Skocz do zawartości
DaRoN

Am2 - Maksymalna Częstotliwość Pamięci Ram

Rekomendowane odpowiedzi

GKX :?:

update:

CL4

Dołączona grafika

CL5

Dołączona grafika

Inne:

Dołączona grafika

validate 605(1210) / CL5

EDIT:

W dualu zrobi to samo albo bardzo podobnie; miałem już dość puszczani pi... masz "tylko PI 1" na 1160 CL4 i w Duallu; może kiedyś puszcze 16 ale na razie sobie robie przerwę od zabawy sprzętem :P ( znudziły mnie zmiany co tydzień inny ram / procek :E )...

W końcu po "przewaleniu" ~50 GB ramu trafiłem jakieś "znośne" :P

Poza tym co wy chcecie od ramu "value"... :P

Szkoda że ma takie "nędzne" PCB i już za bardzo się chyba nie chce skalować w V; pomaga mu luźne Trfc na Intelu pewnie by było lepiej z nim ;)

EDIT2:

Max przy 4 GB

4x1GB / CL4 @ 1090 MHz / 2.3V

Dołączona grafika

Każda kość z osobna robi validate na 600 (1200) MHz a przy 4 GB już nie potrafię ustabilizować 550(1100) MHz do pi 16/32 :damage_wall: Ale to i tak jak na razie najlepszy kontroler AMDka jaki trafiłem... "Brisbane" poza 880 MHz nie potrafił wyjść przy 4 GB :mur: :lol2:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.69V z miernika :)

jeszcze może dostaną 2.8V, bo to cl4 bym chciał wyżej podciągnąć. Tylko trochę szkoda mi uwalić memki po 3 dniach działania (te GR to padających mają opinie) :P

Ogólnie to oba wyniki na max ostrych alphah, można by pewnie jeszcze kilka pojedyńczych MHz wyciągnąć przy luzowaniu.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75ns? Hmm, to dlaczego wszyscy mówią, że tylko 195/127 ? Lepiej na 75?

Mniej ns = lepiej.

Generalnie ta wartość powiną być zależna od pojemności pojedynczego modułu ram.

kostki:

256 -> 75ns

512 -> 75/105

1024 -> 127/192

2048 -> 192/327

Np. 4x1GB i 127 ns u mnie chodzi bez problemu :)

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z teg co wiem to to nie zależy bezpośredni od wielkości modułów (choć się z nimi wiąże dość ściśle) a od gęstości pamięci, czyli od tegojak mocno upakowane są chipy:

mamy tak:

256MBit -> 75ns

512MBit -> 105

1024MBit -> 127

2048MBit -> 192

4096MBit -> 327

choć zazwyczaj jest tak że na tych sdamych chipach przy kostkach 1GB musimy dać luźniejsze TRFC niż na 512MB.

Edit:

2.79V CL4 ;)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego szalonego kontrolera to nie byłbym taki przekonany :P

Max MHz 5-5-5:

2.46V 5-5-5 600MHz Pi16M (albo parę MHz więcej, to sprawdzałem tylko przy okazji robienia LowClock)

2.79V 5-5-5 610MHz Pi1M (!!) nie pomaga żadne luzowanie timingów, nie i koniec, myślę że się kontroler skończył, ogólnie trochę się zdziwiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie!

trzeba wkońcu ustalić czy bawimy sie 5-5-5-15 (ew: "x") czy 5-x-x-x ?

i starajcie sie podawać wynik gotowy do wklejenia, jeśli DaRoN będzie miał odczytywać wynik z każdego screena to :wink:

eot

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie!

trzeba wkońcu ustalić czy bawimy sie 5-5-5-15 (ew: "x") czy 5-x-x-x ?

i starajcie sie podawać wynik gotowy do wklejenia, jeśli DaRoN będzie miał odczytywać wynik z każdego screena to :wink:

eot

Parsowanie wyników nie jest jeszcze trudne ;)

Pozatym mało ludzi się bawi, ale są szanse na więcej wyników. Do tej pory nie znalazłem konkurencyjnego tematu.

Sprawdzę Reapery 8500 jak biegaja najpierw na nForce. Jesli będą w stanie zrobić mi 650Mhz to sprawdze wtedy kontroler na moim X2.

Ale hary - to naprawdę dobra sztuka. Jaki woltaż?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parsowanie wyników nie jest jeszcze trudne ;)

Pozatym mało ludzi się bawi, ale są szanse na więcej wyników. Do tej pory nie znalazłem konkurencyjnego tematu.

Sprawdzę Reapery 8500 jak biegaja najpierw na nForce. Jesli będą w stanie zrobić mi 650Mhz to sprawdze wtedy kontroler na moim X2.

Ale hary - to naprawdę dobra sztuka. Jaki woltaż?

Właśnie dlatego założyłem ten temat :)

Eniłej, pamięci robiące 595MHz na nForce nie zrobiły 560MHz na X2. Cóż, będę lukał jeszcze Rapery ;)

Narazie 8500 baunsują lepiej niż 9200 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, entu mnie zmotywował żeby dać im jeszcze troszkę V ;] Musze przyznać że podoba mi się to jak się skalują, aż chciałoby się pchać w nie jeszcze więcej napięcia. Ale więcej już im nie dam, teraz 2.85V.

Pi16M 606MHz 4-4-4-4-11

Dołączona grafika

Pi1M 610MHz 4-4-4-4-11

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi