Skocz do zawartości
Kwazor

Instalacja Xp.. Na Nf3....

Rekomendowane odpowiedzi

Hey!

Mam nietypowy problem z instalacja Systemów NT...

Sprzet jak podpisie.. NF3 Ultra..

Przeszukałem forum ale takiego probemu nie napotkałem...

Mam 2 dyski : 80G Sata samsunga HD80HJ i zapasowy 4.3G WD Caviar 34300..

Instalacja systemow 98/Me jest bezproblemowa na ATA i SATA. ( 98 ma problemy z SATA bo nie wie co to a ME jakos se radzi...)

Systemy instalowane z płyt CD..

Próba postawnienia win 2000 lub XP wyglada nastepujaco.

Dysk ATA:

Instalator ładuje wszystkie potrzebne pliki później staje przed plansza wybrania dysku czy Ustawianienia partycji. Ekran jest czarny i miga sobie tylko kursor w gornym lewym rogu...

Była rowniez próba załadowania sterowników przez F6 tez nic to nie dało ( ot tak sprawdziłem...)

Dysk sata:

Instaluje przez F6 sterowniki do SATA sciagniete ze strony epoxa. wybieram Nvidia mass storage controller. załadowywuje instalator jeszcze reszte sterownikow od kontr. SCSI i tez STAJE przed plansza wyboru dysku twardego.... (mignie tylko dioda od hdd i black screen...)

Dysk ATA miał załozona partycje FAT32 lub był bez partycji.... tez nic.... (Saty nie mogłem ruszyc bo ma BADY i duzo danych do zgrania jest..)

Zachciało mi sie windowsa XP... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z sp1 z SP2 do tego Xp prof. ENG... itd... stoi i nic,,,

Wyłaczenie kontrolera SATA i proba instalacji na ATA tez nic.. w XP Eng pisze : Setup is starting Windows i stoi....

Wyjecie ramów totalne odkrecenie komputera wyłaczenie niepotrzebnych urzadzen tez nic nie daje....

Mobo strzelone ? ... I tak ma Efekt nie działajacego zegarka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinuj w BIOS-ie! Mialem kiedys cos takiego - identyczne objawy - i odpowiedzialna za taki stan rzeczy byla jedna opcja w BIOS-ie ale niestety na smierc zapomnialem ktora? Zaladuj mu na poczatek ustawienia fabryczne i jak to nie pomoze, to szukaj. Gdzies w zarzadzaniu energia? P'n'P? Zaraz, zaraz - czy to przypadkiem nie bylo PnP OS installed? Nie jestem pewien.

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracam po dugich bojach.... LIPA PANOWIE....

Władowałem najnowszy bios 2006 06.. nic..

Wyłaczyłem kontrolery IDE nic..

Masa ustawien w biosie nic....

Dyskietki z driverami SATA nic...

Wszytko na Def lub nawet ponizej nic....

A Win Me sie instaluje... a 2000 i Xp nie WTF ?

Acha zauwazyłem ze kontroler SATA jest na tym samy przerwaniu co Fire Wire ( chipset 1394 od VIA) (mam wykrzyknik w biosie ze kontroler SATA gryzie sie z 1394..) nie mam mozliwosci wyłaczenia 1394 w biosie.... pogrzebałem w biosie to zre sie teraz z IRQ pci sterring... echh...

I najlepsze sa samo pojawiajace sie i znikajace bady na Dysku..... miałem 230 Kb badów rozwaliłem partycje załozyłem na nowo i....

0 badów....

A na ATA tez sie nie instaluje...

Mam dosc.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewny sprawności procesora i pamięci?

Mam w szafie jeszcze durona, który odmówił współpracy z systemami 2000/XP, natomiast w dosie pracował sobie jakby nic się nie stało. na jednej płycie powodował błędy biosu, na innej bez błędów, za to nie chciał bootować z cdromu (z powodu procesora!).

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z sp1 z SP2 do tego Xp prof. ENG... itd... stoi i nic,,,

Wyłaczenie kontrolera SATA i proba instalacji na ATA tez nic.. w XP Eng pisze : Setup is starting Windows i stoi....

Wyjecie ramów totalne odkrecenie komputera wyłaczenie niepotrzebnych urzadzen tez nic nie daje....

Mobo strzelone ? ... I tak ma Efekt nie działajacego zegarka....

Oj, za przeproszeniem śmierdzi mi to problemem sprzętowym... Ja wiem że miałem podobnie jak miałem wadliwy dysk (bady właśnie), wadliwe pamięci, przegrzany lub przekręcony procesor, podpięte jakiekolwiek urządzenie sprawiające konflikt (np. karta dźwiękowa ze spalonego komputera z przegrzewającym się chipsetem) i tak dalej... Ewentualnie może to być kwestią ustawień BIOSu ale bardziej stawiam na sprzęt.

Acha zauwazyłem ze kontroler SATA jest na tym samy przerwaniu co Fire Wire ( chipset 1394 od VIA) (mam wykrzyknik w biosie ze kontroler SATA gryzie sie z 1394..) nie mam mozliwosci wyłaczenia 1394 w biosie.... pogrzebałem w biosie to zre sie teraz z IRQ pci sterring... echh...

To może być to... Spróbuj w BIOSie wyłączyć FireWire (jeżeli jest na płycie gł. i jeżeli jest możliwość, jeżeli na PCI to wyjmij kontroler) albo zarezerwować dane IRQ dla danego urządzenia bądź też włączyć/wyłączyć moduł przerwań APIC (nie ACPI!!) jeżeli jest i jeżeli są takie możliwości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi .......

Przyszla sobie burza i problem rozwiazala....

Spalila sieciowke i to nieszczesne mobo.......

I tak by sie ta sprawa sama rozwiazala......

Ups. gadam rymami.

Sprzet rip narazie

Albo kupie Abita AX8 albo epoxa 9nda3+ .... chyba jednak podziekuje Nforce to mi odwala takie fochy ( zreszta nigdy nie dazylem sympania chipsetów NV...) i wroce do VIA....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem zatrzymującej się instalacji był kiedyś powszechny jeśli w kompie była karta z serii GF2. Może to było to. Wystarczyło wtedy na czas instalacji włożyć inna grafikę.

Wiem, że to już nieistotne... ale może komuś się przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi