pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Na razie 3.5ghz def vcore http://img99.imageshack.us/my.php?image=35wx2.png mam pytanie jakie sa bezpieczne temperatury i vcore dla E8400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 tempy nie wyzsze jak 65 st C jak na codzien i vcore max 1.4v 24/7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki24 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) moj na 3ghz hula na 1,15V a 3,6ghz robi przy 1,18V, następnie 3,8ghz przy 1,25 przy PL 8 a do 4ghz nie robiłem gdyz nie wiem na ile ustawic V FSB, NB itp jakies CPU o wartosciach 0,340-0,720, jak myslicie ile tak dac V na fsb, nb, sb itp przy fsb 450? Edytowane 16 Września 2008 przez luki24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 moj na 3ghz hula na 1,15V a 3,6ghz robi przy 1,18V, następnie 3,8ghz przy 1,25 przy PL 8 a do 4ghz nie robiłem gdyz nie wiem na ile ustawic V FSB, NB itp jakies CPU o wartosciach 0,340-0,720, jak myslicie ile tak dac na fsb, nb, sb itp ? Gdzie sprawdzasz napiecia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Narazie leci na 3.74 ghz 1.25V spi 16m przeszlo a teraz orthos leci moze przejdzie :rolleyes: Niestety to bylo by zbyt piekne do stabilnych 4ghz potrzebuje 1.35V Edytowane 16 Września 2008 przez pavel54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki24 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Gdzie sprawdzasz napiecia? CPU-Z, bios, PC Probe II płya to P5Q-E prcek to E8400 Q810 OEM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 CPU-Z, bios, PC Probe II płya to P5Q-E prcek to E8400 Q810 OEM Pytam bo temperatury zapowiadaja sie dosc optymistycznie. Ja mialem rozne w CPU-Z i biosie wiec chcialem ostrzec 'jak co'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki24 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Pytam bo temperatury zapowiadaja sie dosc optymistycznie. Ja mialem rozne w CPU-Z i biosie wiec chcialem ostrzec 'jak co'. tak wiem u mnie w windowsie pokazuje napięcia znizone o 0,02V do napiec w biosie Edytowane 16 Września 2008 przez luki24 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Ludzie nie wiem o co biega 4ghz 1.36V wywala sie po 12 minutach a na 1.37V po 5 :blink: o co chodzi?? (orthos) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 @luki24 spoko, cool i fajnie ale napiecia mierzymy miernikiem. spod windozy to mozna je co najwyzej szacowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Ludzie nie wiem o co biega 4ghz 1.36V wywala sie po 12 minutach a na 1.37V po 5 :blink: o co chodzi?? (orthos) za duza temperatura moze na procesorze, testuj tez intel burn test, edt: jak najbardziej mozliwe ale skoro przy 1.35 bledy sa po 12 minutach, a przy 1.37 juz po 5 wiec mozliwe ze procesor dostajac wieksze napiecie bardziej sie grzeje i tym samym szybciej zaczyna sypac bledami sproboj innymi programami jak napisal kolega nizej Edytowane 16 Września 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) za duza temperatura moze na procesorze, testuj tez intel burn test, Prawdopodobnie przyczyną niestabilności nie jest procesor. Weź inny test: OCCT, prime ... Sprawdź temp. Edytowane 16 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Dla tych upartych, co to twierdzą, że VTT zabija cpu. Po miesiącu działania na 1.1V vcore i 1.3vtt mój E8500... Nadal żyje :D :P ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msip Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Ja na moim E8400 potrzebuje 1,33. Bez ścinek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Ja na moim E8400 potrzebuje 1,33. Bez ścinek. Dużo jeszcze zależy od płyty. U mnie E8600 465x10 i VTT tylko 1.17V Edytowane 16 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Hmm nie wiem czy to wina temperatur teraz dalem 1.4V co juz uwazam za extreme na E8400 i juz prawie godzinka mija bez bledu ale temperatura 77st, sproboje przetestowac intel burn testem na nizszym napieciu, a moze zdarzyla mi sie jakas dziura fsb na 446 teraz jest na 445 i dziala juz sam nie wiem musze to jeszcze wszystko przetestowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 pozostaw na fsb 445 mnożnik 9x napięcie 1.385 i testuj albo 1.35 i gtl-ami się pobaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) 4.05ghz 1.38V przechodzi pomyslnie Intel burn test na max stress :) http://img230.imageshack.us/my.php?image=4...test138vjk4.png Edytowane 16 Września 2008 przez pavel54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki24 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 @luki24 spoko, cool i fajnie ale napiecia mierzymy miernikiem. spod windozy to mozna je co najwyzej szacowac. hmm ja podane napięcia mierzylem miernikiem :rolleyes: to bylo tak dla info... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Nie spodziewalem sie tego patrzac po Twojej randze. A propos braku reakcji proca na zwiekszamie woltazu - wrzucilbym mu moze nieco wyzsze vcore, plus tak jak wyzej - zabawa gtl'ami. Tak z czystej ciekawosci dalbym tez nawiew na sekcje zasilania mobo. Edytowane 16 Września 2008 przez caillain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eversor Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Witam - dowale swoje 5 groszy Po awarii dfi pod am2 przesiadłem się na intela. Kupiłem sobie E8200. Płyta główna raczej nieciekawa, kręcić specjalnie na intelu nie umiem (ogólnie chyba bo na amd też to szło koszmarnie). Sygnatura aktualna w momencie pisania. Przyznam się, że ani nie mam ochoty na wyższe napięcia, ani na wyższe FSB (z powodu recenzji egiełdy z infem o problemach z kręceniem 45nm procków). Wentylator jak w podpisie na CPU ledwo się obraca, stąd temperatury kosmiczne pokroju 70-80 stopni w stresie (bliżej 80 w IntelBurn teście, bliżej 70 w aktualnie lecącym orthosie na priorytet 8 blend). W idle z racji, że muszę all robić na przekór poradnikom i mam włączone patenty na oszczędzanie energii zegar spada do 475x6, z mierników wynika, że napięcie się nie zmienia i wtedy temperatury jak na zdjęciu. Z wentylem pracującym z 1200rpm temperatury w stresie przy zabawach orthosem były prawie 10 stopni niższe. Jeśli są jakieś pytania to chętnie spróbuję odpowiedzieć. Za ewentualne porady jak męczyć proca dalej z góry dziękuje, choć pewnie z obaw o możliwości płyty i jej zwiechy (aka egiełda test) oraz hałas wentyla przy 1200rpm nie skorzystam. (na 500x8 przy napięciu w biosie 1.3 intelburn się wysypał, a płyta piszczała, że temp proca ponad 80 stopni przy wentylu ledwo się obracającym). Inna sprawa, że chyba nie działa mi regulacja prędkości cpu fana w płycie. Czy opcja jest enabled w biosie czy nie co nie ustawie w et6 to i tak buja sie z 1200rpm, a to maks tego wentyla. Na dfi schodził poniżej 800rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) http://img57.imageshack.us/my.php?image=42pivi6.jpg Na wiecej moje pamieci nie pozwalaja :sad: 4.05ghz stable 1.37V http://img225.imageshack.us/my.php?image=4...able137vku0.jpg Edytowane 17 Września 2008 przez pavel54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 5 testow w intel burn test to malo, mi tez na 5 nie wykazywalo bledow, przy 10 przeszlo tylko 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 5 testow w intel burn test to malo, mi tez na 5 nie wykazywalo bledow, przy 10 przeszlo tylko 7 ja robiłem 5 testów na low stress, jak szukałem min napięcie do uzyskania 4 GHz. Zmniejszałem wtedy napięcie z 1.4v co 0,00625v przy taktowaniu 4 GHz. Jak Ci przejdzie 5 testów to znalazłeś dobry punkt przy granicy stabilności. Wtedy puść jeszcze ze 20 testów na max stress, żeby dokładnie sprawdzić stabilność. Ja przy takiej operacji miałem 1 nie zaliczony, więc podniosłem napięcie jeszcze o 1 oczko i śmiga OK. 4GHz na 1.325v. Orthosem bym się męczył parę dni, a super pi 32MB potrafi policzyć nawet jak mam zaliczone tylko 20% testów z burn testa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Nie można traktować Intel Burn Testu jako wyznacznik stabilności - u mnie 10 testów zaliczył a po kilku minutach Orthos wywalił błędy. Peve - mój 8400 potrzebował realnego 1.4v do stabilnej pracy i żadne VTT i NB nie pomagało - smutna prawda niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Nie można traktować Intel Burn Testu jako wyznacznik stabilności - u mnie 10 testów zaliczył a po kilku minutach Orthos wywalił błędy. Zdarza się. Ja też po wszystkim zapuściłem orthosa na 9 godzin (jak byłem w robocie), ale przy próbach znalezienia optymalnego napięcia burn test jest dużo szybszy niż orthos. Łatwiej można znaleźć "granicę" stabilności. Po podniesieniu napięcia o oczko w górę Orthos przechodził bez problemu te 9h. Gdybym od początku jeździł na Orthosie to by zeszło po kilka godzin za każdym razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki24 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Nie spodziewalem sie tego patrzac po Twojej randze. konto fake xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Zdarza się. Ja też po wszystkim zapuściłem orthosa na 9 godzin (jak byłem w robocie), ale przy próbach znalezienia optymalnego napięcia burn test jest dużo szybszy niż orthos. Łatwiej można znaleźć "granicę" stabilności. Po podniesieniu napięcia o oczko w górę Orthos przechodził bez problemu te 9h. Gdybym od początku jeździł na Orthosie to by zeszło po kilka godzin za każdym razem. Ależ ja się z tym zgadzam i popieram, pisałem tylko,że nie można tego traktowac jako wyznacznik stabilności - prawda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Właśnie dostałem tą sztukę: E8600 S-SPEC: SLB9L Q825A582 Dobra sztuka będzie? Wiem, że z 25 tygodnia, ale co znaczy A582, tego nie wiem :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Właśnie dostałem tą sztukę: E8600 S-SPEC: SLB9L Q825A582 Dobra sztuka będzie? Wiem, że z 25 tygodnia, ale co znaczy A582, tego nie wiem :sad: Również mam z tego tygodnia - kręci się jak głupi. 4.65GHz na luzie Edytowane 17 Września 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...