Skocz do zawartości
mateusz_gosc

SkŁadam Komputer ! B Ł A G A M ! Pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chce zakupic komputer.. patrzac na allegro najlepiej po czesciach bo najabrdziej sie opłaca... najpierw musze sprzedac stary ... gdybym dostał za niego 400 zł to miałbym razem 800-900 zł ani grosza więcej !!!

a więc mój komputer marzeń:

płyta:

http://www.allegro.pl/item221208630_gigaby..._graficzna.html

Procesor:

http://www.allegro.pl/item218533232_megapr...sbane_box_.html

Ram:

http://www.allegro.pl/item220412160_pamiec...najtaniej_.html

zasilacz

http://www.allegro.pl/item218686647_wydajn...w_12cm_wwa.html

dysk:

http://www.allegro.pl/item218572827_nowy_s...mb_ncq_gw_.html

TO MAXIMUM jakie moge wydac...

zalezy mi na plycie ze zintegrowana grafą.... pozniej jak bede mial pieniadze kupie 7900GS tak zeby scmigaly gry na pelnych detalach takie jak Test drive unlimited, HL2, farc ry a moze i nawet GTA4(w koncu na screnach grafa gorsza od TDU)

ram tez nie wiem czy te patrioty czy wystarczy goodram ... dysk SATA czyli szybszy od ATA tak ?

komputer bede uzywał do gier i obróbki wideo ... jestem zagorzałym filmowcem :))))

prosze bardzo o pomoc....

PS. komputer bez obudowy :) zeby jak najbardziej zredukowac koszty

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak się tylko wypowiem.

A podliczyłeś koszty wysyłki? Twoje zakupy grubo przebiją 900zł

Dysk polecałbym ci kupić w sklepie internetowym, gdyż jest to najbardziej awaryjny komponent. Prościej jakby coś się stało z gwarancją, niż u jakiegoś kolesia. Zresztą cena jest nawet niższa niż na tej aukcji. Skąpiec

P.S. Czym się sugerowałeś przy wyborze zasilacza, który swoją drogą też możesz mieć ze sklepu internetowego Zenfist za taką samą kwotę.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to widzę tak:

mobo

procesor może być.

ram ram albo tamte co sobie wybrałeś, bo są git i cena ujdzie.

zasilacz

dysk może być. Szczególnie nakłaniam cię na ten zaislacz, bo jest bardzo dobry, mocny, cichutki, a oszczędzisz na nim prawie 100zł.

Polecam też tą płytę foxconna, bo gigabyte są okropne. ;-) foxconn ma lepszą zintegrowaną grafikę i umożliwia znośne O/C. I polecam kupić wszystko w jednym sklepie internetowym. poszukaj na www.skapiec.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu taki zasilacz ? na innych forach polecają mi coś droższego ... więc nie wiem czy Ci zaufać :))))

co do ramu.. podales linki do firmowych ale 667Mhz ... a do ktorych ja podalem to 800 czyli duzo szybsze ?!

a co powiecie na tą płyte http://www.allegro.pl/item221692111_plyta_...wr_3_mies_.html

przelicyzłem to z zasilaczem który polecił mi Sysak wyjdzie mnie razem z przesyłkami 900 zł ... za same przesylki zaplace z 50 zł :(((

a zna ktos jakis zaufany sklep internetowy ? w ktorym juz kupował duzo podzespołów ?

hmm a moze lepiej kupic gotowy zestaw ?? http://www.allegro.pl/item220296679_zestaw..._ecs_gwar_.html

albo ten http://www.allegro.pl/item221607636_zestaw..._ecs_gwar_.html

tylko podobno zasilacze od mustanga sa do bani ;/ wiec niewiem :((

Edytowane przez mateusz_gosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarcza goodramy, tak S(uper)ATA [~150mb/s] jest szybszy od ATA[~100mb/s], zestaw nawet miły... :)

OMFG!! :damage_wall: czlowieku skad ty wziles Jakies SuperAta, kiedy ta technologia wyczhodzi :mur: :huh:

Mi sie wydawalo ze ta technologia odpoczatku nazywala sie SerialATA ale moze bylem w bledzie :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUTAJ udało mi się złożyć komputer za 930zł + Przesyłka

Podzespoły:

- Asus M2A-VM (AM2) Recka płyty 30zł więcej jest wraz z wyjściem HDMI

- Athlon X2 3800+ EE AM2 BOX 35W

- Patriot 1 GB 800MHz Value DDR2

- Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB Cache

- Chieftec GPS-400AA-101A 400W

Może wykręcisz te 40zł więcej i będziesz miał wszystko w 1 sklepie. Jest to jeden z najtańszych z jakich korzystałem. Dostawa super i produkty także.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUTAJ udało mi się złożyć komputer za 930zł + Przesyłka

Podzespoły:

- Asus M2A-VM (AM2) Recka płyty 30zł więcej jest wraz z wyjściem HDMI

- Athlon X2 3800+ EE AM2 BOX 35W

- Patriot 1 GB 800MHz Value DDR2

- Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB Cache

- Chieftec GPS-400AA-101A 400W

Może wykręcisz te 40zł więcej i będziesz miał wszystko w 1 sklepie. Jest to jeden z najtańszych z jakich korzystałem. Dostawa super i produkty także.

zintegrowana grafika to ati radeon .. czy w przyszłości nie bedzie problemów z instalacja grafiki np Nvidia geforce 7900GS na wejsciu PCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem na GG i powiedzieli ze teraz nie wysylaja za pobraniem :( a odebrac mozna w sobote od 10-14 czy tak jakos :((

hmmm a zasilacz moze wystarczyl by taki ?? Codegen/Oem 400W PFC za 70 zł ? komputer wtedy kosztowal by mnie 830 zł ... pozniej gdybym kupował karte graficzna kupiłbym jakis lepszy zasilacz... bo na innnym forum ktos i tak powiedzial ze szkoda dopłącac na zasilacz do komputera za 900zł .. zreszta sysak podał dosc tani zasilacz.. wiec nie wiem cyz oszczedzac na zasilaczu ?? a jak bede mial karte graficzna kupic jakis za 150 zł ? zreszta ten procesor 3800 to tylko 35W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu lepsza? Bo to ASUS :D. Polecam Asusa, bo teraz w chacie mam tylko takie płytki. Ja, brat, starszy, w firmie. Po kilka modeli już każdy z nas miał i żadna płytka nie poszła na gwarancje.

Ja raz się przejechałem, kupiłem Gigabyte'a bo był tańszy :) i poszła od razu na gwarancje bo nawet się nie włączył komputer.

Mieliśmy też jakiegoś Solteka wraz z AMD 1Ghz :P (co za czasy) i pod dość długim okresie użytkowania (ale jednak) kądziołki się wylały. Więc ja już podziękuję innym firmom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to nic tylko sprzedac stary i kupic nowy :)) płyte chyba kupie z wejsciem HDMi i portem firewire ... poniewaz troche mnie nurtują 2 wejscia PCi .. mam karte firewire do przesyłania filmow z kamery ale gdy kupie jakas lepsza grafie to zabraknie miejsca na firewire... bo karta bedzie zasłaniac slot PCi :( wiec przydałby sie wbudowany firewire... hmmm moze i bym w tym razie sprzedał stary komputer z karta firewire.. jak te porty firewire na pytach głównych sie sprawują ? cyz lepiej zostawic sobie karte firewire ?

aha zapomnialem o dysku

dlaczego ATA ? moze lepie S-ATA ? potrzebuje szybkiego do obrobki a cena taka sama... 180 zł 160 GB a 200 GB 200 zł czyli juz lepiej dopłacic 20 zł :) tak mysle ;p

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ..._Cache_S_ATA_2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMFG!! :damage_wall: czlowieku skad ty wziles Jakies SuperAta, kiedy ta technologia wyczhodzi :mur: :huh:

Mi sie wydawalo ze ta technologia odpoczatku nazywala sie SerialATA ale moze bylem w bledzie :unsure:

Masz 100% racji nie pokręciło mi sie kompletnie :oops: :oops: nie wiem czemu dlaczego palnąłem taka gafę, widać ze brak snu mnie wykańcza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co w poscie #14. I wszystko jasne.

Sa tylko 2 "ALE".

1. Czy zamiast Brisbane nie brac Windsora z serii "CZ" jak sie upowszechnia (lepiej). Kolega tam ci polecil 35W Windsora 3800+ (lepiej to od Brisbane ;])

2. Warrior czy Szef? Osobiscie mam tego Szefa i jestem sklonny go polecic, ale ostatnio na forum War ma sporo fanow.

Ale jesli nie jestes maniakiem jakiegos wielkiego OC to "CZ" mozesz sobie w zasadzie darowac. Ale ja bym Brisbane nie bral. Skopali cashowanie, co z tego ze 65nm skoro zegarowo sa wolniejsze. Wolal bym Windsorka 35W z serii "CU".

Mobo Asusika na AMD 690G jest ołkej :D, Chyba ze wolisz Gigabyte GA-MA69G-S3 (gdzie masz pełnego ATXa i HDMI wstawione w płyte a nie blokujace PCIE x16, no i w testach wypada lepiej od Asusa.)

Aha. No dysk oczywiscie SATA, no bez jaj z ATA :huh: np. ten co sam podales w #1 poscie: Seagate 160GB SATA II 8MB NCQ.

No i zasilacz kup raz a dobry, a nie bedziesz co chwile zmienial.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ode mnie polecam zasilacz Amacrox Warrior - 350W albo 400W ale styknie ci nawet ta 350ka. Co do procka to juz zamotaliście ze nie wiem... nie odwiedzałem forum z tydzien i jak pamiętam to Brisbane królowało, a teraz raptem stare poczciwe Windsory wchodzą na piedestał. no nie kumam.

Dysk polecam Samsunga. Mam juz drugiego i nie żałuję. Ciche i wydajne to najważniejsze jak dla mnie cechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

aha zapomnialem o dysku

dlaczego ATA ? moze lepie S-ATA ? potrzebuje szybkiego do obrobki a cena taka sama... 180 zł 160 GB a 200 GB 200 zł czyli juz lepiej dopłacic 20 zł :) tak mysle ;p

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ..._Cache_S_ATA_2/

YYYY... cholercia rzeczywiście się ATA wstrzeliło :D. Z pośpiechu chyba. Oczywiście chciałem wybrać SATA. Cena ta sama więc szkody nie ma. Jak składałem to tak patrzyłem na ceny i też zauważyłem, że 200GB jest tylko 20zł droższe. Ale miało być do 900zł więc nie chciałem przeginać. Twój wybór. Ja osobiście nawet bym się nie zastanawiał i dołożył 20zł. Najwyżej na piwo nie będzie :D

Co do procka, to chyba między nimi nie ma, aż tak wielkiej różnicy bez kręcenia. Wszystko zależy od tego czy będziesz robił OC. 35W Windsorek będzie łatwy do schłodzenia, więc będziesz na boxowym coolerku miał cichszy komputerek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi