Fulgor Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Witam! :D Podobno dmowym, acz nierzdko skutecznym sposobem naprawy uszkodzonych pikseli na monitorze ciekłokrystalicznym jest "masowanie" wadliwego miejsca i jego okolic. :razz: Niektórzy odnoszą tym sposobem zaskoakująco pozytywne skutki naprawy, nawet do całkiwitego naprawienia wszystkich pikseli. :wink: Czy ktoś mógłby udzielić jakiś szerszych informacji na ten temat? Czym należy masować: opuszkiem palca czy paznokciem; poprzez np. husteczkę czy bez izolacji? Jakie należy najlepiej wykonywać ruchy: z góry na dół czy na boki? A może najlepsze są ruchy okrężne? Jaką dobrać siłę nacisku? Proszę o wpiswanie w tym miejscu wszystkiego, co wiadomo na temat masowania mitorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Jeden macacz nawet nagrał masowanie, więc poszukaj na tym forum. :rolleyes: To chyba gmfriend masował, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Tak, owszem - też o tym czytałem/słyszałem gdzieś. Zapewne opuszkiem palca, ruchy zapewne okrężne (inne pewnie także dozwolone). Z tego co słyszałem, jest to jednak wyjście tymczasowe. Taki "uleczony" piksel po pewnym czasie znów wychodzi. Wtedy znów masujemy i znów spokój na jakiś czas. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Tak nagrałem masowanie i budzenie się do życia martwych piksli, jest filmik ale niestety moja stronka padła bo przekroczyła limit 5GB transferu / miesiąc:( Polecam masować nowiutkie monitory z gwarancją na piksle 7dni/1miesiąc i to kilka razy dziennie całą powierzchnię matrycy chusteczą itp + preparat do czyszczenia monitorów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 U mnie niedługo po zakupie lcd wyskoczył świecący na zielono piksel. Starałem się nie zwracać na to uwagi bo byłem akurat zajęty 3dsmaxem i nie miałem czasu na macanie, i w pewnym momencie po dwukrotnym wywaleniu bezpieczników w mieszkaniu (w drugim pokoju był remont) piksel się na szczęście zreanimował :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Uroki LCD... Te monitory nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. ;-) Chciałbym jeszcze spytać, czy można uszkodzić monitor masując go zbyt mocno i wogóle czy takie macanie jest wskazane? Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Tak nagrałem masowanie i budzenie się do życia martwych piksli, jest filmik ale niestety moja stronka padła bo przekroczyła limit 5GB transferu / miesiąc:( Polecam masować nowiutkie monitory z gwarancją na piksle 7dni/1miesiąc i to kilka razy dziennie całą powierzchnię matrycy chusteczą itp + preparat do czyszczenia monitorów... cyt : " Polecam masować nowiutkie monitory z gwarancją na piksle 7dni/1miesiąc i to kilka razy dziennie całą powierzchnię matrycy " Dla czego ? Jaki zysk ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Może żeby bad piksele wyskoczyły? Wtedy - wymiana. Nic nie wyskoczy, cieszysz się, po 14 dniach wyskakuje 100 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas0 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Eheheh, powiem tak - kupilem tydzien temu fp91gp i mial jednego martwego, akurat na pasku zadan, przed chwila go "masnąłem" i świeci : ]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Może żeby bad piksele wyskoczyły? Wtedy - wymiana. Nic nie wyskoczy, cieszysz się, po 14 dniach wyskakuje 100 :rolleyes:No może .... ale z drugiej strony masowanie może "wstrzymywać" wyskakiwanie - a to już byłoby źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Albo wymasujesz albo popsujesz jak ja :cry: Nie polecam jeśli nie masz gwarancji :!: Edytowane 2 Stycznia 2007 przez [RONIN] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Jednym słowem LCD'ki potrzebują czułości :D Niedługo będziemy komputery masować po grzbiecie... ...świat oszalał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wylam Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Eheheh, powiem tak - kupilem tydzien temu fp91gp i mial jednego martwego, akurat na pasku zadan, przed chwila go "masnąłem" i świeci : ]]] fajnie masz :] ja mam świecącego 5cm od centrum i żadne masowanie nie pomaga :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pampek Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 :-P Masowac To Sobie mozesz Dziewczyne Po Pleckach HAHAHA i nie Tylko :lol: :rolleyes: Poprawiłes mi Nastroj w ten smetny dzien :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 kurcze, wiec to pomaga czy nie? :? w jaki sposob masowac? masowalem okreznymi rouchami bad pixel przez okolo 10 minut i sie nic nie poprawilo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 :-P Masowac To Sobie mozesz Dziewczyne Po Pleckach HAHAHA i nie Tylko :lol: :rolleyes: Poprawiłes mi Nastroj w ten smetny dzien :wink:Dokładnie. kurcze, wiec to pomaga czy nie? :? w jaki sposob masowac? masowalem okreznymi rouchami bad pixel przez okolo 10 minut i sie nic nie poprawilo...Daj sobie spokój. Wszystko zależy od samego piksela jak i od matrycy. Ja swojego LCD'ka masowałem i wylądował w serwisie. Sam oceń czy Ci się opłaca 'masować'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasarus Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Witam. Wiem że temat stary, jednak zawsze na czasie, niestety na moim panelu LCD LG W2042T pojawił się jeden bad pixel, wiedziałem że istnieją jakieś niekonwencjonalne metody na usuwanie ich, a raczej próby pozbycia się ich. Google skierowało mnie do tego tematu zrobiłem tak jak w temacie "pomasowałem" matrycę i na szczęście znikł. Tylko teraz pytanie czy wróci, i jak tak, to jak szybko(wiem że to raczej loteria, ale może miał ktoś podobną sytuacje, i pamięta po jakim czasie wrócił). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...