Boru91 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 http://odsiebie.com/pokaz/4375066---ee6d.html pawełek masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 czy wymiana e8400 na q9550 na tej płycie ma sens ? chciałbym trochę przedłużyć życie swojego pc i poważnie zastanawiam się nad takim posunięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) 4 fazy tylko? Cienko to widze z quadem. :/ No i nie wiem jak z rozstawem srubek, bo bloki wodne mile widziane. ;) Zastanowie sie. :) Chodzi mi po glowie Rampage Formula X48 i Maximus Formula P45. Szkoda sie rozstawac z dobrym MSI... moze pokombinuje jeszcze z roznymi BIOSami i wyciagnie cos ok. 540 FSB. Pozdro.4 fazy na płycie głównej nie mają ABSOLUTNIE żadnego wpływu na OC! Najlepsze płyty do kręcenia Quadów (Biostar ip45, DFI na P45) mają tylko 4 fazy. Więcej niz 6 faz to już marketingowy bełkot. Na Xtremesystems robili test porównawczy Q6600 i Q9450. Przy częstotliwości 3,6 GHz Yorkfield (Q9450) pobierał o połowę mniej prądu niż Kensfield (Q6600). Po co pchac się w 8 lub 16 faz jak to się na nic nie przekłada. Wiem z własnego doświadczenia. Quady w 45nm pobierają tyle samo prądu co dual-core w 65nm przy tym samym taktowaniu. Jak ktoś nie wierzy to niech zmierzy i sie sam przekona. Miałem E4500 @3355MHz 1,4V i zmieniłem na Q9550 @3666 MHz 1,2V. Temperatury radiatorów na sekcji zasilania mojej 4-FAZOWEJ P35A-S wyraźnie spadły, nie mówiąc o temeraturze procka (o jakies 7-10 stopni C w stresie). Edytowane 22 Września 2009 przez Arroyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandar Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 Sugerujesz, ze na Neo2-FR p35 wykrece quada bez problemu na 4GHz? Oczywiscie biorac pod uwage, ze bedzie w stanie takowe taktowanie zniesc na normalnym napieciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Sugerujesz, ze na Neo2-FR p35 wykrece quada bez problemu na 4GHz? Oczywiscie biorac pod uwage, ze bedzie w stanie takowe taktowanie zniesc na normalnym napieciu.Może i zabrzmiało jak sugestia ale wiadomo, że oc nie jest zależne tylko od liczby faz zasilania... Chociażby MSI nie ma regulacji GLT-i a to chyba jest bardzo pomocne w dobiciu do 4ghz na Q9550, poza tym sam chipset jest inny niby że to prawie to samo ale na P45 lepiej sie kręcą quady. E57 Na naszej MSi nie wykręcisz tyle z Q9550 co na dobrym P45 ale mimo wszystko ja bym kupił, i tak też zamierzam zrobić jak moje 2 jajka :P przestaną mnie satysfakcjonować po wymianie grafiki... Nie wiem dlaczego nie miałoby sie opłacać ;) Edytowane 22 Września 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fernandez Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 sam osobiscie posaidam q9550 na tej plycie i nie narzekam, moge narzekac tlyko tyle ze jest to C1 a nie E0 :( 3,6 GHz w pelni stabilne, ale kosztem wylaczenia EIST, no i napiecie tez dosc wysokie, bo srednio ok 1,35V (tak pokazuje CPU-Z, bo miernika niestety nie mam), ale juz tak jade od grudnia ;) mimo wszsytko wydaje mi sie, ze plyte dobrze sobie radzi z quadami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 @Ghandar Q9550 nie wykręcisz na chipsecie P35 do 4 GHz, ale realnie możesz osiągnąć coś w granicach 3,6-3,8 GHz. Myślę, że nie warto ci zmieniać płyty na P45 jesli już masz Q9550. Jak chcesz zmienić i płytę i procka to bierz od razu Core i5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandar Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Moze i poczekam, ale na i7 za pol roku. ;) Generalnie to nie wiem niczego, na razie sobie odpuszcze. :) Edytowane 22 Września 2009 przez Ghandar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobopx Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Witam. Pytanie do użytkowników płyt Gigabyte IP35. Wiem, że jest tam ten męczący "podwójny restart" z tym, że występuje bezpośredniu po podkręcaniu i przy wyłączeniu zasilania (nie zawsze). Mi natomiast po zapuszczeniu nowych części (HD4890, E8400, 2x1GB) restartuje się kilka-kilkanaście razy mało tego musze kilka razy wyłączać i włączać zasianie i dopiero wtedy zaskakuje. Czasami kilka minut się tak męcze. Wcześniej tego nie było. Gdzie jest błąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Ja jeszcze nie miałem do czynienia z RAIDem, chciałem sie pobawić ale po przestawieniu w biosie z AHCI na RAID nie wiem co wcisnąć żeby wejść w menu RAIDa. W manualu jest napisane że <CTRL+I> tylko że mi nie działa... :unsure: wtf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ubser Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Wie ktoś co zrobić by na klawce Microsoft'u curve keyboard 2000 USB mozliwe bylo butowanie płyty :blink: ? Bo zmuszony jestem , albo uzyc innej klawki na PS2, albo odpalac windowsa z pena ( wtedy odpala automatycznie ) chodzi o to , ze w momencie gdy trzeba nacisnąc dowolny klawisz by nastapil rozruch plyty klawiatura nie dziala. :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Nie pomaga włączenie USB Device Legacy Support? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ubser Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Nie pomaga włączenie USB Device Legacy Support? lol, a ja to wyłączyłem :lol2: wszystko teraz działa. Wyłączyłem bo dłużej mi się komp włączał przez czytnik kart, ale dobrze wiedzieć dzięki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 lol, a ja to wyłączyłem :lol2: wszystko teraz działa. Wyłączyłem bo dłużej mi się komp włączał przez czytnik kart, ale dobrze wiedzieć dzięki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHimera Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Witam, mam problem mały. Mobasek właśnie mi wrócił z gwary(padła sekcja zasilania), podłączam wszystko i chodzi. Patrze a graficzna(9600gt) działa w trybie x4 mimo że jest podłączona do głównego slota. Spotkał się kiedyś ktoś z takim czymś i wie co na to poradzić? Reinstalka sterów ani wrzucanie różnych biosów nic nie pomaga. Czy znów wysłać mobo na gware bo chyba nie do końca się spisali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Witam, mam problem mały. Mobasek właśnie mi wrócił z gwary(padła sekcja zasilania), podłączam wszystko i chodzi. Patrze a graficzna(9600gt) działa w trybie x4 mimo że jest podłączona do głównego slota. Spotkał się kiedyś ktoś z takim czymś i wie co na to poradzić? Reinstalka sterów ani wrzucanie różnych biosów nic nie pomaga. Czy znów wysłać mobo na gware bo chyba nie do końca się spisali?a w biosie nie jest przelaczona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Ja po przejsciu na ostatni bios beta z ostatniego oficjalnego uzyskałem nie wiedzieć dlaczego dodatkowych 50mhz na procesorze bez tykania jakichkolwiek ustawień. Nie mam pojęcia co tam pogrzebali ale działa. Nie chce mi się grzebać głębiej w ustawieniach bo może wygrzebał bym więcej tych mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHimera Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 a w biosie nie jest przelaczona? w biosie jest tylko ustawienie dla drugiego slota(żółtego). Dla głównego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 wyjmij przetrzyj styk włóż ponownie, mialem tak samo jak włozylem karte z zatłuszczonym stykiem (czyms tam byla przetarta niechcący). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHimera Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Czyszczenie styków jednak nie pomogło. No trudno spróbuje jeszcze na innej grafice i świeżym systemie, jak to nie zadziała to kolejne 2tyg bez mobo będę. Dzięki za różne sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 Coś mi nowy bios B4 oszukuje napięcie procesora. W biosie jest na 1,350V a realnie w cpu-z i core temp wynosi 1,150V. Procesor to E7200 ale niestety chyba mam padake ponieważ powyżej 360mhz ledwo wstaje :/, eist wylaczony. A pamięci A-data Extremme 800mhz 1gbx2. Ma ktoś biosik B3? Przydałoby mi przetestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 miałem b3 i mam teraz b4 w miarę tak samo pokazywał v na procku no trochę dziwnie jaka masz wyłączone eist ps a co byś chciał testować na b3 ? ale jak masz stabilnie to nie ma się czym przecież przejmował :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 (edytowane) dzisiaj postanowiłem zmienić bios przy okazji instalacji Win7. Czy to normalne, że po ściągnięciu ze strony MSI biosu 1.A0 oraz flashowaniu, CPU-Z wyświetla wersję 1.10 ? Edytowane 10 Października 2009 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fernandez Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2009 tak dobrze A = 10 w systemie szesnastkowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 dzięki, wszystko śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Witam, mam problem mały. Mobasek właśnie mi wrócił z gwary(padła sekcja zasilania), podłączam wszystko i chodzi. Patrze a graficzna(9600gt) działa w trybie x4 mimo że jest podłączona do głównego slota. Spotkał się kiedyś ktoś z takim czymś i wie co na to poradzić? Reinstalka sterów ani wrzucanie różnych biosów nic nie pomaga. Czy znów wysłać mobo na gware bo chyba nie do końca się spisali? Na asus p5b dlx byl podobny problem, po OC mobo przestawialo pcie w tryb x1. Niekrotym pomagalo reczne ustawienie pcie na 99-105 mhz. Spróbowac nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHimera Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 @pix3l też pamiętałem o tym ale to nie pomogło. I jak się okazało graficzna sprawna jest, wiec mobasek leci na gwarancje. @Curly18 programowe sprawdzanie napięc to zuoo. Zobacz miernikiem czy nie oszukuje i będzie jasne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Witam Taki problemo mam. Padla płyta wybebeszyłem z kompa wsadziłem tylko ram i proca i za 10 razem ruszyła. Dalem do servisu ( nie autoryzowany) stwierdził ze pasty gdzieś tam nie dałem i padło jakieś zasilanie.Jak kupiłem płytę 11 miesięcy temu to zmieniłem pastę i wsio działało, nawet podkręcony był przez parę miesięcy. Zmniejszyłem taktowania (place sam rachunki za prąd :P). i po 6 miesiącach CIACH :P. Chce wysłać to na gwarę do sklepu gdzie kupowałem tylko taki myk. Srebrna blaszka z logiem mi odpadla i zginęła, mogą się przyczepić na gwarancji ??. Sorki za brak polskich czcionek ale lap ma 64 mega ramu a na nim xp ;p. Pozdrawaim ED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2009 1. Czy na tej płycie moge liczyć na bezproblemową prace z q8200 + oc? Chciałbym go wykrecic do ok 3.0Ghz (czy sekcja zasilania i takie tam podołają)? 2. Jakie ramy najlepiej kupic do tej plyty jesli chce miec 4GB? Narazie mam 2x1 mushkin em2 6400 tak mysle czy zmieniac na jakis komplet 2x2 4x1 pozwybajac sie tych w/w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 1 bez problemu da rade 2 ja bym brał Goodram Pro 1066 2x2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...