest to gniazdo 3pin tudzież "3przewodowe" :wink:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem jak Ty ten wentylator w budzie zamontujesz, bo to jest, o ile się nie mylę, ten Fan 3, który to ma dość dużą wysokość i można go montować tylko jako wypompowujący z budy.

A co do podłączenia go do płyty to tak jak rzekł JejoX - można :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem jak Ty ten wentylator w budzie zamontujesz, bo to jest, o ile się nie mylę, ten Fan 3, który to ma dość dużą wysokość i można go montować tylko jako wypompowujący z budy.

A co do podłączenia go do płyty to tak jak rzekł JejoX - można :)

Pozdrawiam

Bezproblemowo zmieści się na samym dole (dokładna nazwa: Arctic Cooling - Fan PRO Termal Control 80x80) jako tłoczący pow. do budy, akurat tam gdzie mi się najbardziej przyda czyli pod GPU pasywnym i dosłownie włażącym na niego zalmanie chipsetowym, ale ale, panowie ja narazie tylko tak planuję bo ten sprzęt zamówiłem na allegro ale jeszcze do mnie nie doszedł (went. i zalman). Nie obejdzie się bez kombinacji niestety ale jak już to zmontuję to wrzucę fotkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze możesz postawić AC Fan 3 TC lub AC Fan Pro TC na boku i skierować na chipset i gpu. ja tak mam (AC Fan 3 TC bez TC). do tych dwóch nóżek na których stoi przykleiłem troche gąbki która wibracje tłumi. u mnie stoi zaraz przy ścianie bocznej (której nie ma) budy.

Jako że AC Fan 3 TC ma że tak napisze "otwartą budowe" tzn nie ma ścianek boczych tylko te 4 nóżki to mógłbyś go nawet położyć na plecach żeby od dołu dmuchał. sprawdzałem u siebie i prawie nie czułem różnicy w sile nawiewu gdy leżał na plecach i gdy był w powietrzu.

Myśle że leppiej byłoby na boku bo byłby dodatkowy przepływ powietrza w budzie.

A co do możliwości montażu AC Fan 3 TC w obudowie to ja mam tak, 4 + 1 który dojdzie na wiosne (wydmuciach!ący z obudowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*thelazyone

Widzę ze masz podobnie ułożony chipset nachodzący z lekka na gpu, podginałeś może pasywne chłodzenie chipsetu albo usuwałeś żeberka? jeśli tak to czy to ma jakiś znaczący wpływ na temp.?

Taka ilość wentylatorów nie powoduje hałasu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uznałem że nie ma sensu sie bawić w wyginanie i brutalnie je wyłamałem :] dokładnie 8 na 80 i to te mniejsze, myśle że różnica jest niezauważalna.

Co do wentyli to lecą na 5V i trzeba się dobrze wsłuchać żeby je usłyszeć.

Edytowane przez thelazyone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman niebieski czy złoty bez wenta to zabójstwo dla chipsetu NF4. Jak chcesz zrobić to porządnie to kup ten Thermalright co tam ktoś linka dał, te 100 PLN to przecież śmieszna cena, tak na prawde, pomyśl se o 8800GTX za dwa koła to jest drogie. I do tego Thermalrighta dołóż koniecznie cooler mocowany bezpośrednio lub w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się,że Chris 1981 ma rację z jeszcze jednego powodu. Ja mam Gigabyta KA-8NE. Chiset jest położony podobnie. Gdy zainstalowałem grafikę 7900GS, to dotykała go prawie i strasznie się grzała. Teraz mam tego Thermalrighta SLI i co do chpsetu się nie wypowiadam (co bym tam nie zrobił, to temperatura w każdym programie jest 69- 71),ale grafa jest średnio o 8-10 stopni zimniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*chris1981

"Zalman niebieski czy złoty bez wenta to zabójstwo dla chipsetu NF4", "do tego Thermalrighta dołóż koniecznie cooler mocowany bezpośrednio lub w budzie" no sorry ale tak czy siak wychodzi radiator + wentylator do niego + wentylator do budy, bo nie ma co zostawiać samego radiatora, a przewiew w całej budzie też sie przyda (nawiew ciepłym powietrzem to też nie to)

co do tego 8800: wiesz Lamborgini Diablo to jest dopiero drogie :] więc czemu nie polecić WC odrazu

*krzych13

zmieniłeś stock'owe chłodzenie na tego Thermalrighta i bez różnicy ?? dziwne

nie patrząc na koszta to Thermalright jest zapewne lepszy (sam bym go wtedy wybrał) ale patrząc już na cenę 83zł:16zł to różnica jest znaczna, a doliczając jeszcze wentyle...

poza tym i tak już zamówił zalmana także .....

Edytowane przez thelazyone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że te płyty mają schrzaniony czujnik od chipsetu. Nawiasem mówiąc nie ma też znaczenia czy thermalright ma wentyl, czy nie. Ale mam ją od ponad roku i pracuje super stabilne. Ale..,może zresztą w omawianym przypadku ten Zalman zda egzamin. Miałem na tej płycie gigabyta 6600 chłodzonego pasywnie i stockowe chłodzenie i nie było źle. Gdy zmieniłem grafikę na 7900GS (i Athlona3000 na A3700) przestało być słodko. Pod koniec dnia w spoczynku było na grafice ok. 50, a gdy trochę pograłem nawet ponad 70 Teraz mam 38-39 w spoczynku i do 50 w stresie. To nawet więcej niż 10 stopni!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt zamontowany, jak obiecałem tak robię, poniżej fotki.

Z obserwacji po 2 dniach działania - zalman bez nawiewu grzeje się do tego stopnia że nie można dotykać dłużej niż 5 sek. bo parzy, na szczęście nawiew załatwia sprawę i przy okazji chłodzi mi o jakieś 5''C gpu :gitarzysta:

post-140822-1167941056_thumb.jpg

post-140822-1167941127_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak popatrzyłem i pomyślałem że gdybyś pochylił ten wentylator o jakieś 30-45 stopni to nawiew na na gpu i chipset byłby dużo większy, bo teraz to on wieje na pałowe zalmana i na płyte główną pod grafiką i chipsetem.

To nie tunel.

Za wentylatorem ruch powietrza szybko się rozprasza i na tej odległości jak jest ten Zalman nie będzie chyba większej różnicy przy pochyleniu wentylatora.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*Labovsky

No właśnie przy tej odległości wyraźnie czuc strumień powietrza, sprawdzałem AC Fan 3 TC przy 12V na ręce :lol2: , na 5V już mniej czuć i z tego co widze na fotce większość tego strumienia uderza pod zalmana, i na gpu nie ma bezpośredniego nawiewu.

Nawet jak ten nawiew będzie rozproszony to i tak leppiej skierować go bezpośrednio na zalmana i gpu.

Zawsze można sprubować na godzinkę go tak ustawić i sprawdzić potem temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*Labovsky

No właśnie przy tej odległości wyraźnie czuc strumień powietrza, sprawdzałem AC Fan 3 TC przy 12V na ręce :lol2: , na 5V już mniej czuć i z tego co widze na fotce większość tego strumienia uderza pod zalmana, i na gpu nie ma bezpośredniego nawiewu.

Nawet jak ten nawiew będzie rozproszony to i tak leppiej skierować go bezpośrednio na zalmana i gpu.

Zawsze można sprubować na godzinkę go tak ustawić i sprawdzić potem temperaturę.

A czy ja gdzieś napisałem że nie będzie przewiewu przy radiatorze chipsetu? :huh:

Napisałem, że strumień powietrza zaraz za wentylatorem się szybko rozprasza i różnica w ustawianiu wentylatora będzie niewielka, bo podobny przewiew będzie w obu ustawieniach.

Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić jak będzie akurat w tym przypadku... co nie broni mi wątpić w większe zmiany warunków :rolleyes:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tunel.

Za wentylatorem ruch powietrza szybko się rozprasza i na tej odległości jak jest ten Zalman nie będzie chyba większej różnicy przy pochyleniu wentylatora.

Pozdrawiam

Labovski ma 100% racji miałem identyczne rozwiązanie z Arcticiem nim założyłem Sharkoona na mój NB. Ta odległość jest za duża dla Arctica który jest mizerny jeśli chodzi o robienie nawiewu, jakby była odleglość 5 mm to co innego!

Tej w weekend zrobie fotke mojego rozwiązania i podeślę na forum.

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi