Skocz do zawartości
Gość Coccolino_

Fakty Tvn: Men O Brutalnych Grach. Reporterka Obraża Graczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Coccolino_

W jednym z wydań Faktów TVN pojawił się elektryzujący reportaż na temat brutalnych gier komputerowych. Według dziennikarzy, niektóre gry prowadzą do zaburzeń psychicznych a nawet popełniania brutalnych zbrodni. Reporterka Marzanna Zielińska stwierdza wprost: "ludzie którzy myślą, potrafią znaleźć znacznie ciekawsze rozrywki".

Już po zapowiedzi pana Kamila Durczoka widać, że będzie gorąco: "Koniec z przemocą w grach komputerowych? Pewnie nie od razu i nie wszędzie, ale jest pierwszy krok. Ministerstwo Edukacji chce karać grzywną albo więzieniem tych, którzy sprzedają albo wypożyczają brutalne gry dzieciom i młodzieży. Zalew komputerowej brutalności jest, nie tylko zresztą w Polsce, powszechny, a najbardziej krwawe gry prowadziły już do zaburzeń psychicznych i do zbrodni. Czy ktoś zatrzyma tę falę?".

MEN ogłasza pomysł na zmiany. Koniec z brutalnymi grami?

Zaczniemy spokojnie, od przedstawionego w materiale projektu Ministerstwa Edukacji Narodowej. Jak podają "Fakty", MEN planuje wprowadzić karę roku więzienia dla każdego, kto udostępni zakazaną grę dziecku. Dwa lata więzienia miałyby grozić sprzedawcy takiej produkcji. Pomysł zakłada również zaklasyfikowanie rozpowszechniania brutalnych tytułów do kategorii "przestępstw przeciwko rodzinie".

Inicjatywa jest jednym z punktów programu "Zero tolerancji dla przemocy w szkole". Ostatnio wspomniał o nim minister Roman Giertych: "Gry uczą sadyzmu".

Tyle "Faktów". Niestety, reszta materiału przypomina brukowca. Dlaczego?

O reportaż pani Zielińskiej. Na początek, widać w nim kawiarenkę internetową z dziećmi siekającymi w Counter-Strike'a i chłopca grającego GTA.

Całość okraszona jest emocjonalnym komentarzem, którego kwintesencją jest niesamowicie wyszukane pytanie reporterki do gracza: "lubisz zabijać"? Aż szkoda, że chłopak odpowiedział "tylko w grze". Dopiero mielibyśmy sensację, prawda?

OK, problem istnieje. Tylko jaki? Bo nikt nie wmówi mi, że problemem są brutalne gry, że chodzi o produkt. Nie, bo wszystkie gry są odpowiednio oznaczone i opisane na pudełkach. Problemem jest to, że większości rodziców nie interesuje w co bawią się ich dzieci. Ot, posadzić małego przed komputerem i jest spokój przez kilka godzin...

Warto w tym miejscu przytoczyć wyniki naszej miniankiety. Na pytanie "Czy Manhunt 2 powinien pojawić się w sprzedaży?" przytłaczająca większość respondentów (42%) odpowiedziała, że nie wie co to w ogóle jest Manhunt 2.

Co ciekawe, niemal 50% ankietowanych nie ma nic przeciwko obecności brutalnych gier na rynku. Większość zaznacza, że każdy powinien mieć prawo wyboru i że produkt powinien być odpowiednio oznakowany. I tu koło się zamyka - oznaczenia są, tylko większość osób nie zwraca na nie uwagi.

Na marginesie, to ciekawe, że przy grze Counter-Strike pokazano jedynie dzieci z kawiarenki internetowej. Dlaczego zamiast tego nie pojawiła się np. wiadomość o zdobyciu Mistrzostwa Świata przez drużynę PGSPokerstrategy.cc? O tym, że pięcioosobowa ekipa (studentów) wygrała podczas ESWC 2007 równo 40 tysięcy dolarów? Mało sensacyjne?

Najlepsze jednak przed nami. Aby nieco podgrzać atmosferę, "Fakty" prezentują nam najbardziej gorące tematy ostatnich lat - "uderzył mamę krzesłem gdy przerwała mu grę w Tibię", "postrzelił 27 osób i popełnił samobójstwo" oraz filmik z dzieckiem, które dostaje ataku szału przed komputerem.

Oczywiście powodem wszystkich wymienionych nieszczęść są gry komputerowe. Do kolekcji brakuje tylko afery z Rule of Rose, zakazu dystrybucji Manhunta 2 czy w końcu brutalnego zabójsta, którego powodem były gry (artykuł "Nastolatek zabił przez Manhunta?". Polecam przy produkcji kolejnego materiału w tej tematyce.

Gracze "nie myślą"

Na koniec najlepsze, czyli niezwykle wyszukana pointa pani Marzanny Zielińskiej. W podsumowaniu, reporterka TVN powiedziała: "ludzie którzy myślą, potrafią znaleźć znacznie ciekawsze rozrywki (od gier)". Pewnie! Można np. wybrać się na "wycieczkę" do Wilna...

Źródło: Gamestar

Edytowane przez Coccolino_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie pierwsza równie głupia wypowiedź w reportażu Marzanny Zielińskiej [`]

kobieta wyraźnie ma jakieś problemy

.... to tak jak z gwałtem na kobiecie, ...bo skąpo się ubrała.

czy tylko my potrafimy logicznie myśleć ? :] ... cóż, w końcu to nieomylne komputery nas kształtują :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zabronić sprzedaży widelców! Toż to narzedzie zbrodni!!!!!!! Mozna tym zabic!

No ale normalny je nim obiad a nie normalny zabija nim rodzine.

Normalny gracz gra w Mnahunta.

Nienormalny gracz po grze w Manhunta zabija kogos.

Ale to nie gra za 99zl spowodowala ze stal sie nienormalny. To problemy w rodzinie/szkole/narkotyki/samotnosc/wychowanie/charakter/geny ( widzialem dokument jakoby zbrodniarze mieli jakis gen dominujacy odpowiedzialny za "zlo" a u normalnego czleka ten gen jest recesywny) nie wiem jak mozna tego nie rozumiec.... :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O nie to według tego jestem maniakiem i nigdy mi nie powinni dać w przyszłości prawa jazdy. W wieku 7 lat grałem w carmageddona, mordowałem babcie, dziadków normalnie zabiłem więcej ludzi niż niejeden zbrodniarz wojenny :D

Beznadzieja... co to ma byc ?? Jak ktoś jest psychiczny to nie moja wina hahah. Chociaz z tego co pamietam jak byłem mały to bawiliśmy się robiąc kulki z piasku z piaskownicy i rzucajac krzyczac aleluja xD (worms) z tym że nie w ludzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajcie aż pokolenie zacofanych ludzi wyginie, albo młodsi zasiądą na ich stołkach. XXI wiek, a pojecie o swiecie sprzed 30lat...

Dokładnie, a do tego czasu nie będzie normlanie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajcie aż pokolenie zacofanych ludzi wyginie, albo młodsi zasiądą na ich stołkach. XXI wiek, a pojecie o swiecie sprzed 30lat...

I tu sie zgodze. Mnie przeraża moje pokolenie albo młodsze ;]. Nie chodzi mi o gry tylko w ogole. Prawie zero zasad moralnych czy wrażliwości itp rzeczy. Nie uogólniam ofc ale jak byłem młodszy starsi ode mnie troche sie inaczej zachowywali niż dzisiaj młodsi ;]

Co do gier to imo powinny być sprzedawane jak voda czyli nie kupisz gry z rate'm Adult jak nie masz 18 lat i tyle ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyolbrzymianie jakie to gry nie są złe itd. to bzdury. z resztą przede mną ludzie dobrze to opisali. dodam tylko, że jesli chodzi o karę 1 roku więzienia to przesada ale jakaś kara powinna ich czekać imo. przecież nie powinno się sprzedawać np. punishera, gta czy innych tego typu dzieciakowi co ma 11 czy tam troche więcej lat. z resztą na pudełkach z grami są oznaczenia i to dość wyraźne, zazwyczaj z przodu, z tyłu natomiast pokazują co jest w grze, czy twardy język, czy przemoc czy inne.

głupota w ogóle mówić, że gry deprawują czy coś w tym stylu. jak ma dzieciak czy dorosła osoba nierówno po sufitem to czy gra czy nie gra w końcu mu coś odwali.

z resztą, co? zakażą brutalnych gier w Polsce? mam to gdzieś, bo jest Steam ;) click & buy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Matrox, znany gracz Q3 również udzielał wywiadu z tym że Polsatowi.

Opowiadał nam conieco o tej farsie.

Dziennikarze to niedouczeni aferzyści i to nie tylko w temacie gier.

Polański ładnie w Canes ich potraktował i tak powinni wszyscy gdy widzą takiego lebra nieprzygotowanego.

A już o Pani Zielińskiego to przecież szkoda gadać.

Gdyby dzieci miały głos w głosowaniach to w życiu by takie banialuki nie przechodziły.

Na dzieciaki wszystko można przerzucić, głosu nie mają a poparcie u rodziców zawsze się przez to znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz sobie zagram w postala wezme lopate, kanister benzyny i wybiore sie do tvn :F

w dooma, wolfensteina itd. gralem pare dni po pierwszej komunii. pozniej nowy komp i turok, shogo, mortal kombat, postal, pierwsze gta, quake, half-life i cs, no i niezapomniany KINGPIN!! to byla jazda :D oo wlasnie bylo jeszcze Dablo, w podstawowce wychowaczyni dzwonila do matki bo ktos podkablowal ze gram w satanistyczne gry ;) zgadnijcie kto dostal opierdziel, wychowawczyni czy ja? :D W 2003 kolejny znaczacy upgrade kompa i seria bloodrayne(to u byla fajna sieczka :D ), seria GTA w ktorej na cheatach wybijalem cale bataliony policji. HL2 i jego mody. hmm world of warcraft jest brutalny? czasem lubie wpasc do wioski przeciwnika i wybic wszystko co sie rusza ;) cala seria Unreal, Quake, Doom3 tu bylo strasznie, AvP tu tez bylo wesolo, zwlaszcza podczas gry marinsem. no i wszystkie wieksze tytoly do dzis.

ale ze mnie sadystyczny degenerat. normalnie tylko w psychiatryku zamknac. w dodatku jezdze motocyklem, ubieram sie na czarno i od czasu do czasu lubie posluchac Behemoth'a

pewnie wszyscy z was w mojim wieku i starsi grali w te tytoly. jakos nikt nikogo nie zabil. moge sie zalozyc ze nikt z nas nigdy nie udezy, zony/dziewczyny. nie ogladam reportarzy w tv, nikt nigdy nie spyta o zdanie kogos kto sie zna na danym temacie i siedzi w nim juz jakis czas. wtedy wychodzi taka kupa pod publiczke, bo jak nie ma o czym pieprzyc to trzeba cos wyciagnac.

dobranoc

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Marzanna Zielińska która przeprowadziła ten reportaż to tani poszukiwacz "sensacji". Pewnie po godzinach pisze do jakiegoś szmatławca. Zamiast zajmować się prawdziwymi problemami .... szkoda gadać :lol:

Dziennikarze to ... aferzyści i to nie tylko w temacie gier.

Dokładnie - i tu nie tylko o gry chodzi (jak napisałeś) ... to się zaczyna robić na tyle nudne i monotonne że zamiast oglądać wiadomości i programy tej Zielińskiej lepiej iść sobie zrobić dobrą kolację albo wybrać się na spacerek ew. imprezkę. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Marzanna Zielińska która przeprowadziła ten reportaż to tani poszukiwacz "sensacji". Pewnie po godzinach pisze do jakiegoś szmatławca. Zamiast zajmować się prawdziwymi problemami .... szkoda gadać :lol:

Dokładnie - i tu nie tylko o gry chodzi (jak napisałeś) ... to się zaczyna robić na tyle nudne i monotonne że zamiast oglądać wiadomości i programy tej Zielińskiej lepiej iść sobie zrobić dobrą kolację albo wybrać się na spacerek ew. imprezkę.

Albo dla relaksu odrąbać łopatą łeb komuś w postalu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest jak ktoś nie siedzi w temacie i sie nie zna.

Albo dla relaksu odrąbać łopatą łeb komuś w postalu

Ta i zagrać tą głową w piłke:D

Grałem w wiele brutalnych gier jak byłem w wieku 10,11,12 i teraz też gram i jeszcze jakoś nikogo nie zabiłem/nie połamałem i nie zamierzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie tymi wypowiedziami nei stresował. Dziennikarze juz tak mają że byle błachą sprawę przedtsawią w świetle kataklizmu. Tak samo jak bezpodstawnie oczerniają znane osobistości tak samo i przyszła pora na gry komputerowe :). Co z tego że 1 na 6 mld dzeicko zbulwersowało się grając w UT (bo pewnie o ten filmik choidzk), jak np na stadionach 200 kiboli napierdziela się sztachetami (tego w grach nie uczą :D), albo 100.000 innych ludzi kradnie, włamuje, gwałci, rabuje... ale ważny jest ten jeden który miał schizę przy komputerze :)

NIestety spora część ludzi wierzy we wszystko co mówią w TV i potem taki obraz gracza... Pani Marzena niech lepiej pogada z ludzmi którzy tworzą gry... to są największe mózgi z branży komputerowej.

Jeśli pokażą wyniki badań, że 60% ludzi grających w gry jest brutalna to można by się zacząć zastanawiać czy to gry są powodem... Z obserwacji jednak wynika że tacy 12 letni rozbujnicy i dewianci, którzy palą, piją, okradają sklepy, napadają na ludzi i zachowują się agresywnie pochodzą Z RODZIN PATOLOGICZNYCH, albo takich, gzdie rodzice mają z dziećmi mały kontakt, albo nie nazdorują ich i pozwalają aby to podwórko ich wychowywało... Takie dzeici nie mają komputerów - nie stać ich... Pani Marzena źle wyciągnęła wnioski.. Szkoda tylko że tak wielka moc jaką ma przekaz telewizyjny czy prasa jest w posiadaniu nieodpowienich osób...

Tak że sumarycznie, to nie my (gracze) nakręcamy cały ten bałągan, tylko oni... reporterzy.. i kto tu jest prawdzimym złem? :twisted:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wlasnie dlatego unikam telewizji... żeby mi się resztki mózgu nie zlasowały (no chyba, że jakieś discavery itp).

Tu można zacytować tekst pewnej stare piosenki...

"czekam z utęsknieniem

na ten koniec świata

gdy zapłoną miasta

brat zabije brata..."

Do tego niedługo dojdzie dzięki "władzy" i ich mediom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że pan Roman też zakaże gry w szachy. Przecież tam czasami trzeba BIĆ KONIA

z tym to inaczej , konia się wali a posuwa królową...taka prawda <lol>

mój stary to typowy old-schoolowiec jak coś mu się nie spodoba to na pewno jest głupie i w ogóle bee , a jak na polsacie leci kolejna bezmyślna rzeźnia z nieznanymi aktorami z jakiegoś pseudo-hoolywood to nie potrafi oczu odlepić , nie wiem co mnie bardziej przeraża , to że on nie potrafi pojąć że jest coś takiego jak wolność wyboru (ja wolę tę głupotę a on inną) czy to że on ogląda takie filmy ....stara to jeszcze w miarę , nie mówi że głupota , tylko marnowanie czasu , wystarczy jej pokazać jak się siedzi z słownikiem na questem z wowa i gites :)

pamiętajcie że to tylko niektórzy są durni i nie rozumieją że nawet Lenin miał trochę racji w swej głupocie , ja miałem jeszcze lepsze przeżycia w dawnych czasach gdy to lego było domeną dzieci a coś takiego jak modelarz to była legenda... dopiero gdy napisało o tym parę gazet to parę osób zmieniło zdanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi