Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest długość kart 3850 i 3870??

A czytać umie :?: Jak tak to wendruje do pierwszego posta w tym temacie i czyta od deski do deski :damage_wall:

Co do Athlona X2 3800 to wypadało by go podgonić (chyba że już jest) i styknie do HD3850 512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mój gust, to te Athlony X2 ledwo się nadają do dzisiejszych gier. Do takich procków poniżej 3GHz to 3850 w zupełności styka.

Zmieniłem 2900XT na 8800GTS 512 i co? I nic.

Unreal3, Crysis, Colin, NFS PRO ani trochę lepiej nie chodzą. Jedynie z nowych gier to World In Conflict - powyłączałem fizykę szczątków i jeszcze tam jakieś szmery i daje karta radę z oszukanym AAx8. Kto by pomyślał, że akurat w RTSie? Lost Planet widać gołym okiem, że lepiej chodzi, ale jak coś wypryśnie coś spod śniegu to są takie same spadki fps albo jeszcze większe niż na radku.

W stalkerze wcale szyciej nie chodzi. Nawet w tym felernym Barze. Patrząc na zachowane screeny z radka, to powiedziałbym, że gorzej.

A, w BF2142 zauważalnie więcej produkuje fpsów, ale to stara gra i na radku też było całkowicie grywalnie z wygładzaniem.

Dlatego jak ktoś jeszcze zostaje przy Athlonach, to powiedziałbym, że 3850 to jest max. Chyba faktycznie stery radka trochę mniej obciążają CPU.

Ja na dniach już się żegnam z AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mój gust, to te Athlony X2 ledwo się nadają do dzisiejszych gier. Do takich procków poniżej 3GHz to 3850 w zupełności styka.

Unreal3, Crysis, Colin, NFS PRO ani trochę lepiej nie chodzą. Jedynie z nowych gier to World In Conflict - powyłączałem fizykę szczątków i jeszcze tam jakieś szmery i daje karta radę z oszukanym AAx8. Kto by pomyślał, że akurat w RTSie? Lost Planet widać gołym okiem, że lepiej chodzi, ale jak coś wypryśnie coś spod śniegu to są takie same spadki fps albo jeszcze większe niż na radku.

W stalkerze wcale szyciej nie chodzi. Nawet w tym felernym Barze. Patrząc na zachowane screeny z radka, to powiedziałbym, że gorzej.

A, w BF2142 zauważalnie więcej produkuje fpsów, ale to stara gra i na radku też było całkowicie grywalnie z wygładzaniem.

Dlatego jak ktoś jeszcze zostaje przy Athlonach, to powiedziałbym, że 3850 to jest max. Chyba faktycznie stery radka trochę mniej obciążają CPU.

A od kiedy to do szybszych grafik potrzeba szybszych procków? Bo końcowe wnioski w Twoim poście są błędne :)

Zaś co do obciązania procesora przez sterowniki, to nie wiem jak na viście, bo tam nie testuję gier tak prockożernych, ale na XP wykorzystanie CPU jest podobne - FPSy kończą się mi na podobnych wartościach (zjazd z rozdzielczością nie daje wzrostu ilości klatek na sekundę).

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez sie zegnam z AMD właśnie jedzie do mnie Intelek :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta doszła w niedziele wczoraj kurier przywiuzł zdziwilem się ale lepiej dla mnie heh mam pytanko w 3Dmarki06 mam 9023pkat czemu tak mało?? moze procesor zaniża mam AMD BE-2300 2509mhz starczy do Gier ?? <_<

post-151955-1199739254_thumb.jpg

Edytowane przez Arek666@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od kiedy to do szybszych grafik potrzeba szybszych procków? Bo końcowe wnioski w Twoim poście są błędne :)

Zaś co do obciązania procesora przez sterowniki, to nie wiem jak na viście, bo tam nie testuję gier tak prockożernych, ale na XP wykorzystanie CPU jest podobne - FPSy kończą się mi na podobnych wartościach (zjazd z rozdzielczością nie daje wzrostu ilości klatek na sekundę).

Nie do grafik, tylko do gier. Piszę o grach. Na twoim forum puszczłem screeny z Crysisa na ATI i GF. Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem zdecydowany na ASUSka 3850 SuperCooler, ale normalnie nigdzie go nie moge juz znalezc... :( no coz, wiec pewnie przyjdzie mi kupic z referencyjnym chlodzeniem... tyle ze dzisiaj znalazlem to: POWER COLOR Radeon HD3870 512MB DDR4 / 256bit wyjdzie mi jakies 70,- wiecej, co by w sumie nie bylo wielka przeszkoda. pewnie i tak bede krecil grafe.

I tu pytanie, czy cos dobrego wyjdzie z tej 3870 po podkreceniu? i czy oplaca sie brac powercolor? bo z ta firma jeszcze nie mialem do czynienia...

Mysle ze kazdy pojdzie 850/2400 a moze i wiecej. Ja nie mialem czasu szukac maks OC ale 850/2500 chodzil bez problemu. Przy czym bardzo ładnie zmienia sie taktowanie w 2d (300/1126) w 3d (ile tam jest ocniety). Temperatury max to 90-91C nawet po wielu godz grania nie jest szczegolnie glosny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo właśnie mam zagwostkę tak czy brać ASUSa za 700zł czy Powercolora za 715zł.... i nie wiem.

Oczywiście będę kręcił jeszcze i nie wiem czy nie lepiej wziąć Powercolora chociaż to jest loteria z kręceniem karty.. ale lubię tą firmę bo teraz mam X1950pro od nich ;)

Edytowane przez mkowalm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do grafik, tylko do gier. Piszę o grach. Na twoim forum puszczłem screeny z Crysisa na ATI i GF.

Miałem na myśli te dwa zdania:

1. "Do takich procków poniżej 3GHz to 3850 w zupełności styka."

2. "Dlatego jak ktoś jeszcze zostaje przy Athlonach, to powiedziałbym, że 3850 to jest max. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta doszła w niedziele wczoraj kurier przywiuzł zdziwilem się ale lepiej dla mnie heh mam pytanko w 3Dmarki06 mam 9023pkat czemu tak mało?? moze procesor zaniża mam AMD BE-2300 2509mhz starczy do Gier ?? <_<

Pomyśl lepiej o C2D postawionym na 3ghz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie nadal zastanawiam czy Asus czy PowerColor ( HD3870 ) ...

był w ogóle Powercolor z chłodzeniem takim jak w Asusie ? bo na allegro widac tylko te z miedzią i fanem, u arche to samo, choć fotek nie ma ( w sklepie sprawdzilem ), rożnią sie od siebie czymś ? procz wygladu ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie nadal zastanawiam czy Asus czy PowerColor ( HD3870 ) ...

był w ogóle Powercolor z chłodzeniem takim jak w Asusie ? bo na allegro widac tylko te z miedzią i fanem, u arche to samo, choć fotek nie ma ( w sklepie sprawdzilem ), rożnią sie od siebie czymś ? procz wygladu ;p

Chcesz powiedzieć, że te Powercolory od Arche to są z tym chłodzeniem podobnym do zalmana (miedź, fan i heatpipe) ?? Edytowane przez mkowalm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz powiedzieć, że te Powercolory od Arche to są z tym chłodzeniem podobnym do zalmana (miedź, fan i heatpipe) ??

ummmm, no taki ma w sklepie ( jedyny powercolor :P )

a co, kupiles ? inaczej ... dużo gorsze to chłodzenie jest ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ummmm, no taki ma w sklepie ( jedyny powercolor :P )

a co, kupiles ? inaczej ... dużo gorsze to chłodzenie jest ? :P

No właśnie nie wiem jakie to chłodzenie jest. Chociaż i tak czy to całe zerotherm czy referencyjne to i tak accelero będzie lepsze (oczywiście z wentylkiem)

Także ja chyba wezmę Asusa za 700zł, a potem dokupie Accelero. Chyba lepiej niż droższego Powercolora, a potem trzeba będzie kupować Accelero bo to chłodzenie też głośne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, a konkretnie chodzi o to, że większy jest przyrost mocy po max OC z 3850 niż z 3870 przez co zakup tego 2go można nazwać mniej opłacalnym ponieważ różnica w wydajności podkręconych kart będzie niewielka, aczkolwiek OC różni się w każdym egzemplarzu stąd jest to mała loteria.

Tylko jeżeli ktoś w ogóle podkręca. Jeżeli nie to wciąż znacznie lepszy będzie 3870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie oto pytanie:

dlaczego do k&^#& nę&^% DDR4 na kartach ATI ma tyle MHz co u NVIDII DDR3? Nie rozumiem tego choć oczywiście na dniach kupuję 3870...

Czy znajdzie się jakaś sensowna odpowiedź?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie oto pytanie:

dlaczego do k&^#& nę&^% DDR4 na kartach ATI ma tyle MHz co u NVIDII DDR3? Nie rozumiem tego choć oczywiście na dniach kupuję 3870...

Czy znajdzie się jakaś sensowna odpowiedź?

Napewniej zastosowali szybsze pamięci - a ilośc MHz nie świadczy o wydajności czego właśnie najlepszym dowodem jest to, żę DDR4 w przypadku 3870 taktowane zegarem 1200 MHz jest tak samo wydajne jak 900 MHz ddr3 na 3850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam karte ASUSA EAH 3870 i do tego odtwarzacz blu-ray, problem nie wyswietla oryginalnych filmow z plyty, ten sam odtwarzacz ale radeon 2900XT 1GB i wszystko bez problemu znalazlem na stronie cyberlinka programik do testowania sprzetu pod wzgledem odtwarzania blu-ray i hddvd i wyswietla mi niw mozliwosc w punkcie sterowniki karty graficznej a wygrywalem juz rozne ze strony ati najnowsze wczesniejsze ze strony asusa i nic nie momaga. Z 2900 XT tez mialem problem jak wrzucilem nowego catalysta 7.12 ale wrocilem na stery ze strony sapphire w wersji 7.11 i wszystko wrocilo do normy napisze ze telewizor do odtwarzania posiada zabezpieczenie HDCP, myślę że problemem są stery która blokuja HDCP w karcie graficznej. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam karte ASUSA EAH 3870 i do tego odtwarzacz blu-ray, problem nie wyswietla oryginalnych filmow z plyty,

...myślę że problemem są stery która blokuja HDCP w karcie graficznej.

nie ma to jak poprawić życie przeciętnemu zjadaczowi chleba opracowując technologię chroniącą "digital content", coby zjadacz wiedział, gdzie jego miejsce...

nadzieja w tym że nowa wersja sterowników naprawi ten problem, napisz do ati. jaki masz monitor/tv przy okazji?

i domniemywam że system viśta?

czy już nie jestem na czasie i BRDVD mozna odpalać już na XP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3850 512MB GeCube OC Edition

780/2100 smarka przeszedł

Dołączona grafika

Ale... w COD4 zwisy, nie kropki ciapki, przekąmania w teksturach tylko ściachy :( po zejściu na 780/2000 wsio gra

Sama karta BYCZA!

Chyba mi Accelero S1 nie wejdzie, będzie wadziło o SATA :(

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Choć samo chlodzonko na tym Gcube jest całkiem fajne, do 55% obrotów ciche :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi