Skocz do zawartości
cavarr

Microsoft Xbox 360 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

no ok ale jak mam do niego zagadać koleś odblokuj mi te porty i podać mu te co mi podaliście ??

możecie mi odpowiedzieć na to pytanko poniżej tzn router i u Torrent?? :)

Edytowane przez deek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok ale jak mam do niego zagadać koleś odblokuj mi te porty i podać mu te co mi podaliście ??

Mozesz sie nie odzywac i liczyc, ze samsie domysli :P

możecie mi odpowiedzieć na to pytanko poniżej tzn router i u Torrent??

Mozesz odblokowac u siebie na routerze (ten sam port dla TCP i UDP, port ustawiasz w konfiguracji utorrenta), aczkolwiek stawiam, ze natrafisz na ten sam problem, co z Live - poblokowane porty w sieci osiedlowej. ZNowu goto admin ;) a najlepiej przepchnij ruch utorrenta przez jeden z portow od XBL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ja mam odblokowany tylko UDP 88 oraz 3074(UPD I TCP) i jeszcze z niczym nie miałem problemu, a z live'a korzystam prawie rok :P

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze nie byc blad, bo TCP 80 to bardzo standardowy port (HTTP na tym chodzi).

Właśnie, a skoro jet to bardzo znany i powszechnie używany port to pewnie ten akurat nie jest zablokowany, ani przez admina sieci ani nawet domyślnie w chyba żadnym ruterze jaki można dostać w sklepie.

@deek, jeśli odblokowanie u Ciebie nic nie da to zagadaj do admina. Powiedz mu prawdę, że chcesz grać przez Xbox Live! na X360 (w końcu nielegalnych rzeczy tym nie ściągniesz ;) ), podaj porty i tyle. Jak jest człowiekiem to się zgodzi i odblokuje ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem o tym napisać ale już jest post. No właśnie co o tym myślicie? Ta łatka jest wymagana do gry przez xlive. Czy to celowy zabieg M$?

IMO nie, zresztą pewnie nie jednemu RRoD wskoczył po aktualizacji systemu kiedykolwiek, nie tylko teraz. Są osoby które zaktualizowały swoje konsole pamiętające premierę XO i nic się nie stało. Równie dobrze można mówić, że jak komuś padnie XO po 3 latach i kilku dniach/tygodniach to też celowe działanie MS/konsoli żeby pójść i kupić nową do sklepu. Ten sprzęt jest po protu awaryjny i tyle a operacja update'u systemu zawsze jest ryzykiem (choć może i MS ten system ma nie do końca opracowany tip-top i czasem kwiatki wychodzą z ich winy, mimo to IMO nie robią tego specjalnie). Narka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Witam

Dzisiaj gadałem z adminem i niestety menda nie odblokuje mi tych portów, mówił coś że nie będzie specjalnie odblokowywał dla mnie itd. itd. Ale powiedział mi że za 20zł może dać mi publiczne ip ??? czy to pomoże ??:( bawić sie w to??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Witam

Dzisiaj gadałem z adminem i niestety menda nie odblokuje mi tych portów, mówił coś że nie będzie specjalnie odblokowywał dla mnie itd. itd. Ale powiedział mi że za 20zł może dać mi publiczne ip ??? czy to pomoże ??:( bawić sie w to??

Proszę Cię, weź i zabij go, no żeby takie problemy były, to za co Ty płacisz, ja od razu zrywam umowe i zmieniam dostawce, nie to mi się w głowie nie mieści, takie numery.

Tak śledziłem twoje posty i czekałem co z tego wyniknie.

Nie wiem ale mam internet przez modem kablowy, do tego dołączyłem swojego belkina i nie miałem żadnych problemów, wszystko samo się połączyło, dwa laptopy po wii, komp po kablu i xbox po kablu, jedynie co to założyłem hasło. Nie, normalnie bym go zabił, to po co mi internet? do przeglądania stron? tylko? nie, normalnie w głowie się nie mieści, oszuści i sępy i tyle.

Edytowane przez wujekz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety ,przez jakiś czas musze mieć od niego neta :( .Dopiero za miesiąc planuje zmienić dostawce. Ale napiszcie jak da mi ten publiczny ip to bedzie ok?? nie bede miał problemu z natem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety ,przez jakiś czas musze mieć od niego neta :( .Dopiero za miesiąc planuje zmienić dostawce. Ale napiszcie jak da mi ten publiczny ip to bedzie ok?? nie bede miał problemu z natem?

nie jestem szpecem, ale wydaje mi się, że to kolejna ściema, a teraz jakie masz ip? prywatne? nie bo padne

Zawarłem kiedyś umowe z BT po łączu telefonicznym do 8M, podłaczyli, sprawdzam toorent nie idzie jak u innych, dzwonie do nich a oni że wina mojego przyłącza telefonicznego i że przyślą mi technika, mówie do nich podaję was do sądu o nie dotrzymanie warunków umowy a oni mi proponują jej natychmmiastowe rozwiązanie, ja się godzęi do widzenia.

Zawieram umowe z VIRGIN MEDIA, łącze po kablu TV do 20 M, podłączyli, sprawdzam torrent idzie, ile sedów tyle idzie, sprawdzam RS wali pełnym łączem, więc zostawiam, teraz proponują mi do 50M ale takie mi już nie potrzebne.

Na konsoli też nie mogłem pograć na łączu BT, ping i lagi okropne, na łączu VIRGINA z początku tez nie mogłem, było trzecz techników w przeciągu dwóch tygodni, popodłączli jakies seperatory czy dławiki na kabel i teraz jest OK. A moje IP jest stałe i wydaje mi się, że publiczne czy inne IP nie ma nic do rzeczy chyba, że to tylko taka nazwa dostawcy a pewnie ze zmianą IP bedzie się wiązała zmiana portów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem szpecem, ale wydaje mi się, że to kolejna ściema, a teraz jakie masz ip? prywatne? nie bo padne

Zawarłem kiedyś umowe z BT po łączu telefonicznym do 8M, podłaczyli, sprawdzam toorent nie idzie jak u innych, dzwonie do nich a oni że wina mojego przyłącza telefonicznego i że przyślą mi technika, mówie do nich podaję was do sądu o nie dotrzymanie warunków umowy a oni mi proponują jej natychmmiastowe rozwiązanie, ja się godzęi do widzenia.

Zawieram umowe z VIRGIN MEDIA, łącze po kablu TV do 20 M, podłączyli, sprawdzam torrent idzie, ile sedów tyle idzie, sprawdzam RS wali pełnym łączem, więc zostawiam, teraz proponują mi do 50M ale takie mi już nie potrzebne.

Na konsoli też nie mogłem pograć na łączu BT, ping i lagi okropne, na łączu VIRGINA z początku tez nie mogłem, było trzecz techników w przeciągu dwóch tygodni, popodłączli jakies seperatory czy dławiki na kabel i teraz jest OK. A moje IP jest stałe i wydaje mi się, że publiczne czy inne IP nie ma nic do rzeczy chyba, że to tylko taka nazwa dostawcy a pewnie ze zmianą IP bedzie się wiązała zmiana portów.

Ale Ty jestes w UK a nie w Polsce... welcome to reality :|

Deek - na moje oko to spieprzaj od tego admina jak najdalej, ja bym mu nawet za to zewn. IP nie placil, bo z jakiej racji lachowi nabijac kabze za cos, co powinno byc w standardzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem Costi, ale nie dajcie się oszukiwać. Nie wiem, a może i wiem, że każdy ma swój sposób na życie i żyje tak w sumie jak mu pasuje, ale ja bym takich numerów nie darował. Ja jak gram na live, a gram cały czas, i widzę, że mi kulki nie latają tak jak trzeba to zaraz sprawdzam speed testem moje łącze i jak mam ping do rekomendowanego serwera przez program, odległość ok 50 mil, większy jak 30-35ms to od razu dzwonie do dostawcy, oni już mają mnie pewnie dość, no w sumie to też tak często nie dzwonię.

Jak mi szwagier zaczął opowiadać jakie ma problemy z liveboxsem z tpsa (neostrada) to mnie szlag jasny trafił, dlaczego tpsa w ten sposób dostarcza net, trudna zgadywanka. Dali mu adapter do wii pod usb, zainstalowali jakieś stery do tego i nowy lapek toshiba, który ma wbudowane wii (no wiadomo zresztą) łączy się z liveboxsem przez ten adapter usb zamiast normalnie a normalnie w ogóle nie wykrywa żadnego routera. Podłącza kablem xboxsa do tego LB i lipa tak samo jak przez oryginalny adapter wii do konsoli. Nie mam pojęcia dlaczego tpsa postępuje w ten sposób, a o przepustowości łącza to już nawet nie chcę wspominać.

Proszę was nie dajcie się tym cwaniaczkom okradać, tu też kantują ale nie na taką skalę jak w polsce.

Własnie skończyłem grać i tak mnie napadło na napisanie paru zdań. Nic ostatnio nie robie tylko gram, pewnie niedługo zaczne na ludzi szczekać, albo zdziczeje, bo gram non stop od maja zeszłego roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mi szwagier zaczął opowiadać jakie ma problemy z liveboxsem z tpsa (neostrada) to mnie szlag jasny trafił, dlaczego tpsa w ten sposób dostarcza net, trudna zgadywanka. Dali mu adapter do wii pod usb, zainstalowali jakieś stery do tego i nowy lapek toshiba, który ma wbudowane wii (no wiadomo zresztą) łączy się z liveboxsem przez ten adapter usb zamiast normalnie a normalnie w ogóle nie wykrywa żadnego routera. Podłącza kablem xboxsa do tego LB i lipa tak samo jak przez oryginalny adapter wii do konsoli.

Bo Livebox to jest kupa marketingu z przewaga kupy ;)

A tak gwoli scislosci: Wifi, a nie Wii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz większość dostawców oferuje zewn. IP gratis. Na zew. powinieneś (chyba) mieć odblokowane wszystkie porty. Tak przy okazji twój Admin to zuo... Znałem paru takich co albo się na niczym nie znali, albo nic im się nie chciało (mowa o odblokowaniu portów). Na szczęście moja "znajomość" z nimi szybko się zakończyła. Tobie też radzę zmienić dostawcę.

Ale żeby nie robić OT to niech mi ktoś napisze czy po wgraniu NXE miał, któryś z was problem z dźwiękiem przez HDMI ? Słyszałem, że M$ przyznało się do tego problemu i ma wydać łatkę, ale na razie nic nie widzę. Wczoraj nie miałem dźwięku i dopiero po 5 restartach (on/off) konsoli dźwięk się znów pojawił. Z pewnością to nie wina TV, bo od czasu kupna konsoli nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale żeby nie robić OT to niech mi ktoś napisze czy po wgraniu NXE miał, któryś z was problem z dźwiękiem przez HDMI ? Słyszałem, że M$ przyznało się do tego problemu i ma wydać łatkę, ale na razie nic nie widzę. Wczoraj nie miałem dźwięku i dopiero po 5 restartach (on/off) konsoli dźwięk się znów pojawił. Z pewnością to nie wina TV, bo od czasu kupna konsoli nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło.

Tak były problemy. Łatka wyszła tydzień temu.

http://majornelson.com/archive/2009/02/02/...-audio-fix.aspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem szpecem, ale wydaje mi się, że to kolejna ściema, a teraz jakie masz ip? prywatne? nie bo padne (...)

Chodzi Ci o to że teraz powinni dawać publiczne IP na starcie? Czy o coś takiego jak prywatne IP (które istnieje i takie mam ja sam ;) ). Ogólnie to chyba nie jest ściema (swego czasu mnie też proponowali za 2 zł extra miesięcznie ale i tak podziękowałem), na publicznym IP "powinno" wszystko działać... Zresztą publiczne i stałe zarazem IP (zawsze po podłączeniu to same) to chyba jest gest operatora (przynajmniej w Polsce chociaż teraz to ja w tym nie siedzę i się nie orientuję). Jeszcze niedawno przecież groziło nam skończenie się adresów IPv4 i dlatego powoli przechodzimy na IPv6. Co ciekawe choć większość serwerów już dawno obsługuje ten sposób adresowania to podejrzewam, że minie jeszcze ładnych kilka lat zanim IPv4 odejdzie w zapomnienie.

Jak wspomniałem mam prywatne IP ale z XBL problemów nie mam. Ma to też pewne plusy jak np. fakt, że komp jest lepiej chroniony przez serwery zewnętrzne (w końcu jest się za NAT'em, bezpośredniego dostępu do takiego kompa z internetu nie ma) ale zazwyczaj więcej z tym problemów (np. załóż sobie jakiś serwer, np. FTP, żeby był widziany z Internetu to trzeba forwardować porty, w tym w części architektury sieci za którą my nie odpowiadamy... albo właśnie granie przez neta, albo odblokowane porty albo lipa). Ogólnie jak na moje potrzeby jest OK ale mogłoby być znacznie szybsze :P.

PS: Sorka za dygresję ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielki problem!

Vista normalnie wykrywa xboxa po kablu w otoczeniu sieciowym, ale przy testowaniu połączenia z poziomu konsoli pojawia się błąd już przy łączeniu z komputerem ( udostępniam net przez pc). Wg helpa konsola ma problem z pobraniem adresu IP. Ustawienia tcp w sieciówce - automatycznie, tak samo jak w konsoli. Próbowałem ręcznie wpisywać adres 192.168.1.110, ale pojawia się error że konsola nie może mieć z góry narzuconego IP i musi go sobie sama pobrać. Jakieś pomysły? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz zagadka:

Dołączona grafika

+

Dołączona grafika

+

Dołączona grafika

=

Dołączona grafika

-------------------

Nie moge znalezc stosownej przjsciówki. Da się to połączyć z pominieciem komputera?

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

było wałkowane pare razy - ależ oczywiście, że można !

Jeśli łączysz się przez HDMI, to psujesz wtyczkę kabla composite/component/vga/cokolwiek z chinchami, tak by się zmieściła razem z kablem HDMI i poprzez przejściówkę* łączysz z głośnikami bezpośrednio.

Jeśli łączysz HDMI do telewizora to zawsze możesz skorzystac z wyjścia Audio-out i poprzez przejściówkę* podłączyć z głośnikami.

W przypadku innego kabla łączysz wprost do głośników poprzez przejściówkę*.

*chinch -> jack żeński

Za każdym razem musisz przełączać kable, chyba że znajdziesz jakąś małą "switcho-przejściówkę" lub coś w tym stylu.

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kas, no po prostu kopne Cie w zad z sila 10% za skrajne lenistwo... temat jest tu walkowany co chwile, bo kazdy nowy, kto wchodzi zadaje to samo pytanie :mur:

A jak zaproponowalem napisanie FAQ w zamian za zdjecie % to cisza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przynajmnie fajny rebus zrobił... swoją drogą to ten line out jest kiepsko przemyślany i w sumie dzięki temu rebusowi sobie to uświadomiłem- osobiście od kupna lecę po optyku, a później hdmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dziś doznałem oświecenia, żeby buchnąć z pracy projektor na najbliższy weekend i pociupać na dużym ekranie. Tylko czy ma to sens w przypadku Benq MP620c (1024x768)?? Teraz gram na CRT Philips 32" więc poprawa jakaś powinna być... :rolleyes:

Druga rzecz, że do podłączenia x360->Benq musiałbym kupić kabel HDMI-DVI o długości z 5 metra przynajmniej. Jest szansa zakupić taki, żeby wlazł naraz z optykiem, czy jednak trzeba będzie łupać wtyczkę od kabelka Microsoftu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi