Yearman Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 (edytowane) no własnie...ostatnio kupilem w sklepie opakowanie krewetek koktajlowych- robilem puszny ryz po kantonsku. Zastanawialem sie w jakich innych dobrych daniach mozna by je wykorzystac-moze ktos ma jakis niezawodny przepis ? Edytowane 22 Maja 2007 przez Yearman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Usmaż duże krewetki (te największe), jak ostygną zalej sosem balsamico, oliwą z oliwek, oraz utrzyj świeży imbir. Smacznego. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 obrane krewetki na masło z czosnkiem ( może być z nieduża ilością oliwy, masło się nie spali wtedy jak dasz za duży ogień ) usmaż, ale nie za mocno ( 3-4 min max ) i na to świeże liście szpinaku. Podduś trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Albo dodaj inne owoce morza i zrób sobie sałatkę. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeq Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 http://poprostugotuj.home.pl/home/cookbook/378 a ja tą zapiekankę polece Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Na małe krewetki koktajlowe fajny,szybki, prosty jest taki przepis, jak mam mało czasu to często go robię: Na patelni podsmaasz czosnek i do tego dajesz spażone wcześniej krewetki koktajlowe, i jakieś zioła (bazylia, prowansalskie ) i do tego stopniowo dodaje mleko/śmietankę(płynna, czyli chyba z jak największym % tak ok 30) i czekam aż się trochę zredukuje (zrobi gęstsza), jak masz i śmietanke i mleko to zaczynasz od śmietanki a jak masz za gęste to trochę mleka. Do tego gotujesz makaron taki śmieszny włoskiej firmy PONTE a nazywa się sapore e Tenuta in Cottura wielkości krewetek takie kolanka/półksiężyce w środku z dziurką, No i na koniec mieszasz to razem = PYCHA Jak znajdę chwilę to cyknę fotkę makaronu bo naprawdę go warto poszukać, bo wielkośćią i kształtem podobny do krewetek i wchłania sos, ale jak nei masz to jakieś małe rurki czy świderki starczą Pozdro i smacznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 spaghetti frutti di mare przepis ze strony ale robilem i totalny wypas Składniki: - opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag), - opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l, - 2 łyżki masła, - szklanka białego, wytrawnego wina, - sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku, - makaron spaghetti. Jak przyrządzić? 1. gotujemy makaron na dwie osoby. 2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku. 3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) odswieze nieco temat. lubie owoce morza, chociaz sam nigdy nie przyrzadzalem. kupilem male pudeleczko 20dg koktajlowych, obranych i ugotowanych shrimps :) moze ktos dorzuci jeszcze jakis pomysl od siebie? narazie sklaniam sie ku przepisowi @Tony Soprano pozdrawiam:) Edytowane 30 Stycznia 2009 przez kukifas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Ja uwielbiam koktajlowe smazone na masle z czosnkiem, na koniec skropione cytryna i schrupane ze świeza bagietka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulu Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 spaghetti frutti di mare przepis ze strony ale robilem i totalny wypas Składniki: - opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag), - opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l, - 2 łyżki masła, - szklanka białego, wytrawnego wina, - sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku, - makaron spaghetti. Jak przyrządzić? 1. gotujemy makaron na dwie osoby. 2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku. 3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem. Dodaj do tego na końcu pocięte drobno wędzone filety z łososia, będzie jeszcze pyszniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yearman Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 spaghetti frutti di mare przepis ze strony ale robilem i totalny wypas Składniki: - opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag), - opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l, - 2 łyżki masła, - szklanka białego, wytrawnego wina, - sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku, - makaron spaghetti. Jak przyrządzić? 1. gotujemy makaron na dwie osoby. 2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku. 3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem. mnia mniam - wyprobuje na pewno - jaki makaron ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulu Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Warto kupić jakiś z górnej półki, dołożysz kilka zł a róznica w smaku jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yearman Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 0,5 l koncentratu pomidorowego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Część odparuje i zgęstnieje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) spaghetti frutti di mare przepis ze strony ale robilem i totalny wypas Składniki: - opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag), - opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l, - 2 łyżki masła, - szklanka białego, wytrawnego wina, - sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku, - makaron spaghetti. Jak przyrządzić? 1. gotujemy makaron na dwie osoby. 2. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku. w sumie makaron nie powinien miec znaczenia, ale uzylem "razowej" lubelli. 3. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem. zrobilem to dzisiaj i niestety nie jestem na nie. mimo przyprawiania, odparowywania itp w smaku bylo to mocno takie sobie z mocnym posmakiem i aromatem koncentratu. moze jakby zamiast koncentratu uzyc keczupu lub dodac cukru byloby lepsze, ale nie bede ryzykowal nastepnym razem. takie polaczenie nie jest dla mnie. Edytowane 12 Marca 2009 przez Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 To może prosto i szybko - krewetki z warzywami na słodko-kwaśno Potrzeba: - krewetki królewskie/tygrysie - paczka mrożonej mieszanki chińskiej(w Biedronce jest tania i dobra) - sos sojowy - miód - cytryna - imbir - sos chilli(np. słodki sos chilli Tao-Tao) Na patelnie trochę oleju, wsypać warzywa prosto z zamrażalnika i podsmażyć, w tym czasie krewetki wrzucić na gotującą wodę na około 1-2 minuty aby nabrały koloru, obrać i wrzucić do warzyw. Wyłączyć gaz pod patelnią, dodać sos sojowy, miód, cytrynę, starty imbir i sos chilli. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 3-5 minut. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym(polecam). Nie podaje ile czego dać, bo sam robię to na oko :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...