maxymili Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Od dość dawena zamierzałem kupic amd, ale po wynikach E8200 zacząłem się wachać i zastanawiać. Pytanie: 1/ Jakie ramy na jakiej szynie i opóźnieniach muszę dać do E8200 bez OC i po OC? 2/ Jaka płyta z P35 była by najlepsza i pozwoliła na OC, z uwagi na cenę procka dość znacznie przekraczającą moje zasoby to i płyta nie może być zbyt droga, im tańsza tym lepiej? 3/ Jakie ramy musze kupić? Czy Kingmax 1066 single puszczone w dual będą się nadawać (2*105zł), czy coś pewniejszego jak Kingston HyperX 1066 cl5 (2*155zł)? Tak najbardziej przekonuje mnie energooszczędność nowego procesora, jest rewelacyjny z tymi 5A na idle. Czuje, że AMD dopiero za pół roku na 45nm będzie miało możliwość odpowiedzi a dla mnie to za późno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Od dość dawena zamierzałem kupic amd, ale po wynikach E8200 zacząłem się wachać i zastanawiać. Pytanie: 1/ Jakie ramy na jakiej szynie i opóźnieniach muszę dać do E8200 bez OC i po OC? 2/ Jaka płyta z P35 była by najlepsza i pozwoliła na OC, z uwagi na cenę procka dość znacznie przekraczającą moje zasoby to i płyta nie może być zbyt droga, im tańsza tym lepiej? 3/ Jakie ramy musze kupić? Czy Kingmax 1066 single puszczone w dual będą się nadawać (2*105zł), czy coś pewniejszego jak Kingston HyperX 1066 cl5 (2*155zł)? Tak najbardziej przekonuje mnie energooszczędność nowego procesora, jest rewelacyjny z tymi 5A na idle. Czuje, że AMD dopiero za pół roku na 45nm będzie miało możliwość odpowiedzi a dla mnie to za późno. 1. Napisane zostało na ostatniej stronie testu 2. Wybierz coś dla siebie - MSI P35 Neo2 FR bym odradzał ze względu na niską wydajność powyżej FSb 510 - 520 MHz - chyba, że nie planujesz takiego osiągać to będzie to równie dobra propozycja jak Foxconn P35 czy Abit Ip35(-e). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 ...Ampery to nie waty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Ampery to nie waty.A właśnie, że tak :D [W]=[A*V] [V]= constans stąd [W] jest wprost proporcjonalne do [A] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=297656993 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 A właśnie, że tak :D [W]=[A*V] [V]= constans stąd [W] jest wprost proporcjonalne do [A] Najpierw piszesz zamiast 5,5W, 5A, bo rozumiem, że o tą wartość Ci chodziło, to jeszcze sie upierasz, że to jest to samo. Przestań, inni to czytają i jeszcze później gdzieś takie brednie powtórzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 (edytowane) Jak zobaczyłem ten "wentylek" zamontowany na tym 8200 to nie mogłem uwierzyć. Focus napisałeś ,że przy FSB powyżej 520 ta MSI nie wyrabia i to fakt. Ale czy to jest takie istotnie na wydajność ? Znaczy się czy bawiąc się mnożnikiem mogę to nadrobić ? Nie bardzo mi się uśmiecha zmieniać jeszcze płytę :? No i czy te pamięci się nadają czy czeka mnie wymiana. Wyniki OC są naprawdę imponujące. Teraz bym sobie pluł w brodę jak za tyle, co teraz idą 8200, wziąłbym 6750. Jak dobrze ,że tego nie zrobiłem :| Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocza Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 (edytowane) Mam trzy pytania: 1. Czy cena 620zł za E8400 Box jest cena dobra? 2. Jaka jest cena sugerowana przez Intel za E8400? Ja znalazłem cene sugerowana za E8400 183$. Warto czekać na premiere E8400 czy kopić już za 620zł? Dużo ceny spadna? Wiem ze nie jesteście wróżkami i nie macie kuli szklanej ale mniejwiecej/co myślicie. 3. Kiedy wyjdą tańsze wersje procesorów 4-rdzeniowych? Edytowane 14 Stycznia 2008 przez czocza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Jak zobaczyłem ten "wentylek" zamontowany na tym 8200 to nie mogłem uwierzyć. Focus piszesz ,że przy FSB powyżej 520 ta MSI nie wyrabia i to fakt. Ale czy to jest takie istotnie na wydajność ? Znaczy się czy bawiąc się mnożnikiem mogę to nadrobić ? Nie bardzo mi się uśmiecha zmieniać jeszcze płytę :? No i czy te pamięci się nadają czy czeka mnie wymiana. Wyniki OC są naprawdę imponujące. Teraz bym sobie pluł w brodę jak za tyle, co teraz idą 8200, wziąłbym 6750. Jak dobrze ,że tego nie zrobiłem :| Dorzuć parę złociszy i bierz E8400, wtedy FSB jest bez znaczenia - no chyba, że chcesz śmigać pow. 4,5GHz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 W miare @Devil, dołożysz ~5dyszek do wersji E84 z mnożnikiem 9 i problemu nie będziesz miał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3557-all Ja chce taki :wink: ale masa :-P cos czuję że bye bye AMD . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=297656993masakra poszlo tak szybko ze hej :) , nic 20 pewnie bedzie ich wysyp i wtedy sie kupi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 No fajnie :D Ciekawe czy każdy tak pójdzie :? to sie okrze wkrótce :) No i czy przy takich wartościach OC procki nie będą padły ze względu na nowe tranzystory. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Mnie interesuja Selekty E8400 ktore na defaultowym napieciu pojda na minimum 3,8GHz oj bedzie sie dzialo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Mnie interesuja Selekty E8400 ktore na defaultowym napieciu pojda na minimum 3,8GHz oj bedzie sie dzialo 3.8ghz na 1.12v? Powodzenia w szukaniu ;) . W ciagu najblizszych kilkudziesieciu godzin beda jakies selekty do sprzedania, obserwujcie dział giełda ;) Edytowane 15 Stycznia 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocza Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Nikt nie odpowiedział na moje pytania :( Mam trzy pytania: 1. Czy cena 620zł za E8400 Box jest cena dobra? 2. Jaka jest cena sugerowana przez Intel za E8400? Ja znalazłem cene sugerowana za E8400 183$. Warto czekać na premiere E8400 czy kopić już za 620zł? Dużo ceny spadną? Wiem ze nie jesteście wróżkami i nie macie kuli szklanej ale mniejwiecej/co myślicie. 3. Kiedy wyjdą tańsze wersje procesorów 4-rdzeniowych Prosze o odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 1. niezla 2. 183$*2.5zl*1.22(vat)+marza hurtowni + sklepu 3. w tym roku ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Jak zobaczyłem ten "wentylek" zamontowany na tym 8200 to nie mogłem uwierzyć. Focus piszesz ,że przy FSB powyżej 520 ta MSI nie wyrabia i to fakt. Ale czy to jest takie istotnie na wydajność ? Znaczy się czy bawiąc się mnożnikiem mogę to nadrobić ? Nie bardzo mi się uśmiecha zmieniać jeszcze płytę :? No i czy te pamięci się nadają czy czeka mnie wymiana. Wyniki OC są naprawdę imponujące. Teraz bym sobie pluł w brodę jak za tyle, co teraz idą 8200, wziąłbym 6750. Jak dobrze ,że tego nie zrobiłem :| Kupujesz 8400 i po problemie :) nikt nie mógł przewidzieć, że niska wydajność powyżej 520 MHz FSB będzie istotnym problemem to i się tego nie nagłaśniało jakoś specjalnie - moim zdaniem płyta jest bardzo dobra i ja bym jej nie wymieniał - z pewnością nie w sytuacji gdy za 50 złotych więcej mam mniej problemów, a taką samą wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 focus_ - boot @ 515 i setfsb >520, meeron bez modów NB dociągał spokojnie do 560 (a później prawdopodobnie FSB Wall proca E6750) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 focus_ - boot @ 515 i setfsb >520, meeron bez modów NB dociągał spokojnie do 560 (a później prawdopodobnie FSB Wall proca E6750)NO ale to jest oczywiste. Chodzi o to, żeby windows startował z odpowiednią częstotliwością, a nie żebym przy każdym starcie kręcił jakimś softem - na tej zasadzie to większość płyt działa poprawnie i bez problemów. Ale czasy kiedy to kręciło się clockgenem minęły i mam nadzieję, że nie powrócą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ustawiasz w autostarcie skrót do setfsb z parametrem -s [wartość FSB] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ustawiasz w autostarcie skrót do setfsb z parametrem -s [wartość FSB]Tak myślałem, że to napiszesz :) Takie coś już robiłem przy Gigabyte'ach K8NF-9 czy K8NE - nie preferuję tej metody - niestety czasem się to wywalało - BIOS to jednak BIOS - choć oczywiście ktoś może mieć inne zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Tylko po co fsb> 520 do normalnego odpalania windy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Nikt tu nie pisal o normalnym odpalaniu :) tak na serio to nikt nie trzyma 500Mhz na codzien ,bo po co?koniec ot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Najpierw piszesz zamiast 5,5W, 5A, bo rozumiem, że o tą wartość Ci chodziło, to jeszcze sie upierasz, że to jest to samo. Przestań, inni to czytają i jeszcze później gdzieś takie brednie powtórzą.Nie to samo ale jedno wynika z drugiego tak samo jak byś powiedział, ze szklanka jest w połowie pusta zamiast powiedzieć, że jest w połowie pełna. Jeżeli [V] jest const => [W] jest wprost proporcjonalne do [A] A jeżeli chcesz zakwestionować, to co napisałem, to popiszmy na forum dortyczących fizyki a nie tutaj :D to by dopiero było odkrycie Piszę w amperach bo w teście na egielda podano w amperach a do tego testu się odnoszę. Edytowane 15 Stycznia 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam , mam jedno pytanko, czy moje ramy 667@885MHz MAX będą dobre do 8200 lub 8400 ? czy jednak będę musiał wymienić na szybsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam , mam jedno pytanko, czy moje ramy 667@885MHz MAX będą dobre do 8200 lub 8400 ? czy jednak będę musiał wymienić na szybsze ?co wy tak z tymi ramami ? tak beda dobre, bo niby czemu by mialy nie byc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dom_free Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 kolejny sklepik... mam nadzieje ze ceny po premierze beda nizsze, ale i tak teraz nie jest zle.... http://bachcomp.pl/1,1,kategorie,Procesory.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 wiele niższe nie będą, po premierze ze 20zł spadna ceny i w ciągu kolejnego miesiąca o ile bedzie dobra dostępność góra kolejne 20zł. Ja wziąłem w bachkompie, jutro odbieram, szkoda, ze nie mam jeszcze mobacza, bo na ICFXa nie ma nowszych BIOSów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazYb0N Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 wiele niższe nie będą, po premierze ze 20zł spadna ceny i w ciągu kolejnego miesiąca o ile bedzie dobra dostępność góra kolejne 20zł. Ja wziąłem w bachkompie, jutro odbieram, szkoda, ze nie mam jeszcze mobacza, bo na ICFXa nie ma nowszych BIOSów A to wersja BOX? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...