Skocz do zawartości
Mieczysław Grąbeć

Krupnioki

Rekomendowane odpowiedzi

Krupnioki slaskie

 

Skladniki:

Skorki wieprzowe i mieso z glow 1 kg

Watroba wieprzowa 20 dag

Okrawki z miesa 20 dag

Podgardle wieprzowe 20 dag

Pluca wieprzowe 70 dag

Skwarki ze sloniny swiezej 25 dag

Krew wieprzowa 1 kg

Kasza gryczana 70 dag

Tluszcz z gotowania glow i kosci 40 dag

Cebula 10 dag

Ziele angielskie mielone 4-5 sztuk

Sol,pieprz naturalny mielony,majeranek,jelita cienkie

 

Przepis:

Mieso z glow,okrawki,podgardle,pluca i skorki po dokladnym oczyszczeniu i umyciu ugotowac w lekko osolonej wodzie.Obrana cebule wraz ze skwarkami rozmoczonymi nieco w wywarze z miesa i skor oraz surowa watrobe przepus cic przez maszynke do mielenia miesa.Kasze przebrac .Wywar z miesa,okrawow i pluc,przecedzic.Na jego czesci ugotowac kasze na sypko.Odcedzone z wywaru po wystudzeniu skladniki zemlec w maszynce i polaczyc ze zmielonymi skrawkami-watroba i cebula.Do zmiel onej masy napeczniala kasze,przyprawy,krew i tluszcz z wywaru,calosc dokladnie wymieszac i odsmakowac.Masa powinna byc mocno pikantna.Jelita wczesniej wyczyszczone i wytarte sola napelnic przygotowana masa,pozostawiajac jednak troche wolnej przestrzeni p omiedzy poszczegolnymi odcinkami odkreconymi i wykonczonymi patyczkiem.Wolne konce zwiazac nitka lub szpagatem.Krupnioki wlozyc do wrzacej wody i gotowac na malym ogniu tak,aby wywar lekko mrugal.Gotowac ok.25 min.Po ugotowaniu i wystudzeniu krupnioki mo zna spozywac na zimno,smazone bez flaka lub grzane w wodzie.

 

Źródło: Czarna Oliwka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko, kurna, skąd mam tej krwi wziąć, skoro hodowli nijakiej nie prowadzę. :-P

Bierzesz nóż i ciach w prosiaka a następnie podstawiasz garnek i masz to co chcesz.*

 

 

* Wersja prawdziwa wygląda trochę inaczej, ale za dużo o tym do pisania. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bierzesz nóż i ciach w prosiaka a następnie podstawiasz garnek i masz to co chcesz.*

* Wersja prawdziwa wygląda trochę inaczej, ale za dużo o tym do pisania. :wink:

Gdyby to było takie proste, pamiętam kiedyś nieudolną próbę uboju jednego rolnika za Mazur który lekko wstawiony po zadaniu rany Prosiakowi puścił go, a ten dopóki dopóty sie nie wykrwawił biegał po całym podwórzu, uciekając przed gospodarzami :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdyby to było takie proste, pamiętam kiedyś nieudolną próbę uboju jednego rolnika za Mazur który lekko wstawiony po zadaniu rany Prosiakowi puścił go, a ten dopóki dopóty sie nie wykrwawił biegał po całym podwórzu, uciekając przed gospodarzami :lol:

Ja tego nie robie, jednak widziałem takich "zabójstw" sporo :wink:

 

Ten kto ma wprawę to nie całe 5 minut i koniec. B-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mozecie zrobic przeciez krupniok bez krwi czyli biala kaszanke. :P A jak ktos sie uparl i musi miec krew to niech idzie do jakiegos zakladu masarskiego, tam na pewno mu sprzedadza. ;)

Krew musi byc bo nadaje smak, u jaja jak ja kocham kaszankę świeżą jeść :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jadlem pare razy kaszanke 'bezkrwista' i i nic nie mozna jej zarzucic (oczywiscie wszystko jest kwestia kto ja robi). ;] Biala kaszaneczka dobrze przyprawiona spokojnie moze konkurowac ze swoja czarna siostra. :) Kilkadziesiat kilometrow przed Wroclawiem (jadac z Lodzi) sa po prawej stronie dosc duze zaklady miesne (nie pamietam niestety ich nazwy) i od razu przy nich jest sklep firmowy - robia tam naprawde swietne wedliny w tym biala kaszanke. Jak ktos bedzie mial kiedys okazje tamtedy jechac to niech tam wstapi, a nie pozaluje. :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Haft. Danie dla palnietych w czoło, bo niemajacych juz pomysłow na danie, badz lubiacych jesc co maja do wszamania na co dzien - tak sadze ;)

Toz to jest nieapetyczne, z samych składnikow:p

Z reszta, swinie sa plugawe.. itd. wiec po co sie pchac w takie potawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Haft. Danie dla palnietych w czoło, bo niemajacych juz pomysłow na danie, badz lubiacych jesc co maja do wszamania na co dzien - tak sadze ;)

Toz to jest nieapetyczne, z samych składnikow:p

Z reszta, swinie sa plugawe.. itd. wiec po co sie pchac w takie potawy ;)

Bo są dobre :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Haft. Danie dla palnietych w czoło, bo niemajacych juz pomysłow na danie, badz lubiacych jesc co maja do wszamania na co dzien - tak sadze ;)

Toz to jest nieapetyczne, z samych składnikow:p

Z reszta, swinie sa plugawe.. itd. wiec po co sie pchac w takie potawy ;)

Pohamuj nieco słownictwo, bo przypadkiem jako palnięty w czoło mogę Ci palnąć BANika i się skończy dzień dziecka. Zaczynam mieć Cię dość na forum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...