.PaVLo. Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) jeszcze jedno pytanie panowie jakie napięcie powinien mieć E8400 w spoczynku ? CPU-Z pokazuje 1.216V Everest - Przetaktownie - 1.150V Everest - Czujnik - 1.22V CoreTemp 0.99 1.1500V czemu wierzyć ? :) Edytowane 8 Czerwca 2008 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) CPU-Z jest całkiem elo w odczytach, ktoś tam kiedyś porównywał z miernikiem. Także -> CPU-z ;) Edit, strasznie wali* po oczach ten Twój sig :D *pasuje Ci Lancu jeden ? :D Edytowane 8 Czerwca 2008 przez KonradGT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 czyli prowdopodobnie płyta w trybie AUTO, źle wykrywa procka i trzeba ręcznie przestawicna 1.150V a sygnaturka to w skórce "Darkness" wygląda normalnie, nic tam nie wali po oczach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 jeszcze jedno pytanie panowie jakie napięcie powinien mieć E8400 w spoczynku ? CPU-Z pokazuje 1.216V Everest - Przetaktownie - 1.150V Everest - Czujnik - 1.22V CoreTemp 0.99 1.1500V czemu wierzyć ? :) CPU-Z pokazuje dobrze. Everest - Czujnik w sumie też, bo pokazuje odczyt w przybliżeniu do 1.22 :) CPU-Z jest całkiem elo w odczytach, ktoś tam kiedyś porównywał z miernikiem. Także -> CPU-z ;) Edit, strasznie wali* po oczach ten Twój sig :D *pasuje Ci Lancu jeden ? :D MaSello sprawdzalo na P5k Pro i odczyt CPU-Z i miernika był prawie, że identyczny :) Tak pasuje panie Redaktorze jeden :> czyli prowdopodobnie płyta w trybie AUTO, źle wykrywa procka i trzeba ręcznie przestawicna 1.150V a sygnaturka to w skórce "Darkness" wygląda normalnie, nic tam nie wali po oczach :P Oj ta czerwień wali po oczach... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) No właśnie ja też mam darkness, i wali po oczach ze #szok :| kuniec OT ;] yaa, zmienił na zielone :banana: Edytowane 8 Czerwca 2008 przez KonradGT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 zmieniona, mam nadzieję, ze pasi teraz :P a co do tematu, to ustawiłem w biosie na 1.500V i teraz tak CPU-Z pokazuje 1.136V Everest - Przetaktownie - 1.150V Everest - Czujnik - 1.14V CoreTemp 0.99 1.1500V SuperPI 4M przechodzi bez zająknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 Ściągnij nowego cpu-z ;) Ten zielony już trochę lepszy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) CPU-Z najnowszy bios w płycie najnowszy, miałem F6, ale zmieniłem na F7, bo według opisu na stronce GA, to on wspiera E8400 :) przy testach, widać wyraźnie jak napięcie jest podbijane do 1.250V ale tylko w CoreTemp, w CPU-Z i Everest stoi w miejscu min/max - taki sam :) ps// nie wiem co wy macie za monitory, że wam pewne kolory świecą jak diody LED, u mnie jest gitara (Eizo S1931) :wink: edit// miałem starą wersje Everest, teraz w "Przetaktowanie" pokazuje 1.038V czyli w trybie oszczędności, a "Czujnik" 1.140V, wiec wsio teraz gra :) Edytowane 8 Czerwca 2008 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Teraz sprawdzilem u mnie cpu-z zawyza 0.010-0.015v w porownaniu do miernika :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Dobra Panocki, małe pytanko, bo dawno mnie tu nie było. W weekend mój E8400 zaliczył zgon razem z płytą i zasilaczem. Ot tak, po prostu pyk w zasiłce i koniec. Czego spodziewać się po obecnych egzemplarzach w stosunku do choćby tych z końca 2007 r. Gorsze? Loteria jak zwykle? Bo mnie szlag juz trafia jak pomyśle , że straciłem procka co robił 4GHz na 1,25... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 (edytowane) ten Tagan poszedł ??? jak tak to niedawno bratu też wybuchł Tagan, ale model 480W lub 500 coś, jeden z nowszych :ph34r: uszkodził jeden port SATA Edytowane 10 Czerwca 2008 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 OT: Tak, to ten Tagan z podpisu. Jakim cudem taki zasilacz przepuścił prąd dalej to nie wiem. Przecież chwalą się, że mają "hiper" zabezpieczenia. W takich chwilach , aż chce się pierd... kogoś z projektantów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Dobra Panocki, małe pytanko, bo dawno mnie tu nie było. W weekend mój E8400 zaliczył zgon razem z płytą i zasilaczem. Ot tak, po prostu pyk w zasiłce i koniec. Czego spodziewać się po obecnych egzemplarzach w stosunku do choćby tych z końca 2007 r. Gorsze? Loteria jak zwykle? Bo mnie szlag juz trafia jak pomyśle , że straciłem procka co robił 4GHz na 1,25... Przyłączam się do prośby Hanu gdyż sesja się powoli kończy a wypłata idzie i trzeba by było w końcu wysłużone E66 wysłać na zasłużoną emeryturę ;) Do Hanu: Moje kondolencję bo procka szkoda, całkiem fajny był. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 (edytowane) wiem ale nie powiem ;) ostatnio proc z 11-go tyg 08 r. zaliczył pad po 4 dniach pracy na default , ale to raczej przypadek z 13-go tyg. średnie szt. tak 1,3 vcore dla 4 GHz, mowa o OEM-ach . W BOX-ach widziałem z 8-go i 7-go tygodnia i całkiem przyjemne się trafiają ale tez loteria powodzenia :) Meerona atakujcie , zawsze ma coś na czarną godzinę ;) Edytowane 10 Czerwca 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 jak sprawdzic z ktorego tygodnia jest procek? =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 (edytowane) Trzeba się spytać wróżki :] » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - wróżka prawdę ci powie Przeczytaj temat... A potem swój sig :mur: Edytowane 10 Czerwca 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 jak sprawdzic z ktorego tygodnia jest procek? =] Heh dobre. CPU E8400 [Q811A396]@ 4000 testy 11 tydzień 2008 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 (edytowane) Mój ostatni procesor czyli E8200 nie byl zbyt fajna sztuka, 4.0GHz na 1.39V Zaopatrzylem sie w E8400 A oto teścik na szybko :) Napięcie biosowe: 1.2V CPU-Z: 1.216V VTT: 1.1V 445x9 Reszta testów w sobote ;) pozdro Edytowane 11 Czerwca 2008 przez Fisher15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Batch? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 (edytowane) Q807A261 :) sprawdze jeszcze tylko docisk chlodzenia bo te tempy mi sie nie podobaja... pozdro Edytowane 11 Czerwca 2008 przez Fisher15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 W porównaniu do moich 85* w stressie na def fsb to i tak masz mało :lol2: Nie wiem czemu mój się tak grzeje IHS równiusieńki pasta i radiator dobrze założone... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Z okazji że kupuje sobie w końcu 45nm procesora uaktualniłem swój kalkulator między innymi o procesory 45nm, a nóż się komuś przyda ;) C2D/Q Calc v1.1g Download! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Sory ze pytam, ale... co ten program ma dawac? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 przed wejsciem do biosu obliczasz sobie jakie ustawienia co ci dadza, zapisujesz na karteczke i wchodzisz do biosu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogi Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 (edytowane) W porównaniu do moich 85* w stressie na def fsb to i tak masz mało :lol2: Nie wiem czemu mój się tak grzeje IHS równiusieńki pasta i radiator dobrze założone... Tez mam kłopoty z temp. Buda p190 Dosyć dobrze chłodzona. e8400 na fabrycznych..w iddle 44 ,według Core Temp 0.99(bios na plycie okolo 30). na 9x400, coś kolo 54 w iddle ,68 stress. 9x450, 58 iddle, 71 stress. Napięcia dosyć niskie kolo 1.210-1.230...nie pamiętam dokładnie. W kompie obok e6850 na 3.600 1.36 napięcie z biosu..temp 33 iddle. Sprawdzone na 2 chłodzeniach..Thermalright 128 se +120mm 1400 obrotów..i na Andy Samurai Master. Dwie pasty,każda inna. Czapka raczej prosta, chyba ze nie dochodzi do proca może. Jednak sama podstawa w thermalright dosyć chłodna. I się zastanawiam co robić. Ps Fisher..na podobnym ustawieniu,fsb,napięcie,mam prawie taką samą temp. Zresztą proca mamy z tego samego miejsca :) Edytowane 12 Czerwca 2008 przez Ogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 (edytowane) Któtko o moim padalcu (czyt. procesorze :D ) Sprzęt jak w podpisie, na procku siedzi Thermalright Ultra-120A, Enermax WARP 120mm ok. 1200 obr, pasta AS5. Ogólnie nie przekraczalem 1.4v w biosie dla procka, wedlug FAQ do mojej płyty w realu to będzie ok. 1.36v. Maks na tym napięciu to 3.6 GHz z kawałkiem, 3.7 GHz nie chciał iść, Orthos sypał się od razu. Stabilne 3.6 GHz mam na 1.3875v z biosu (ok. 1.34v real), a 3.5 GHz stabilnie robi na 1.35 z biosu (ok. 1.31 real) i tak pewnie będzie latał na codzien. Czyli rewelacji nie ma, a własciwie bida. *stabilnie to Orthos - Small FTT - priotytet 10 Core Temp pokazuje 54 stopnie w idle, 70 stopni w stresie, przy czym radiator nie jest nawet letni. Chciałbym zeby procek latał sobie 3.5 GHz, w tej chwili jest to 8x438MHz. Teraz tak, czy jest sens puszczac go 7x500MHz, albo pamięci asynchronicznie 1:1.2, czyli FSB 438, a pamięci 525MHz (1050MHz)? Czy zysk jest zauwazalny? Chodzi mi o gry, żadne SuperPi itd mnie nie interesują. EDIT: Ok, poszukałem troszkę na necie i okazuje się, że w normalnym użytkowaniu różnica między wysokim FSB i niskim mnożnikiem, a niskim FSB i wysokim mnożnikiem, jest bardzo mała, wręcz pomijalna. Inaczej mają się sprawiy jesli chodzi o SuperPI i tego typu sprawy, ale mnie to nie interesuje. Takze puszczę proca 8*438 MHz i może pamięć asynchronicznie na 1050MHz (zobaczymy czy to coś da). Edytowane 13 Czerwca 2008 przez thuGG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Watpie,ze odczujesz roznice w grach,w testach tak,ale nie gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 [ciach!]e 45nm padają bardziej niż D9... więcej proców 45nm ubiłem już niż kostek D9 GMH/GKX w życiu :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 [ciach!]e 45nm padają bardziej niż D9... więcej proców 45nm ubiłem już niż kostek D9 GMH/GKX w życiu :mur:moze trafisz lepszego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) co za nie sprawiedliwość procki 45nm padądą przy niższym napięciu niż cruciale. » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - dajzeta :lol: btw XA, ile razy ten Twój procek dostał napięcie koło 2v ? Edytowane 15 Czerwca 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...