TomaszPaweł Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 To może mała ciekawostka: Mam 2 komputery z radkami: Q8200+HD5970 i Q9550+HD5870. Na Q8200 ustawiłem jako HOME z preferencjami: Separate preferences for home Resource share If you participate in multiple BOINC projects, this is the proportion of your resources used by MilkyWay@home 10000 Use CPU (enforced by 6.10+ clients) no Use NVIDIA GPU if present (enforced by 6.10+ clients) yes Run test applications? This helps us develop applications, but may cause jobs to fail on your computer no Color scheme Tahiti Sunset Refresh rate 100 Hertz Use GPUs for Computation? yes Use CPU for Computation? yes Na Q9550 ustawiony na domyślnych dla ogólnych czyli u mnie: Resource share If you participate in multiple BOINC projects, this is the proportion of your resources used by MilkyWay@home 10000 Use CPU (enforced by 6.10+ clients) no Use NVIDIA GPU if present (enforced by 6.10+ clients) yes Run test applications? This helps us develop applications, but may cause jobs to fail on your computer no Is it OK for MilkyWay@home and your team (if any) to email you? yes Should MilkyWay@home show your computers on its web site? yes Default computer location --- Color scheme Tahiti Sunset Refresh rate 100 Hertz Use GPUs for Computation? no Use CPU for Computation? yes Oba chodzą i ładnie zaciągaj próbki... sprawdźcie swoje ustawienia. No i oczywiście czysta in instalka.... Może to komuś pomoże - z 6.10.21 takie ustawienie działa z optymalką... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie pomogles.... robie identycznie, aktualizuje pliki konf i amba... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Ale o co chodzi? MW przecież działa, mi też wysyła tylko 12 WU. @KuBaB a spróbuj zaciągnąć WU dla milki na cpu. Potem przestaw z powrotem, że tylko na gpu ma przysyłać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Psia jego mac..... w natloku probek CC (okolo 100) 12 WU sie zawieruszylo Juz crunciach!e Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 MW daje 6 próbek na rdzeń CPU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 MW daje 6 próbek na rdzeń CPU Hmm, czyli nawet jak liczymy tylko na grafie, to warto mieć 4 core. BTW, milka znowu leży. <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 i znow up :D no ciekawie ciekawie z tymi CPU, to wiele tlumaczy - trza sie wkrasc i zasymulowac BOINC core, coby mu sie zdawalo i wiecej ssal. 2 rzeczy mi spedzaja sen z powiek. COegzystencja CC i MW tak jak to mialem na starym kompie . nie ma MW dziala CC i na odwrot. Liczenie jednym rdzeniem PG miast 2 rdzeni. Liczenie na 2 ogranicza wydajnosc MW, a CC nie. Ktos ma rozwiazanie klopota ?? A moze zna projekt ktory nie obniza wydajnosco MW;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3Rni Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 pod w7 x64 liczę 2x MW i 4x PG-AP26 nie widzę żadnego problemu z uruchomieniem MW [musicie cos nieźle mieszać], nie widzę żadnego problemu spadku wydajności na pewno warto używać nowego BM, a w plikach app_info poustawiać sobie parametry zgodnie z opisem w readme dot. głównie<cmdline></cmdline> i wyk. CPU w zależności od ind. konfiguracji sprzętowej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Istnieje 2-3 sekundowy spadek wydajności jeśli 1 jajko nie jest poświęcone tylko dla MW... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3Rni Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Istnieje 2-3 sekundowy spadek wydajności jeśli 1 jajko nie jest poświęcone tylko dla MW... niekoniecznie, zależny jak ustawisz priorytety - dlatego radze poeksperymentować z parametrami, nie ma 1 recepty, trzeba indywidualnie dobrać do danej maszyny i jej środowiska pracy ps. oczy.. piszemy o wydajności MW, bo gdzieś ten spadek musi być i wole go przenieś na CPU liczące np. AP26, gdzie można pominąć taki poślizg przy całości czasu obliczeń Edytowane 30 Grudnia 2009 przez 3Rni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 i znow up :D no ciekawie ciekawie z tymi CPU, to wiele tlumaczy - trza sie wkrasc i zasymulowac BOINC core, coby mu sie zdawalo i wiecej ssal. 2 rzeczy mi spedzaja sen z powiek. COegzystencja CC i MW tak jak to mialem na starym kompie . nie ma MW dziala CC i na odwrot. Liczenie jednym rdzeniem PG miast 2 rdzeni. Liczenie na 2 ogranicza wydajnosc MW, a CC nie. Ktos ma rozwiazanie klopota ?? A moze zna projekt ktory nie obniza wydajnosco MW;) Przecież to możesz ustawić w preferencjach managera. BTW, ja się skupiam na grafach. W tej chwili tylko 4770, ale już na dniach co nieco przyjedzie / chyba że kurier zabłądzi :lol2: /. Jeszcze tylko kwestię opłat za prąd trzeba jakoś rozwiązać i będzie ładnie. :razz: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Do mnie dziś rachunek dojechał, akceptowalny więc licze dalej :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3Rni Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Przecież to możesz ustawić w preferencjach managera. w preferencjach BM ograniczysz CPU i wcale nie będzie wykorzystane przez BOINC a koledze chodziło żeby np. 1 cpu liczyło PG a drugie czekało na milke w obu przypadkach to duże marnotrawstwo mocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 w preferencjach BM ograniczysz CPU i wcale nie będzie wykorzystane przez BOINC a koledze chodziło żeby np. 1 cpu liczyło PG a drugie czekało na milke w obu przypadkach to duże marnotrawstwo mocy No chyba że tak. :razz: Ja w pewnym momencie liczyłem na 1 jajku PG, 2 jajko wspomagało liczenie MW/CC, ale dałem spokój, bo w liczydle w której jest radek mam Amd s.939, czyli lipka. :wink: BTW, jest jakieś zainteresowanie "giełdą mocy obliczeniowej" na b@p? Rozwiązałoby to mój problem z opłatami za iskry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 W preferencjach PG mam ustawione uzywanie 50% zasobow. mimo to liczy 2 probki AP26 Podczas liczenia AP26 usage GPU1 i GPU2 jest na poziomie 90% max, a jak AP wylacze to mam 99% - imho roznica jest. MW jest priorytetem, ale fajnie byloby jakbym mogl liczyc tym jednym rdzeniem cokolwiek. Pogrzebie sobie w cmd jak 3Rni napisal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBaB Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Panowie, cuda na kiju :razz: Dałem ostatnią szansę batonikowi i spróbowałem jeszcze raz wykasować i wgrać. I co? Działa :lol2: Śmiga aż miło, grafa dochodzi do 70C, próbkę liczy w 2:43. @TomaszPaweł: czy u Ciebie malaria też liczy próbki jakby naprzemiennie? Trochę jednej, a trochę drugiej czy idą dwie równolegle? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 @KuBaB no to świetnie że ruszyło. Kolejna grafa w zespole. :razz: Pytanie techniczne, czy 5850 na stockowym chłodzeniu jest znośne? Da radę przy tym spać, czy raczej nie bardzo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 (edytowane) Panowie, cuda na kiju :razz: Dałem ostatnią szansę batonikowi i spróbowałem jeszcze raz wykasować i wgrać. I co? Działa :lol2: Śmiga aż miło, grafa dochodzi do 70C, próbkę liczy w 2:43. @TomaszPaweł: czy u Ciebie malaria też liczy próbki jakby naprzemiennie? Trochę jednej, a trochę drugiej czy idą dwie równolegle? Ja mam na Q9550+HD5870 tak: W MB ustawiłem by używał nie więcej niż 75% ogólnej liczby procesorów. Skutkuje to tym, że liczy 3 próbki malarii - ale nie na przemian, tylko jak zacznie liczyć jedna to ja liczy aż skończy. Zjechałem ze 100% do 75% (z 4 do 3 rdzeni) dlatego, że gdy malaria była liczona na 4 rdzeniach, HD5870 jednocześnie przeliczając 2 zadania MW był obciążony tylko w około 80% co skutkowało znacznym wydłużeniem czasu przeliczania próbek MW. Teraz Malaria jest liczona na 3 rdzeniach - a jeden rdzeń pozostaje wolny - skutkuje to tym, że MW nie ma żadnych opóźnień :) Jest to o tyle fajne również od strony systemowej - jedno jajko wolne na rożne inne programy :) Z tego co wyczytałem AQUA wysyła już normalne próbki AQUA ale tylko na maszyny z 4 jajkami - taką sobie blokadę wymyślili. Jak przeliczę próbki malarii to zessam nową aqua i zobaczę jak ona wpływa na MW... P.S. Na taktach 850Mhz rdzeń 900 Mhz (Domyślnie 1200) pamięć: 2 WU idą w 2:47 A i jeszcze jedno - ustawiłem zapisywanie na dysku co 600s w BM. Uwaga pojawiła się nowa aplikacja CC specjalnie dla kart ATI HD58xx 59xx. Windows ATI v2.07 Optimized Apps Released December 29, 22:58 CST Version 2.07 of the ATI application for Windows has been made available on the power applications page. This version takes advantage of some new performance features of the RV8xx chipset used in HD 5xxx series ATI GPUs which should allow them to run faster than with the v2.06 application. While older (HD 2xxx thru HD 4xxx) GPUs will not see any speed improvement, this version will also work with those GPUs. Please take care when installing to download the appropriate versions for your operating system and Catalyst drivers. Please refer to the readme included in each zip file for more information. (Thanks Gipsel!) Do pobrania z tej strony www EDIT Wzrost wydajności jest powalający!!! 2.06 = 6m50s 2.07 = 5m50s Niewątpliwie jest to krok w dobrym kierunku B-) CC przy takiej wydajności daje już "tylko" 50 000 punktów mniej na dobę niż MW :) Gdyby nie ostatnie zmniejszenie punktacji w CC to by projekty się prawie wyrównały... Edytowane 31 Grudnia 2009 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 (edytowane) Daje daje, zapuściłem na 5770 i widać na oko że szybciej liczy! Jak policzy parę próbek to sprawdzę ile dokładnie minut. Tylko chyba próbek brakło na GPU :/ Edytowane 31 Grudnia 2009 przez rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 No to ja nic nie skorzystam / 4770 /. <_< Trzeba to opchnąć. :razz: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 (edytowane) Nie myslcie sobie ze nie mam co robic...w pracy jestem :\ W Nowym Roku zycze wam wszystiego najlepszego. ZDROWIA, ZDROWIA i jeszcze raz pieniedzy. EDYTA: Brzdeklo 100 000 000 i z dnia na dzien bedziemy wyzyj, znacznie wyzej :D Lykniemy Microsoft :P, sa na 121 :D Edytowane 1 Stycznia 2010 przez Zulusman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 100 000 000! ALLELUJA GRATULACJE i OWACJE! P. S. Robimy zakłady kiedy będzie 200 000 000! Podawajcie swoje daty do końca pierwszego poniedziałku 2010r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Robimy zakłady kiedy będzie 200 000 000! Podawajcie swoje daty do końca pierwszego poniedziałku 2010r. W lutym, w okolicach 23. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 (edytowane) Stawiam podobnie ale troszke wcześniej, może tydzień wcześniej. :) O ile serwery MW nie będą za często padały oczywiście, bo jak widać to 60% naszej siły napędowej. Callatz ok 17% a GPUGRID 10% Edytowane 1 Stycznia 2010 przez rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk3l Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Robimy zakłady kiedy będzie 200 000 000! A co jest nagrodą jak odgadnę ;-D Może jakiś 5870 :-P ? Wszystkiego naj... w nowym roku! Zdrowia, zdrowia i zdrowia, a resztę sobie kupimy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Mój 1. mln dzisiaj przekroczony. :razz: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadowxxz96 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 U mnie pękło 200000 B-) Jestem z siebie dumny choć inni w dzień robią więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 (edytowane) shadowxxz96, toms83 - gratulacje z okazji dobicia do kolejnych kamieni milowych :) A co jest nagrodą jak odgadnę ;-D Może jakiś 5870 :-P ? Wszystkiego naj... w nowym roku! Zdrowia, zdrowia i zdrowia, a resztę sobie kupimy. Jak tylko zrealizuję kupon totolotka z szóstka którą trafię B-) zwycięzca dostanie HD5970 a pozostali członkowie HD5870 ;) Co do AQUA i MW - aplikacja AQUA powoduje obciążenie GPU 96-97% co skutkuje liczeniem próbki MW 3-5s. dłużej. Bez Aqua obciążenie to 99% EDIT AQUA znowu wysyła potężne próbki 128-6M-256 - czas ważności dwa miesiące!!! Edytowane 3 Stycznia 2010 przez TomaszPaweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 U mnie pękło 200000 B-) Jestem z siebie dumny choć inni w dzień robią więcej Ładnie, punkcik do punkcika i się zbiera. :razz: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Panowie czemu Rosetta sie WYJE.... "??? Zadnych próbek od kilku dni ... jakies ochłapy i nic wiecej.... Co jest grane ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...