Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Plyta w zaleznosci od wersji biosu daje rozne napiecia na cpu. Np ustawiajac 1.4v mozesz miec 1.2v czy podobne kwiatki. Sprawdz miernikiem

Najgorsze ze mieszkam w niemczech i ciezko znalezc.

Bylem dopiero w polsce i kupilem proca gdybym wiedzial to bym kupil tez miernik.

Nie ma innych mozliwosci realnego zmierzenia napiecia bo chyba utknalem? :sad:

Pozdr

p.s.

czy np ten bedzi ok?

http://cgi.ebay.de/Digital-PC-Multimeter-m...1QQcmdZViewItem

kurde najgorsze ze wogole sie na tym nie znam i nic nie wiem o pradzie. du**

moglem sie uczyc w szkole :sad:

a ten ?

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewIt...52BSI%26otn%3D4

Edytowane przez laidman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka jest różnica i czemu to ma takie ogromne znaczenie że jeden procesor robi 4GHz na np. 1.26V a drugi tak jak mój na 1.40V skoro jest tak samo stabilny i temperatury są w normie?

Edytowane przez kiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka jest różnica i czemu to ma takie ogromne znaczenie że jeden procesor robi 4GHz na np. 1.26V a drugi tak jak mój na 1.40V skoro jest tak samo stabilny i temperatury są w normie?

Mniej więcej taka że ten z 1.26v przy twoim napięciu zrobi ~4,5GHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z cyklu padaka jakich malo - q808a156

post-122522-1214351305_thumb.jpg

1.4v z biosu na p5k-e, reszta na auto bo to moj 1szy intel od 166mmx i nie do konca wiem, ocb :unsure:

Dowale mu chyba jeszcze napiecia, w najgorszym wypadku sie zjara i dostane nastepnego - gorzej juz chyba byc nie moze :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z cyklu padaka jakich malo - q808a156

post-122522-1214351305_thumb.jpg

1.4v z biosu na p5k-e, reszta na auto bo to moj 1szy intel od 166mmx i nie do konca wiem, ocb :unsure:

Dowale mu chyba jeszcze napiecia, w najgorszym wypadku sie zjara i dostane nastepnego - gorzej juz chyba byc nie moze :mur:

Kurde no, ja też trafiłem dzisiaj na taką kupę. :evil:

E8400 Q814A154 i 30 min orthosa 4 GHz przy vcore 1.386v. :( Marznie o 4.3 GHz 24/7 odfrunęło.

Jest jakiś szybki i sprawdzony sposób ubijania procka tak aby nie było śladów winy usera?

Może wysokie vtt? :P

EDIT:

O Jezu nie mogę na to patrzeć 3.6 GHz nie bootuje przy 1.2v. ;( To się nazywa pech... :/

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super ;/ Cos czuje ze dostane podobnego proca bo zamowilem wczoraj ale jeszcze nie wyslali. A jakie ma domyslne napiecie w BIOSie ? Hmm, ile V potrzebuje do tych 3.6 GHz ? (moze mała aktualizacja biosa?)

Edytowane przez Symbian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą dostałem swojego po wymianie za ten zabity przez Tagana. Teraz ciekawostka - batch Q817A335, jakaś nowinka. Aż boję się pomyśleć czy nie będzie jakąś padaką. Niestety okaże się dopiero jak mobo z gwary wróci....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobnego,ustawilem z reki 1.25 w biosie 1.23 na 4 giga i tak lata super pi 3 godziny i kilka dni grania jest ok,kupiony w proline z nowej dostawy

świezaczek :rolleyes: ,Spi wiele o stabilnosci proca nie mówi,ale jak juz gierki smigaja,to jest całkiem dobrze.

btw.Spi 3h?to jakas 1G próbkę puściłeś chyba :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźcie mnie nie dołujcie, miałem do wyboru Q814 i właśnie Q817. I wybrałem najgorzej chyba jak mogłem. :(

A kto powiedział, że inne Q814 nie są lepsze? Jak w każdej partii - są padaki i są dziki.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze że musiałem wybrać miedzy q6600 a tą padaką i wybrałem tą :damage_wall:

ja jak kupowałem to nie miałem netu bo to w polsce było i na początek ustawiłem mu 4050 na 1,465 bo inaczej błędy w orthosie.

Temp była ok i myślałem sobie że będzie ok i mój brat tydzień go zajeżdżał na 1,465v jak wróciłem do domu to zacząłem czytać i mało mnie szlag nie trafił. Co za padaka...... :damage_wall: chyba go spale jak będę jechał do polski i zmienie na Q6600 bo na 3600 to i tego Q6600 zrobie (albo i nie bo teraz to do wszystkiego mam wątpliwości). Ten zwalony E8400 chodzi u mnie na 3600 i musi mieć do tego 1,296 żeby nie sypał błędami w orthosie. A na 3800 potrzebuje już 1,365!!!!. Co za padaka....

LUDZIE NIE KUPUJCIE 45NM !!!!!!! :damage_wall: :angry: :blink:

Edytowane przez laidman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest ok,bo coretemp zawyza 10'C,najprawdopodobniej realtemp jest najblizszy prawdy i nim sie sugeruj ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi