IGI Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Wymieniłem na inną sztukę też m0 też jest porysowany więc się nie martwię, martwię się tylko że też jest słabiutki :] ten robi stabilnie 2.8 przy lekkim podbiciu 3.0 robi przy 1.44 z cpu-z :] ogólnie kicha straszna z tymi m0 jak narazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Intel chyba się zorientował, ze ich procki się za dobrze kręcą i postanowił to zmienić. Z tego co widzę, to M0 podkręca się tak samo jak L2 - można trafić na ekstra sztukę, a można na bardzo bardzo słabą. Dobre OC chyba jest zarezerwowane dla wyższych modeli. Bo jak to wygląda jak takim E2160 idzie podgonić w większości aplikacji seryjnego Quada, który kosztuje kilka razy więcej. Poza tym wiele też zależy od płytki - na pclabie testowali Blitzy i jakiegoś Gigabyte (wszystko na P35). Na obu płytach był mniej więcej ten sam rezultat, tylko Blitzy potrzebowały 1.6V, a Gigabyte 1.5V, a MHz tyle samo :D Poza tym nie wiem czy zauważyliście, ale przy takich "normalnych napięciach" (1.3 - 1.45V) zarówno E2140 jak i E2160 osiągają mniej więcej te same rezultaty ~3.0 GHz. Tylko jedna rzecz jest ciekawa dla mnie - mój E2160 działa na 333x9, ale 375x8 już nie za bardzo chce mimo lekkiego podbicia napięcia. Czyżby było jakieś ograniczenie, które pozwala podkręcić procesory do pewnej częstotliwości? (cały czas mówimy rzecz jasna o ustawieniach użytkowych, zwykle na boxowych coolerkach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Wymieniłem na inną sztukę też m0 też jest porysowany więc się nie martwię, martwię się tylko że też jest słabiutki :] ten robi stabilnie 2.8 przy lekkim podbiciu 3.0 robi przy 1.44 z cpu-z :] ogólnie kicha straszna z tymi m0 jak narazie Mowilem ze M0 to nic ciekawego... bo tak samo w L2 mozna znalezc na prawde dobre sztuki... i tak samo jest z M0... Ostatnio mialem E2140 L2 @ 3,1Ghz 1,275v. roznie to bywa. Tylko jedna rzecz jest ciekawa dla mnie - mój E2160 działa na 333x9, ale 375x8 już nie za bardzo chce mimo lekkiego podbicia napięcia. Czyżby było jakieś ograniczenie, które pozwala podkręcić procesory do pewnej częstotliwości? (cały czas mówimy rzecz jasna o ustawieniach użytkowych, zwykle na boxowych coolerkach). Przyczyny moga byc dwie... FSBwall lub cos z ramami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) NO i witam Panstwa... po boju ze sporo uloscia E2180 moge powiedziec jedno :) ale te M0 sa dziwne... Na maxa... jedne robia 300MHz FSB max... a jedne 480MHz :) A Tu Taki SMACZEK... NA BOXIE :) !!!3,6GHz Ps. przepraszam za Double'a ale wypadalo dodac :) Ps2. NIE patrzcie na czasy SuperPi bo pamieci mam single... i wszystko auto :P i synchro... Edytowane 7 Września 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) A Tu Taki SMACZEK... NA BOXIE :)3,6GHz jakie napiecie w biosie ustawiles ze cpu-z podaje 1.528? :blink: i to na boxie poszlo? Edytowane 7 Września 2007 przez Mumin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) jakie napiecie w biosie ustawiles ze cpu-z podaje 1.528? :blink: i to na boxie poszlo?1,5v wyjatkowo zimny proc :) Edytowane 7 Września 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 1,5v wyjatkowo zimny proc :) mysle ze "wyjatkowo" zimny to malo powiedziane w tym przypadku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) Kurde, ale te tempy mnie do kur... doprowadzaja na tym E2140. Kupilem sobie Scythe Andy tera, nowke za te 80zl wyrwalem. Tempy sa troszeczke lepsze niz na Ninji, a Ninja przylegala do proca cala, wiec raczej wszystko z nia bylo OK. Jak dotykam Andy to po radiatorze bym powiedzial, ze proc powinien miec ze 50C-55C. No i Everest pokazuje jakies 64C, wiec ujdzie, ale znowu ten Intel Thermal costam pokazuje 73-74C. Dziwne jest to, ze na Ninji tez pokazywal 73C-74C, ale Everest pokazywal praktycznie tyle samo (a na Andy duzo mniej). Juz mnie to do kur... doprowadza. Chcialem sprobowac 3,2Ghz, bo 3,0Ghz na 1,3V z CPU-Z niezle rokuje, ale tak, to troche lipa... Edytowane 7 Września 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) Albo ten twój proc ma krzywą czape, albo poprostu ma zrąbany czujnik i nie przejmuj sie tym tylko kręć :wink: Edytowane 7 Września 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 A sciagniecie czapy, to droga w jedna strone ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Spowrotem to nie wiem czy już tak ładnie przykleisz o ile oto Ci chodzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 No jesli te tempy, to przez krzywa czape, to ciezko by mi bylo tak "dokladnie" ja pozniej przykleic, nawet bym nie chcial ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) Bardzo prawdopodobne jest też że procek ma wadliwy czujnik....bo pomimo zastosowania dwóch chłodzeń temperatura i tak wysoka...proponuje jechać z OC dalej....w razie czego komp sie wyłączy jeśli rzeczywiście to będzie taka duża temperatura ;] EDIT: A to Ci :wink: (nie patrzeć na czasy :P [single channel itd.]) Edytowane 7 Września 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Oj nie radziłbym ściągać czapy z Intelów. Tutaj rdzeń jest lutowany do IHS'a, a nie tak jak w przypadku AMD między rdzeniem na IHS'em jest pasta ;] @Fredek Mam teraz w domu 2xE2180 z FSB max 445 i 450 i jednego E2180 z fsb wallem przy 480 ;] Chociaż widzę, że Sector się już wyżej chwalił tymi prockami ;) @Mumin, Sector ma BOX'a od E6600, także temp ciutke niższe niż na Boxie od E21x0 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Jakichs chu... spawaczy maja u Intela ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Ja od wczoraj obcuje z intelem od niepamietnych czasow. ;] Na poczatku tez mialem 'jazde' z tempami. Moj E2140 na ustawieniach fabrycznych mial ponad 50 stopni w idle. Okazalo sie, ze zle docisniete bylo chlodzenie (box). Teraz testuje ustawienia 8x375MHz i w stresie powyzej 53 stopni nie zauwazylem (w idle 35). ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Jakichs chu... spawaczy maja u Intela ;)Mialem praktyki w HP, 3com, creative itp. i uwierz ze nie czlowiek takie rzeczy robi.. ;) Ja od wczoraj obcuje z intelem od niepamietnych czasow. ;] Na poczatku tez mialem 'jazde' z tempami. Moj E2140 na ustawieniach fabrycznych mial ponad 50 stopni w idle. Okazalo sie, ze zle docisniete bylo chlodzenie (box). Teraz testuje ustawienia 8x375MHz i w stresie powyzej 53 stopni nie zauwazylem (w idle 35). ;] Mieszkasz w polsce czy na arktyce? :P Bo na 8x350 u mnie i znajomych tempy dochodza do 71st. Edytowane 8 Września 2007 przez bakupl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khar Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Tu moj wyniczek skromny E2180@3.0GHz temp w stresie na SpeedFan ~54'C EDIT Na orthosie do 70'C ;p trza bedzie lepsze chlodzeni zamontowac przy nastepnej wypłacie ;) Pytanie mam a propo ramów. Jak najlepiej je ustawic?? mniejszcze czasy czy wyzsza czestotliwosc? Edytowane 8 Września 2007 przez Khar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Mieszkasz w polsce czy na arktyce? :P Bo na 8x350 u mnie i znajomych tempy dochodza do 71st.W Polsce. ;] Z tempami troche sie pospieszylem (podalem je po zapuszczeniu superPi). Odpalilem niedawno orthos'a i tempy skoczyly do 65 stopni (najwyzsza w ciagu 9 minut, bo niestety sie pozniej wywalil blad :-| ). Czyli 8x375 na def vcore jest niestabilne, bede musial poszukac innych ustawien do pracy na codzien. ;] @Khar Odpal orthosa bo na superPi tez takie mialem tylko przy probce 16M. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Sobie wlasnie sprobowalem procka L2 na mniejszym napieciu i... 2745831[/snapback] Mialem praktyki w HP, 3com, creative itp. i uwierz ze nie czlowiek takie rzeczy robi.. ;) Nie rob ze mnie debila, przeciez dalem " ;) " na koncu ;) EDIT: Ten Orthos gow... wart jest. Lecial 1h 30min super, a 3DMark 2005 wylecial po kilku sekundach. Kiedys bylo identyko, Orthos ze 2h przelecial, a 3DMark odrazu sie wywalil. Edytowane 8 Września 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Jak miałem na pokładzie E6600 na zegarze 3.6Ghz to orthos po sekundzie wywalał błąd (za małe V), a 3d marka przeszedł całego, poprostu trzeba testować na kilku programach/grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Jak miałem na pokładzie E6600 na zegarze 3.6Ghz to orthos po sekundzie wywalał błąd (za małe V), a 3d marka przeszedł całego, poprostu trzeba testować na kilku programach/grachU mnie sprawa ma się podobnie. Na codzień 3.4GHz @ 1.30v full stable i nawet jak dam 1.4v to orthos się wywala :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 A u mnie mogę zapuścić wszystkie benchmarki z możliwych z Orthosem włącznie, ale żedy zaliczył CPU Test w 3dm 2k5 to trzeba nieźle podbić napięcie. Nie rozumiem tego - zaliczy np. całego 2k6, gdzie też są CPU Testy i to bardziej wymagające. To samo PC Mark 2005, który też wymaga stabilności. Całkowicie tego nie rozumiem, ponieważ 2k5 korzysta zdaje się max z jednego rdzenia, natomiast pozostałe programy już obu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) moge kogos prosic o puszczenie 16M na taktach 3GHz ramu na 833 5-5-5-X, na systemie bez optymalizacji itp... u mnie 1M wychoodzi 21sek a 16M wyjatkowo mulnie bo ponad 11min. Edytowane 8 Września 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Nie do konca takie ustawienia jak Twoje, ale dajace jakies porownanie. ;] System nowy bez zadnej optymalizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Nie rob ze mnie debila, przeciez dalem " icon_wink2.gif " na koncu icon_wink2.gifJa też :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Czy ktoś zna dokładny pobór energii dla procesora e2140 M0 ?? Ja na stronie Intela nie mogę nic znaleźć konkretnego, a wartość podawana jako maxymalna (65W) wydaje mi się przesadzona. Byłbym wdzięczny za linki jak ktoś zna jakieś konkretne testy, bo ja znalazłem tylko 1, ale nic mi nie daje bo oceniany był procek na L2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
all15 Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Ja mam max 63-64 stopnie w Everescie na 3200MHz 1,43V. a Core temp pokazuje mi 78. Komu tutaj wierzyc i czy to duze temperatury jak na takie ustawienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) Małe co nieco możliwości E2180 :) 1.51v - IP35-E (realnie jakieś 1.46-1.48) A tempy z doopy jak zwykle ;] CPU by Lanc & Sector19 [; Edytowane 9 Września 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crx Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) Małe co nieco możliwości E2180 :) 1.51v - IP35-E (realnie jakieś 1.46-1.48) A tempy z doopy jak zwykle ;] CPU by Lanc & Sector19 [; Czy to mój selekt, którego kupiłem? :D PS. Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum... :D Edytowane 9 Września 2007 przez crx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...