Skocz do zawartości
Fulgor

Podkręcany Maratończyk - Nietypowy Komp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

W wakacje planuję zakup nowego komputera na bazie C2D za ok. 3900zł. Nie ma być to zwykły komputer, gdyż z założenia ma wytrzymać dość długi okres użytkowania - około 6 lat - dlatego chcę, aby jego komponenty były jak najbardziej przyszłościowe, a całość gotowa na rozbudowę w przyszłości. Oczywiście zamierzam podkręcać wszystko tak bardzo, jak to tylko możliwe (CPU docelowo do 3600Mhz). Prosiłbym was o wypowiedź na temat trafności dobranych komponentów:

CPU: Intel C2D E6420 ok.670zł

GPU: GF 8800GTS 320MB ok.1100zł

Mobo: Gigabyte P35C-DS3R ok.490zł

Dysk: Barracuda 16MB 250GB model ST3250620AS ok.240zł

RAM: Ocz Special Ops Dual 2x1GB 800MHz Cl5 ok.320zł

Buda: Sunbeam Quarterback (3 wiatraki 120mm gratis) ok.210zł

Zasiłka: Topower TOP-450 P3 U12 EZ 450W ok.350zł

Pasta: Zalman ZM-STG1 ok.30zł

Radiator na CPU: Thermalright Ultra 120 Extreme ok.230zł

Fan na radiator: Fander 120mm ok.40zł

Nagrywarka: Samsung SH-S183L SATA ok.130zł

Stacja FDD: jakaś ok.20zł

RAZEM: 3830zł

Na kompie będzie Vista Premium 64bit PL. Dla ścisłości dodam, że przeanalizowałem zestawy Sysaka. Co myślicie o moim configu?

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle, ze bedziesz mial ciasno w budzie ;] co do dysku to teraz wszyscy polecaja WD2500AAJS 250gb wiec moze faktycznie wd bedzie lepszy. ogolnie zestaw bardzo udany ale pomyslalbym jeszcze nad wieksza obudowa :] w topicu sysaka masz spis markowych bud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle, że planujesz na zbyt długi okres czasu i masz zbyt dużo gotówki w kieszeni.

dla porównania 6 lat temu to hitem był P3 600MHz, jak z perspektywy 1,2,4,6 lat ma się to czy wybrałbym droższy o 500zł procesor P3 700MHz - kompletnie żadne. Już po dwóch latach, hipermega sprzet będzie tak naprawde mocno przestarzały. Co do przyszłościowości, to wielu z tym kombinuje, wydaje masę pieniedzy i później sie okazuje, że to nowa podstawka s754,939,am2 lub inne wymagania chipsetów, sekcji zasialnia wide sA i lga775 i zostaja z reką w nocniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende ma rację w 100%.Już lepiej kup kompa za 2000. Pozostałą kasę zainwestuj. (Lokata to głupi pomysł na inwestycję, ale przynajmniej przed inflacją chroni, więc może będzie ok. ;-) ) I za 3 lata zmienisz sprzęt znów.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z tobą , Sysak, w 100%. Ale ja mam mały problem: kasę mam właśnie w te wakacje, a później to nie wiem co będzie :( Być może przejadłbym pieniądze z proponowanej przez ciebie lokaty :( Ciężkie czasy mogą nadejść, dlatego teraz chcę kupić jak najlepszy sprzęt.

W tej chwili piszę do was z komputera zawierającego PentiumII 350Mhz, który był kupiony w 1999 roku. Prawie nigdy nie miałem okazji pograć w jakąkolwiek dynamiczniejszą grę na własnym kompie. Chcę w tym roku kupić mocniejszy sprzęt, aby przynajmniej teraz pograć w gry ze wszystkimi wodotryskami. A myślę, że jeśli uda mi się przez najbliższe 3 lata uzbierać trochę kasy na kolejną kartę graficzną to też będę mógł pograć w gry które pojawią się za wspomniane trzy lata (o ile karty na Pci Express 2.0 będą kompatybilne wstecznie, a na 99% będą). W ciągu kolejnych zaś trzech lat chyba wyrosnę z gier i kompa będę używał tylko do pracy...

Sami przy tym widzicie, jak bardzo interesuje mnie OC - wiadomo, darmowa wydajność.

Dlatego dziś proszę was o pomoc przy wyborze optymalnych komponentów do mojego nowego kompa.

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Twoja argumentacja Fulgor Cie przekonuje to wyrzuć te 4K na kompa.

Ale niestety prawdą jest, że im droższe graty kupisz tym szybciej stracą na wartości - od tego było bardzo niewiele wyjątków (np bartony, czy asRock dual sata II :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reanimuję temat, bo dzięki Wam otworzyły mi się oczy i przez ostatnie godziny gruntownie przemyślałem sprawę. :) „Odchudzony” config wygląda tak:

CPU: Intel C2D E4300 ok.425zł

GPU: Galaxy GF 7900GS 256MB DDR3 1,2ns 600MHz/1600MHz ok.550zł

Mobo: Gigabyte 965P-DS3 ok.365zł (wziąłbym Evga nForce 650i Ultra, ale ona nie ma LPT)

Dysk: Barracuda 16MB 250GB model ST3250620AS ok.240zł

RAM: Kingston 2x1GB 667MHz Cl5 ok.250zł

Buda: Sunbeam Quarterback (3 wiatraki 120mm gratis) ok.210zł

Zasiłka: Topower TOP-450 P3 U12 EZ 450W ok.350zł

Pasta: Zalman ZM-STG1 ok.30zł

Radiator na CPU: Thermalright Ultra 120 Extreme ok.230zł

Fan na radiator: Fander 120mm ok.40zł

Nagrywarka: Samsung SH-S183L SATA ok.100zł

Stacja FDD: jakaś ok.20zł

Siedzieć w kompie będzie Win XP Home PL

Razem 2810zł

Jak widać, trochę zmieniłem zestawienie i zszedłem z 3830zł do 2810zł. Zaoszczędzonego tysiaka zaniosę do banku na lokatę, by za jakieś dwa lata wziąć tą kasę, dołożyć do 2000zł i kupić nowego proca, grafę, mobo, ram i Vistę. Co myślicie o tym zestawie?

EDIT: Z zestawu wywalam TT Ultra 120 Extrme i na jego miejsce pakuję GeminII za ok.180zł :)

EDIT2: Kolejna zmiana radiatora na CPU, tym razem na TT Ultra 120 non-extreme za ok.200zł :)

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Co do kompa po co fdd? ;) To przeżytek, zasilacz zmień na bequiet straight power 450W i tyle :)

BTW: Może abit ab9 ale nie wiem czy ma lpt :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Grzechu:

FDD - czasem niezbędne w najmniej oczekiwanych okolicznościach (kochany Microsoft) ;) A tak na serio FDD przydaje się np. do flashowania biosów kart graficznych

Bequiet 450W - "konia z rzędem" temu kto mi pokaże zasilacz bequiet 450W, na którym napięcia na linii 12V mają mniejsze wahania niż 0,04V - takie właśnie maksymalne wahania mają zasilacze Topowera serii P3 ;)

Abit ab9 niestety nie ma LPT :( Teoretycznie są przejściówki USB-LPT, ale to nie zawsze działa

@ beka:

Skąd wziąć DS3 w rev. 3.3? Da się to kupić w Polsce?

Najtańsze Sunbeam Quarterback jakie widziałem kosztowały 200zł :|

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:zonk: beka, zwracam ci honor :)

OK. A pozostałe komponenty w porządku są?

Szczerze powiedziawszy to nie jestem pewien co do radiatora na procesor, on kosztuje ok.230zł, a to niemało, nawet jak za najwydajniejszy cooler AC na świecie. Normalnie wziąłbym Scythe Infinity, ale ona ma tak niepewne mocowanie, że boję się, żeby nie odpadła od płyty głównej podczas użytkowania. Czytałem już o niebezpiecznych przygodach forumowiczów z Infinity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja chłodzenia

Co do zasiłki to wybrales bardzo dobra (patrz moj sig ;D) z tym, ze czy ja wiem czy odpinane kable to bajer warty doplaty 50zł ?

Ja podszedłem do tego tak, odpinane to zaraz gdzies zgubie, a takie na stałe to na stałe (;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie ktoś mnie pochwalił (odnośnie zasiłki) ;)

GeminII - dawno temu bardzo chciałem mieć to chłodzenie :) chyba właśnie na niego się zdecyduję. Oprócz Fandera który i tak planuję kupić, mogę zamontować na Geminie jeden zbędny wiatrak z tych co gratisowo są w zestawie z Quarterbackiem :) meeron dzięki za pomysł :)

Czekam na dalsze komentarze do mojego configu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zostawił sobie GF8800GTS. Po pirwsze jak sam pisałeś niegdy nie maiłes okazji pograc, a ta karta umożliwi granie na wysokich ustawieniach, czego nie mozna powiedsiec o 7900gs. Po drugie za 2x wieksza kase otrzymujesz 2 lub nawet 3x wieksza wydajnosc (czasem 1,5x ale tylko wtedy, kiedy wydajnosc na 7900gs i tak jest wystarczajaca). po trzecie nie zanosi sie, zeby gts szybko poszedl na smietnik, bo nie widac, zeby ati czy nvidia szykowaly jakas rewolucje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już na wiosnę roku 2008 Nvidia zapowiedziała premierę GPU trzykrotnie wydajniejszego od zastosowanego w 8800GTX, i to już wykorzystującego slot PciExpress 2.0 Taka premiera pociągnie za sobą premiery całej rodziny kart serii dziewiątej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już na wiosnę roku 2008 Nvidia zapowiedziała premierę GPU trzykrotnie wydajniejszego od zastosowanego w 8800GTX, i to już wykorzystującego slot PciExpress 2.0 Taka premiera pociągnie za sobą premiery całej rodziny kart serii dziewiątej.

Skad to info?

A co do chlodzenia to prosze nie, tylko nie to :P Chyba najbardziej niepraktyczne chlodzenie na swiecie. Nie slychac o problemach z nim zwiazanych pewnie tylko dlatego ze nikt tego nie ma :P Przy tej wadze i rozmiarze mocowanie jest jeszcze bardziej niepewne niz w infinity. Moim zdaniem bierz Thermalright Ultra 120 non-extreme za 199. Prawdopodobnie najlepsze mocowanie ze wszystkich tower-ów, w wersji extreme jest inne, gorsze - polecam zajrzec do topiku o Ultrze w chlodzeniu konwencjonalnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym zainwestował w pc za 1500zl i zmienial co 2 lata. Dzieki temu caly czas bedziesz mial sprzet na ktorym bedziesz mogl uruchomic wszystko z zadowalajacym komfortem. Skoro masz do zaliczenia gry od 2000roku, to taki 7600gs starczy ci na wszystko od 2000 do 2007 na bardzo wysokich detalach [; . Może to wydać się śmieszne ale w roczne gry da sie grac komfortowo nawet na r9550 czy 9500pro ktory kosztuje <100zl, a porownaniu do 7600 to niebo a ziemia [;

Sam mam x300se i nawet czasem przy 1024 sie aa wlaczy (gry z 2007 :D )

Wlasnie spojrzalem, ze w kategori 1500zl mozna 7900 wcisnac... nie ma sie nad czym zastanawiac, trzeba olac droga mobo i szybki cpu, bo na dluzsza mete g*wno ci to da ;) .

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to wydać się śmieszne ale w roczne gry da sie grac komfortowo nawet na r9550 czy 9500pro ktory kosztuje <100zl, a porownaniu do 7600 to niebo a ziemia [;

Z tym komfortem to żeś przywalił... sam mam Ati 9550 i o komforcie grania w gry roczne nie ma mowy - dwu letnie ok. W Carbon dało sie grać ale na low albo na medium dzie nie gdzie. Chyba ze mówimy o karcie po OC. :wink:

Zgadzam się co do wymiany kompa częściej. Śmieszą mnie ludzie którzy składają kompa na dzis który ma starczyć na 3-4 lata. :lol2: :lol2: Mam takiego kumpla i kompletnie go nie rozumiem. Kiedyś wywalił w kompa 4500zł a dzis to złom z dx 7.

Po drugie takie "grzebanie" w kompie to super frajda dla każdego fana komputerków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja chciałbym wtrącić coś od siebie... odnośnie pamięci RAM.

Otóż radziłbym szybko zamówić zestawik, zobacz co się dzieje: >tutaj<

Trochę ceny idą do góry...

edit:

Właśnie zakupiłem 2 kości: >tutaj<

W porównaniu do ceny powyżej, myślę, że nie jest to zły zakup.

Edytowane przez DriviX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że temat się ładnie rozwija ;)

Ale namieszaliście mi w głowie ;) Czyli jednak brać Thermalright Ultra 120 non-extreme za 199zł. Osobiście nie widzę różnicy pomiędzy jego mocowaniem, a mocowaniem wersji extreme, ale OK, wezmę go.

Co do pamięci to mi osobiście wystarczą chyba Kingstony 667MHz Cl5. Bez problemu da się je podkręcić do 800Mhz, a więcej mi raczej nie potrzeba, w końcu procesor to "tylko" E4300 ;) A na ceny my, prości konsumenci, nie mamy wielkiego wpływu :|

W sumie to jeszcze zastanawiam się tylko nad płytą główną, czy brać tego DS3 (w wersji podstawowej, bo nie udało mi się znaleźć rev. 3.3), czy szukać jakiegoś innego mobaska. Niestety problem w tym, że płyta musi mieć port LPT :(

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msi p6n sli-fi :)

i mam jeszcze jedna propozycje. wiem bo mam. w obudowie mimo ze jest duzo miejsca to jest problem z ulozeniem kabli. meczylem sie chyba ze 2 godziny zanim to wszystko jakos poukladalem. proponowalbym ci zasilacz z odpinanymi kabalami i do tego dokupic okragle kable ata, oczywiscie jezeli bedziesz ich uzywal. CZE!

p.s. moze cos takiego: http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...cat=3&cat2=

?

UPDATE: w quarterbacku przednie drzwiczki sa wykonane z bardzo niskiej jakos plastiku i sa naprawde wkurzajace. jest mozliwosc ich zdemontowania, ALE zostaja po tym zabiegu 3 wneki po zawiasach :(

Edytowane przez junioor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecie kable w wybranym przeze mnie zasilaczu (Topower TOP-450 P3 U12 EZ 450W) są jak najbardziej odpinane (skrót "EZ" w nazwie). Ale dzięki za troskę :)

Drzwiczki w Quarterbacku akurat otwierają się w stronę dogodną dla mnie i mojego biurka :) Najbardziej kusi mnie w tej obudowie nie sama obudowa, lecz trzy gratisowe wolnoobrotowe wiatraki do niej dodawane. A właśnie - jak sprawują się te wiatraki?

"Msi p6n sli-fi" - co to jest? Da się na tym podkręcić E4300 do przynajmniej 3300Mhz? Zaraz zaczynam poszukiwania info o tej płycie...

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi