00Piotrek00 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 cześć, mam problem z dyskiem lub/i dvd - pod XP transfer = ok 2MB/s, podczas gdy na suse idzie ok 10MB/s... urządzenia podpięte na oddzielne tasiemki... jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Dysk prawdopodobnie chodzi w trybie PIO ... sprawdz everestem oraz w biosie czasami trzeba przelączyc z AUTO na UDMA5.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Średni pomysł. Wymuszanie trybu pracy w bios może się źle skończyć dla danych. Proponowałby zacząć od upewnienia się, czy DMA jest włączone. Było o tym już 100 razy na forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
00Piotrek00 Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 gdzie to sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
00Piotrek00 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 ok.. sprawdziłem, niestety dvd jest wykrywane tylko jako działające w trybie PIO, chociaż jest ustawione by używało udma jeśli dostępne.... da się zmienić wpis ręcznie w rejestrze? [spod menedżera urządzeń nie mogę przestawić] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Sprawdź ustawienia w BIOS - może tam jest PIO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
00Piotrek00 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 sprawdziłem.... poza tym xp z tego co wiem omija te ustawienia, da się na sztywno ustawić ten tryb przez modyfikację rejestru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 sprawdziłem.... poza tym xp z tego co wiem omija te ustawienia, da się na sztywno ustawić ten tryb przez modyfikację rejestru? Sproboj zainstalowac force aspii lub posluz sie Aspii Nero. Wejdz w Nero Tools i tak jest jedna z zakaldek mowiaca o konfiguracji Aspii , wybierz ta Nero i zobacz w nero tools czy jest dma (Ale po restarcie kompa) jak niema to odinstaluj naped i uruchom jescze raz wejdz w managera urzadzen i zobacz czy mozna ustawic, czasami pomaga.Czasami tak sie dzieje jak jakis program blokuje DMA poprzez zmiane wpisu w rejestrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 sprawdziłem.... poza tym xp z tego co wiem omija te ustawienia, da się na sztywno ustawić ten tryb przez modyfikację rejestru? Da się. Szukaj w archiwum. Opisalem kiedys jak wszystko ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
00Piotrek00 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Following is the mechanism that has worked for me, please try it at your own risk, it involves hacking the registry: 1. Open RegEdit 2. Find the following KEY: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\000x 3. The last four digits will be 0000, 0001, 0002, 0003, and so on. 4. Under each key, delete all occurences of the following values: MasterIdDataChecksum SlaveIdDataChecksum 5. Reboot the computer. Windows will now redetect DMA settings. albo ustawić na pio, ok, potem na udma if available.... zobaczę jutro czy zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...