MajQ Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 heh, u mnie procek bez problemu poszedł na 2945MHz lecz jest problem z pamieciami. pomimo podniesienia napiecia na 2,3V i obnizeniu taktowania do 295Mhz sypią błędami i powodują restarty systemu. czy te Kingmaxy są aż tak kiepskie? we wtorek spróbuje wymienić na inne chociaż w okolicznych hurtowniach (Pronox, Action, NTT, AB) chyba nic ciekawego nie mają oprócz 70zł droższej GEIL 1024MB/800 ULTRA - warto dopłacić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonus2o Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 W apollo ostatnio pustkami AMD świeci. Mam nadzieje że czekają na obniżkę i od razu polecą do hurtowni świeży taniutki towar kupić. Obniżka już jutro :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) @Dugi piękny wynik : ale wrzuć screeny z orthosa - tak przynajmniej ~4h a pamięci na 2T puszczał? może to kontroler nie wyrabia? zresztą niewiele memek chce śmigać na nich 1T (btw. widzę że jedna kość - muszę w końcu się zmusić i sprawdzić czy faktycznie w singlu oc jest lepsiejsze) Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 No no prawie 3GHz ale ciekawie czy stabilnie.. Bo memki masz 800MHz a nie chcą ci latać na takim niskim taktowaniu więć obstawiam proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1313 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 _Dugi_, jak kształtują się temperatury Twojego X2 na Freezerze? Masz go na max obrotach? BTW: Miał ktoś z Was do czynienia z BOX-em od Opterona? Wpiszcie na Allegro w chłodzeniu procesorów Opteron i oglądnijcie tego z 4 heatpipe-sami... Czytałem recenzję, podobno to przyzwoite chłodzenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) temperatura przy standardowym taktowaniu oscyluje w granicach 50-55'C w idle (c'n'q włączone - 1GHz i 1300rpm), 65-70'C przy obciążeniu. z tym, że cooler chłodny jest więc prawdopodobnie to wina Abita - trzeba poczekać na nowy bios. za wcześnie się pochwaliłem. na razie nie jest stabilnie. na T2 jest troszkę lepiej - przynajmniej komp się nie resetuje ale Orthos i tak wywala błędy, tak jak i memtest. Blend się wysypuje momentalnie a Small FFTs po dłuższym czasie. czy podniesienie vcore wpływa na stabilność kontrolera pamięci? na dziś już nie mam czasu na zabawę - spróbuje jakoś w tygodniu to dam znać... Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez _Dugi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) sprawdź 9x322@1.45~1.475V ale najpierw puść 9x300@1.45 i ustaw tak pamięci by memtest zrobil te 100% bez błędów - jeśli zrobi te 322 to jest :gitarzysta: Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 sprawdź 9x322@1.45~1.475V ale najpierw puść 9x300@1.45 i ustaw tak pamięci by memtest zrobil te 100% bez błędów - jeśli zrobi te 322 to jest :gitarzysta: Raczej GoldMemory 6.68 (lub nowszy ale nie testowałem jeszcze) memtest jest mniej skuteczny w wykrywaniu niestabilnych ustawień . Różnica w skuteczności GoldMemory i memtest jest bardzo duża, nawet zabytkowa wersja GoldMemory 5.07 z 2000 r jest lepsza niż memtest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) No i wycisłem na mojej płycie to co chciałem 2800mhz napięcie 1.4625v z biosu na 2850 bluescreen na 1.475v po godzinie orthosa.Po wymianie na abita w środę zobaczymy czy jeszcze coś pójdzie.Mam wrażenie że moja płyta wymięka na ht 300 9x300 i napieęcie 1.4625 wyłącza sie też po godzinie orthosa lub bluescreen. Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 No i wycisłem na mojej płycie to co chciałem 2800mhz napięcie 1.4625v z biosu na 2850 bluescreen na 1.475v po godzinie orthosa.Po wymianie na abita w środę zobaczymy czy jeszcze coś pójdzie. Jeżeli masz zmieniać na Abita to...lepiej nie zmieniaj wcale. Abit jak narazie ma bios który nie obsługuje w 100% procków 65nm (czyt. temperatury z kosmosu, niektórym też proce nie chcą się kręcić). Poza tym, nie wycisnełes chyba z tego Asusa jeszcze wszystkiego, daj większe napięcie a nie się bawisz ponizej 1.5v ;) IMO poczekaj albo na nowy bios do Abita i wtedy kup, albo kup teraz DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Jeżeli masz zmieniać na Abita to...lepiej nie zmieniaj wcale. Abit jak narazie ma bios który nie obsługuje w 100% procków 65nm (czyt. temperatury z kosmosu, niektórym też proce nie chcą się kręcić). Poza tym, nie wycisnełes chyba z tego Asusa jeszcze wszystkiego, daj większe napięcie a nie się bawisz ponizej 1.5v ;) IMO poczekaj albo na nowy bios do Abita i wtedy kup, albo kup teraz DFI.Moja płyta już sprzedana po świętach wysyłam do nowego właściciela szlak mnie trafia że takie niskie jest napięcie na pamięci mam tego dość już i tak za długo z tym zwlekałem .Na brisbanea 1.5v to już chyba trochę dużo sam nie wiem.A Abita kupiłem tylko ze wględu na pasywne chłodzenie chipsetu no i cena Dfi odpada,100zł prawie drożej wiem że super overclocking ale żona z tym wyjcem by mnie z domu wyrzuciła :) Na pewno nowy biosik będzie także się tym nie przejmuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 pytanko nastepujace mam - do jakiej wartosci spada vcore przy zalaczonym cool and quiet i obciazeniu proca rownym "zeru" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 pod linuxem pokazuje mi, że mam 1,12V i 1GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 pod linuxem pokazuje mi, że mam 1,12V i 1GHz.czyli standard od amd tak sie spodziewalem ze na 1,1V sie zmienia, dzieki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 malutki OT: znacie program do testowania stabilności komputera (a'la orthos) pod linuxa? do "wygrzewania" jest cpuburn ale nie raportuje błędów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Wiesz DaRoN, to że fabrycznie mają niskie V nie gwarantuje OC. Praktycznie każdy procesor może pracować z obniżonym napięciem.Chyba nie zrozumiałeś przesłania mojego posta :P - mnie takich rzeczy tłumaczyć nie musisz. Zdecydowanie low voltages miało znaczyć tyle, że kręcą się w miarę dobrze na niskich napięciach - nie wiadomo jak z wyższymi(bo nie chce mi się tego lukać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hauturnik Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Najtańszy E2140 ma kosztować w czerwcu 74$ a E2160 84$ http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=6765 I tak z tego niewiele wynika bo porównywalny do E2140 X2 3600+ 65 nm już dzisiaj kosztuje w detalu 65$. http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16819103036 no a brisbane powinny te 30 % od dzisaj staniec - kwestia oproznienia starych zapasow czyli co x2 3600 za 200zl ehh myslalem ze tego nie dozyje :lol2: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...-roundup_9.html w grach z c2d 2mb wcale nie ma tak duzej roznicy w tym ze oc na 3ghz wydaje sie bardziej problematyczne ze wzglendu na nieopanowany jeszcze 0.65 proces przez amd i zintegrowany kontroler Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez hauturnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 nieopanowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 raczej niedopracowany :) Pierwsze co, to leci sie opatentować produkt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 malutki OT: znacie program do testowania stabilności komputera (a'la orthos) pod linuxa? do "wygrzewania" jest cpuburn ale nie raportuje błędów...A'la orthos? Wine + orthos: Odpowiednie "prime" jest tutaj. Na 64 bitach dziala wersja statycznie zlinkowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) no juz doszla chyba dostawa procków :] http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=4621 http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/32673 za 260 :] niezle :] Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 tylko co do tego w apollo nie jestem do końca pewien czy to o.65., bo oni sami nie wiedza co maja na sklepie, natomiast x2 4000 jest juz po 360 http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id...mp;skad=skapiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich_44 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 tylko co do tego w apollo nie jestem do końca pewien czy to o.65., Opis jest skopany ale jeśli można wierzyć 1900Mhz i 2x512 cache to 65nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Opis jest skopany ale jeśli można wierzyć 1900Mhz i 2x512 cache to 65nm.no właśnie nie do końca bo w apollo mi powiedzieli ze to o.90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 ja dzisiaj do nich wyskrobałem maila i tez odpowiedzieli ze jest w 90nm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Hm, czy to 65nm jest takie dobre, że w razie dylematu przy np. dwóch procach 4000+, jeden 90nm, drugi 65nm, zdecydowanie warto brać drugi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Opis wyraźnie wskazuje na to że jest to 65nm. Więc zamiast biadolic jeden z drugim to kupujecie a potem jeśli okaże się że to jednak 90nm przysługuje Wam prawo 10dni do oddania sprzętu. Mało tego za błąd w opisie pewnie nawet oddadzą za wysyłki w dwie strony - więc o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Hm, czy to 65nm jest takie dobre, że w razie dylematu przy np. dwóch procach 4000+, jeden 90nm, drugi 65nm, zdecydowanie warto brać drugi?ver 65nm ma 2x większy cache L2 (1MB zamiast 512KB) pozatym ma większy potencjał do O/C :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz76 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) ver 65nm ma 2x większy cache L2 (1MB zamiast 512KB) pozatym ma większy potencjał do O/C :] bzdury piszesz jak nic, według amd, to o.90 ma L2 1MB x2 ,a o.65 ma L2 2x512 I jeżeli to prawda co piszą na stronie amd to lepiej jest wziąć wersję o.90nm bo będzie wydajniejszy. Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez Tomasz76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Heh, i komu tu wierzyć. 3600 w tych dwóch wersjach tak miał że cache tego 65nm był większy, a tu może inaczej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...