Skocz do zawartości
Kaeres

Wydajnosc GF FX 5200/5600 Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Ta... tylko ja jakoś w sklepach tego GFFX nie widze - więc nie pisz, ze sie w przepisowym terminie ukazał.

EDIT: Sorry :) Właśnie na frazpc przeczytałem, ze gdzieś tam w azji już mają. Za 500$. Pare miechów po premierze układu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam takie bzdury jakie pisze gengiszcostamcostam to az pomyslalem zie sie wypowiem. Mialem i karty od nv i od ati. Najpierw opisze configi ja mam radka BBA a moj kumpel ma gainwarda 4200 procki obaj 1700+B0@145*12,5(troche wiecej niz 2,2+) i do tego obaj mamy po 512 ramu. Montitor to dwa Neci Fe 791SB@100HZ przy 1024na 768. 

Jakosc obrazu na pulpicie sprawdzana przy tej samej tapecie bo czesto on przychodzi z kompem do mnie bo gramy w UT po lanie. Jakosc jest lepsza na Ati i tylko kompletny ignorant powie ze jest inaczej albo ten kto nie widzila nigdy jakosci obrazu u konkurencji!!!! Dalej na Nvidi jest ciemno jak cholera w kazdej grze moj kupel musi ustawiac gamme itp i mimio ze ma w panelu sterowania dobrze ustawione to w filmach i grach jakos jest ciemno i pierwsza rzecz jaka robi moj kumpel to pojasnienie obrazu. U mnie gamma w sterownikach jest domyslenie i w grach nic nie musze zmieniac. Do tego dochodzi wyjscie tv ktore na nvidi nie istenieje przy ati!!!!!!

Szybkosc - tutaj z czystym sumieniem przyznaje ze jego karta jest szybsza przyklad 3dmark 2k1 ja mam 9500 on ma kolo 11 tysiecy pytanie tylko co z tego wynika ????? Nic nie wynika z tego bo na razie obaj mamy plynnie w kazdej grze. A co bedzie jak wyjdA nowe gry WTEDY TO NIE BEDZIE ROZNICY CZY MASZ 10 KLATEK NA RADKU CZY 13 NA NV SKORO I TAK TO JEST SLIDE SHOW!!!!!!!! Niestety taka jest brutalna prawda ze jezeli chcesz grac w nowosci z jakoscia grafiki na wysokim poziomie trzeba miec mocny sprzet a za pol roku nie bedzie nim ani RADEON 8500 ANI NV TI 4XXX A najlepiej to widac na nowym 3d marku ja mam 1200 kolega ma 1400 i co jest happy??????

Sterowniki jak niektorzy pisza sa slabe ale to jest nie prawda to nie sterowniki sa slabe tylko tworcy gier to ignoranci!!! Z jedyna gra jaka mialem problemy to nieszczesne GTA III ale te problemy nie byly jakimis bledami w grafie tylko wolnosc dzilalania potem wyszedl patch i bylo ok.   

A wracajac do tematu Gforce FX to jest to wielki niewypal i tylko ten komu oczy zarosly nv mowi inaczej. Twierdzenie ze 5200 jest tani i ma dx9 to tak jak by powiedziec maluch z karoseria porshe to samo Niby tak tylko nie te osiagi ;)) I tak samo jest z 5200 kiedy wyjda gry z dx 9 to 5200 mimo ze go obsluguje to bedzie wart tyle ile dzisiaj gf2mx. Do tego dochodzi termin tych kart a to moze styczen a to moze luty i na dobra sprawe nikt nie widzila kart oprocz testerow. Pamietacie jak to bylo ja wyszedl 9700pro od razu wyszedl topic 

z tematem o FX wszyscy pisali co to bedzie ze zje Ati na sniadanie a jak wyszlo to sie okazalo ze to zadna rewelacja I Teraz co niektorzy pisza co to bedzie jak wyjdzie nv35. JA WAM ODPOWIEM NIC NIE BEDZIE BO NV NA STALE UTRACILA POZYCJE LIDERA !!!!!!!! Kiedy pokaza sie karty na rynku, radki 9500pro beda w takiej atrakcyjnej cenie ze nikt nawety nie spojrzy na 5200 no chyba ze ludzie skladajacy kompy w hipermaketach ;)

Teraz W tzw. High endzie nv nie ma zadnej karty sorx ma na wykresach i slajdach :P O tych kartach z kilkudziesiecioma decybelami nawet nie wspominam ;)

Podsumowujac moje dlugie rozwazania powiem tak: Aby tak dalej Ati!!!

ps. I to dowodzi faktu ze Kanadajczycy moga wygrac z Amerykanami jak ktos ogladal South Park to wie o czym mowie ;) a i temat Saddam na czasie ;))))

Bardzo rozbudowany aczkolwiek nie wiem czy twordczy post.

Jakosc obrazy jest wzgledna. Widze, ze macie nawet te same tapety. To jakas zmowa :P

Ja podejmuje sie wyzwania na szable - jestem ignorantem !!!

Masz cos nie tak z kumplem jak borok ustawia jakies gamma do gier :) - ustawine jest git i tyle !!!

Co do wyjscia TV to puszczam kumplowi na mojej NV film LOTR TTT i mowi, ze obraz jak w normalnym filmie w telewizji. Wiec jakosc wyjscia TV w ATI mam gdzies (to nie zadne czcze pisanie, tylko FAKTY).

Szybkosc 30% to zaledwie nic przy 100 FPS. Ale przy 25FPS to juz jest haczenie lub plynnosc. Co wybieram ?.....

Co do 5200 FX to po prostu jest lepsze od R9200. I pisanie o jego mozliwosciach dx9.0 jest chyba normalna, zdrowa rzecza.

A czy to przyniesie jakies skutki w postanci lepszej grafy to tak pewne jak dx 8.1 i jego tru form + PS 1.4 w R8500 :D:D:D

Prorok z Ciebie jezeli uwazasz, ze NV stracila pozycje lidera na zawsze. Naucz mnie tego.

A tematow przechwalania sie FX nad Rxxxx bylo tyle co tematow Rxxxx nad Nxx.

Jakbys wiedzial o co chodzi z Saddamem to bys nie wspominal. To nie jest smieszne. Moze dosiagnac nawet Twoja rodzine za pare dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[....  Jakbys wiedzial o co chodzi z Saddamem to bys nie wspominal. To nie jest smieszne. Moze dosiagnac nawet Twoja rodzine za pare dni.

Totalny offtop ale co ma Saddam i sprawa Iraku do Polski i vice versa ?

Jakie realne zagrożenie dla Polaków w Polsce widzisz w obecnym reżimie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[....  Jakbys wiedzial o co chodzi z Saddamem to bys nie wspominal. To nie jest smieszne. Moze dosiagnac nawet Twoja rodzine za pare dni.

Totalny offtop ale co ma Saddam i sprawa Iraku do Polski i vice versa ?

Jakie realne zagrożenie dla Polaków w Polsce widzisz w obecnym reżimie ?

Ey to miał być niby topic o GF FX 5200 i 5600 a nie o <span style="color:red;">[ciach!]</span>ym Saddamie nie? Na oślej łączce se pogadasz osaddamie.

Co do samych kart - 5200 może jest "średnia", ale obadajcie ceny:

5200 64DDR - 79$

5200 128DDR - 99$

5200 Ultra 128 DDR -149$

Zapomnieliście, że ten 5200 to miał być odpowiednik Gf MX - czyli coś słabaszego. Nazwijmy go Gf FX 5200 Mx - to jeśli on ma takie wyniki to ja (pip :) ) to teraz jakbyśmy mieli spowodować, że ten 5200 Mx miałby być pełny (bardziej dopracowany) to otrzymujemy karte która moze pobić rynek! O co mi chodzi: na początku może to niesą super wyniki, ale gdy minie troche czasu to te 5200 może być czymś dosłownie super!

Jak już ktoś na forum wspominał "Ati ma tanie dobre karty" - NV prawdopodobnie pójdzie w tym samym kierunku co Ati i może coś się z tego wykluje :).

Osobiście wolałbym jakby jakieś 3 słąbe firmy połaczył się i zrobiły coś co byłoby lepsze od Radeona 9800Pro tak z 4x i Nvidia połączyła swe siły z Ati i zaczełyby współpracować - Nvidia zajełaby się tym co obecnie robi najlepiej czyli chipsetami nforce2, a Ati wykorzystałaby tehnologie kart NV i zrobiłą coś super :D Ale niestety to są marzenia ściętej głowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres tak bronisz tej karty (5200) aj ja ciagle nie moge sobie uzmyslowic dla czego??? Zadam ci pytanie czy powiedzmy za pol roku jak bedziesz wymienial grafe to kupisz sobie tego gforca??? Kupisz bo ma dx9 i robisz z tego olbrzymia zalete. Tymczasem to nie jest zadna zaleta gdyz obsluga dx9 nie zmienia faktu ze jest to po prostu slaba wydajnosciowa karta ktora juz teraz mimo iz nie ma gier na silniku dx9 odstaje i to znacznie. Dam ci przyklad - to tak jakby do gf2 dodac obsluge dx8, co bylo by w grach ladnie ale czy szybko???? Co z tego ze jest poprawiony antyaliasing i anizo skoro po wlaczeniu tych funkcji to juz zaczyna sie chaczenie. Jeszcze jedno ja nowe karty z dx9 porownuje z kartami ati ktore tez nowego directa obsluguja. A tutaj jest tak: 5600 slabszy od radka 9500 pro (o 5200 nie mowie bo po co) 5800 ultra slabszy od 9700 pro juz nie mowie o 9800. Zaraz zakszykniesz problem ceny. Powiem ci ze zyjemy w takim glupim kraju bo u nas jest drogo ale jak patrze na ceny w stanach www.pricewatch.com to tam juz 9500 pro sa po 170$ i ciagle z dnia na dzien spadaja a teraz po obnirzce to bedzie jeszcze mniej. Wiem ze tych cen nmie mozna przekladac na polske ale jak u nich karta tanieje przez tydzien 10 % to u nas stanieje z 5. A teaz ci powiem ze te karty nvidii pewnie sie beda dobrze sprzedawaly nawet ze beda slabsze wydajnosciowo. Sam wiesz jaki jest w Polsce rynek pecetow. Zestawy w stylu P4 + gfmx440se sa na porzadku dziennym 90% ludzo ktorzy kupuja peceta nie maja zielonego pojecia co w nim jest i czy to bedzie radek 9500pro czy 5200 to im roznicy nie zrobi. Ale nam -nie bojmy sie tego slowa - GRACZOM chyba tak.

A jako puenta powiem ze w tej chcwili ati pod wzgledem wydajnosci jest na czele ale moze nv35 to zmieni. Ja jako user nie jestem zednym ortodoksem danej firmy po prostu wybieram co w danej chwili jest lepsze. Dzisiaj radek a jutro moze nv. Z Toba mimo wiadomej milosci do duetu Intel&nv (nie oceniam tego ) da sie przynajmniej porozmawiac nie to co z tym gengishcostam. Sledze to forum juz dlugo ale wielu osob po prostu nie pamietam jednak takiego czlowieka jak on nie da sie zapomniec!!!!! Popraw mnie jesli sie pomyle ale to jest probka jego ktora pokazuje ze ten czlowiek na forum sie zachowuje. Wyrywki z mniej wiecej roku:

1. jak on ma celeronaT to prowadzi wojne z wszystkimi jaki to jego procek jest super, daje posty o tym ze cos mu kiepsko w sandrze wypada bo nie jest szybszy niz Athlon a wg niego powinien byc i nic nie pomoze ze to prawda doi niego nic nie dotrze!

2. Jaka on ma swietna karte Leadtek ti 4200 to nic ze wszyscy pisza ze sa lepsze karty innych firm (tez 4200), to nic ze ludzi mu pisza ze to cale chlodzenie to shit ktory czsami nie dotyka nawet kosci pamieci - Ale on wie swoje

3. Nastepna jakiego on ma duzego :) ups chcialem powiedziec szybkiego neta nikt na forum nie ma takiej przepustowosci i on oczywiscie musi sie wszystkim pochwalic. I nawet jak by bylo inaczej to do niego to nie dotrze!!!!

4. Jak wymienil plyte i procka to zaczal Ciebie atakowac jaki to twoj slaby procesor i ze jego duron to w ogole demon wydajnosci zjadajacy tualatina na sniadanie. To jest najlepsze pisze to czlowiek ktory moze jeszcze tydzien temu chcwali celka

Dobra wystarczy tego ale obraz jest przwdziwy a mysle ze co niektorzy mogli by jeszcze dorzucic kamyczek do tego ogrodka ;)

A tak w ogole to konkurencja miedzy ati i nv, intelem a amd jest bardzo potrzebna i na niej zyskujemy tylko my konsumenci - nie nie bylo tu aluzji do TPSA ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gengshikhan to dla mnie najwieksza pałka tego forum.

pozniej RedNacz 

a kaeres mimo tego ze  strasznie broni nv i intele to jest powiedzmy wporzadku.

a co do tego co ty piszesz to masz swieta rację :)

ta a ty jeden wielki BOG kurde co wszystkich osądza :D :): hahahaha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gengshikhan to dla mnie najwieksza pałka tego forum.

pozniej RedNacz 

a kaeres mimo tego ze  strasznie broni nv i intele to jest powiedzmy wporzadku.

a co do tego co ty piszesz to masz swieta rację :)

ta a ty jeden wielki BOG kurde co wszystkich osądza :D :): hahahaha

Vengeance - nie sądź, abyś niebył sądzony! Dla mnie genghiskhan jest wporządku (wpradzie walnie jakąś klpe ale jest ok).

Dla mnie niewypałem akurat jesteś ty Vengeance - co ty na to?

Kaeres broni NV i dobrze - odrazu widać kto za kim jest :)

NV zadużo przeszło, żeby tak odpaść z "areny".

Ati było,jest dla mnie szmatławcem.

Wyrażam tylko swoje zdanie - Vengeance tak na przyszłosć - jeśli kogoś nielubisz to zamilcz bo (z twojego punktu widzenia) jeśli zadzierarz z nim to schodzisz do jego poziomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres tak bronisz tej karty (5200) aj ja ciagle nie moge sobie uzmyslowic dla czego??? Zadam ci pytanie czy powiedzmy za pol roku jak bedziesz wymienial grafe to kupisz sobie tego gforca??? Kupisz bo ma dx9 i robisz z tego olbrzymia zalete. Tymczasem to nie jest zadna zaleta gdyz obsluga dx9 nie zmienia faktu ze jest to po prostu slaba wydajnosciowa karta ktora juz teraz mimo iz nie ma gier na silniku dx9 odstaje i to znacznie. Dam ci przyklad - to tak jakby do gf2 dodac obsluge dx8, co bylo by w grach ladnie ale czy szybko???? Co z tego ze jest poprawiony antyaliasing i anizo skoro po wlaczeniu tych funkcji to juz zaczyna sie chaczenie. Jeszcze jedno ja nowe karty z dx9 porownuje z kartami ati ktore tez nowego directa obsluguja. A tutaj jest tak: 5600 slabszy od radka 9500 pro (o 5200 nie mowie bo po co) 5800 ultra slabszy od 9700 pro juz nie mowie o 9800. Zaraz zakszykniesz problem ceny. Powiem ci ze zyjemy w takim glupim kraju bo u nas jest drogo ale jak patrze na ceny w stanach www.pricewatch.com to tam juz 9500 pro sa po 170$ i ciagle z dnia na dzien spadaja a teraz po obnirzce to bedzie jeszcze mniej. Wiem ze tych cen nmie mozna przekladac na polske ale jak u nich karta tanieje przez tydzien 10 % to u nas stanieje z 5. A teaz ci powiem ze te karty nvidii pewnie sie beda dobrze sprzedawaly nawet ze beda slabsze wydajnosciowo. Sam wiesz jaki jest w Polsce rynek pecetow. Zestawy w stylu P4 + gfmx440se sa na porzadku dziennym 90% ludzo ktorzy kupuja peceta nie maja zielonego pojecia co w nim jest i czy to bedzie radek 9500pro czy 5200 to im roznicy nie zrobi. Ale nam -nie bojmy sie tego slowa - GRACZOM chyba tak. 

A jako puenta powiem ze w tej chcwili ati pod wzgledem wydajnosci jest na czele ale moze nv35 to zmieni. Ja jako user nie jestem zednym ortodoksem danej firmy po prostu wybieram co w danej chwili jest lepsze. Dzisiaj radek a jutro moze nv. Z Toba mimo wiadomej milosci do duetu Intel&nv (nie oceniam tego ) da sie przynajmniej porozmawiac nie to co z tym gengishcostam. Sledze to forum juz dlugo ale wielu osob po prostu nie pamietam jednak takiego czlowieka jak on nie da sie zapomniec!!!!! Popraw mnie jesli sie pomyle ale to jest probka jego ktora pokazuje ze ten czlowiek na forum sie zachowuje. Wyrywki z mniej wiecej roku:

1. jak on ma celeronaT to prowadzi wojne z wszystkimi jaki to jego procek jest super, daje posty o tym ze cos mu kiepsko w sandrze wypada bo nie jest szybszy niz Athlon a wg niego powinien byc i nic nie pomoze ze to prawda doi niego nic nie dotrze!

2. Jaka on ma swietna karte Leadtek ti 4200 to nic ze wszyscy pisza ze sa lepsze karty innych firm (tez 4200), to nic ze ludzi mu pisza ze to cale chlodzenie to shit ktory czsami nie dotyka nawet kosci pamieci - Ale on wie swoje 

3. Nastepna jakiego on ma duzego :) ups chcialem powiedziec szybkiego neta nikt na forum nie ma takiej przepustowosci i on oczywiscie musi sie wszystkim pochwalic. I nawet jak by bylo inaczej to do niego to nie dotrze!!!!

4. Jak wymienil plyte i procka to zaczal Ciebie atakowac jaki to twoj slaby procesor i ze jego duron to w ogole demon wydajnosci zjadajacy tualatina na sniadanie. To jest najlepsze pisze to czlowiek ktory moze jeszcze tydzien temu chcwali celka 

Dobra wystarczy tego ale obraz jest przwdziwy a mysle ze co niektorzy mogli by jeszcze dorzucic kamyczek do tego ogrodka ;)

A tak w ogole to konkurencja miedzy ati i nv, intelem a amd jest bardzo potrzebna i na niej zyskujemy tylko my konsumenci - nie nie bylo tu aluzji do TPSA ;)

Fakt faktem, ze u nas w PL te spadki cen i wogole ceny nie sa adekwatne do tych za oceanem.

U nas nie znajdziesz R9500pro za mniej niz 1000 PLN :( i nie bede porownywal 5200 do R9500pro !!

Dlatego wychwalam i bronie 5200 bo jest lepszy od R9000pro i R9200 w tej samej cenie (nawet jeszcze karta nie wyszla wiec i tutaj po miesiacu beda obnizki - ale to juz wszystko pisalem, powtarzam specjalnie dla Ciebie :) ). A o dx9.0 tylko wspomnialem jako plus dla tej karty. Bo niby czemu mialbym tego do plusow nie zaliczyc ?

Z R9800pro narazie nie ma sie co rownac zadnej karty to fakt niezaprzeczalny i nic wiecej nie dodam. R9700pro to juz troszke wolniejsza karta od 5800ultra ale wiadomo cena wyklucza ta druga z konkurowania z czymkolwiek.

A dzingishan tez mnie wqrzyl kilka razy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge prosic o dobra odpowiedz na male pytanko?

Nie czytalem calego topica bo ostatnio nie mam czasu.....

I mam pytania 2:

1. czy bedzie jakis fajny wolniejszy uklad FX z np DX9? za jakies male kwoty pieniezne?

2. kiedy w koncu bedzie ta premiera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

caly czas gadamy o wolnym 5200 z dx9!!!! co ty czytac nie potrafisz??? kurna no co za pytanie - zaraz mnie cos trafi chyba...kurde topik o tym a ten sie pyta :D no ja pier....

TO uważaj! , żeby cię coś nie trafiło. Piorun , lub kula snajperki jakiegos użytkownika tego forum..........

:evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge prosic o dobra odpowiedz na male pytanko?

Nie czytalem calego topica bo ostatnio nie mam czasu.....

I mam pytania 2:

1. czy bedzie jakis fajny wolniejszy uklad FX z np DX9? za jakies male kwoty pieniezne?

2. kiedy w koncu bedzie ta premiera?

1.TOP SECRET :D

2.Kwiecień 2003 (coś w połowie kwietnia)

Za info prosze zwei hundred niemiecka marka und volkswagen :D (Kabaret Potem :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macie problemy lepszy obraz , szybsze ,mialem gainwarda gf3ti200 teraz mam radka 9500pro obraz na karta bardzo dobry , moze jestem slepy , teraz ati czy nv , kupie i tak co bedzie wydajniejsze nawet moze sie to nazywac ECS , wydajnosc cena , zasoby portwela i wybierzesz sobie grafe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o ?

Bo Gf FX 5800 Ultra, a Radeon 9800 Pro (kurde straciłem linka), to się ma tak, że w niektóych testach Radek klepie bide,a w niektórych Gf. Dla mnie oby dwie karty są tak samo dobre, a cena niewiele się różni.

Oy będzie się dziać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty pie.rdo.lisz my mowimy o FX 5600 i 5200(kosztowal bedzie okolo 400 zl) - pierw czytaj temat pozniej pisz - szczegolnie jak temat jest dlugi :D :twisted:

qrwa juz chyba mnie 5 raz wqrwiles. jak nie masz co pisac i chcesz dostawac posty w ten sposób to ja dziekuje. :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty pie.rdo.lisz my mowimy o FX 5600 i 5200(kosztowal bedzie okolo 400 zl) - pierw czytaj temat pozniej pisz - szczegolnie jak temat jest dlugi :D :twisted:

<font color="#FF0000">[ciach!]</font> juz chyba mnie 5 raz wqrwiles. jak nie masz co pisac i chcesz dostawac posty w ten sposób to ja dziekuje. :evil: :evil:
wiesz juz kiedys pisalem ze mi na postach nie zalezy :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...