Skocz do zawartości
cavarr

Microsoft Xbox 360 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ej Panowie, to już jego sprawa czy dla niego miesiąc grania online za 7zł jest wart czy nie... Żeście sie go uczepili, zaraz jeszcze będzie nagonka na piractwo i kolejne 2 strony offtopicu <_<

Ależ owszem - jego sprawa. Ale nazywanie innych frajerami tylko dlatego, że opłacają abonament XBL Gold jest imo przesadą.

I nie rozumiem tego "hitu sezonu" - bo mam live za darmo to jestem frajer? Z mojego pkt widzenia jest na odwrót :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzasz się - nie płać. Trudno twoja strata.

to jakby kupić CS'a za 200zł bez cd key którego łaskawie dostaniesz jak opłacisz kolejną usługę, po prostu żal jak bardzo marketing sprał ludziom mózgi... firmy nie muszą do niczego was zmuszać, wy im sami oddacie swoje pieniądze i jeszcze temu przyklaskując .

Z pieniędzy Goldowców MS opłaca Xbox Live jako całość. Serwery, z których pobierasz demka, serwery z leaderboardami, ekipę zajmującą się usługą, programistów, itd, itd

Głównie dzięki temu abonamentowi mamy ciągłe aktualizacje, nowe ficzery, itd

martwisz się o dochody M$ ? to jakiej jakości usługi oferuje zależy jak jego produkt (w tym przypadku konsola) będzie postrzegany i jak dobrze się sprzeda, za Windowsa płacisz raz a mimo to system jest rozwijany bo przecież pojawiają się częste aktualizacje.

edit:

jak wspomniał Nierealny, jeśli Home od Sony wypali (czyli uruchomia usługę i multi pozostawią darmowe) to z biegiem czasu i M$ zrobi to samo.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leborg, moze to jest i chore, ale dla mnie bardziej chore jest to, że ktoś żydzi 7zł na miesiąc i utrudnia sobię sprawę poprzez wypalanie demek z neta i bawienie się w zdrapki. Nawet dla zasady.

mnie tez denerwuje że np. chciałbym zagrać w WoWa to nie dość że musze płacić za samą grę, to jeszcze potem bulić 50zł/miesiąc, z tego samego powodu denerwują mnie chociażby płatne parkingi i wiele innych rodzajów wyzyskiwania pieniędzy. Ale takie opłaty mają pozytywne następstwa, więc można przymknąć na to oko. A jak ty chcesz robić z siebie wielkiego męczennika wartego 7zł/miesiąc - proszę bardzo, nie wiem tylko czy jest sie czym chwalić, a już na pewno żałosne jest nazywanie płacących frajerami. Gdyby nie ci frajerzy, to byś o takim poziomie XBL mógł pomarzyć.

po prostu żal jak bardzo marketing sprał ludziom mózgi... firmy nie muszą do niczego was zmuszać, wy im sami oddacie swoje pieniądze i jeszcze temu przyklaskując .

:lol2: nie rozumiem ciebie w tym momencie, bo jestem w 100% pewien że już nie raz sam "oddawałeś" swoje pieniądze, tyle że po cichu - wszystko było wliczone w cenę produktu :)

ja rozumiem gdyby mimo opłat XBL wyglądałby źle, ale czy na prawdę, jest na co narzekać? Chyba wręcz przeciwnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszne jest to, jak marketing Billa wyprał niektórym czachy - i większość tych osób zapiera się, że nie są fanboyami.

Interpretujcie sobie to jak chcecie, ja z siebie żadnego męczennika nie robię, bo do tej pory wypaliłem aż JEDNO demko (bo resztą to typowe konsolowe gówienka, albo poczekałem ten tydzień), a wpisywania zdrapek nie uważam za jakieś wielce problematyczne - no ale przecież większość z was to konsolowcy którzy chcą tylko usiąść na kanapie i włożyć płytkę do napędu, a takie wpisywanie zdrapek to niezła zagwozdka (to tak vide posty w stylu "na pc nie da się grać, bo trzeba kombinować i wgrywać sterowniki) :lol:

I tak, frajerstwem byłoby dla mnie kupno golda, w przypadku gdy mam zdrapki za darmo - rzeczywiście, wyzywam was od frajerów! (tak w ogóle to wszyscy posiadacze klocka to frajerzy i nie mają dzieffczyn!!!!) -_-

eot armio m$!!!11

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

martwisz się o dochody M$ ? to jakiej jakości usługi oferuje zależy jak jego produkt (w tym przypadku konsola) będzie postrzegany i jak dobrze się sprzeda, za Windowsa płacisz raz a mimo to system jest rozwijany bo przecież pojawiają się częste aktualizacje.

Jest jedna, subtelna różnica. Na sprzedaży Windowsa się zarabia, a na sprzedaży konsol się traci. Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam od siebie tylko tyle, że co miesięczna opłata za XBL jest dla mnie również przegięciem. Wszyscy już powtarzali to samo, ale do cho... może i jestem zadowolony z XBL,ale płacąc 200 PLN za GTA 4 mam jeszcze dopłacać 7 zł miesięcznie za możliwość grania online ?

Tak tak to nie jest dużo, ale chodzi o zasady ludzie. Ja kupując kompa, musiałem kupić do tego jeszcze system operacyjny na którym gram (tak tak ma oryginalnego XP'ka ) i nie wyobrażam sobie bym miał na kompie jeszcze płacić za ściąganie dem czy uaktualnień. Nie mówiąc już o graniu online. I co takiego daje XBL czego nie daje nam internet ? Mało to profesjonalnych serwerów do COD4, które są darmowe ? Czy tam do CS'a albo BF2?

M$ powinien po prostu wprowadzić jednorazową opłatę tak jak za kupno systemu z przeglądarką WWW i Windows update. Płacenie za XBL to jest tak jakbym miał jeszcze płacić M$ za to że korzystam z ich przeglądarki i ich aktualizacje. Fakt na XBL aktualizacje tyczą się sprzętu, a nie systemu, ale to niczego nie zmienia.

A teraz możecie mnie spalić na stosie....

Jest jedna, subtelna różnica. Na sprzedaży Windowsa się zarabia, a na sprzedaży konsol się traci.

UP

Możesz rozwinąć tą swoją myśl... ?

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HiS --> może nie w ten sposób ale dajmy na to PS3. Darmowy internet? Wszyscy tak myślą a to jest wliczone w cenę produktu. Z resztą nie tylko to. Właśnie dlatego PS3 jest aż o tyle droższe. Inne przykłady chociażby z game-developingu tez dałoby sie znaleźć.

leborg --> nie wiem gdzie mieszkasz, załóżmy że w Warszawie - rozumiem że nie wjedziesz i nie zaparkujesz w płatnej strefie bo to "wyciąganie szmalu z czego tylko sie da"? Sądze że z takim podejściem będziesz miał problemy w przyszłości z przestawieniem się, sorry ale to jest wolny rynek, kapitalizm :) takie sytuacje będą się pojawiać coraz częściej i nic na to nie poradzisz. Ale dobra, twoja sprawa, możesz się męczyć dalej, sądze że nikt nie bedzie cie juz przekonywał.

I zbastuj z tymi docinkami, widze tez ze udzieliła się tobie nadinterpretacja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ owszem. W przypadku Windowsa zarabia się na każdym sprzedanym egzemplarzu. Konsole są przeważnie (X360 także, szczególnie po ostatnich obniżkach) sprzedawane poniżej kosztów produkcji (+ wysokie koszty napraw gwarancyjnych X360). Microsoft zarabia na sprzedaży gier i na usługach związanych z samą konsolą - np. Xbox Live Gold, Xbox Live Marketplace, itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UP

Nawet małe żółte rączki za miskę ryżu nie wyprodukują tej konsoli za te ca. 200EUR (robocizna + komponenty). Od zawsze producenci konsol na samym hardwarze tracili, odbijali się na grach + akcesoria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to bardzo ryzykownie z ich strony skoro od początku swoje produkty sprzedają poniżej kosztów produkcji. To spece z M$ musieli mieć sporo zaufania w ich produkt i ich XBL licząc,że zarobią tyle na grach, że im to się zwróci z sporą nawiązką.. No nic szczerze to nie wiedziałem, że tak sprawy się mają z konsolami. Wiedziałem, że koszta są wysokie, ale nie aż tak. Zwracam honor ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leborg --> nie wiem gdzie mieszkasz, załóżmy że w Warszawie - rozumiem że nie wjedziesz i nie zaparkujesz w płatnej strefie bo to "wyciąganie szmalu z czego tylko sie da"? Sądze że z takim podejściem będziesz miał problemy w przyszłości z przestawieniem się, sorry ale to jest wolny rynek, kapitalizm :) takie sytuacje będą się pojawiać coraz częściej i nic na to nie poradzisz. Ale dobra, twoja sprawa, możesz się męczyć dalej, sądze że nikt nie bedzie cie juz przekonywał.

Pewnie, lada chwila ktoś porówna kupno chleba do live'a :D

Nie mieszkam w waraszaffce, stref płatnego parkowania unikam.

Ja się nie męczę, nikt mnie nie przekona - a i widzę, że są osoby które również uważają to za przegięcie :rolleyes:

I zbastuj z tymi docinkami, widze tez ze udzieliła się tobie nadinterpretacja...

Ironia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszne jest to, jak marketing Billa wyprał niektórym czachy - i większość tych osób zapiera się, że nie są fanboyami.

Interpretujcie sobie to jak chcecie, ja z siebie żadnego męczennika nie robię, bo do tej pory wypaliłem aż JEDNO demko (bo resztą to typowe konsolowe gówienka, albo poczekałem ten tydzień), a wpisywania zdrapek nie uważam za jakieś wielce problematyczne - no ale przecież większość z was to konsolowcy którzy chcą tylko usiąść na kanapie i włożyć płytkę do napędu, a takie wpisywanie zdrapek to niezła zagwozdka (to tak vide posty w stylu "na pc nie da się grać, bo trzeba kombinować i wgrywać sterowniki) :lol:

I tak, frajerstwem byłoby dla mnie kupno golda, w przypadku gdy mam zdrapki za darmo - rzeczywiście, wyzywam was od frajerów! (tak w ogóle to wszyscy posiadacze klocka to frajerzy i nie mają dzieffczyn!!!!) -_-

eot armio m$!!!11

Nie wiem co ma fanboystwo to oplacania uslugi Live? Ze chce miec dobrej jakosci serwis to place ekstra i oczekuje, ze dostane to za co wylozylem pieniadz. Poza tym juz nawet zwykla ludzka przyzwoitosc nakazywalaby wywalic ta fortune w postaci 7 zeta i miec z bańki. Nie wyobrazam sobie sytuacji jak kumple wpadaja i chca zagrac a ja "Sory, wlasnie skonczyla mi sie darmowa zdrapka weekendowa, musze wpisac kod na kolejne 2 dni". Zabiliby mnie smiechem, po prostu.

Ja dodam od siebie tylko tyle, że co miesięczna opłata za XBL jest dla mnie również przegięciem. Wszyscy już powtarzali to samo, ale do cho... może i jestem zadowolony z XBL,ale płacąc 200 PLN za GTA 4 mam jeszcze dopłacać 7 zł miesięcznie za możliwość grania online ?

Tak tak to nie jest dużo, ale chodzi o zasady ludzie. Ja kupując kompa, musiałem kupić do tego jeszcze system operacyjny na którym gram (tak tak ma oryginalnego XP'ka ) i nie wyobrażam sobie bym miał na kompie jeszcze płacić za ściąganie dem czy uaktualnień. Nie mówiąc już o graniu online. I co takiego daje XBL czego nie daje nam internet ? Mało to profesjonalnych serwerów do COD4, które są darmowe ? Czy tam do CS'a albo BF2?

M$ powinien po prostu wprowadzić jednorazową opłatę tak jak za kupno systemu z przeglądarką WWW i Windows update. Płacenie za XBL to jest tak jakbym miał jeszcze płacić M$ za to że korzystam z ich przeglądarki i ich aktualizacje. Fakt na XBL aktualizacje tyczą się sprzętu, a nie systemu, ale to niczego nie zmienia.

A teraz możecie mnie spalić na stosie....

7 zeta? Fortuna nie? Jedna gra jest za 200, ale 7 blach to już szaleństwo, zdzierstwo i grabież <_< Poza tym jakie "musiałem kupić do tego jeszcze system na którym gram". Nic nie musiales, masz Ubuntu albo inne darmowe distra, a jak chcesz grac to zaplac za system, ktory to umozliwia, co w tym widzisz dziwnego? Miliony ludzi graja w WoW i placa abonament i jakos nie slysze narzekania, ze trzeba placic za zabawe online. A co daje XBL? Np wypozyczalnie filmow i seriali w HD i pare innych. BTW za aktualizacje softu nie placisz, upgrade dasha jest za free. Kupujac snowboard nie przypominam sobie zeby byla mozliwosc dokupienia dozywotniego karnetu na wszystkie wyciagi.

Pewnie, lada chwila ktoś porówna kupno chleba do live'a

Nie mieszkam w waraszaffce, stref płatnego parkowania unikam.

Ja się nie męczę, nikt mnie nie przekona - a i widzę, że są osoby które również uważają to za przegięcie

Przykładu z chlebem na szybko nie mam, ale z parkingiem i owszem. Placisz - stoisz w centrum, nie placisz - dymasz z buta 4km do xxx. Sam jestem zwolennikiem rozwiązan z gatunku "budget", ale nie mozna popadac w skrajnosci. Zaraz wyjdzie na to ze lepiej jest wystawic miski i garnki przed dom i zbierać deszcz niz czerpac wode z kranu, bo przeciez można mieć to za darmo. Paranoja i absurd. Tak samo można kupić zestaw w McDonaldzie przy kasie albo siedziec i czekac na kogos kto nie bedzie w stanie zjesc do konca kanapki. Najemy sie za darmo, kozacko nie? Przegiecie czy nie przegiecie - ale za to żal na bank.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to bardzo ryzykownie z ich strony skoro od początku swoje produkty sprzedają poniżej kosztów produkcji. To spece z M$ musieli mieć sporo zaufania w ich produkt i ich XBL licząc,że zarobią tyle na grach, że im to się zwróci z sporą nawiązką.. No nic szczerze to nie wiedziałem, że tak sprawy się mają z konsolami. Wiedziałem, że koszta są wysokie, ale nie aż tak. Zwracam honor ;)

Ryzykowne? MS nie jest pierwszy i nie ostatni - to jest patent stary jak rynek konsolowy i, jak widac, bardzo oplacalny. Z obecnych konsol tylko Wii wychodzi na plus jako sprzet.

nie wyobrażam sobie bym miał na kompie jeszcze płacić za ściąganie dem czy uaktualnień.

Na X360 tez placisz za sciaganie dem i uaktualnien?

Ze chce miec dobrej jakosci serwis to place ekstra i oczekuje, ze dostane to za co wylozylem pieniadz.

I to jest kolejna zaleta platnego systemu, czyli podejscie "place i wymagam". Relacja "klient - dostawca" wyglada IMHO zupelnei inaczej niz "uzytkownik darmowej uslugi - dostawca"; w momencie, gdy w rownaniu pojawiaja sie pieniadze, dostawca ma duzo wieksze zobowiazania wobec uzytkownikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho samo granie przez live powinno byc za free, co innego jakies dodatki bonusy itp - tutaj placi ten kto chce. Microsoft uzalezniajac dostep do gier mp od oplaty zwyczajnie ogranicza ich mozliwosci. Taka firma nie powinna zdzierac na takich rzeczach... niektorzy probuja porownac to do dostawcow uslug internetowych, tylko, ze na tych ostatnich ms nie ma zadnego wplywu. Gry na konsole nie sa tanie i w tej cenie powinnismy dostawac wszystko co oferuja programisci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co ma fanboystwo to oplacania uslugi Live? Ze chce miec dobrej jakosci serwis to place ekstra i oczekuje, ze dostane to za co wylozylem pieniadz. Poza tym juz nawet zwykla ludzka przyzwoitosc nakazywalaby wywalic ta fortune w postaci 7 zeta i miec z bańki. Nie wyobrazam sobie sytuacji jak kumple wpadaja i chca zagrac a ja "Sory, wlasnie skonczyla mi sie darmowa zdrapka weekendowa, musze wpisac kod na kolejne 2 dni". Zabiliby mnie smiechem, po prostu.

Nie ma nic do opłacania usługi.

Za to powtarzanie tekstów "za jakość się płaci"/"usługa stoi na doskonałym poziomie" którymi to karmią nas marketingowcy M$ już mi pod to podchodzi.

Zwłaszcza, że mały-miękki ma cały czas Polskę w [gluteus maximus] i nic nie zapowiada zmiany tego stanu (czytając oficjalne forum). No ale jeżeli dla was nie ma problemu to spoko - mnie to trąca, wyraziłem swoją opinię, że dla mnie abonament za granie po necie to złodziejstwo. Nie musisz się ze mną zgadzać.

Po za tym, gratuluję kumpli, bo mnie jakoś nigdy nikt nie wybrechtał, a spora część znajomych z listy również korzysta ze zdrapek. Ba, nawet część osób z forum z nich korzystała/korzysta.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma nic do opłacania usługi.

Za to powtarzanie tekstów "za jakość się płaci"/"usługa stoi na doskonałym poziomie" którymi to karmią nas marketingowcy M$ już mi pod to podchodzi.

Zwłaszcza, że mały-miękki ma cały czas Polskę w [gluteus maximus] i nic nie zapowiada zmiany tego stanu (czytając oficjalne forum). No ale jeżeli dla was nie ma problemu to spoko - mnie to trąca, wyraziłem swoją opinię, że dla mnie abonament za granie po necie to złodziejstwo. Nie musisz się ze mną zgadzać.

Po za tym, gratuluję kumpli, bo mnie jakoś nigdy nikt nie wybrechtał, a spora część znajomych z listy również korzysta ze zdrapek. Ba, nawet część osób z forum z nich korzystała/korzysta.

A czy to nie jest zgodne z prawda? Czy za jakość (czegokolwiek by to nie dotyczylo) sie nie placi? Albo Live jest gniotem? Raczej nie, wiec nawet jesli marketingowcy tak mowia, to akurat w tym przypadku nijak nie podchodzi to pod belkot. MS ma nas w [gluteus maximus] i to jest prawda, pozostaje jedynie miec nadzieje, ze to sie zmieni. Ale jak widac nie odstrasza to ludzi i graja na XBL czyli jednak poziom tego serwisu jest na tyle dobry, ze wiekszosc przymyka na to oko. Na kumpli nie narzekam za to zazdroszcze tobie tych co jada na zdrapkach z typowo polskim podejściem "co robic, zeby zrobic i sie nie narobic". I potem sie dziwic, ze kraj jest jaki jest jak kazdy ma takie podejscie i tylko kombinuje jak drugiego wyru..ac na kazdym kroku :mur: Jeszcze jakos jestem w stanie zrozumiec motywy kiedy ktos piraci konsole i gra na tym co zassie z netu, cena gier jest jaka jest (co oczywiscie nie usprawiedliwia, ale powiedzmy ze w jakims tam stopniu to rozumiem). Ale zeby sępić 7 blach na miesiąc? Zalosne i smieszne zarazem. Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie używają XBL bo innego wyjścia nie mają, MS sobie owinął graczy wokół palca szczególnie tą blokada dostępu do trybu wieloosobowego, a sam single to obecnie za mało więc gracze płacą za golda by łaskawie dostać to co im się i tak należny, za co już zapłacili kupując grę.

Durne jest również myślenie iż XBL to dobra usługa więc trzeba płacić, M$ łaski nie robi, chcą by konsola dobrze się sprzedawała więc muszą uatrakcyjniać jej wizerunek.

Widzę jednak że dla co niektórych takie rozkmnki to zbyt wiele..., chyba to "konsolowe" lenistwo źle wpływa na szare komórki.

W całej tej dyskusji nie rozchodzi się o durne 7zł, ale o zasady i kolejną sytuacje kiedy monopolista dyma swoich klientów ile wlezie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zeby sępić 7 blach na miesiąc? Zalosne i smieszne zarazem.

Tu nie chodzi o te 7zł ale o zasady. Ale widzę, że to nie dociera. I nie rozumiem co ma wspólnego granie na zdrapkach z "kombinowaniem jak kogoś wyr#$#ać" - no nie wnikam :lol:

A żałosne to jest....dobra, wolę nie przesadzić....Na pewno nie tobie oceniać :lol:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam single to obecnie za mało więc gracze płacą za golda by łaskawie dostać to co im się i tak należny, za co już zapłacili kupując grę.

analogicznie: kupiłem telewizor, kupiłem tuner, konwerter, antene, kable, wydałem kupę kasy i mam jeszcze płacić jakiemuś Polsatowi albo Cyfrze, żebym mógł telewizję oglądać?! zapłaciłem już za to kupując sprzęt!

Durne jest również myślenie iż XBL to dobra usługa więc trzeba płacić

Durne jest również myślenie iż skoro gra jest dobra to trzeba płacić. Są przecież gry open source, darmowe, czemu inni gier za darmo nie wydają?

M$ łaski nie robi, chcą by konsola dobrze się sprzedawała więc muszą uatrakcyjniać jej wizerunek.

Akurat XBL jest jednym z największych plusów Xboxa, każdy serwis, każde czasopismo, wszyscy tak piszą. Mimo, że jest płatny. Coś w tym chyba musi być nie?

W całej tej dyskusji nie rozchodzi się o durne 7zł, ale o zasady i kolejną sytuacje kiedy monopolista dyma swoich klientów ile wlezie.

Jakie zasady? Jaki monopolista? Microsoft ma ok. 11% rynku konsol, Sony ok. 29% a Nintendo 60%. Z litości nie liczę konsol poprzedniej generacji, bo wtedy MS miałby jakieś promile ;)

-------

leborg: Jakie zasady? Może ktoś wreszcie mi napisać o jakie zasady chodzi? W kółko to samo, a żadnych konkretów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leborg: Jakie zasady? Może ktoś wreszcie mi napisać o jakie zasady chodzi? W kółko to samo, a żadnych konkretów...

Nie jeść żółtego śniegu, nie sikać pod wiatr i czytać ze zrozumieniem.

Wybacz, ale wolę wypić te dwa piwka więcej, niż dać zarobić majkroszitowi na takim idiotyzmie.

Tu nawet nie chodzi o cenę, ale o zasadę - wyciąganie szmalu z czego się tylko da. Ja rozumiem, że nikt tu nie prowadzi organizacji charytatywnych, ale na rynku spotykam coraz większe absurdy

Omfg, jak czytam taką argumentację, to już w ogóle wymiękam :lol:

A to z telewizją to już w ogóle ---> :lol: :lol: :lol:

analogicznie: kupiłem telewizor, kupiłem tuner, konwerter, antene, kable, wydałem kupę kasy i mam jeszcze płacić jakiemuś Polsatowi albo Cyfrze, żebym mógł telewizję oglądać?! zapłaciłem już za to kupując sprzęt!

Można odbierać kanały za darmo, nie płacąc polsatowi ani cyfrze. Mam przynajmniej wybór - z XBL nie mam, bo albo korzystam albo nie.

Dobra, teraz już poważnie kończę...:lol:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki monopolista? Przeciez nikt Ciebie nie zmusza, darmowy PSN juz czeka. Masz wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi