Skocz do zawartości
yuucOm

Piłka Ręczna

Rekomendowane odpowiedzi

A kto z was oglądał wcześniej mecze piłki ręcznej? Zna ktoś zasady? A w szkole grał ktoś na lekcjach w-f? Z pewnością bardzo nieliczna grupa osób. Oglądałem czasem jakieś skróty i to na tyle jeśli chodzi o ten sport. Ale jak Polacy zaczęli grać to i ja i WY zaczęliśmy się interesować tym sportem IMHO dobrze. Przez pryzmat meczu z Danią musze przyznać, że ten sport jest ciekawy, widowiskowy. Dalej jak nie rozumiałem, tak nie rozumiem zasad. Wiem tylko, że rzuty oddaje się zza linii i nie można na nią wejść, ale można tam "wskoczyć" i wykonać rzut i... można kozłować piłkę i potem 3 kroki, czy jakoś tak ;). Życzę naszym powodzenia w finale, niech ich skopią dobitnie.

Ja czasem oglądałem, czasem grywałem na WFach.

Dzięku under za sondy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto z was oglądał wcześniej mecze piłki ręcznej? Zna ktoś zasady? A w szkole grał ktoś na lekcjach w-f? Z pewnością bardzo nieliczna grupa osób. Oglądałem czasem jakieś skróty i to na tyle jeśli chodzi o ten sport. Ale jak Polacy zaczęli grać to i ja i WY zaczęliśmy się interesować tym sportem IMHO dobrze. Przez pryzmat meczu z Danią musze przyznać, że ten sport jest ciekawy, widowiskowy. Dalej jak nie rozumiałem, tak nie rozumiem zasad. Wiem tylko, że rzuty oddaje się zza linii i nie można na nią wejść, ale można tam "wskoczyć" i wykonać rzut i... można kozłować piłkę i potem 3 kroki, czy jakoś tak ;). Życzę naszym powodzenia w finale, niech ich skopią dobitnie.

Ja pare lat grałem w piłkę ręczną (Mistrzostwo Wielkopolski i 3 miejsce na mistrzostwach Polski :D )

W grze biorą udział dwie drużyny po 14 zawodników (7 na boisku i 7 rezerwowych). Celem gry jest zdobycie większej liczby bramek niż drużyna przeciwna. Gol jest zdobyty, gdy piłka przekroczy linię bramkową całym obwodem i znajdzie się wewnątrz bramki. Mecz dzieli się na dwie połowy po 30 minut z 10-minutową przerwą. Piłka może być rzucana, popychana, łapana, uderzana,zatrzymywana oraz kopana (tylko udami bądź kolanami). Zawodnicy mogą dotykać piłki wszystkimi częściami ciała oprócz podudzia i stóp. Jeżeli zawodnik nie kozłuje piłki, może ją trzymać jedynie 3 sekundy. Tylko bramkarz znajdujący się w polu bramkowym (w obrębie linii 6 metrów) jest zwolniony z przestrzegania tych zasad. Mecz rozpoczyna drużyna, która wygrała piłkę po rzucie monetą. Zawodnik tej drużyny wykonuje podanie do partnera z zespołu, trzymając jedną stopę na linii środkowej boiska do chwili, gdy piłka opuści jego dłonie. Gracze podczas początku i wznowienia gry muszą przebywać na swoich połowach boiska. Gracz będący w posiadaniu piłki może ją podać, kozłować lub trzymać nie dłużej niż 3 sekundy. Nie może również wykonać więcej niż trzy kroki trzymając piłkę. Po zdobyciu bramki przez jedną z drużyn, zespół który ją stracił wznawia grę rzutem ze środka boiska. Gdy zawodnik jednej z drużyn wykonuje rzut do bramki, musi uważać by nie przekroczyć linii znajdującej się 6 metrów od bramki. Gdy jednak ją przekroczy jest rzut wolny dla drużyny przeciwnej.

* Piłka składa się z gumowej dętki pokrytej zszytymi kawałkami skóry lub tworzywa syntetycznego, które nie mogą być błyszczące i śliskie. Obwód piłki używanej przez mężczyzn: od 58 - 60 cm, waga: od 425 - 475 g. Natomiast u kobiet obwód wynosi od 54 - 56 cm, waga od 325 - 400 g.

* Ubiór zawodników musi być jednolity dla wszystkich członków zespołu; strój składa się ze spodenek i koszulek, opatrzonych numerami; numery na plecach powinny mieć przynajmniej 20 cm, a z przodu przynajmniej 10 cm; nie wolno używać kasków ani masek ochronnych, zakazane jest także noszenie biżuterii i okularów w twardych oprawkach oraz innych przedmiotów mogących narażać graczy na niebezpieczeństwo.

* Boisko ma wymiary 40 na 20 metrów; dłuższy bok zwany jest linią boczną, a krótszy linią końcową; część linii końcowej znajdująca się między słupkami bramki nosi nazwę linii bramkowej; wzdłuż jednej z linii bocznych, po 4 metry po obu stronach linii środkowej wyznaczona jest linia zmian; na boisku wyznaczone są dwa pola bramkowe ograniczone linią 6 metrów. W polu bramkowym drużyny może przebywać tylko jej bramkarz; bramka ma 2 metry wysokości i 3 szerokości.

* Sędziowie to dwóch boiskowych, którzy nadzorują przebieg gry i rozstrzygają wszystkie spory oraz stolikowi: techniczny zegarowy, punktowy i sekretarz komisji sędziowskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zaczelo sie powodzenia!!! :banana: :gitarzysta:

... trzeba dodać, że zaczęło się nienajlepiej - Lijewski troche kaleczy.... ale na pewno się pozbiera!!! musi bo zniósłbym każdą porażkę ale nie z zarozumiałymi niemcami! :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niech mi ktos powie, że ci sędziowie nie są przekupieni, np.

Tkaczyk podcięty przez Roggischa - nie ma kary dla Niemca

polski rozgrywający faulowany w kontrze - kary oczywiście nie ma

Polak leży na parkiecie po uderzeniu w twarz - Niemcy nadal w komplecie

Szmal broni rzut Glandorfa - sędziowie dopatrzyli się faulu

Sędziowie dyktują rzut wolny, po tym jak - bez kontaktu z obroną - przewrócił się Jansen

Tkaczyk zaatakowany wyprostowanymi rękoma - gwizdki sędziów milczą

Ale przynajmniej jest wyrównany mecz.

Edytowane przez el_gringo_dado

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink::mur: , potwierdza sie to co zawsze mowilem , polacy nie potrafia wygrywac , zawsze przegrywaja najwazniejsze mecze :/

Dobra ale teraz już sobie idź. :|

Ja się cieszę z każdego zwycięstwa i zajmowanych miejscach w pierwszej 5. Nie będę ściemniał że interesuje mnie ten sport i ,że miałem z piłką ręczną za wiele do czynienia poza podstawówką na WF. Mimo tego cieszę się ze srebra dla Polski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że to Polacy przegrali mecz, a nie Niemcy wygrali. Gospodarze grali nienajlepiej(szczególnie w II połowie) i gdyby nie nasz fatalna skuteczność przy stanie prawie remisowym mielibyśmy złoto. Niemniej srebro też jest powodem do dumy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh second palce is good :D :D . Wiecie co tak narzekacie a ja sie ciesze. Miesiąc temu nawet nie wiedziałem że ktoś w tym kraju gra w ten sport zawodowo :blink: serio

Odnosze wrazenie że jakośc jakby naszych zespołow sie poprawiła bo szczypiorniści, siatkarze, siatkarki do niedawna, koszy troche lepiej nawe piła nozna lepiej nam wychodzi

Tak wiec nie ma co biadolić nadchodz brand new okres w letnich sportach zespołowych okres TERAZ POLSKA :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi