NuKeR Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Ja znowu nie moge zrobic na 6600 nawet 460 fsb. Stanelo na 450x8=3600 =/ moze to procek dalej nie chce isc =/ Perf level jeszcze sie nia bawilem - nie wiem jak dziala.. =/ lepiej jest im wartosc jego jest wiekrza? Extreme Tweaker Ai Overclock Tuner : Manual OC From CPU Level Up : AUTO CPU Ratio Control : Manual - Ratio CMOS Setting : 8 FSB Frequency : 450 FSB Strap to North Bridge : 266 PCI-E Frequency: 100 DRAM Frequency: DDR2-900 DRAM Command Rate : 2T DRAM Timing Control: auto DRAM Static Read Control: Disabled Ai Clock Twister : STRONG Transaction Booster : AUTO CPU Voltage : 1.52 CPU PLL Voltage : nie pamietam North Bridge Voltage :1.61 DRAM Voltage : 2.28 FSB Termination Voltage : Loadline Calibration : Enabled CPU GTL Reference :x.63 chyba North Bridge GTL Reference : najnizszy DDR2 Channel A REF Voltage : AUTO DDR2 Channel B REF Voltage : AUTO DDR2 Controller REF Voltage : AUTO SB 1.5V Voltage : AUTO NB LED Selection : NB Volt SB LED Selection : SB Volt CPU LED Selection : CPU VOlt Voltiminder LED : ENABLED CPU Spread Spectrum : Disabled PCIE Spread Spectrum : Disabled Advanced CPU Configuration CPU Ratio Control : Manual - Ratio CMOS Setting : 8 C1E Suppport : Enabled CPU TM Function : Disabled Vanderpool Technology : Disabled Execute Disable Bit : Disabled Max CPUID Value Limit : Disabled Wartosci o tyle zgodne o ile dobrze pamietam je =] Jakies podpowiedzi jak to ruszyc? USB Configuration USB Functions: Enabled Legacy USB Support : Disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 nie wiem co wy z ta plytą wyprawiacie ? Prawie wszyscy szukają porad-ile dać ile ustawic -co zrobić , to te czasy gdzie samemu dochodzi się do pewnych rzeczy minęly? U mnie na 907 dziala wszystko wall procka 535 fsb , na asusie udalo mi się 4.14 ghz a do markow stabilnie 4.05 ghz ( przechodzi wszystkie) na wielu poprzednich plytach takie OC nie bylo możliwe -więc płyta najgorsz nie jest ma swoje fanaberie ale ktora nie ma -najbardziej to wkurza mnie PL co rusz inne się ustawia a 5 to mi się nie udalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 1. moze byc wall lub procek chce wiecej papu lub ma dosc 2. zmien dzielnik pamieci na 5:6 3. strap ustaw na 333 lib autko... 4. wszsytkie porady sa gratis ostatni raz... ;) trzeba czytac...i eksperymentowac. Nie wiesz co zrobic z tymi wszsytkimi dyngsami i wichajstrami? sprzedaj denne mobo i kup takie co bedzie Vdimm, Vmch i Vcore... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj Technorocker Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Moze by tak ktos opisał raz a dobrze na jednej stronie wszystkie funkcje do czego służą ,kiedy ich używac bo tak to zawsze będziemy sie Was pytac , co wy na to ??? Ja bede Bardzo wdzięczny !!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 -najbardziej to wkurza mnie PL co rusz inne się ustawia a 5 to mi się nie udalo No ja znalazłem ustawienia przy których mam PL=4 ale nic poniżej. Widziałem screeny jak ludzie na DFI uzyskują PL=2. tutaj jest to niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Wczoraj wreszcie dotarły do mnie nowe pamiątki, ostatecznie zakupiłem te OCZe i od razu żadnych problemów z nimi w porównaniu do 4x1GB Kingów na Elpidach, fikają na razie bez zbytnich kombinacji jak na skrinie (sporo miejsca z tymi radiatorami zajmują) PL z automata daje na 7, strap na 333, na kingstonach na defaulcie dawal PL na 11 (!) i i tak się jaja działy, także tutaj jestem zadowolony, więcej mi nie trzeba :D P.S. "Dużo ramu na skrinie mam - 67328MB :P " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Gdzie ustawic PL? . Do tej pory mialem ustawione Patriot 4 x 1 na na strap 400 i szyna 800 cl 4-4-4-12 i chodzilo ok. Dalem strap 333 szyna pamioeci 960 na cl5 i dziala ok. Ale chce na przyspieszyc na 1000 cl 5 strap 266 i sie cos wywala. Bios 802. PS. Ciekawe czemu Asua nie wypuszcza ofocjalnego biosu. PS. Podkrecilem procka na 3,37 szyna 420 - pamieci ida na strapie 333 na 1009 cl 5-5-5-15 - 2,24v w biosie. PL jest na 7 - sprawdzalem w MemSet. Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj Technorocker Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Czesc Wam ! :) Mam pytanko: Chce zakupic Kingston HyperX DDR2 2x 1GB 1066MHz CL5 x2 ! Czy te ramy są na Micronach D9 i czy na tej mobo beda sie dobrze prowadziły ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Wczoraj wreszcie dotarły do mnie nowe pamiątki, ostatecznie zakupiłem te OCZe i od razu żadnych problemów z nimi w porównaniu do 4x1GB Kingów na Elpidach, fikają na razie bez zbytnich kombinacji jak na skrinie (sporo miejsca z tymi radiatorami zajmują) PL z automata daje na 7, strap na 333, na kingstonach na defaulcie dawal PL na 11 (!) i i tak się jaja działy, także tutaj jestem zadowolony, więcej mi nie trzeba :D Fajnie że w końcu ktoś ma takie same ramki. Próbowałeś coś więcej z nich wycisnąć, bo moje sztuki blokują się przy cl 4-4-3-10-2.2Vdimm – 866DDR, cl5-5-5-18-2.10Vdimm 1071DDR, nie pomaga podniesienie napięcia, wyżej nie chcą ruszyć, są niestabilne w Memtescie. W windzie niby 32M liczą wyżej W testach potrafią zrobić coś takiego: cl4-4-3-10-844DDR, cl5-5-5-18-2.2Vdimm-1122DDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Przeczytalem sobie caly topic...bo mialem male dziury. Przypomnialem sobie kilka mykow i od dzis biore sie do pracy. Jestem jeszcze winien kilka wyjasnien odnosnie 4x1GB. Jak tylko uporam sie z stabilnoscia proca w windzie... Przydzielanie PL to wogle jakas masakra...u mnie nie widac zadnej zaleznosci o ktorej piszecie...bardzo mozliwe, ze powodem jest MULTI AUTO - nie wiem jaki strap i relax/boost. Ustawilem wiec Strap 266 relax/boos narazie na auto. Nagle 4:5 zaczelo mi dzialac.... ramce na 1217 leca 5-5-5-15, ale PL 8 - bool na max... Ideal, to odpalic proca na 500, ramce 5:6 5-4-4-8 PL6 :D Vmem z biosa 2.2 ... obiecujace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Fajnie że w końcu ktoś ma takie same ramki. Próbowałeś coś więcej z nich wycisnąć, bo moje sztuki blokują się przy cl 4-4-3-10-2.2Vdimm – 866DDR, cl5-5-5-18-2.10Vdimm 1071DDR, nie pomaga podniesienie napięcia, wyżej nie chcą ruszyć, są niestabilne w Memtescie. W windzie niby 32M liczą wyżej W testach potrafią zrobić coś takiego: cl4-4-3-10-844DDR, cl5-5-5-18-2.2Vdimm-1122DDR tak na szybko przy 1080 na 5-5-5-15 kaszaniły mi sie memteście przy 2.1v z biosu czyli pewnie prawie 2.2v normalnie, może jak zmienię na 18 albo coś pogrzebię więcej w biosie to pójdą wyżej, ale skutecznie mnie zniechęca do tego płyta, swoimi "jazdami" z zawieszaniem się na DET DRAM, tak więc może poźniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Czy ktos z tu przebywajacych moze przyblizyc mi temat zawyzania temperatur przez to mobo ? Bo sciaglem procka co powinien miec 50 celcjuszow na ninjy, a u mnie na WCecie ma jedyne 59 !! Rozwalilem juz WC, zalozylem ninje i masakra totalna, dobrze ze mam drugiego kompa.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) załaduj najnowszy bios ,będziesz miał niższe temp. PL3 <_< strap 200 strap 200 fsb 300 ram 1000 pl3 sumują PL3 kończy się na strapie 200 w okolicy 1050 na ramie fsb ok 315 PL4 kończy się na strapie 266 w okolicy 1050 na ramie fsb ok 352 żeby mieć porządny wynik trzeba mieć procka z mnożnikiem 15 ustawiamy sobie strap200 fsb 315 x np 14 mnożnik procka ( PL mamy 3)i bijemy rekordy ,tylko mieć procek z mnoznikiem 15 co niektorzy wątpią czy jest różnica w PL fsb351/strap266/ram 1054 cl4 PL4- Everest odczyt 8975 spi 8 m 3.11 PL5 ----------------------8700--------------3.12 PL6-----------------------8445--------------3.13 Edytowane 17 Stycznia 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 trochę się pobawiłem w OC tych OCZ na tej płycie przez ostatnie 2 dni i wnioski na tę chwilę są następujące: -zdecydowanie lepsze, przynajmniej u mnie są banki niebieskie -niebagatelną różnicę robi kolejność kostek, w jednej kombinacji płyta w ogóle nie POSTuje, zawiesza się tylko na moim ulubionym DET DRAM -max jaki zrobiłem na nich to 1070 przy 5-5-5-18, PL z auto daje na 7, 2.10v z biosu fsb 445 -za cholerę nie mogę zrobić już 450, czyli raptem 10MHz więcej na memkach, prawdopodobnie płyta coś przestawia przy przejściu na 450 (PL pewnie?) sypie mi się w memteście na nr 6, niestety nie mogę wejść do win i zobaczyć na ile się zmienia PL -wszystko na najnowszym biosie, strap na 333 do dalszych testów zniechęcają mnie częste zwiechy na DET DRAM i "podwójne" starty, narazie tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Podobna mam sytuacje ja tyle tylko ze 450 jakos smiga system ale OCCTPT wywala blad po kilku min Pamieci na ok 1100 =/ Strap 333 PL ustawia na 7. W dodatku tempy jak u kolegi chyba okropne. W IDLE mam temp Procka ok 42C Core1 jakies 53C Core2 56C =/ jeszcze nie sprawdzalem jak pod obciazeniem. Przydalby sie nowy bios ze strony asusa Chyba moja pompka nie daje sobie rady z 3 blokami i dwoma chlodnicami =/ Po Aquamarku max temp byla 62C. Edytowane 18 Stycznia 2008 przez playground Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 ja dziś testowalem 500x6 strap 333 i ramy 1200 na cl4 -PL7 -miodzio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Wlasnie W okolicach fsb 500 chyba innego PL niz 7 dac sie nie da Przynajmniej ja nie umiem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 nie na tym biosie ,większość x38 ma z tym problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pęczuś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Może dla niektórych tutaj zadam proste a nawet głupie pytanie.. co to jest te "PL" ? Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Pęczuś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Póki co tragedii nie ma: 4x1GB 1290, ale ten nowy bios troszkę OC ograniczył... procek jak wcześniej w miare stabilnie działał na 500x8 przy 1.5V tak teraz nawet SuperPi nie przechodzi przy 1.575V. Nie obraziłbym się jakby w końcu zrobili porządny bios :) Edytowane 19 Stycznia 2008 przez patol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 @Pęczuś PL - Performance Level - poziom wydajnosci pamieci - im nizszy tym szybciej smigaja, ale ciezej go ustawic. nie mylic z PLL - napiecie elopotrzebne do kreceni przy fsb500+, mi jakos zasadniczo nie pomgalo, bo ostatnio proce predzej sie konczyly, a multi 7 i 6 z zasady sux....zmienilo sie ostatnio conieco, wiec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Póki co tragedii nie ma: 4x1GB 1290, ale ten nowy bios troszkę OC ograniczył... procek jak wcześniej w miare stabilnie działał na 500x8 przy 1.5V tak teraz nawet SuperPi nie przechodzi przy 1.575V. Nie obraziłbym się jakby w końcu zrobili porządny bios :) Spi owszem przechodzi i co z tego .... cieszyłbym się gdyby te 1300MHz dało się ustabilizować wtedy byłoby fajnie :) Mi się nie udało. Przykład: 490x8, ramy 1300 i w everest read otrzymałem 11000. pl=7 Testowane na biosie 903 - zdecydowanie mniej problemów z 'det dram'. OC chyba to samo co 907. Edytowane 19 Stycznia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Boję się dać więcej na pamięci... nie chciałbym ich usmażyć tak na samym początku (2.44V z bios, więc pewnie 2.5V realnie jest). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 GoodRam Pro 900 - 1290 mhz na cl 4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) GoodRam Pro 900 - 1290 mhz na cl 4? Czemu nie .... proponuję 3.5V na początek :lol2: :lol2: :lol2: Wracając do osiągów płyty. Tylko marudzimy....... ta płyta jednak sporo potrafi :) bios 903, ev. read koło 10650. Przy tak wysokim FSB płyta niestety ma problemy ze startem po dłuższej przerwie. Wracam do ustawień 436x9 :) Edytowane 20 Stycznia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Czemu nie .... proponuję 3.5V na początek :lol2: :lol2: :lol2:I chłodzenie freonem albo azotem. GoodRam Pro dobre kostki, ale chyba nie aż tak :) No takie CL4 to w snach niestety... 1290 na czterech kościach po 1GB CL5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) Mnie udalo sie jedynie zrobic stabilne cos takiego: Procek wogole mi odmawia posluszenstwa przy 3700 =/ udalo mi sie puscic pamiatki na 1100 ale nie zastabilnie pracowaly przy PL 7. Edytowane 20 Stycznia 2008 przez playground Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) Mnie udalo sie jedynie zrobic stabilne cos takiego: Procek wogole mi odmawia posluszenstwa przy 3700 =/ udalo mi sie puscic pamiatki na 1100 ale nie zastabilnie pracowaly przy PL 7. 1.66V na NB dla FSB=450???? :blink: :blink: :blink: Pewnie masz ustawione AUTO i płyta ładuje volty niepotrzebnie. Spróbuj manualnie dać koło 1.47V-1.51V i testuj. W razie czego zwiększ. Edytowane 20 Stycznia 2008 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) nie mam auto =/ sam to ustawilem wczesniej nie szlo nawet 450 stabilnego zrobic =/ hm... zmienilem to V na NB z tych 1.66 Perf Level 8 na 1.5V i wskoczyl mi Perf Level 7 :) nic innego nie ruszalem. Zauwazyl ktos cos podobnego? Sprawdzal ktos jaki plyta ustawia PL na defaultach? Edytowane 20 Stycznia 2008 przez playground Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 nie mam auto =/ sam to ustawilem wczesniej nie szlo nawet 450 stabilnego zrobic =/ hm... zmienilem to V na NB z tych 1.66 Perf Level 8 na 1.5V i wskoczyl mi Perf Level 7 :) nic innego nie ruszalem. Zauwazyl ktos cos podobnego? Sprawdzal ktos jaki plyta ustawia PL na defaultach? Różny ..... w zależności od strapu i MHz. Zawsze ustawia bezpieczny ale niekonieczne najniższy ze stabilnych. Lepiej manualnie. Pisałem o tym wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...