Pinki Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Bez cudow, procek byl wczesniej sprawdzany na ABIT IP35 i tam potrzebowal 1.4V do 4GHz, na MSI wyglada na to ze tak samo. Mialem nadzieje ze mniejszy vdroop pomoze. Jesli mozna wierzyc odczytom z CPU-Z (a pewnie nie) to napiecie skacze 1.344-1.360V. Bios 1.76 Jest to Milansowy 8400 OEM, leci od 15 minut Orthos na 4GHz 1.4V. Temp na Ninjy podchodza pod 80 wedlug CoreTemp ale procek dziala stabilnie... Co ciekawe Ninja ledwo ciepla, heatpipe tez wiec pewnie zle odczyty... Ninja rev A, docisk odpowiedni, pasta AS5. W sumie narazie potestuje dokladnie stabilnosc na 4GHz i jak bedzie ok to zobacze co jeszcze da sie zrobic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Coretemp zawyża temp, gdyby temp wynosiła faktycznie 80st, to ninja byłaby ciepła, zwłaszcza jej rurki. Wogóle 80st to już dużo jak na AC i pewnie cpu przy takiej temp może być niestabilny. Ile dałeś za proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbq Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Coretemp zawyża temp, gdyby temp wynosiła faktycznie 80st, to ninja byłaby ciepła, zwłaszcza jej rurki. Wogóle 80st to już dużo jak na AC i pewnie cpu przy takiej temp może być niestabilny. Ile dałeś za proca? zdaje sie 619zł miał w opisie jeszcze w zeszłym tygodniu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Czy msi p35 Neo2-FIR z biosem 1.4 (badz nizszym) z penrynem na pokladzie, np. E8400, umozliwi update biosu do 1.6 i wyzej, czy najpierw tzeba zapodac jakiegos innego procka obslugiwanego przez starszy bios?Teoretycznie odpali, tylko że będzie widoczny jako Unknown CPU i napięcia mogą być ustawione odrobine za wysokie jak na def (pewnie coś około 1.35v). Ale update jak najbardziej możliwy. Bez cudow, procek byl wczesniej sprawdzany na ABIT IP35 i tam potrzebowal 1.4V do 4GHz, na MSI wyglada na to ze tak samo. Mialem nadzieje ze mniejszy vdroop pomoze. Jesli mozna wierzyc odczytom z CPU-Z (a pewnie nie) to napiecie skacze 1.344-1.360V. Bios 1.76 Jest to Milansowy 8400 OEM, leci od 15 minut Orthos na 4GHz 1.4V. Temp na Ninjy podchodza pod 80 wedlug CoreTemp ale procek dziala stabilnie... Co ciekawe Ninja ledwo ciepla, heatpipe tez wiec pewnie zle odczyty... Ninja rev A, docisk odpowiedni, pasta AS5. W sumie narazie potestuje dokladnie stabilnosc na 4GHz i jak bedzie ok to zobacze co jeszcze da sie zrobic... 1.4v na biosie 1.77 to około 1.35v real ;) Co nie zmienia faktu, że cep powinien być zimniejszy... PS. Masz batch Q743A770 ? Coretemp zawyża temp, gdyby temp wynosiła faktycznie 80st, to ninja byłaby ciepła, zwłaszcza jej rurki. Wogóle 80st to już dużo jak na AC i pewnie cpu przy takiej temp może być niestabilny.Coś mi się wydaje, że właśnie jest tak jak piszesz... Bo żeby cep przy 80* sobie był stable bez problemu i miał 50* w idle na jednym z rdzeni to takie troche dziwne, jak na 45nm [; Do posiadaczy E8200/E8400: Działa wam EIST ? Bo u mnie działa w 50%. Proc obniża mnożnik na 6x, ale napięcie się nie zmienia, co za tym idzie temperatury są cały czas takie same :mur: Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Działa wam EIST ? Bo u mnie działa w 50%. Proc obniża mnożnik na 6x, ale napięcie się nie zmienia, co za tym idzie temperatury są cały czas takie same :mur:u mnie wogóle ta funkcja nie działa ,a mam E4300,no i temp mi podskoczyly znacznie w porównaniu z poprzednim mobo,na nowe biosy juz nie licze. Edytowane 21 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Zobacz czy w Schematach zasilania masz ustawione-"Minimalne zarządzanie energią". Podskoczyły temperatury czy ich odczyty? Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Pussey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 u mnie wogóle ta funkcja nie działa ,a mam E4300,no i temp mi podskoczyly znacznie w porównaniu z poprzednim mobo,na nowe biosy juz nie licze,nusze ja sprzedać. to nie problem mobo tylko zle ustawionej windy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) to nie problem mobo tylko zle ustawionej windy...to znaczy? ,mam viste co mam ustawic żeby było dobrze,teraz w opcjach zasilania mam właczone "Oszczędzanie energi" PS EIST juz działa(w biosie miałem ustawiony na disabled :lol: ) Zobacz czy w Schematach zasilania masz ustawione-"Minimalne zarządzanie energią". Podskoczyły temperatury czy ich odczyty? mam ustawione "Oszczedznie energi".Co do temp są wyższe,byc moze czujniki przekłamuja ale watpie Edytowane 21 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Albo masz źle założony cooler... Na E6600 EIST śmigał bez problemu, podobnie na E2140 i E2160. Na E8400 coś nie umie napięcia obniżyć >.> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Albo masz źle założony cooler... Na E6600 EIST śmigał bez problemu, podobnie na E2140 i E2160. Na E8400 coś nie umie napięcia obniżyć >.> EIST juz u mnie działa(po prostu w biosie miałem wyłączoną tą funkcje :oops: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Naxt a napięcie masz na "Auto" , pewny nie jestem ale jak na sztywno ustawisz to nie działa. Edit: Hehe-no widzisz :rolleyes: Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Pussey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Co do napięć na AUTO... Taka sytuacja była tylko i wyłącznie w DFI na 939 ;] Tam jak miałeś napięcie manualnie zmienione to C'n'Q nie obniżało V w windowsie. A na MSI się zawsze obniżało, nawet jak miałem ręcznie 1.5 (to spadało do około 1.3 w idle) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Wydało się kto miał najfajniejszego mobacza na 939 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Dziwna sprawe zauwazylem teraz mam ustawione pamieci 1:1.5 czyli 1002MHz a dopiero teraz odkrylem dzielnik 1.6 :P (wczesniej widzialem tylko 1.66) przy 1:1.6 daje niby 1068MHz i tutaj juz mi sie nie odpala, a na poprzedniej platformie pamieci zrobily tyle stabilnie... W kazdym razie co zauwazylem, nie odpalal sie, sam sie resetowal z 10x zanim sie odpalil, wchodze do biosu opcje poprzestawiane wedlug wlasnego widzi mi sie :blink: przy zworce 333MHz samo wyskoczylo 200MHz napiecia rozne sobie powybieral... wiec ustawilem 334x9 i napiecia jak wczesniej, mowie co jest znowu sie nie uruchamia, po czasie sie wlaczyl i pokazuje mi 466x9 jakby nie uwzglednilo tego ze zworka byla wczesniej juz na 333, dziwne zjawisko... bios 1.6 mam moze na nowszym smignie na te 1068 jak trzeba... w sumie tyle osiagaly przy 2.3v puscilem nawet 2.5 ale nic to nie dalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Czasami na niektórych dzielnikach pamięci się trochę inaczej kręcą ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Binek mi po zwisie ta płyta próbowała odpalić z 500x11 :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 A moja dzisaj na 333 x 15 :lol: na p4 631 xD zapomnialem strapa przestawic B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Mnie wcale także nie działa dzielnik 5:8, tzn. działa ale właściwie tylko do fsb 280 (na zworce 200 i 266), na zworce 333 wcale, wyżej są bsody :/ Vmch 1.65v i Vsb 1.8v nie pomaga. Pakowanie vdimm nawet do 2.7v też nie pomaga Biosy 1.3 i 1.6 Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Damikor proponuje oblookać bete 1.77/1.81 :wink: Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Na biosie 1.6 EIST, po zresetowaniu ustawień (Load optymized......), dalej dziala w win xp (min zarządzanie e.). Też tak macie? Edytowane 21 Stycznia 2008 przez VICTORious Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 No bo po załadowaniu optymalnych ustawień, EIST jest domyślnie na ON ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DuchSwiety Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostepni ktos bios w ver 1.2 do tej plyty? chce miec backup wrazie nie wgrania nowego biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 To sobie zrób backup afuwin'em. On ma taką opcję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DuchSwiety Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 dzieki Lanc, bo cos wycofali chyba ten bios. btw przeczytalem "Cyt z pure "Moge śmiało napisać że płyta na bios 1.2 pokazała na co ją stać. Jest niestety jedno ALE, procesory z szyną 800 przy o/c pracują tylko z dzielnikiem 1:1,5. Temu właśnie służył ten test. Płyte śmiało można polecić do procesorów z magistralą 1066 i 1333. Co do magistrali 800 to trzeba mieć nadzieję że następna wersja biosu to poprawi." http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=234741&st=120 post 146 " mnie tam na 1:1:5 "nie mrozi" mozna inne ustawiac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Damikor proponuje oblookać bete 1.77/1.81 :wink:u mnie na becie 1.77 są bsody. Ta płyta poprostu nie nadaje się do extrim o/c, na 600 MHz przy dzielniku 1:2 na 5-5-5-15 pamięci nawet na 2.4v nie są stabilne i się wywalają po pół minuty orthosa podczas gdy na 550 MHz 5-5-5-15 działają na codzień przy 1.9v (Ballistix) Do tego jeszcze dochodzi niskie FSB przy Penrynach, chyba czeka mnie zmiana na DFI BI bądź LP Dark Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 siema. wiecie może czy w speed fanie temp1 na msi neo2 fr to temperatura NB? bo troche ostatnio kręciłem i jest ona niepokojąca - 69C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) Witam mobo już mam w domu od piątku reszta gratów przyjedzie do mnie dopiero jutro - trochę tak głupio przez weekend siedzieć i się gapić na mobo no ale cóż przeżyłem ale Panowie do rzeczy mam 2 pytania: 1. Zamówiłem takie pamiątki Patriot DDR2 PC6400 2x1024MB 800MHz CL4.0 EP LLK i z tego co wyczytałem to jeśli będę miał pecha i na mobo będzie bios 1.3 to prawdopodobnie płyta nie wstanie - mam rację ??? 2. Procek który zamówiłem to C2D E4500 (wiem wiem nieekonomicznie) z tego co wyczytałem to jak zjadę z mnożnikiem np. na 7 i ustawie zworkę na 333 to proc może i tak nie ruszyć ??? czy to prawda że ta seria procków nie działa na zworkowo ustawionej szynie 333 ??? Za odpowiedzi dziękuję Pozdrawiam aaa płytę dlatego wcześniej kupiłem w sklepie żeby jakby co wymienić na coś innego - płyta jest w rev. 1.2 na razie różnicę jaką zauważyłem do przedłużka pod dodatkowe zasilanie na mobo. Edytowane 21 Stycznia 2008 przez MarKov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 dzieki Lanc, bo cos wycofali chyba ten bios. btw przeczytalem "Cyt z pure "Moge śmiało napisać że płyta na bios 1.2 pokazała na co ją stać. Jest niestety jedno ALE, procesory z szyną 800 przy o/c pracują tylko z dzielnikiem 1:1,5. Temu właśnie służył ten test. Płyte śmiało można polecić do procesorów z magistralą 1066 i 1333. Co do magistrali 800 to trzeba mieć nadzieję że następna wersja biosu to poprawi." http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=234741&st=120 post 146 " mnie tam na 1:1:5 "nie mrozi" mozna inne ustawiac ale ten opis dotyczy płyty neo1 (oznaczenie płyty 7360), a nie neo2 fr/fir (7345) a wierz mi, jest różnica pomiędzy nimi Na hdd mam jeszcze bios 1.2 dla neo1, więc jeśli chodzi Ci o neo1 to Ci wyśle - pm jak coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktorek Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Witajcie. Pytałem już kiedyś o problem z podniesieniem się systemu przy starcie, który zdarza się sporadycznie ale jest.Zestaw odpala i w momencie kiedy ma przejść w rozdzielczość 1280x1024 następuje "no signal "i tyle. Później wyłączę kompa i uruchamiam sprzęt chodzi bez zarzutu. Ma ktoś takie problemem? wiecie jak rozwiązać ?? Drugie pytanie. Czy zestaw z procem E6300 mogę podkręcić bez podnoszenia napięcia ?? (napięcie to jest to czego się boję dlatego pytam czy pójdzie coś na ustawieniach nominalnych). Jak ustawić Timingi i napięcie na pamięciach. Patriot PC800 2 x 1 GB CL5 - w opisach na stronach pisze że napięcie 1,8 - 2,4V. Ja mam ustawione domyślnie 1,8 V i timingi 6,6,6,18,48,12,12,12,12 to jest dobre ustawienie ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) 1. Zamówiłem takie pamiątki Patriot DDR2 PC6400 2x1024MB 800MHz CL4.0 EP LLK i z tego co wyczytałem to jeśli będę miał pecha i na mobo będzie bios 1.3 to prawdopodobnie płyta nie wstanie - mam rację ??? 2. Procek który zamówiłem to C2D E4500 (wiem wiem nieekonomicznie) z tego co wyczytałem to jak zjadę z mnożnikiem np. na 7 i ustawie zworkę na 333 to proc może i tak nie ruszyć ??? czy to prawda że ta seria procków nie działa na zworkowo ustawionej szynie 333 ??? co do memek, puki ich nie wstawisz to się nie dowiesz :wink: czemu proc miał by Ci nie ruszyć jak obniżysz monożnik, to przed zmiana zworek podnieś napięcie sobie do np. 1,45V potem jak odpali to sobie obniżysz, ja zrobiłem taka muke że najpierw odpaliłem z fsb 333 z biosu i sprawdziłem czy chodzi... odpalił się to wyłączyłem kompa i zmieniłem zworkę na 333 odpalam a on nie rusza <_< po 3 próbie odpalenia wchodzę do biosy a tam fsb 667(333 z biosu +333 zworki) :oops: więc niedziwne że niechciał odpalić na mnożniku 9 i def napięciu :-P P.S. te problemy z e4500 to pewnie z tego że każdy odrazu przekłada zworki na 333. jak proc ma mnoznik 11 to nie dziwne raczej że na def V proc się nie odpala z taktowaniem 3663MHz... P.S.2 który bios najmniej zaniża napięcia procka? Edytowane 22 Stycznia 2008 przez oliwer21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...