Camis Napisano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Używacie slodzikow ? Ja jakies kilka miesiecy temu przerzucilem sie na slodzik, do tej pory spadlo mi z 7kg wagi. Pewno z braku cukru, dziennie potrafie wypic z 12 herbat :P czyli lykalem okolo 24 lyzeczek cukru codziennie.. :-| Na poczatku przez pierwsze dni dziwnie mi smakowala herbata ale teraz juz jest git :P 10 pastylek slodzika to tylko 0,3 kalorii :) Aspartam i sacharoza rox :P Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptys Napisano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2007 bardzo zdrowe, naprawdę rewelacja, poczytaj później sie zachwycaj http://www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camis Napisano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2007 (edytowane) Wiedzialem ze ktos wyskoczy z tą strona... :lol: Ktora podobno jest założona przez przemysl cukierniczy... Prosze: 2007-04-23 10:34 Aktualizacja: 2007-04-23 17:48 Słodzik nie szkodzi zdrowiu Dobra wiadomość dla cukrzyków i wszystkich dbających o sylwetkę. Wbrew pogłoskom zastępujące cukier słodziki nie powodują raka. Ogłosiły to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Na początku lat 90. opublikowano wyniki kilku testów przeprowadzonych na niewielką skalę. Sugerowały one, że aspartam - główny składnik słodzików - może powodować raka mózgu i układu limfatycznego. Taka informacja wywołała panikę wśród cukrzyków i odchudzających się, którzy najczęściej sięgają po słodzik. Okazało się, że niepotrzebnie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków oficjalnie ogłosiły wyniki najnowszych badań. Obydwie organizacje stwierdziły jednomyślnie, że nie ma żadnych dowodów, które potwierdzałyby zarzuty wobec słodzika. Aspartam pojawił się na rynku 25 lat temu. Zastąpił popularną kiedyś sacharynę. Z roku na rok jest składnikiem coraz większej liczby produktów spożywczych. Znajduje się m.in. w niektórych napojach, gumach, czekoladach, cukierkach czy galaretkach. http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=...ArticleId=41413 Edytowane 13 Sierpnia 2007 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orgiusz Napisano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2007 Oczywsicie mowimy o normalnej diecie w ktorej jeszcze sa naturalne cukry proste w owocach i warzywach? :wink: Moznaby przetestowac bo cos tam zaczyna mi sie odkladac niekoniecznie zdrowego na brzuszku a gorzka kawa jest dobra tylko w malych ilosciach [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnes Napisano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2007 Nie używam, wolę ograniczyć cukier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stranded Napisano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2007 (edytowane) lepiej zjeść tone cukru niż jedną pastylkę tego gów**. 10 pastylek slodzika to tylko 0,3 kalorii kalorie nie świadczą o niczym, ogranicz węglowodany jeśli chceszcz 'schudnąć', możesz zeżreć 3000 kalorii dziennie nawet i jeśli będzie to np. sam tłuszcz (bekon, jajecznica z samych żółtek) i minimum węglowodanów to chociaż byś to jadł wiadrami nie utyjesz a kalorii to by miało ogromne ilości. Aspartam i sacharoza rox powodzenia z nowotworami Edytowane 17 Sierpnia 2007 przez stranded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rikki Napisano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2007 Ja wolę cukier ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo23 Napisano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2007 Jak można słodzić herbate lub kawe fuj jakie to nie dobre. ( nie słodze chyba juz od podstawowki) Raz jak wypiłem herbate posłodzoną to sie skrzywiłem jak ja to mogłem pić :P W kazdym badz razie dla tego co nie je slodyczy min. 1-2 łyzeczki cukru nie zaszkodzi w cherbacie czy kawie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camilos Napisano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2007 (edytowane) Jak można słodzić herbate lub kawe fuj jakie to nie dobre. ( nie słodze chyba juz od podstawowki) Raz jak wypiłem herbate posłodzoną to sie skrzywiłem jak ja to mogłem pić :PZgadzam się, ale bez przesady. Herbaty nie słodzę już od dobrych dwóch lat i nie zanosi się, żebym to zmienił. Dużo lepsza w smaku jest niesłodzona. Jak dla mnie słodzona też jest dobra, szczególnie z cytryną. Słodzika nigdy nie używałem i nie zamierzam, łatwo mi było się odzwyczaić od herbaty słodzonej. Edytowane 17 Sierpnia 2007 przez Camilos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tukamon Napisano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2007 Hehehe, ja(sam) zuzywam kilo cukru na tydzien. Gdybym mial sie przerzucic na slodziki, to po miesiacu nowotwory wyhodowane na slodziku dostalyby raka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
q8ic Napisano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2007 Aspartam jest zbudowany z aminokwasów - białek prostych. Oszukujesz swój organizm, on dostaje informację, że będzie cukier i na to się przygotowuje, a dostaje białko i robi o tak: :blink: Jeżeli kawa czy herbata nie smakuje Ci bez cukru/słodzika to .. kup dobrą kawę/herbatę [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sid Napisano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2007 Aspartam jest zbudowany z aminokwasów - białek prostych.Matko. Źle ze mną. Czytam: "Aspartam jest zbugowany("haha fajne porownanie" - myślę, po chwli jeszcze raz przeczytałem i o.O)... Żeby offtopa nie robić, to ja z cukrem głównie kawę. Tyle cukru ile kawy... Natomiast nie lubie jak coś jest przesłodzone - jak ktoś np. za duzo do herbaty nasypie czy coś - ochyda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
calvis Napisano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2007 Nie czujecie różnicy w smaku napojów słodzonych cukrem a słodzikami? <_< IMO smakuje to jak, za przeproszeniem, g**** i zostaje taki ohydny posmak (szczególnie po aspartamie, po innych mniej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisJR Napisano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) Herbaty i kawy wogóle nie słodze, jak chcesz ograniczyć cukier to najlepiej przestaw się na gorzką herbate/kawe bo cukier zabija ich smak (tak samo jak niektórzy do herbaty cytryne wciskają). Jak chcesz ograniczyć cukier to odstaw napoje na rzecz wody i słodycze wszelkiej maści. A herbata słodzona słodzikiem i jeszcze doprawiona cytryną to mi kojarzy sie smakowo z taką herbatą w granulkach co sie tylko woda zalewa i masz odrazu posłodzone w extra ilosci i cytryna Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez KrisJR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carson Napisano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2007 Herbaty i kawy wogóle nie słodze, jak chcesz ograniczyć cukier to najlepiej przestaw się na gorzką herbate/kawe bo cukier zabija ich smak (tak samo jak niektórzy do herbaty cytryne wciskają). Jak chcesz ograniczyć cukier to odstaw napoje na rzecz wody i słodycze wszelkiej maści. A herbata słodzona słodzikiem i jeszcze doprawiona cytryną to mi kojarzy sie smakowo z taką herbatą w granulkach co sie tylko woda zalewa i masz odrazu posłodzone w extra ilosci i cytryna Kwestia gustu/upodobania. Ja uwazam ze kawa i herbata nabieraja smaku dopiero po oslodzeniu (radycyjnym cukrem), oczywiscie nie mowie tu o zrobieniu syropu z kawy/herbaty. A gorzkiej kawy nie wypije nigdy w zyciu, raz sprobowalem i prawie zwrocilem do szklanki to co wypilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisJR Napisano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2007 Dokładnie kwestia gustu. Sam mam kolege który słodzi jak do mnie przychodzi 9kostek, to chyba roztwór nasycony niemal wychodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grinch Napisano 25 Września 2012 Zgłoś Napisano 25 Września 2012 Jak ktoś szuka alternatywy to niehc zapozna się z tematem roślinki o nazwie Stewia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SDDfan Napisano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 Jak ktoś szuka alternatywy to niehc zapozna się z tematem roślinki o nazwie Stewia. Przywitam się ładnie - witam... i dodam, że słodzik jest całkowicie wypłukiwany z organizmu, więc jest dla niego neutralny (a nie jak często piszą ludzie - zdrowy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradKot Napisano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 Ja także polecam stewię! Ma dość specyficzny smak ale da radę siędo niego przyzwyczaić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pramac Napisano 24 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2015 Ostatnio na planete+ leciał program dotyczący cukrów - polecam. Co do aspartan'u kiedys słyszałem, że piloci wojskowi w US maja zakaz jego spożywania (nie wiem ile w tym prawdy jest). Co do ciekawostek polecam: (...) 1974: the U.S. FDA approves the artificial sweetener aspartame after its manufacturer, G.D. Searle, submits study results showing its safety. A year later an FDA task force finds evidence some of the data submitted by Searle had been falsified to hide results showing animals fed aspartame had developed seizures and brain tumors, but no recall or ban is enacted. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adikss Napisano 24 Listopada 2015 Zgłoś Napisano 24 Listopada 2015 Ze słodzikiem czy z cukrem jest taki problem, że przywykamy do słodkiego smaku. Używając słodzik czujesz się bezkarny i będziesz go walił coraz więcej, a później w chwilach słabości najazd na słodkości. Znam z autopsji, dlatego przestałem słodzić kawę czymkolwiek, herbata jak już to miodem ale to tak jedna dwie w ciągu dnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...