CosmiChild Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 LOL. Morze to będzie ciekawa kolacja :) a morze nie . ;) :mur: Całe popołudnie i noc spędziłem przy kompie więc już mi się wsio zaczeło mylić :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Hehehe :) Polecam firefoxa z wbudowanym spell-checkiem. BTW wypróbowałem też wieprzowinę z tamtym przepisem. Smakuje troszkę lepiej, lecz należy obłożyć je przyprawami i odczekać z godzinkę oraz dłużej robić mięso na maleńkim ogniu, późno dodając cebulę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Jak na kolacje to coś delikatnego a majace walory smakowe. na razie nic mi nie przychodzi ciekawego ale jak przyjdzie to zapodam. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Pomyślałem, że uzupełnię swój przepis powyżej o fotki. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Edytowane 13 Maja 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Szybko tanio i smacznie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Moze autor tematu pochwali sie jak wyszla kolacja ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 A bardoz fajnie wyszła ;) Było dokładnie tak jak sobie zaplanowałem :) Świecie, dobra muzyka i jedzenie :) A potem śniadanko nazajutrz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-weS- Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Bez kitu, przepis djsilence miazdzy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Moze autor tematu pochwali sie jak wyszla kolacja ? Pozdrawiam Wiesz co... Już po zdjęciach widać że było pysznie a jeszcze pytać co było potem... - domyśl się :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TK Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) djsilence sam się muszę przygotować za kilka dni na romantyczną kolację, pomyślałem że zrobie właśnie spaghetti, ale jako że się tak chwaliłem "mojej" kobiecie jaki to ze mnie super kucharz to spaghetti może być za małym wyzwaniem, a teraz głupio mi się z Tego wycofać :P Tak więc zrobie Twój przepis. Może się nie zorientuje że to tylko ryż z kawałkami kurczaka i warzywami :) Ale najpierw zrobie u siebie na próbę. Ważne żeby ją zwaliło z nóg :D Niestety o śniadaniu raczej nie mam co myśleć :] Takie mało pytanko - do tego wino czerwone czy białe? :huh: Edytowane 29 Czerwca 2007 przez Tuning-komp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJotka Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Ja wam ogólnie też powiem, że kurczak po chińsku jest przepyszny i również łatwy. Tak dla dwóch osób w sam raz i naprawdę syci. - 0.5 kg piersi z kurczaka - pół puszki ananasów - mąka do posypania - sos sojowy - ocet winny - przyprawy: curry, papryka, pieprz, sól, oregano, bazylia i tym podobne - torebka ryżu na osobę (choć tak naprawdę to jakieś 3/4) - pol szklanki wina bialego półwytrawnego Kurczaka jak zwykle- oczyścić z włókien i innych pierdółek, pokroić na małe kawałki (kwadraty 1.5cm), obtoczyć w mące. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, o kilku minutach dodawać sos sojowy (łyżkę stołową), ocet (również tyle). Pokroić plastry ananasa na podobne kawałki, co mięso, a ok pół szklanki syropu z puszki wlać na patelnię z piersiami (chodzi, by spokojnie dochodziły bez przypalania). Dodać przyprawy do smaku, ananasy wrzucić. Zamieszać i przykryć, by wszystko się wymieszało. Dodać na sam koniec wino. W między czasie ugotować ryż. 10minut wystarczy, z pilnowaniem, czy się nic nie przypala i kiedy po spróbowaniu mięso będzie się rozpływać w ustach, nałożyć na talerze (mile widziane wcześniej podgrzane) z ryżem i viola! Przygotowałam to na swoją pierwszą prawdziwą randkę i facet był zachwycony tak, że do tej pory mówi, że to moje sztandarowe danie:) :rolleyes: Smacznego. BTW, chciałabym, żeby kiedyś mężczyzna przygotował dla mnie coś tak miłego, jak kolacja, ze śniadaniem oczywiście:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Ja wam ogólnie też powiem, że kurczak po chińsku jest przepyszny i również łatwy. Tak dla dwóch osób w sam raz i naprawdę syci. - 0.5 kg piersi z kurczaka - pół puszki ananasów - mąka do posypania - sos sojowy - ocet winny - przyprawy: curry, papryka, pieprz, sól, oregano, bazylia i tym podobne - torebka ryżu na osobę (choć tak naprawdę to jakieś 3/4) - pol szklanki wina bialego półwytrawnego Kurczaka jak zwykle- oczyścić z włókien i innych pierdółek, pokroić na małe kawałki (kwadraty 1.5cm), obtoczyć w mące. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, o kilku minutach dodawać sos sojowy (łyżkę stołową), ocet (również tyle). Pokroić plastry ananasa na podobne kawałki, co mięso, a ok pół szklanki syropu z puszki wlać na patelnię z piersiami (chodzi, by spokojnie dochodziły bez przypalania). Dodać przyprawy do smaku, ananasy wrzucić. Zamieszać i przykryć, by wszystko się wymieszało. Dodać na sam koniec wino. W między czasie ugotować ryż. 10minut wystarczy, z pilnowaniem, czy się nic nie przypala i kiedy po spróbowaniu mięso będzie się rozpływać w ustach, nałożyć na talerze (mile widziane wcześniej podgrzane) z ryżem i viola! Przygotowałam to na swoją pierwszą prawdziwą randkę i facet był zachwycony tak, że do tej pory mówi, że to moje sztandarowe danie:) :rolleyes: Smacznego. BTW, chciałabym, żeby kiedyś mężczyzna przygotował dla mnie coś tak miłego, jak kolacja, ze śniadaniem oczywiście:) No to kiedys sie trzeba na testy ustawic :D Ale te pol szklanki wina mi sie nie podoba, za mala ilosc w stosunku do ilosci ryzu :P Ok. ty robisz to na kolacje, ja moge sniadanie :] Edytowane 29 Czerwca 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 A bardoz fajnie wyszła ;) Było dokładnie tak jak sobie zaplanowałem :) Świecie, dobra muzyka i jedzenie :) A potem śniadanko nazajutrz :)Miedzy kolacja a sniadankiem powinien byc sex;D ps. wypilem troszke...hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) To ja jestem jeszcze bardziej leniwy niz djsilence, po prostu - dwie piersi w kawalki, dodaje soli/pieprzu/troszke czosnku tego w granulkach/papryki slodkiej/papryki ostrej/papryki cayenne :blurp: , potem to wszystko na patelnie, jak sie przypiecze to do tego sos slodko kwasny spicy z knorra (musi byc spicy bo normalny jest za mdly ble), nastepnie ryz na talerz, polac sosem z piersiami i wyzerka na maksa, az spiki z nosa leca :D Edytowane 8 Lipca 2007 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 nie prościej jechać na kebaba :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Albo jak Pudzianowski. Pakuje fruzie do S klasy i jedzie po dwa BigMaci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Ja wam ogólnie też powiem, że kurczak po chińsku jest przepyszny i również łatwy. Tak dla dwóch osób w sam raz i naprawdę syci. - 0.5 kg piersi z kurczaka - pół puszki ananasów - mąka do posypania - sos sojowy - ocet winny - przyprawy: curry, papryka, pieprz, sól, oregano, bazylia i tym podobne - torebka ryżu na osobę (choć tak naprawdę to jakieś 3/4) - pol szklanki wina bialego półwytrawnego Kurczaka jak zwykle- oczyścić z włókien i innych pierdółek, pokroić na małe kawałki (kwadraty 1.5cm), obtoczyć w mące. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, o kilku minutach dodawać sos sojowy (łyżkę stołową), ocet (również tyle). Pokroić plastry ananasa na podobne kawałki, co mięso, a ok pół szklanki syropu z puszki wlać na patelnię z piersiami (chodzi, by spokojnie dochodziły bez przypalania). Dodać przyprawy do smaku, ananasy wrzucić. Zamieszać i przykryć, by wszystko się wymieszało. Dodać na sam koniec wino. W między czasie ugotować ryż. 10minut wystarczy, z pilnowaniem, czy się nic nie przypala i kiedy po spróbowaniu mięso będzie się rozpływać w ustach, nałożyć na talerze (mile widziane wcześniej podgrzane) z ryżem i viola! Przygotowałam to na swoją pierwszą prawdziwą randkę i facet był zachwycony tak, że do tej pory mówi, że to moje sztandarowe danie:) :rolleyes: Smacznego. BTW, chciałabym, żeby kiedyś mężczyzna przygotował dla mnie coś tak miłego, jak kolacja, ze śniadaniem oczywiście:) Juz dawno dawno temu mialem te fotke wrzucic, ale jakos sie zapodziala. BTW. zyje do tej pory, czyli idzie to zjesc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Wdlug mnie ryz nie wyglada zbyt apetycznie, rozgotowales go, czy to jest wersja z woreczka? Wyglada okropnie. Do tego powinienes sprobowac dodac do niego (podczas gotowania) jakiejs przyprawy, zeby nie byl taki blady. Moze to byc np. pol kostki rosolowej, lub cos w ten desen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 czy to jest wersja z woreczka?Myślę, że z woreczka, kształt został... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) Wdlug mnie ryz nie wyglada zbyt apetycznie, rozgotowales go, czy to jest wersja z woreczka? Wyglada okropnie. Do tego powinienes sprobowac dodac do niego (podczas gotowania) jakiejs przyprawy, zeby nie byl taki blady. Moze to byc np. pol kostki rosolowej, lub cos w ten desen. Ale ja Cie prosze :) Gotowala go osoba ktora cytowalem, dla nas... Edytowane 27 Stycznia 2008 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJotka Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 uu... no to krytyka poszła :D Vegety zazwyczaj dodaje, niestety nie byłam u siebie, stąd odbiega to od ideału, mnie osobiście niezbyt smakowała tamta kolacja... Ale tylko mam na myśli jedzenie! :) Właśnie, jeśli już odkopano temat... Jakim cudem można uzyskać klejący się ryż? Wszędzie się chwalą na reklamach, że się nie klei... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 uu... no to krytyka poszła :D Vegety zazwyczaj dodaje, niestety nie byłam u siebie, stąd odbiega to od ideału, mnie osobiście niezbyt smakowała tamta kolacja... Ale tylko mam na myśli jedzenie! :) Właśnie, jeśli już odkopano temat... Jakim cudem można uzyskać klejący się ryż? Wszędzie się chwalą na reklamach, że się nie klei... Przyjedz do poznania, to pokaze tobie jak sie robi klejacy ryz ;] No kolacja sycila, moze nie najlepsza, ale co bylo potem... bylo warto :wub: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJotka Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 najczesciej mi nie wychodzi, jak sie za bardzo sie staram... widocznie za bardzo mi zalezalo, by smakowalo ;) Ale miło bylo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) Wypróbowane na własnym przykładzie :) Spaghetti bolognese + czerwone świece + wino + czerwony obrus. A rano jajecznica na boczku z kawa oczywiscie do lozka... ;] Pamietaj tylko aby ser utrzec bezposrednio nad talerzem, wtedy jest taki niepowtarzalny smak.... No i naucz sie paru włoskich zwrotów typu : Buon Apettito :) Edytowane 2 Lutego 2008 przez Ant3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aurel Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) no chłopaki, ja to wam powiem, że jak bym na romantycznej-kolacji-we-dwoje zobaczyła danie ze słoika (sos słodko kwaśny można zrobić samemu, nie trzeba używać knorra) to bym chyba nie została na noc :] dania z ryżem kobiecie podaje się mniej więcej w ten sposób: a jeśli chodzi o jakiś wykwintny a prosty przepis polecam risotto ze szpinakiem i serem roquefort: - 2 średnie cebule - 75-100g mrożonego szpinaku - łyżka masła - 2 torebki ryżu - 1,2l bulionu - 200-250g sera roquefort - sól, pieprz - opcjonalnie tymianek (niektórzy tymianku nie lubią a i bez tymianku jest dobre) w garnuszku podgrzewamy szpinak z masłem, solimi i pieprzymy do smaku siekamy cebule na drobniutko, ser kroimi na drobne kawałki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy cebulkę, mieszamy chwilę. dorzucamy ryż, mieszamy z cebulką i od razu zalewamy to chochlą bulionu. teraz cały czas mieszamy, aż ryż wchłonie to co wlaliśmy. dodajemy kolejną chochlę bulionu, znów mieszamy aż się wchłonie i tak w kółko aż skończy się bulion (ok 20-30 min) jak już skończy się bulion wrzucamy pokrojony ser i mieszamy aż się rozpuści dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku, mieszamy - gotowe :) dla miłośników ostrzejszych smaków danie pysznościowe (chociaż wygląda jak breja :P) Edytowane 20 Lutego 2008 przez aurel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magda01104 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 czesc ja polecam brokoli jest bardzo proste skladniki potrzebne to cebula brokuly smietana 18 % makaron cabule trzeba pokroic i usmazyc brokuly pokroic makaron ugotowac 1 zecz trzeba cebule usmazyc dodac potem bokuly i zalac smietana i doprawic do smaku mozna dac jajko so tego sosu ale nie trzeba zalezy to od tego jak ktos lubi i smacznego :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 @Magda01104 nie żebym się czepiał, ale możesz po polsku? Bo pomijając "błendy ołtogławiczne", to jedna brak znaków przestankowych swoje robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seren Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Polecam sprawdzony(przeze mnie)ostatnio przepis na GRUSZKI W WINIE :rolleyes: Składniki: - 4 gruszki -1 cytryna -1 pomarańcza -400 ml czerwonego wina np.(Angio Archeo IGT Negroamaro del Salento) (można wybrać inne wg.własnego gustu :wink: ) -100 g cukru -ewentualnie cynamon i goździki Przygotowanie: Wino zagotowujemy z pokrojoną w plastry cytryną i pomarańczą, przyprawami oraz cukrem. Wkładamy do niego gruszki,które wcześniej należy starannie obrać ale pozostawić ogonki. Gotujemy przez ok.15 minut,po czym wyjmujemy owoce i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostały sos gotujemy,do momentu odparowania do połowy objętości. Gruszki podajemy polane sosem. POLECAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...