Skocz do zawartości
John M. Kane

Przybył kolejny użytkownik Herca 8500LE

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić nową kartę graficzną i robię taki wywiad środowiskowy. Na początku chciałem zakupić Gf 3 Ti 500, ale jedno, że jest droga, a drugie, że ma archaiczny układ. Teraz skłaniam się ku Radeonowi 8500 (najlepiej Gigabyte albo oryginalny ATi). Posiadam starą płytę ECS K7VZA z agp x4, poza tym duron 1GHz (zresztą widać poniżej co mam) - co do kasy to tak w granicach 500 PLN chce sie zmieścić. Dajcie znać czy warto kupować tego Radka czy może coś innego...

PS. Przepraszam, jeżeli zdublowałem jakiś wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może Gf3Ti200?? do 400zł powinieneś się zmieścić a zawsze można @. Ew. jak piszesz R8500/9100 lub nawet 9000/pro. Ja kupiłbym Ti200 ale radki też nie są złe.

Ja tak wlasnie zrobilem :) I niezaluje. Pamiatki z 400MHz ida na 570Mhz :D

Tylko jeszcze musze popracowac na chipem, bo ze 175MHz idzie tylko na 235MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh.....patrz moj topic o kartach. FaKTYCZNEI jest ich duzo, ale z tego co widze to gorzej ze znalezieniem ich niz z wyborem. Moja jedyna nadzieja i alternatywa pozostal gośc z allegro ktory sprowadza je z czech (hercules 8500le) . Problem polega na tym ze kase mam na wersje OEM a on ma tylko box ;-)...i nie mam od kogo pozyczyC :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może Gf3Ti200?? do 400zł powinieneś się zmieścić a zawsze można @. Ew. jak piszesz R8500/9100 lub nawet 9000/pro. Ja kupiłbym Ti200 ale radki też nie są złe.

bys kupil Radka 8500 tosamo bys napisal .... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup se radka 8500LE od Saphire, tylko uważaj żeby kupić wersje 250/250!

Ja z mojego wycisłem na sprzęcie wypisanym poniżej ponad 10k w 3D Marku, a jak będzie woda to dopiero zaszaleje. Ogólnie karta super, 2 latka gwarancji, tylko pamiątki (etron tech 4ns)się strasznie grzeją.

Dałem za nią 520PLN.

Ewentualnie kup Herculesa 8500LE, podobno też jest niezly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup se radka 8500LE od Saphire, tylko uważaj żeby kupić wersje 250/250! ... Marku, a jak będzie woda to dopiero zaszaleje. Ogólnie karta super, 2 latka gwarancji, tylko pamiątki (etron tech 4ns)się strasznie grzeją.

Dałem za nią 520PLN.

Ewentualnie kup Herculesa 8500LE, podobno też jest niezly.

Też tak sądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, właśnie przebrnąłem przez gąszcz topiców w dziale "Sprzęt" - nie używałem opcji szukaj, leciałem od najstarszego... troche mi to zajęło, ale przynajmniej wiem nieco więcej. (dobrze, że nie było nikogo takiego, który by mnie ostro zjechał za nie użycie szukaj - Pretorian tylko lekko wskazał co mam zrobić ;)).

No ale dobra, koniec tego fanzolenia.

Z badań wynika tyle: kupuje radka 8500 (najlepiej 275/275 i do tego żeby było <4ns), w gre wchodza Herc i GigaByte. Gfa odrzucam, bo jest przestarzały. No i to chyba wszystko... jakby co to piszcie. Kupić mam zamiar ale dopiero za jakiś czas - jeszcze mogę się rozmyślić.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam aktualnie "na celowniku" Hercules R8500 LE oraz ATi R8500 (275/275). Różnica w cenie jest nieznaczna, ale jest.

Co byście mi radzili - cudo Herca (tanie i dobre) czy dziecko ATi ?

Poza tym czy warto czekać na 9100 i jak wyjdzie to jaka będzie jego cena ? Skłaniam się bardziej ku wersji LE - wtedy sobie sflasciach!e bios (właśnie jak to jest, ta zmiana coś daje czy lepiej się w to nie bawić?) a reszta kasy zostanie na inne rzeczy. Doradźcie bo chce kupować - "napaliłem" się tak jakby ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam aktualnie "na celowniku" Hercules R8500 LE oraz ATi R8500 (275/275). Różnica w cenie jest nieznaczna, ale jest. 

Co byście mi radzili - cudo Herca (tanie i dobre) czy dziecko ATi ?

Poza tym czy warto czekać na 9100 i jak wyjdzie to jaka będzie jego cena ? Skłaniam się bardziej ku wersji LE - wtedy sobie sflasciach!e bios (właśnie jak to jest, ta zmiana coś daje czy lepiej się w to nie bawić?) a reszta kasy zostanie na inne rzeczy. Doradźcie bo chce kupować - "napaliłem" się tak jakby ;)

Jeśli ten Radeon 275/275 jest Build By ATI, to się nie zastanawiaj tylko bierz, ale wątpie żeby to był BBA za 500 zł. Natomiast co do Herca to sam sobie odpowiedziałeś, jeśli nie BBA to tylko Herc, bo Gigabyte'a już raczej nie dostaniesz.

A co do zmiany biosu na ten od 9100 to daje ona głównie zmianę nazwy na wyższą, umożliwia kręcenie, bo na orginalnym od Herculesa daleko nie zajedziesz, chyba ze trafisz na karte z nowszym biosem który już nie ma tak wyśróbowanych timingów pamięci. Pozatym pozwiększa wydajność w UT2003 i dodaje funkcje FULLSTREAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bys kupil Radka 8500 tosamo bys napisal .... :P

Pewnie bym tak powiedzial, ale napewno niewykrecilbym pamieci o ponad 40%. A chip juz mi biega na 245MHz i sprawdzam dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kupuj tego gownianego 8500/9100 to kicz jeden wielki - lepiej poczekaj troche i kup ti4200 - wykrecisz go i masz karte 25% szybsza albo i wiecej niz ten radeq - a za 500-600 mozna juz dobrego ti4200 qpic!!!

Chłopcze, jeśli już coś nazywasz kiczem to podaj jakies argumenty, a nie rzucaj dziecinnymi tekstami w stylu: "to jest do [gluteus maximus]" itp. Bo to jest forum dyskusyjne, a nie traktujące o bluzganiu innych kart niz sam posiadasz. Widzę, że jesteś zakochany w swojej karcie i każdą inną potrafisz tylko zmieszać z błotem :?

Pozatym za 500 stów nie ma szans kupić dobrego GF4 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie. czleku za 500zl to na loozaqa kupisz uzywane Gf4ti4200 na llegro. a za 300zl uzywane gf3ti200. Wg mnie nie ma sie co bawic w radka 8500. piszesz ze ti500 ma archaiczny uklad... a co powiesz o radku 8500?? hehe. Spoczko, ja na twym miejscu bralbym gf4ti4200 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm....

adi_k --> gfy mnie nie interesują, zauważyłem, że ostatnio nie gram tak duużo jak kiedyś, więc wolę wydać w granicach 400-450 zeta i mieć dobrą jakość obrazu, etc... Smutne to, ale czasy, w których grałem non stop odeszly w zapomnienie, teraz mało czasu więc po co ładować kasę (której nie mam aż tyle znowu) w coś co mi się nie przyda (poza tym radki są nowocześniejsze ;))

twin --> nie widziałem tego radka na oczy, ale sprzedawca zapewnia, że to BBA (zresztą przed zakupem dokładnie go oblookam).

genghiskhan --> niestety nie mam 500-600. 400 uzbierałem a końcówkę to z trudem dozbieram jeszcze... A czekać mi się nie chce zbytnio, już końcówka 8500 na rynku więc chce kupić zanim w ogóle nie będzie.

A tak w ogóle myślałem, że lepiej kupić tego Herca - przecież niektóre "klony" wyprzedzają w wydajności ATi ? W innych topicach wszyscy zachwalali herce...

Piszcie, bo czas mnie nagli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak nie masz to kup tego 8500 ale bedziesz zalowac - chyba ze niedlugo kupisz i tak cos lepszego - IMHO roznica wydajnosci miedzy 8500 a ti4200 jest katastrofalna

podam przyklad moj komp z ti4200 bierze nie jednego z AXP 1800+ albo czasem wiecej z radkiem 8500 od gigabyte :D serio

zaraz podam linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genghiskhan - zwróć uwagę jaki ja mam sprzęt - a kasą, że tak powiem nie sr... więc długo tego sprzętu nie zmienie. A chce mieć kartę lux. Zresztą to co przeczytałem w dziale sprzęt i troche w Archiwum daje do zrozumienia, że 8500 r00leZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kupuj tego gownianego 8500/9100 to kicz jeden wielki - lepiej poczekaj troche i kup ti4200 - wykrecisz go i masz karte 25% szybsza albo i wiecej niz ten radeq - a za 500-600 mozna juz dobrego ti4200 qpic!!!

Chłopcze, jeśli już coś nazywasz kiczem to podaj jakies argumenty, a nie rzucaj dziecinnymi tekstami w stylu: "to jest do <font color="#FF0000">[ciach!]</font>" itp. Bo to jest forum dyskusyjne, a nie traktujące o bluzganiu innych kart niz sam posiadasz. Widzę, że jesteś zakochany w swojej karcie i każdą inną potrafisz tylko zmieszać z błotem :?

no to zobacz jak moj ti4200 mluci twojego 8500 - i co - troche masz wyzsze wyniki ze wzgledu na szybszy o ok 800MHz procek - a roznica w 3dmarku tylko 400pkt - wiec sam sie zastanow co gadasz

http://service.futuremark.com/compare?2k1=5444514

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genghiskhan - zwróć uwagę jaki ja mam sprzęt - a kasą, że tak powiem nie sr... więc długo tego sprzętu nie zmienie. A chce mieć kartę lux. Zresztą to co przeczytałem w dziale sprzęt i troche w Archiwum daje do zrozumienia, że 8500 r00leZ.

no to ja mam podoby - wiesz co ci powiem - niedawno jechalem na TUALATINIE @1.72GHz i mialem 10k pkt a teraz na durniu 1.1 mam 9k wiec to swiadczy a na radku 8500 nie mialbym tyle

jakbys kupil tego ti4200 to wyciagniesz 7-8k wiec duzo wiecej niz na radq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopcze, jeśli już coś nazywasz kiczem to podaj jakies argumenty, a nie rzucaj dziecinnymi tekstami w stylu: "to jest do <font color="#FF0000">[ciach!]</font>" itp. Bo to jest forum dyskusyjne, a nie traktujące o bluzganiu innych kart niz sam posiadasz. Widzę, że jesteś zakochany w swojej karcie i każdą inną potrafisz tylko zmieszać z błotem :?

Pozatym za 500 stów nie ma szans kupić dobrego GF4

Jak to nie. Nie pomyslales o wspanialym GF 4 mx 440 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zobacz jak moj ti4200 mluci twojego 8500 - i co - troche masz wyzsze wyniki ze wzgledu na szybszy o ok 800MHz procek - a roznica w 3dmarku tylko 400pkt - wiec sam sie zastanow co gadaszhttp://service.futuremark.com/compare?2k1=5444514

Ale Ty jesteś zawieszony :? , przecież ja nie napisałem że Radeon 8500 jest szybszy od GF4 tylko, że w cenie do 500 stów jest najlepszym wyborem.

A twoje porównanie wogóle nie ma sensu, przecież to inny przedział cenowy, równie dobrze mógłbym porównać z twoim GF4 Radeona 9500PRO i twoja karta by wymiękła. A pozatym, nie tylko wydajność się liczy, równie ważna jest jakość obrazu, tvoutu - a tu ATI wygrywa, Raider zaznaczył zresztą ze mało gra, więc Radeon będzie dla niego idealnym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ja mam podoby - wiesz co ci powiem - niedawno jechalem na TUALATINIE @1.72GHz i mialem 10k pkt a teraz na durniu 1.1 mam 9k wiec to swiadczy a na radku 8500 nie mialbym tyle

jakbys kupil tego ti4200 to wyciagniesz 7-8k wiec duzo wiecej niz na radq

A czy 3Dmark to jakaś wyrocznia, najważniejszy i jedyny program na PC, liczą się gry (przy kartach 3D) a różnica 8k czy 10k w tym idiotycznym benchmarku jest imho nieistotna, pozatym raider napisał że nie gra już dużo więc imho wystarczył by mu r9000. Inna sprawa to wczym r8500 jest "nowocześniejszy" od GF3/4ti - to pytanie kieruję do raidera, jednocześnie polecając mu r9000 (tańszy, ma co trzeba[dx8.1] a jak nie grasz to po co Ci r8500).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...