Jump to content
Sign in to follow this  
jawor121

Dania Z Grila

Recommended Posts

się nie nachylaj nad grillem przy takim sposobie rozpalania :lol:

Edited by slavOK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze smakowała mi soczysta karkówka o smaku benzyny. ;) Tzw. Czeko, eko cooking.

Edited by Corso

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm bomba? Z 200-250ml? Przecież jak podpalisz spirytus to nie wybucha, więc OCB?

Sposób jest sprawdzony - nic nie wybucha, a mięso niczym nie przechodzi, bo wszystko się wypala zanim węgiel się zajmie, bo chyba nikt normalny na zimny ruszt nie kładzie kiełbasy :unsure:

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze mniej lub bardziej mięso śmierdzi benzyną. Wolę dłużej rozpalać naturalnymi środkami, niż bezsensownie się truć!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostztnio kupilam podpałkę Grillpack, jeszcze jej nie wypróbowałam, w tenn weekend na pewno ją wypróbuje i podzielę sie z Wami informacjami, czy dobry zakup zrobiłam. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze daję odrobinę metanolu zamiast benzyny - pali się zupełnie bezwonnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja już odpaliłem Grilla w sobotę w słoneczny ciepły dzień. :D Na ruszt poszła karkówka, która wcześniej poleżała 8h w zalewie miodowej. Pod koniec pieczenia na wierzch poszła pyszna Gorgozola. Mniammmm, polecam! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tez odpalilam w sobote grilla. Pogoda była na prawde wymarzona. Były skrzydełka i saszłyki.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę bez cienia wątpliwości powiedzieć, że mam rozpracowaną technikę dla karkówki z grilla Dołączona grafika Od razu mówię - zajmuje kilka godzin.

 

Karkówkę pokroić na plastry 3-4 cm grubości.

 

Najpierw marynowanie w mieszance do karkówki(około 6-8 łyżek na kg mięsa) + sos sojowy(3-4 łyżki), odrobina cytryny, 2-3 ząbki czosnku i 6-8 łyżek oleju. Raz robiłem przez całą noc, drugi raz przez nieco ponad godzinę i wyszło podobnie, więc 1-2 godziny wystarczają.

 

Grill mocno rozgrzany i dużo węgla. Do tego 2-3 kawałki drewna owocowego. Najlepiej mocny żar/ogień w jednym miejscu.

 

Na mocnym ogniu podsmażyć z obu stron przez około minutę. Chodzi tylko o zamknięcie porów mięsa na powierzchni. Następnie przełożyć na tackę aluminiową(jeśli tacka jest z otworami to jeszcze folię aluminiową na powierzchnię) mięso, odstawić nad mniejszy żar i lekko smażyć/wędzić(dym z drewna owocowego) po około 20 minut z każdej strony.

 

Po tym czasie zrobić torebkę z folii alu, włożyć kawałki mięsa i jeśli nie ma wystarczająco naturalnego sosu z mięsa to dolać trochę wody. TROCHĘ, mięso nie ma się gotować. W sumie ma być jakieś 100 ml(woda+naturalny sos) na kg mięsa. Torebkę pozawijać szczelnie i dość ciasno. Odstawić nad minimalny żar na 3 godziny. W tym czasie może być potrzeba dodania węgla, więc sprawdzać co 0,5-1 godzinę.

 

Karkówka po wyjęciu z folii jest tak delikatna, że nie da się przełożyć jej z talerza podważając widelcem - rozpada się. Cały proces grillowania to około 4 godzin. Trzeba rozpalić po obiedzie, żeby było na kolację Dołączona grafika

Edited by Puma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę offtopikując:

 

Dołączona grafika

 

Ze znajomymi w plenerze ostatnio zrobiliśmy sobie grila. Tyle że zabierając go z mojej piwnicy z pudła wyleciał nam sam ruszt Dołączona grafika Że nie chciało nam się jechać spowrotem na drugi koniec miasta by go zabrać, wyszło z tego grillo-ognisko Dołączona grafika

Edited by YogiCK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postanowiłem odświeżyć, wczoraj zrobiłem pierwszego grilla w tym sezonie. Uprzedzam że zdjęcia troszkę się różnią od powyższego i chyba można zgłodnieć?. :D

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Karczek, żeberka, jagnięcina, bakłażan, cukinia, papryka. I jakieś pieczywo co narzeczona koniecznie chciała. :) Zazwyczaj są jeszcze jakieś pieczarki, często ryby. Czasami pizzę robię na tym grillu.

Edited by Szkaradnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gazowy, bardzo wygodny. W sezonie co drugi obiad jest z grilla dzięki temu jest zdrowiej i przyjemniej gotować i jeść na zewnątrz. Generalnie wydatek spory ale jedne  z lepiej wydanych pieniędzy jeżeli chodzi o kulinaria. Co do składników to jakoś trzeba sezon rozpocząć. Karczek marynował się 2 dni i był po prostu wybitny, narzeczona stwierdziła że lepszego nie jadła.  :>

Edited by Szkaradnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Narobiłeś mi smaku:-) . Jak będzie ładna pogoda to też będę musiał zrobić grilla.

 

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam karczek na grilla, długo się pieczę ale jest pyszny. No i oczywiście kaszanka zawinięta w kapustę kiszoną.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.