Tajfo Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 U większości producentów można przeczytać: ***PLEASE FLASH THE BIOS FROM DOS, MANY ARE EXPERIENCING BAD FLASH's USING THE FLASH MENU PROGRAM---YOU HAVE BEEN WARNED*** Flashowałem dużo razy spod windy aż do freeza na szczęście miałem podobną kość, teraz tylko DOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Możecie napisać jaki zaobserwowaliście wpływ zwiększania napięci mostka południowego na OC? Mniemam iż znikomy. SB zajmuję się przecież obsługą dysków, operacjami I/O. Nie ma nic do komunikacji CPU z RAMem. Nawet jeśli napięcie SB byłoby za niskie to Orthos i tak by nic nie wykazał. Więc jak poznać, ze napiecie SB jest za niskie? Proszę o wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 A no tak że podniesienie go stabilizuje komputer po OC i/lub pozwala na jeszcze większe OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Dziwna ta płyta. Wgrałem BIOS 16. Z E8200 regulacja VTT wygląda tak: 1.20 V, 1.23 V, 1.27 V. GTLREF: 61.5%, 63%, 65%, 67%. Czyli do ostrego OC tych proców płyta sie chyba wogóle nie nadaje, co w sumie pokazały już problemy wielu użytkowników tutaj. Co ciekawe EVEREST VTT pokazuje 1.10 V, z kolei napiecie MCH pokazuje 1.30 V (w BIOS-ie ustawione 1.25 V). Na 15-tce pokazywało tyle ile sie ustawiło. Ogólnie z 3.60 GHz nie miałem żadnych problemów, i na tym koniec, cel osiągnięty. Obawiam się tylko troche o Freezera, bo jak przyjdzie lato to może nie wyrobić przy tych 1050 RPM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 A no tak że podniesienie go stabilizuje komputer po OC i/lub pozwala na jeszcze większe OC.Tyle teorii. W praktyce podnoszenie napięć ICH i MCH jest konieczne tylko przy bardzo wysokim fsb. Najwyższe jakie osiągnąłem z moim procesorem to 417mhz i przy tym zegarze podwyższanie napięcia nie jest konieczne u mnie. W sumie sam nie mam pojęcia kiedy jest... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro79 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Witam, od około 2 tygodni nęka mnie pewien problem dotyczący mojej myszy Logitech G7 i płyty abit Ip35 pro. Kursor myszy potrafi poprostu się zatrzymać na ekranie i nie drgnąć do momentu wyciągnięcia nadajnika z USB i ponownym go włożeniu. Drugim objawem jest zacinanie się go. Niby działa ale kursor potrafi przesunąć się po ekranie z lekkim opóźnieniem podczas ruchu myszką. W ten sposób trudno wycelować choćby w ikonę. Zdarza się to co jakiś czas, i nie mam pojęcia od czego to może zależeć. Płytę mam już ponad 6 miesięcy (mysz ponad rok) i nigdy wcześniej nie bylo żadnych problemów aż do teraz. Pożyczyłem od kolegi G7 i niestety ta sama przypadłość. Wgrałem bios beta 16.10, wcześniej była to wersja 14. Żadnej poprawy. Przeinstalowałem Win Xp ze 3 razy, najnowsze sterowniki do płyty, najnowszy soft do G7. Dalej to samo. W menadzerze urządzeń odhaczone w głównym koncentratorze USB oszczędzanie energi. Klawiatura, bluetooth działa bez problemów. Jedyny problem to mysz G7. Myślałem że może to przez OC, wróciłem do standardowych ustawień, żadnej poprawy. Podniosłem V na SB, już myślałem że będzie ok, niestety po dwóch dniach, znów freeze kursora. Podpinałem nadajnik do różnych portów USB. Po resecie kompa, wszystko oki, a po kilkunastu minutach znów problem z poruszaniem kursora. Dodam, że około tygodnia temu dodałem bloki wodne na NB, SB i sekcje zasilania, po tym problemy z myszą się nasiliły lub poprostu bardziej zaczeło mnie to irytować. Płyty na serwis nie wyślę, bo niby działa wszystko oki, no ale.... Jeżeli ktoś miał kiedyś styczność z podobnym zjawiskiem, proszę o radę. Nie przychodzą mi już żadne pomysły do głowy co dalej. Szkoda mi jej sprzedawać, gdy już kupiłem blok wodny na PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Jaro79 - problem jest znany i lezy w samej myszce, niektore egzemplarze po jakims czasie wykazuja taka przypadlosc a na to jak narazie nitk zadnej rady nie wymyslil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Cholera, zas kolejna niespodzianka. Jestem swiezo po flashu, bios16beta03 zmieniony na official 16, flash spod dosa, pendrive. Na dziendobry mile zaskoczenie - vdrop minimalny, w przeciwienstwie do poprzedniego biosa, napiecia ustawiane rowne napieciom wskazywanym - wszystko fajnie. Ale dalej, niespodzianka - jakakolwiek zmiana czestotliwosci fsb/dram czy ktoregos napiecia, skutkuje czyms dziwnym: komputer sie wylacza, przez 20sec nic sie nie dzieje, a po chwili wlacza sie z ostatnimi dzialajacymi ustawieniami :| I niewazne, czy wrzuce procka na 400x9 def vcore, same ramy na 1000Mhz czy tez proca na 1.35v 467x9. Na becie16b03 wartosci ustawiane byly totalnie niezgodne ze wskazywanymi, do tego masakryczny vdrop - ale jednak trzymalo procka 4400Mhz 1.45v, tudziez 4200Mhz 1.35v. Wiec troche glupio... jakies sugestie? Czy od razu wrzucac 16beta10? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Tyle teorii. W praktyce podnoszenie napięć ICH i MCH jest konieczne tylko przy bardzo wysokim fsb. Najwyższe jakie osiągnąłem z moim procesorem to 417mhz i przy tym zegarze podwyższanie napięcia nie jest konieczne u mnie. W sumie sam nie mam pojęcia kiedy jest... ;-)W praktyce każda plyta jest inna i każda wymaga innych voltów w innym momencie. Pro ktorą miałem bardzo wcześnie domagała się papu na MCH a obecny quad potrzebuje MCH i ICH wyższego od domyślnego więc trzeba eksperymentować samemu. Jaro79 - problem jest znany i lezy w samej myszce, niektore egzemplarze po jakims czasie wykazuja taka przypadlosc a na to jak narazie nitk zadnej rady nie wymyslil.Problem nie leży w myszce bo moja myszka u niego skacze a jego u mnie działa normalnie. Problem raczej w płycie jest. Chyba.. Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro79 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Dziś popołudniu podłączę starszego bezprzewodowego A4tech i sprawdzę jak ta mysz się zachowuje. Jak kolega Rafa napisał jego G7 u mnie nie działała prawidłowo. Jeszcze tydzień lub dwa i płyta wyląduje w koszu... jeżeli tego nie rozwiążę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 W praktyce każda plyta jest inna i każda wymaga innych voltów w innym momencie. Pro ktorą miałem bardzo wcześnie domagała się papu na MCH a obecny quad potrzebuje MCH i ICH wyższego od domyślnego więc trzeba eksperymentować samemu. Problem nie leży w myszce bo moja myszka u niego skacze a jego u mnie działa normalnie. Problem raczej w płycie jest. Chyba.. to ja polecam instalacje nowych sterów od chipsetu Intela i ustawienie obsługi w biosie usb high speed oraz obsługi myszki przez system. (Powinno być domyślnie) Można też spróbować nowych sterów logitecha, albo zmienić częstotliwość myszki i nadajnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 A kto sie jeszcze bawi w dyski twarde pod Ata jak Sata sa w podobnej cenie : ) A te kx'y na pewno nie gryza sie z mobo bo to nie jest wina sprzetu. Ja sie bawię. Poco mam zmieniać dyski z poprzedniego komputera skoro większej pojemności mi nie trzeba a póki co działają elegancko? A co do instalacji windy-jeśli w biosie masz ustawione botowanie dobrze i priorytet dysku na właściwy dysk (nie wiem może masz np. 2) to powinno bez problemu zbootować płyte z windowsem i zainstalować. Zbadaj na innym windowsie jeszcze jak możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Dziwna ta płyta. Wgrałem BIOS 16. Z E8200 regulacja VTT wygląda tak: 1.20 V, 1.23 V, 1.27 V. GTLREF: 61.5%, 63%, 65%, 67%. Czyli do ostrego OC tych proców płyta sie chyba wogóle nie nadaje, co w sumie pokazały już problemy wielu użytkowników tutaj. Cha cha, chlopie ty jestes dziwny! Podbij sobie napiecie mostka polnocnego to bedziesz mogl wybrac wieksze wartosci dla VTT. Z tym, ze u niektorych podbijanie VTT i tak gowno daje. Cholera, zas kolejna niespodzianka. Jestem swiezo po flashu, bios16beta03 zmieniony na official 16, flash spod dosa, pendrive. Na dziendobry mile zaskoczenie - vdrop minimalny, w przeciwienstwie do poprzedniego biosa, napiecia ustawiane rowne napieciom wskazywanym - wszystko fajnie. Napięcia mierzyłeśmiernikiem? O ile zmniejszyl sie vdroop? Ja tez jestem po update BIOSU na oficjalna 16 i nie mam zadnych problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro79 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 to ja polecam instalacje nowych sterów od chipsetu Intela i ustawienie obsługi w biosie usb high speed oraz obsługi myszki przez system. (Powinno być domyślnie) Można też spróbować nowych sterów logitecha, albo zmienić częstotliwość myszki i nadajnika. No wiec tak, jak napisałem wcześniej, nowe stery intela i setpoint logitecha wrzuciłem, w biosie ustawione tak jak napisałeś, niestety to nie to. Częstotliwość myszki i nadajnika jest chyba na stałe ustawiona 2,4 GHz. Podłączyłem starego A4 techa, zobacze jak to bedzie działało przez pare dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newpc Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Mam płyte abit ip35 i niemały problem. komp nie chce sie uruvhomic, nie odczytujke mbr z płyty instalacyjnej. MB posiada 4 porty SATA i jeden IDE na którym jest dysk twardy (Master) i DVD (Slave) (jesl ichodzi o master i slave próbowalem tez odwrotnie). Bios ich nie wykrywa, i za każdym razem dostaje komunikat o "Boot disk failure. Insert proper disk and try again" alo cos w tym stylu (pisze z pamieci). Nie mam rzadnych urządzeń SATA. Czy ktos może znać przyczyne?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 (edytowane) Częstotliwość myszki i nadajnika jest chyba na stałe ustawiona 2,4 GHz Sysak mial na myśli częstotliwość portu USB. Edytowane 4 Kwietnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 nie. miałem na myśli częstotliwość komunikacji między tym dzyndzlem na usb a myszką, ale sprawdzić usb, to też dobry pomysł. pozdr. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 A to sie nie da tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Witam.3 dni temu zakupiłem płytkę IP35-E i do tego E2180 który w tym momencie ma 2900mhz.Dziś po włączeniu kompa usłyszałem tylko długie przerywane piszczenie.Poszukałem w necie i wychodzi na błąd pamięci.Ale wystarczy że wyłączę kompa i po ponownym włączeniu problem znika.Pamięć jest ustawiona w biosie 1-1 i ma w tym momencie 580mhz.Kości to zwykłe Goodramy DDR2 800mhz więc daleko im do nominalnego taktowania.Czy wiecie co to może być? Dodam że przy FSB 300 po włączeniu SP 2004 komputer się resetuje po paru minutach. Do nie dawna byłem zielony więc nie bardzo wiem za co się zabrać przechodząc do niebieskich. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam.3 dni temu zakupiłem płytkę IP35-E i do tego E2180 który w tym momencie ma 2900mhz.Dziś po włączeniu kompa usłyszałem tylko długie przerywane piszczenie.Poszukałem w necie i wychodzi na błąd pamięci.Ale wystarczy że wyłączę kompa i po ponownym włączeniu problem znika.Pamięć jest ustawiona w biosie 1-1 i ma w tym momencie 580mhz.Kości to zwykłe Goodramy DDR2 800mhz więc daleko im do nominalnego taktowania.Czy wiecie co to może być? Wystarczyło poczytać trochę ten temat... Kilkanaście postów temu opisałem podobny problem. Przytrafia mi się to raz na tydzień, może dwa i mimo tego nie ma problemów ze stabilnością. Po prostu, taka przypadłość. Parę osób też ma coś takiego i im to nie przeszkadza. Moja rada - olać i dalej kręcić sprzęt. :wink: EDIT: Ekhm... no, może raczej kilkadziesiąt postów temu... Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Witam. Panowie mam problem z tą płytą. Posiadam na IP35-E procka E8200, oraz pamięci OCZ 2x1GB Platinum 800MHz i komputer potrafi się zawiesić podczas POSTa, bądź logo abita. Czasem zawiesza się i tylko reset pomaga, a czasem normalnie włącza i działa. Mam BIOS 01/11/2008. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) Gi3r3k ale to się dzieje za każdym razem.Włączam kompa,wiatraki ruszają i po chwili bardzo długi,ale przerywany dźwięk.Muszę wyłączyć kompa listwą,poczekać chwilkę i od nowa.Nie po to kupiłem sprzęta żeby się takie cyrki działy.FlashMenu pokazuje bios 14 więc zapodać nowszy czy nic nie daje?? Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez ZielonyTBG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zapodaj biosa, podnieś napięcia na MCH i ICH. Sprawdź napięcie pamięci i podnieś w razie potrzeby (albo na próbe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Macie czasem problemy z zabootowaniem systemu ? Bo dzis 2x pod rzad zdarzylo mi sie podczas wlaczania windy zwieszka. W momencie gdy pojawia sie logo XPka to komp nagle staje i tylko reset pomaga. To juz nie 1 raz tak sie dzieje. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zapodaj biosa, podnieś napięcia na MCH i ICH. Sprawdź napięcie pamięci i podnieś w razie potrzeby (albo na próbe). Dobra Rafa.Bios 16,napięcia na mostki podniesione i na pamięci też,mimo że to zwykłe Goodramy 800mhz które mają śmigać na napięciu 1.8V. Ale niestety po wgraniu biosu komp się nie chciał uruchomić.Pomogło wyłączenie na chwilkę z zasilania.Pierwsze dwa włączenia kompa były dobre,ale zaczęło sie znowu.Włączenie kompa i słychać długie ale przerywane piszczenie.Wtedy pstryczek na zasiłce na 10 sekund i po ponownym włączeniu komp już wstaje normalnie. :sad: :sad: :sad: :sad: Ratujcie panowie bo można dostać szału.Jak by to się działo raz na jakiś czas to może bym się przyzwyczaił,ale to jest za każdym razem. Procek śmiga teraz na FSB 290mhz,a pamięci na dzielniku 1:1 Symbian mi się teraz tak zrobiło tylko na płycie ABIT KN9.Jeżeli tylko odepnę zasilanie od kompa,to pierwszy start zawsze kończy się zwiechą podczas ładowania windy.Naciskam reset i gitara.Może wiecie co jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) A tak na wszelki wypadek wyjmij kosci ramu i grafe i włóż ponownie. Przedmuchaj sloty. Może coś nie ma pełnego styku. Komp nie chcial się uruchomic bo po flashu robi sie reset biosa zworką. Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajfo Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Generalnie bios na tym Abicie IP35 powinien być jeszcze dopracowany, oprócz znanych bugów jest czasami niestabilny w moim odczuciu - porównując do innych mobo. U mnie zdarzyło się, że sieciówka pod windą poprostu się wyłączyła musiałem zrobić restart poza tym wiadomo na Abicie po odłączeniu zasilania trzeba wejść i wyjść z biosu żeby mieć ustawione FSB (ręczny double boot) jeśli zrobi się to za szybko to albo winda się nie załaduje albo kontroler IDE nie zajaży i się wiuchnie ale zazwyczaj reset kneflem wystarcza... można się przyzwyczaić chociaż jeśli kolejny bios nic nie zmieni o ile się pojawi to kto wie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 A tak na wszelki wypadek wyjmij kosci ramu i grafe i włóż ponownie. Przedmuchaj sloty. Może coś nie ma pełnego styku. Komp nie chcial się uruchomic bo po flashu robi sie reset biosa zworką. Dzięki za odzew Rafa.Kości ramu wyjąłem,grafe też po czym przedmuchałem,wypucowałem i przezajedwabiście idealnie starałem się to złożyć. Zrobiłem też reset biosu zworką i wymieniłem proca na taki sam ale nowy (osobiście rozrywałem pudło) no i na razie przez dzień lub dwa proc będzie bez OC.Zobaczymy co i jak się dzieje. A Abita KN9 zanoszę jutro na gware.Ciekawe czy go przyjmą. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Ostatnio zostalem zmuszony do reklamowania moje dysku [sATA] wiec zeby miec wogole dostep do kompa podpialem stary dysk ATA pod kontroler JMicrona i kurde czasami mam takie jakby przycinki, tzn dysk czasami gdy dysk mysli to mi potrafi kursor skakac przy przesuwaniu albo muza w winampie ciac. Stery mam zainstalowane, wszystko wyglada ok ale jednak cos jest nie tak i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perun Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zmień tryb na DMA. Powinno pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...