wysio Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 I bios oczywiście masz najnowszy?..Tak, bios najnowszy.... U was też są takie różnice???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Na moim pudle po IP35-E jest tabelka porownawcza IP35/Pro/-E i wynika z niej ze lepsze kondensatory ma tylko Pro :blink: Jakby nie bylo, to wciaz prawie ta sama plyta. postaw przed sobą zdjęcie jednej i drugiej płyty i porównaj, to nie jest wielką sztuką i zobaczysz czy masz racje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Już nie długo IX38-QuadGT będzie dostępny. W sklepie w którym się zaopatruje już jest cena choć nie ma terminu dostawy - 225euro Jak się okaże że jest dużo lepiej zbudowana od IP35pro to będzie miało co kusić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Mierzył ktoś jakie jest real vcore w stosunku do wartości ustawienej w BIOSie? I tu uprzedze, nie chodzi mi o vdroppa. Czyli czy 1.4v z biosu to real w idle jest rzeczywiście 1.4v czy może mniej/więcej (i o ile). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 (edytowane) Mi zaniża o 0.025V w porównaniu z ustawieniem w biosie. Ps. To w końcu jaką wam pokazuje różnicę w temperaturze między rdzeniami a temp. procesora ??? Edytowane 9 Października 2007 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 U mnie teraz w windowsie: procek 35st rdzeń 1 = 43st rdzeń 2 = 40st rdzeń 3 = 42st rdzeń 4 = 38st Jak miałem B3 rozrzut napięc był jeszcze większy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Config : c2d, sonic +, gutenramy 1GB 800 + abit ip35 = nie wstaje, czarny ekran kręcą się wicherki nic nie piszczy. Co może być ? sprawdzane na 2 takich samych płytkach i klapa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 (edytowane) Może proc odszedł do krainy wiecznych megahercy..? Edytowane 11 Października 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Może proc odszedł do krainy wiecznych megahercy..?wszystko nowe :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nytalith Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 a sprawdzales czy pamieci daja rade wstac na 1,8V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Proc e4500 działa wszystko, Proc e6850 klapa :angry: zasilacz szef 450 Watt. Zasilacz słaby ? Bo zmiana na e4500 pomogła :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Czy na wersję "E" lub "Pro" wchodzi Thermalright Ultra-120 eXtreme? Jak to wygląda z miejscem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 witam czy u was przy abicie ip35-e wystepuje takie cos jak wlacza sie komputer to pisczy i przestaje po 2 minutach ? idzie to jakos naprawic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Njoi002 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Witam, jakie napiecie powinienem ustawic na NB w wersji Ip35-E ?? zeby wyjsc z fsb powyzej 400mhz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Witam, jakie napiecie powinienem ustawic na NB w wersji Ip35-E ?? zeby wyjsc z fsb powyzej 400mhz?? Nie musisz podbijac zadnych napiec do 400, u mnie do 425 nie musze dopiero przy 450 zada wiecej papu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Njoi002 Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 U mnie komp przy 400fsb nie chce wstac nawet jesli jest to 400x6, pamieci mam 800mhz takze w 1:1 musza isc, procek to e4300, watpie ze to wina zasilacza czy czegos innego. Moze BIOS-a?? a jesli chcialbym podwyzyc napiecie to na jakie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hannhibal Lecter Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Caleb trafiles luxus wersje procka. U mnie przy 3400MHz mam napiecie 1,4V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zixpt Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Tak sie wlasnie zastanawiam nad wyborem nowej plytki pod 775 a moze nie powinienem sie zastanawiac tylko brac tego Abita IP35-E .... ?? Chodzi mi tez po glowie ASUS P5N-E SLI ale nie potrzebuje sli... Przekonajcie mnie ze warto kupic Abita bo chce miec dobra podstawe i mozliwosci do O/C. Jakie pamieci najlepiej wybrac, podobno OCZ maja problemy?? Cos tez gdziez slyszalem o revizji ze 1.00 chodzi najlepiej ale pewnie juz jest niedostepna, jakie macie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Witam, jakie napiecie powinienem ustawic na NB w wersji Ip35-E ?? zeby wyjsc z fsb powyzej 400mhz??masz podlaczany wentyl od procka nie tam gdzie trzeba i ostrzezenie o niepodlaczaonym wentylu sie wlacza. Rozwiazania sa 2: 1. Podlacz wentyl do gniazdka CPU Fan (4pin) a nie AUX 2. W zakladce FanEQ biosu ustaw failfanwarning (czy cos takiego, teraz nie jestem w stanie powiedziec) na disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Caleb trafiles luxus wersje procka. U mnie przy 3400MHz mam napiecie 1,4V.Dzieki, ale bez przesady :rolleyes: Do 3600 mhz 1.41 bios, ale na 3800 nie bardzo chcial wskoczyc choc cos czuje ze musialbym wlasnie nie tylko cpu vcore podbic troche, ale tez SB i NB i tego mi sie juz sprawdzac nie chcialo bo 3600 wyglada zacnie ;] Poza tym PvM sie mocno grzeje i nie chce meczyc mobacza. A czy te 3400 to max co mozesz z niego wycisnac? I jeszcze jedno pytanie czy nowe biosy polepszaja troche mozliwosci OC Ip35-e? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hannhibal Lecter Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 A czy te 3400 to max co mozesz z niego wycisnac? Nie, to nie jest max. Przy 1,5V smiga na 3600MHz, ale na BOXie to ja sobie moge najwiecej :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) Witam, jakie napiecie powinienem ustawic na NB w wersji Ip35-E ?? zeby wyjsc z fsb powyzej 400mhz??Podbijaj aż zacznie iść wyżej. Każdy egzemplarz jest inny (podobnie jak z prockami), np moja już od ok 360fsb potrzebuje więcej niż standard. Nowe biosy do IP35pro (z dziwnie wstecznymi datami wydania) http://www2.abit.com.tw/page/pl/motherboar...;pPRODINFO=BIOS Edytowane 12 Października 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonyk Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 witam mam problem z dźwiekiem na IP35-E - w biosie jest niby włączone a winda nie wykrywa żadnego urządzenia do dźwieku( stery oczywiście niby zainstalowane ) :( ... czy ktoś może mi poradzić jak sobie z tym poradzić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Podbijaj aż zacznie iść wyżej. Każdy egzemplarz jest inny (podobnie jak z prockami), np moja już od ok 360fsb potrzebuje więcej niż standard. Nowe biosy do IP35pro (z dziwnie wstecznymi datami wydania) http://www2.abit.com.tw/page/pl/motherboar...;pPRODINFO=BIOS rafa na forum abita w strefie beta widziałem 1.6b01. Możesz spróbować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Njoi002 Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) moge spokojnie ustawic na 390mhz na default V, a jak ustawie na 395 lub 400, to nawet gdy podniose do 1.53v, nie wskakuje nawet pierwszy screen Abit'a. Jak mocno moge podniesc napiecie zeby nie uszkodzic plyty? Wiem ze procek idzie na tych wartosciach, bo jesli ustawiam go na 365x9, to spokojnie chodzi na 3.24Ghz, a jesli ustawie chociazby 400x7 to nie odpala nawet na 2.7Ghz, pamieci są 1:1 czyli maja fabryczne 800Mhz, ale tez watpie ze to wina pamieci bo uruchomilem ja na 950Mhz... Co wiecej moge zrobic?? masz podlaczany wentyl od procka nie tam gdzie trzeba i ostrzezenie o niepodlaczaonym wentylu sie wlacza. Rozwiazania sa 2: 1. Podlacz wentyl do gniazdka CPU Fan (4pin) a nie AUX 2. W zakladce FanEQ biosu ustaw failfanwarning (czy cos takiego, teraz nie jestem w stanie powiedziec) na disabled. Od poczatku mam tak ustawione Edytowane 12 Października 2007 przez Njoi002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Po prostu może procek nie trawi tak wysokiej szyny.... U mnie jest podobnie, a w dodatku przy wyższej szynie i mniejszym mnożniku, i takim samym taktowaniu jak przy max. mnożniku procek prosi o więcej V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) rafa na forum abita w strefie beta widziałem 1.6b01. Możesz spróbować...Wiem, mam go nawet na dysku :) Chce najpierw wybadać 1.4, jak na razie zainstalował się bez problemów i wszystko działa. Jak będe miał czas to posprawdzam co z możliwościami OC. Na XS piszą że ten 1.6 jest bardzo objecujący. Edytowane 12 Października 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 ja sie wkurzam, że się tak hamburgery opieprzają z tymi biosami do -e. W ogóle juz myślę o małym upgradzie i pozegnaniu sie z abitem. choc jestem z niego bardzo zadowolony, to nudna płyta :P W planach jest DFI P35 Blood Iron + najtanszy penryn z mnoznikiem 9 albo 8 + tani ram do oc + 8700GT/8800GT. Troche sobie poczekam. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucius Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) witam . mam pare pytan z tym ze z gory prosze o nie bluzganie bo czytam te faq itd i w ogole nie czaje bazy; d no ale mniejsza; d . chcialbym sie dowiedziec co to jest FSB :) , poniewaz to pojecie wszedzie jest uzywane a nigdzie nie ma wyjanienia dla lamusa takiego jak ja ; d . a co to FSB jest mi potrzebne bo chce skrecic mojego 2180 na 2.4 ( nie wiecej bo mam boxa i nie zmieniam ) lecz za bardzo nie wiem jak , bo wiem tylko ze trzeba zwiekszyc taktowanie z 200 na 240 ; . ale nie wiem czy cos wiecej . nastepnie chcialbym sie dowiedziec czemu po zainstalowaniu abit EQ glosniczek systemowy zaczyna wyc i nie chce przestac; d . temp na procku i reszcie sa ok ( okolo 45c ) . a temu EQ chodzi o cos z napieciem , ale nie wiem o co konkretnie bo jak zaczyna wyc to nie moge wytrzymac i musze kompa wylaczyc ;d . podejrzewam ze moze mu chodzic o napiecie na ramie ktore dalem 2.1 poniewaz tyle podaje producent zeby dac . chcialem sie takze dowiedziec czy krecac na 2.4 musze miec na ramie 960mhz ? i czy nie lepiej 800 . bo boje sie troche o temperature ( juz przy 800 sa gorace ze sie mozna oparzyc dotykajac ) . no i czy zostawic te same timingi 4-5-4-15 ? czy zmieniac?:) ( wole nie zmieniac bo sie nie znam; d ) i zastanawiam sie tez na updejtem biosu , bo jest 6.0 wersja a to troche stare . ale przeczytalem otrzezenia z faq i sie boje ze sie zjebie ; d i bede mial lipe ; o i tez sie chcialem dowiedziec jak wlaczyc tryb dual channel na pamiecie , bo obecnie mam single channel i nie wiem jak to zmienic . pozatym zaobserowalem dziwny fakt , pomimo iz mam w biosie ustawione 2.1V na pamiec , w cpu-z pokazuje mi 1.8 ( co w ogole jest dziwne bo te pamiatki nie chodza na tak niskim napieciu; d , dziwota ) Edytowane 12 Października 2007 przez lucius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Po instalacji EQ piska ci bo napięcie 2,1 właśnie jest dla niego za wysokie-włącz EQ, kliknij ikonkę setup tą z narzędziami, w zakładce voltage przy DDR2 kliknij limit i zwiększ dopuszczalną górną granice. Nawet na boxie możesz wrzucić więcej niż 2,4GHz-widzisz ja na 2160 mam 3,0GHz i jeszcze by sie ciut dało ale na razie starcza. Masz coś takiego jak mnożnik (czytam dzielnik jak kto zwie) i tam sobie ustawiasz stosunek MHz na procku do MHz ramu. Z timingami to masz tak że im większa częstotliwość ramu, tym przeważnie luźniejsze timingi wrzucić musisz (większe liczby). Żeby pamięci chodziły w dualu musisz umieścić je w gniazdach tego samego koloru (np niebieskie i druga kość też w niebieskim). CPU-Z mi także błędnie pokazuje napięcia ramu Co do FSB to weź poszukaj na forum w tematach o podkręcaniu bo jest tego trochę a nie sposób wszystko przepisywać i tłumaczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...