Skocz do zawartości
eXelium

Dyskusje O Zmianie Organizacji Subforum

Rekomendowane odpowiedzi

A mi sie wlasnie ta powyzsza zasada nie podoba...

Generalnie to co sie zrobilo z dzialem konsol jest na +

Tylko ta jedna zasada. Powinno byc tak jak bylo: 1 gra = 1 temat. Jezeli gra wychodzi na PC i konsole to sie znajduje bezposrednio w dziale "Gry", jezeli jest tylko na konsole to sie znajduje w podsorum konsol. Oczywiscie wszystkie tematy o grach powinny miec od teraz tagi.

Dlaczego 2 tematy do 1 gry sa bez sensu? Wezmy takiego GTA4 - wersja PC (o ile wyjdzie) od konsolowych bedzie sie roznila tylko zmiana rozdzielczosci, itp. Tworzac ta zasade o ktorej pisze Costi niejako przyzwalacie na pisanie o osiagach w tematach PCtowych, co mnie nie cieszy. To sprawy dotyczace meritum gry beda teraz tylko w ich wersjach konsolowych? Cos mi tu nie gra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie akurat podział że 1gra = 2tematy(PC/Konsole) to dobre wyjście, bo czytanie po kilkanaście stron "czy ruszy mi na..." albo "ile macie fps" trochę nudzi :D Więc to jak dla mnie jest na + :)

Poza tym taki GTA IV nie został jeszcze nawet zapowiedziany na PC więc chyba dobrze że temat jest w tym subforum ale patrząc z 2giej strony wypowiedziało się w nim więcej osób używających PC niż tych którzy grają na konsolach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto zabrania "pecetowcom" pisac o stornie merytorycznej gry? Zajrzyj np. do topicu o Supreme Commander - tam gadki o wydajnosci to margines rozmowy, ktora toczy sie glownie wokol gameplayu.

Niestety tematy zbiorcze (tzn. konsole i PC razem) konczyly sie zazwyczaj wojenka PC vs konsole i totalnym offtopem. Glownie tego chcielismy uniknac, wprowadzajac ten podzial. Poza tym dla grajacych na konsoli to sam zysk - nie musza sie przekopywac przez dlugie dywagacje o fpsach, patchach itp. rzeczach ;)

EDIT: pisze w odpowiedzi na post qby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qba napisał(a):

Tworzac ta zasade o ktorej pisze Costi niejako przyzwalacie na pisanie o osiagach w tematach PCtowych, co mnie nie cieszy. To sprawy dotyczace meritum gry beda teraz tylko w ich wersjach konsolowych? Cos mi tu nie gra...

Za to będzie miejsce na dyskusję gdzie jest więcej AA czy na PS3 czy na X36 i na jakiej konsoli gra wygląda lepiej. :razz:

Zmiana mi się podoba. Dyskusji w tematach o grach za dużo nie było a jak była to rozwalona w przerwach między gadką techniczną a PS3 vs X36.

Teraz tylko przestrzegać by w tematach o konsoloach było miejsce na problemy czy rozwiązania związane ze sprzętem a dyskusja o grach leciała do tematu o grze. Tylko Ci moderatorzy... chyba posiadają tylko X36? Nie chciał bym tu widzieć postów takich jak Pocy w temacie o GTA4... kogoś nie trzymającego strony ani za nintendo, sony czy MS.

@Cost jak nie PC vs Konsole to PS3 vs X36 Wii vs X36 Wii vs PS3 jak widać możliwości więcej ;]

Edytowane przez LudwiG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LudwiG napisał(a):
@Cost jak nie PC vs Konsole to PS3 vs X36 Wii vs X36 Wii vs PS3 jak widać możliwości więcej ;]

a jak będzie jeden temat dla PC i konsol to nie będzie tam wojen PS3 vs X360?

głównie chodzi o to, żeby co drugi post nie był w stylu "ile masz fps w xxxx", "pojdzie mi na core 3 octo, 16gb ramu, gf 10800 xtx gt pro turbo hiper mega power edition ????" ;)

np. teraz dyskusja w temacie o 2573106[/snapback]

Mam tylko PS2, does it count? ;)

jesteś pro-sony, powinni Cię zdegradować ;) albo bana od razu

mod nie może mieć żadnej konsoli! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacOSek napisał(a):

głównie chodzi o to, żeby co drugi post nie był w stylu "ile masz fps w xxxx", "pojdzie mi na core 3 octo, 16gb ramu, gf 10800 xtx gt pro turbo hiper mega power edition ????" ;)

np. teraz dyskusja w temacie o TDU dotyczy tego kto na jakiej partycji ma Moje dokumenty :lol2:

jesteś pro-sony, powinni Cię zdegradować ;) albo bana od razu

mod nie może mieć żadnej konsoli! ;)

noo MaCoSek to właśnie odkryłeś, że forum ludziom służy do rozwiązywania problemów a nie do grania :rolleyes: Przecież to jest naturalne i do tego właśnie służy forum do rozwiązywania problemów. No chyba, że chcesz opisywać jak w stalkerze kto gdzie dziś był, co zrobił, kogo zabił i co znalazł :wink: Kogo to obchodzi? Ja za to w starych tematach o PS3 i X36 widziałem gadgę typu jak podłączyć pod HD, co wygląda lepiej na PS3 czy X360, jaki LCD by się nadał... tylko, że mnie nic w tym nie zdziwiło forum jest głównie o gadce technicznej ( podkręcanie PC to chyba główne jego założenie? ). Więc gadka kto ile ma FPS bo jak mocno pojechał z procem czy pamięciami i grafiką jest całkiem na miejscu. :wink:

A co do mod nie może mieć żadnej konsoli... To równie dobrze może mieć wszystkie ;) ( logiczne prawda :P )

Edytowane przez LudwiG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ze kompletnie nie na temat, ale ze tak powiem, jakim cudem LudwiG ma w ogole szanse pisac tutaj posty?! Moze czegos nie wiem, ale Ludwiczek ma status Banned, a za zakladanie nowych kont w takim wypadku tez powinien byc kop w rzyc wiec WTF?! Koledzy moderatorzy, mozna mnie oswiecic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludwiczek, vel LudwiG, dostal druga szanse na forum w mysl zapisu:

Cytat

zbanowany (na czas nieokreślony) będzie mógł założyć nowe konto i nie będzie szykanowany, jeżeli wykaże poprawę.

Przy czym kazde zlamanie regulaminu skutkuj u niego powrotem na bananowa liste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacOSek napisał(a):

np. teraz dyskusja w temacie o TDU dotyczy tego kto na jakiej partycji ma Moje dokumenty :lol2:

Ja Was troche nie rozumiem. Wezmy, ze za ten rok wyjdzie to GTA IV (czy jakikolwiek inny tytul) i na PC i na konsole. Mam szukac ciekawych informacji i tu i tu? Jezeli bede gral na PC i bede mial problemy ze sprzetem to rozumiem, ze watek PC, ale jak bede mial problemy z fabula to co? Bedzie mozna dostac zajoba. W takim wypadku bym zlewal generalnie tematy PC (z racji benchow), ale nie jest tak jednoznacznie i w dzialach PC sa tez posty dotyczace tresci. Jak dla mnie to bedzie chaos. 1 gra = 1 temat (ortodox)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałem już stare kłótnie. Bynajmnie były jakos powiązane z tematem.

Tak więc po chamsku, nie czytając większości postów wypowiem swoje zdanie (które i tak wyroiłem sobie na pomysłach innych).

Moje zdanie jest takie: miło by było, gdyby tematy główne (Wii, PS3, Xbox itp) miały dodane [news] i zawierały tylko newsy.

A reszta tematów mogła by służyc do komentowania (nawet w sprawach sprzętowych).

To tylko inna wersja tego co wprowadziliście, a uważam, iż jest to dobre. Poza syfem (a raczej jego zmniejszeniem) dochodzi sprawa nowych postujących i tekstów "sorki, lecz nie będę czytał 150stron".

Jednak nadal mieszanie newsów z komentarzami będzie robić mały syf, oddzielić się zabardzo nie da, więc proponowałbym oddzielny temat na same newsy + umieszczanie linków do nich w komentarzach.

Jak się wyśpię i klarowniej będe mógl pisać, to napiszę.

Acha, tez jestem za rozdzieleniem tematów o wersjach konsolowych z wersjami na PC.

1. Wojny zawsze będą.

2. W konsoli nie wymieniasz sprzętu, a też czasem przytnie, czasem tylko subiektywnie.

3. Qba, Grający na PC jak przeczyta w pomocy, iż ma trafić w lewe oko pani Marysi, to wyceluje myszką w biegu. Na padzie (jeszcze z autocelowaniem) raczej takiej precyzji nie osiągniesz. Mam nadzieję, iż wiadomo o co chodzi.

Edytowane przez Xaon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja widzę to tak:

Wszystkie nowości dotyczące konsoli, newsów o grach na nią itp powinny znajdowac się w głównym temacie o konsoli (tak jak do tej pory). Jeśli gra już się ukaże to wtedy nie wolno było by pisac w temacie o konsoli tylko już konkretnie w temacie jej poświęconym. I układ pozostał by taki sam i nikt nie miał by pretensji. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojak_ct napisał(a):

A ja widzę to tak:

Wszystkie nowości dotyczące konsoli, newsów o grach na nią itp powinny znajdowac się w głównym temacie o konsoli (tak jak do tej pory). Jeśli gra już się ukaże to wtedy nie wolno było by pisac w temacie o konsoli tylko już konkretnie w temacie jej poświęconym. I układ pozostał by taki sam i nikt nie miał by pretensji. ;)

Mam podobne wrażenie. A może przynajmniej [skoro każda gra będzie miała swój osobny temat] utworzyć właśnie cztery stałe działy o X360 i PS3? Dwa poświęcone rzeczom technicznym [konsola, osprzęt czyli pady, maty, kierownice, emulatory, itd.] oraz dwa przeznaczone na ogólne wiadomości odnośnie każdej z konsol [sytuacja Xa360 i PS3 na rynku, zapowiedzi premierowe, targi/wystawy - słowem wszystko to co dzieje się na bieżąco na rynku konsolowym]. Dział techniczny stanie się wtedy w pełni tym czym powinien być i nie będzie zaśmiecany przez dodatkowe informacje. A dział z wiadomościami będzie bardziej luźny/ogólny i co ważne - aktualny. Dzięki temu każda gra będzie miała swój temat, dział stricte techniczny skoncentruje się tylko na sprzęcie, a dział z wiadomościami będzie mógł przyjąć rolę "śmietnika" :D - bo chyba nikt w to nie wierzy, ze nagle w dwóch głównych tematach [X360 i PS3] zrobi się cisza oraz zapanuje pełna kultura. Człowiek ma to do siebie, że lubi podyskutować - trudno będzie nad tym zapanować.

Wiem, że wiele osób na forum preferowałoby jeden temat o grach. Faktycznie łatwiej jest się wtedy połapać w nowościach - gorzej gdy ktoś "świeży" po prostu odwiedza forum i szuka konkretnej informacji. Osobny temat wprowadza porządek. Jeżeli zostanie zapowiedziany nowy tytuł - można to będzie odnotować w temacie "PS3 wiadomości/news - czy jak tam chcecie" i od razu utworzyć w nim odnośnik to tematu zajmującego się tylko tym tytułem. A więc każda gra będzie "rozdrabniania" w swoim temacie, jedynie fakt je pojawiania się/ ewentualnie jakieś wstępne plotki na jej temat znajdą się w dziale "news".

Możliwe, że myślę bez sensu albo moja myśl gdzieś się zaplątała - ale aktualnie skacze po tematach [a więc po wszystkim i po niczym] i nie mogę się połapać. Może to kwestia czasu jak się ponownie "zadomowię" :wink: Pozdrawiam [wiem, że łatwo narzekać - trudniej wprowadzać zmiany dogodne dla wszystkich i jeszcze nad wszystkim panować].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie ze jest zabawnie, poprostu purepc forum jest dla mnie codziennym obowiazkowym miejscem odwiedzin............... a tu nagle

rewolucja niekoniecznie wlasciwa ( z mojegu punktu widzenia ).

pozdro 4@ll

EDIT

Costi powaga usuwasz kazdy post z "nowego" tematu x360

Edytowane przez Syrob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza sprawa - nowe posty.

Kiedyś było tak, że mieliśmy jeden temat o danej konsoli i w nim pisane były wszystkie newsy, zarówno sprzętowe jak i "growe". Teraz, po podziale będzie tak, iż newsy nadal będą się ukazywać, tyle że będą one rozbite na części: newsy sprzętowe do tematu o konsoli, a newsy growe do poszczególnych topiców traktujących o grach.

Co dzięki temu uzyskamy? Przejrzystość, łatwiejsze wyszukiwanie interesujących nas newsów. Ktoś chce poczytać o nowinkach sprzętowych? Topic o konsoli. Jakieś newsy o danej grze? Jest odpowiedni temat o niej traktujący.

MacOSek to wcześniej zresztą opisał.

Druga sprawa - tematy o grach wieloplatformowych.

Do tej pory była zasada 1 gra = 1 temat, która bardzo dobrze się sprawdziła. Było oczywiście kilka wyjątków od tej zasady i niewykluczone, że takie wyjątki pojawią się również w przyszłości.

Jeśli jakaś gra będzie zarówno na konsole i PCta, to do tej gry będą dwa tematy: jeden dla konsol, jeden dla PCta. Dzięki temu będzie można łatwiej znaleźć informacje o grze, a rozmowy będą dotyczyły albo PCta, albo konsoli.

Nie od dziś wiadomo, że w grach pojawiają się dyskusje na temat wymagań, szybkości działania, optymalizacji kodu gry, co jest widoczne w topicach o grach na PCta. Sądzę, że osoby posiadające konsole wolałyby poczytać o samej grze, a nie tym, jak chodzi, ile klatek itp. Oczywiście nie oznacza to, że w tematach dla PCta nie może być rozmów na inne zagadnienia niż sprzętowe. Costi przytoczył wcześniej temat o Supreme Commander, gdzie nie ma dyskusji tylko o zagadnieniach sprzętowych ( swoją drogą o wiele chętniej zagląda się do niego).

Podsumowując: konsolowcy nie będą musieli czytać o narzekaniach pecetowców na wolne działanie gier, a za to będą mogli porozmawiać o samej grze. Pecetowcy z drugiej strony nie będą musieli czytać postów, które dotyczą danej gry na konsolę, a będą mogli rozmawiać o samej grze i o tym, jak chodzi na danym sprzęcie.

No i nie będzie kłótni PC vs. konsole.

Jeszcze do przeanalizowania jest taka sprawa, czy w konsolach lepiej zrobić jest indeks gier (oczywiście o grach znajdujących się tylko w subforum o konsolach), czy może dodać odpowiednie tagi do obecnego indeksu, który zawierałby i topici konsolowe, i pecetowe.

Może ktoś ma jakieś propozycje?

LudwiG napisał(a):

Tylko Ci moderatorzy... chyba posiadają tylko X36?

Nieważne co posiadają, ważne jak sprawują funkcję moderatora.

LudwiG napisał(a):

noo MaCoSek to właśnie odkryłeś, że forum ludziom służy do rozwiązywania problemów a nie do grania :rolleyes: Przecież to jest naturalne i do tego właśnie służy forum do rozwiązywania problemów. No chyba, że chcesz opisywać jak w stalkerze kto gdzie dziś był, co zrobił, kogo zabił i co znalazł :wink: Kogo to obchodzi?

Mnie na przykład?

Wolę rozmowy o samej grze niż o tym ile klatek, jak chodzi, jakie wymagania itp.

Owszem forum służy do rozwiązywania problemów, ale także do dyskusji. Zresztą popatrz na temat o Stalkerze i na posty dotyczące fpsów i innych podobnych spraw. Sami userzy mieli tych rozmów dosyć, bo ile można pisać o kwestiach sprzętowych?

qba napisał(a):

Ja Was troche nie rozumiem. Wezmy, ze za ten rok wyjdzie to GTA IV (czy jakikolwiek inny tytul) i na PC i na konsole. Mam szukac ciekawych informacji i tu i tu? Jezeli bede gral na PC i bede mial problemy ze sprzetem to rozumiem, ze watek PC, ale jak bede mial problemy z fabula to co? Bedzie mozna dostac zajoba. W takim wypadku bym zlewal generalnie tematy PC (z racji benchow), ale nie jest tak jednoznacznie i w dzialach PC sa tez posty dotyczace tresci. Jak dla mnie to bedzie chaos. 1 gra = 1 temat (ortodox)

Jeśli będizesz chciał poczytać o GTA IV i bedziesz miał wersję na PCta, to wchodzisz do tematu, gdzie rozmawiamy tylko o wersji na PC (w dziale gry). Gdybyś chciał pogadać o wersji na konsole, to wchodzisz do subforum konsole i tam znajdujesz temat.

Chcesz pogadać o problemach sprzętowych? Topic dla PCtów. Chcesz pogadać o fabule, gameplayu, zadaniach itp.? Również temat dla PCtów, bo rozmowa dotyczy gry na tą platformę.

Wiadomo o co chodzi?

Largoon napisał(a):

Mam podobne wrażenie. A może przynajmniej [skoro każda gra będzie miała swój osobny temat] utworzyć właśnie cztery stałe działy o X360 i PS3?

Zbyt duże rozdrobnienie. W końcu konsole są niejako dodatkiem do głównej tematyki tego forum, podobnie jak GSMy, ośla itp.

BTW: konsole to nie tylko X360 i PS3. ;)

.:Solid_Snake:. napisał(a):

moze niektorym sie juz nie chce klucic z osobami, ktore maja wladze na tym forum, ale ktorym sie wydaje ze wiedza lepiej jak wygodnie sie korzysta z tego działu, mimo ze ich nigdy korzystajacych z tego działu nie widzialem ;)

Może wskażesz te osoby, które się z Toba kłócą i które to nigdy nie korzystały z tego działu, a się wypowiadają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Syrob napisał(a):

NIESZTUKA TAK NAMIESZAC W FORUM BY UMARLO !!!!!

Buehehes... :lol:

Wyłącz komputer, ogarnij sie i wyjdz na świeże powietrze - taka piekna jest dzisiaj pogoda a tlen dobrze robi na organizm..

Od zmiany podziału forum ma umrzeć PurePc? ;] [;

Podział został wprowadzony, ma swoich zwolennikow jak i przeciwnikow - standard - ale taki juz pozostanie..

Przyzwyczajcie się albo [tu mozna samemu sobie wpisac]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mechl!k to zalezy jak daleko i jak czesto beda zachodzily zmiany

co do zwolennikow nowego podzialu-------------- obawiam sie ze pol/pol to on niejest jak to mowia pożyjom uwidim.

oczywiscie ze moge sie wypisac z tego forum ale czy to na tym polega by zrazac ludzi, badz co badz zagladam tu wiernie od 4 latek a to juz chyba cos ???

@costi przeciez ten temat wlasnie jest na ten temat :-)

i tak pozdro 4@ll

Edytowane przez Syrob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Syrob napisał(a):

Mam wrazenie ze costi chce usmiercic topic x360 :(

No to może teraz napisze by potem nie było gadania że ktoś nie mówił/ostrzegał.

Jeszcze jeden debilny post, nie na temat w temacie o XO/PS3 a Ty zostaniesz uśmiercony.

Dziękuje za uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry poca ale chyba nie jestem w temacie x360/ps3 ???????????? chyba ze moze ty sie niezorientowales jak by co to moge ci przypomniec

"Dyskusje O Zmianie Organizacji Subforum, przeniesione z tematu o X360" wiec o co ci biega ???? ze tu tylko wypowiedzi o ps3/x360 ???????????? ....... daj spokoj przeczytaj temat a potem sie wypowiedz.

a ja wlasnie dyskutuje na ww temat-dobranoc

Edytowane przez Syrob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskutujesz? Na razie to wygłaszasz takie hasła które by się mogły z powodzeniem znaleźć na bannerach trzymanych w czasie strajku.

Ale jako że to Twój pierwszy tak złożony post w porównaniu do innych, jak i tych z tego tematu jak i z konsol... odpowiem Ci...

Cytat

sorry poca ale chyba nie jestem w temacie x360/ps3 ????????????

sorry nie, ale o co Ci chodzi?

Cytat

chyba ze moze ty sie niezorientowales jak by co to moge ci przypomniec

"Dyskusje O Zmianie Organizacji Subforum, przeniesione z tematu o X360" wiec o co ci biega ????

A Tobie? :lol:

Cytat

....... daj spokoj przeczytaj temat a potem sie wypowiedz.

Przeczytałem i mam dość już tych farmazonów.

Cytat

a ja wlasnie dyskutuje na ww temat-dobranoc

Już Ci mówiłem co robisz. Wszystkie posty które zostały ukryte lub skasowane z tematu o XO Twojego autorstwa były zwyczajnym durnowatym oftopem. Więc o co ten krzyk? Nie dostałeś nawet %. Doceń to i nie pień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazcie Panowie ze po zaistnialych zmianach sporo ludzi przestalo pisac tutaj ( a nie oto przeciz chodzi ) zobaczcie sami kiedy np. Nierealny cos napisal na purepc ???. Ja osobiscie wole by jak najwiecej userow sie wypowiadalo na kazdy temat. a to formum w obecnej i dawnej formie traktowalem jako zrodlo informacji prawie na kazdy temat.

cobyniebylo pozdrowienia

dla poca i costiego w szczegolnosci

a czy zastosowane zmiany w forum byly dobre.......nadal twierdze ze nie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Syrob napisał(a):

Zauwazcie Panowie ze po zaistnialych zmianach sporo ludzi przestalo pisac tutaj ( a nie oto przeciz chodzi ) zobaczcie sami kiedy np. Nierealny cos napisal na purepc ???. Ja osobiscie wole by jak najwiecej userow sie wypowiadalo na kazdy temat. a to formum w obecnej i dawnej formie traktowalem jako zrodlo informacji prawie na kazdy temat.

cobyniebylo pozdrowienia

dla poca i costiego w szczegolnosci

a czy zastosowane zmiany w forum byly dobre.......nadal twierdze ze nie :-)

:evil:

Syrob, jak będziesz miał coś sensownego do dodania to się odezwij. Jak na razie to robisz tylko niepotrzebne zamieszanie.

Nierealny się nie odzywa, owszem:

Nierealny napisał(a):

jak nie miałem neta od multimo tak nadal nie mam fuck :( przeginają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi