Skocz do zawartości
cavarr

NVIDIA GeForce GTX 200 / GTS 200 / GT 200 (Tesla) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zastanawiam się nad zakupem Palita GTX 260 Sonic 216 SP, czy zasilacz z sygnatury pociągnie mojego kompa i tą kartę po OC?

Powinien pociągnąć. Mój Tagan 480 ciągnie to co w sigu + 4 twarde dyski. Może tylko szybciej zakończyć swój żywot, bo jak wiadomo lepiej jest mieć jak największy zapas mocy.

Mój Chieftec 420W wyzionął ducha przy configu: A XP@2GHz 1,85V i R9550 w zasadzie bez obciążenia, tyle że wcześniej 3 lata dość intensywnie liczył SETI.

Co do karty jeszcze - Palita nie polecam, bo jest strasznie głośny. Lepiej już chyba Gigabyte'a - niewiele drożej a 3 lata gwary zamiast 2 i ciepłe powietrze wywiewa na zewnątrz. Ja u siebie budy bym zamknąć się nie odważył, a np. w Crysisie po 10 minutach już grafa wyje, nawet bez OC.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak to nie cewki na karcie piszczą ,a raczej z MOBO będzie bo gdy zapodałem Furmarka nastała błoga cisza. Oprócz wentylatora z karty nie było słychać piszczenia. Nic będzie trzeba zobaczyć czy mobo można oddać na gware ze względu na cewki.

szokookoten GTS którego mam w sigu jest cichy. Jest to Gainward Green Edition 512MB. Chociaż po tym jak potrzebuje on aż podwójnego zasilania nie wiem czy nadal mozna go zwać Green Edition :D . Słyszalny jest tylko podczas startu systemu do czasu aż nie zacznie się ładować pasek postępu windowsa (wtedy to wiatrak nie wiem czemu ale lata na max obrotach i chodzi jak suszarka). Pózniej już jest cichuteńko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak to nie cewki na karcie piszczą ,a raczej z MOBO będzie bo gdy zapodałem Furmarka nastała błoga cisza. Oprócz wentylatora z karty nie było słychać piszczenia. Nic będzie trzeba zobaczyć czy mobo można oddać na gware ze względu na cewki.

Wlacz np. 3dmark05/06.

W sterowniku nvidi wymus wylaczenie vsync.

Jak zacznie piszczec w czasie testu to bedzie to wlasnie karta grafiki.

Wejdz w panel nvidi i wymus wlaczenie vsync.

Uruchom 3dmarka.

Jak piszczenie zniknie to bedziesz miec potwierdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja 250gts tez piszczy jak najeta, wczoraj wrocila z gwary (spalony mosfet) i mnie ch*j strzela. Nie wiem jak w grach, wlasnie instaluje gta iv i zobaczymy - ale w furmarku jest to nie do zaakceptowania.

I jeszcze jedno jak tam wasze karty sie grzeja? Moja przesmarowana zalmanem stg-1 w idlu 42 w stresie nawet 80. I co dziwne, to przy tych 80'c wentylator jeszcze nie rozkreca sie na maksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę mi się pisać od początku to wkleje stary post (nie zauważyłem tego tematu - przepraszam). Karta GF Gainward GTS 250 512MB (745/2200).

Witam wszystkich.

Mam nadzieję że piszę w dobrym temacie... Dwa dni temu zakupiłem wyżej wymienioną kartę, ale wczoraj miałem pechowy dzień.. Robiłem pożądki z kablami w kompie (nie wyłączyłem go ;() i przez przypadek wiatrak z karty graficznej wciągną jeden i urwały się 2 skrzydła od tego wiatraczka (były koło siebie). Teraz komputer chodzi jak traktor, karta bardzo wibruje i nie da się wytrzymać. No więc tutaj zaczyna się moje pytanie: Co mam zrobić? Wie ktoś z was gdzie mógłbym kupić taki cooler? Albo może da rade to skleić ;p ? Nie mam dużo kasy (wszystko poszło na kartę) i nie mam zamiaru kupować całego chłodzenia bo stracę gwarancję. Jestem bardzo na siebie zły, że zepsułem nową kartę ;/. Proszę o wszelkie porady.

Edytowane przez kakashi30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrob fotke karty uwzgledniajac turbinke.

Chce zobaczyc czy turbinka z gtx 260 bedzie pasowac do Twojej karty.

Jak bedzie pasowac, to mam na zbyciu sama turbinke.

Spraezentuje Ci ja.

Tylko sobie przesylke zaplacisz i wymienisz we wlasnym zakresie.

To jednak bedzie wymagalo sciagniecia calego chlodzenia z karty i rozebranie turbinki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa.... to nie jest turbinka tylko zwykle smigielko z normalnego wentylatorka.

Idz do sklepu i kup wentylator o srednicy takiej jaka jest srednica tego uszkodzonego wirniczka.

Stary wirniczek wyciagnij zdejmujac od spodu zawleczke z osi.

Zawleczka bedzie pod nalepka i gumowa zaslepka.

Wez ten uszkodzony wirniczek i idz z nim do sklepu.

Przymierz to do nowego wentylatorka i kup.

W domu zdemontuj nowy wirniczek i zaloz w miejsce zepsutego do karty i bedzie :gitarzysta: :gitarzysta:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem. Miałem akurat w domu taki cooler, tzn, ma o kilka mm mniejsze skrzydła i jest ich mniej. Będzie duża różnica w wydajności. W stresie temp. karty sięga 63*C. Nie jest za wysoka? Ale co najważniejsze jest cichsza niż po zakupie i nie hałasuje tak przy 100%. A i jeszcze jedmo, czy te śmigiełko ma prawo wypaść? To chyba już wszystko. Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem GPU z tematu. W czterech różnych angielskich sklepach internetowych ta karta występuje pod 4 różnymi modelami.

GX-260X- AWFC

GX-260X- ADJL

GX-260X- AHDA

GX-260X- AHBF

Różnica jest również w cenie. Około 40 funtów między najtańszą i najdroższą. Czy ktoś może wyjaśnić na czym polegają różnice w poszczególnych modelach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, więc kupuję sobie gts 250. Wybrałem go zamiast HD 4850, gdyż po prostu gram w gry robione pod nią bardziej (gta IV, crysisy, bioshock, lost planet, wiedźmin itd.). Do tego lepiej wymuszają AA, na radku ciągle mi się resetują ustawienia.

Postawiłem na MSI gts 250 TwinFrozr. Czy to dobry wybór? Ciche chłodzenie?

I jeszcze jedna sprawa. Fatalne sterowniki od nv pod Sevena. Może ktoś potwierdzić/zdementować?

Cytat

Windows 7

* żenująco wysokie obciążenie CPU przez sterowniki , dotyczy to większości gier

* usunięty problem znikających krzewów i drzew w trybie dx10 z AA

* połowicznie poprawione skalowanie obrazu w sterownikach powyżej 186.18, w pełni działające(brak problemu z wracaniem ustawienia w control panelu), skalowanie poprawione dopiero od serii 196.xx

* źle działające zarządzanie energii

Aero powoduje, że tryb 3d włącza się praktycznie zawsze, jeżeli robimy cokolwiek pod pulpitem(przeglądanie folderów etc.). Odtwarzanie plików video nie włącza trybu 3d, dopóki go nie przewiniemy raz lub dwa, po tym zabiegu karta przechodzi w permanentny tryb 3d i dopiero po wyłączeniu odtwarzania wraca tryb 2d.

* niedziałające ustawienia gammy , jasności, kontrastu itp. w grach

Ustawienia po wejściu do gry resetują się w sterowniku. Jedynie w grach opartych na silniku UE3.0 nie ma tego problemu. Te same ustawienia mają także wpływ na jasność, kontrast itp. odtwarzanego pliku video w trybie renderowania EVR(standardowy dla Vista/Win7) , VMR7/VMR9 oraz Haali.

* bardzo duże problemy z wydajnością oraz płynnością w Mirror's Ede z włączonym PhysX + AA , które praktycznie uniemożliwiają granie

* wyraźna optymalizacja wydajności PhysX w Mirror's Edge(bez AA)

* mocny spadek wydajności sterowników z Cuda 2.3 i 3.0 w Batman: Arkham Asylum

* bardzo kiepska wydajność w Bioshock z AA

* poprawiona płynność w Colin McRae Dirt 2 z włączonym antyaliasingiem

Podsumowanie

Zawsze mocną stroną sterowników Nvidii były sterowniki dedykowane dla Windowsa XP, niestety od dłuższego czasu widać tendencję do pogarszania jakości sterowników nawet pod XPka. Piętą achillesową sterowników dla Windowsa Vista/7 zawsze było wysokie obciążenie procesora oraz problemy z zarządzaniem energii. Odnośnie pierwszej kwestii, niestety poprawa nie następuje i wraz z nowymi sterownikami obciążenie w niektórych grach wyraźnie wzrasta. Jedyną mocną stroną sterowników Forceware jest ich elastyczność i możliwość wymuszania AF, AA ,V-sync , Ambient Occlusion oraz oddzielne profile dla każdej aplikacji. Obraz przedstawiany w kwestii jakości sterowników Forceware jest często przekłamany i nie jest tak różowo, jak niektórzy myślą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie widze problemow z sterownikami, ale tutaj fachowiej wypowie sie Sideband.

Wystarczy sciagac aktualne sterowniki i wszystko bedzie dobrze.

Chlodzenie karty wyglada ciekawie i przy nisko-srednich obrotach wentylatorkow powinno byc cicho.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postawiłem na MSI gts 250 TwinFrozr.

Cytat

Jak już będziesz miał to podziel się wrażeniami. Napisz jak sprawuje się chłodzenie, czy jest głośnie i czy karta posiada tryb 2D tzn. czy obniża się taktowanie w spoczynku, podczas oglądania filmów, przeglądania internetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jak w temacie grafa 250 gts gainwarda ma na pokładzie dwa gniazda po sześc pinów a w zestawie dali przejściówkę dwa moleksy na sześcio pinowe wtyczkę .Mam dylemat czy podłączać jedne gniazdo czy dwa .Pilnie proszę o podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie nową grafikę - gf gts 250 1gb od msi. Niestety coś jest nie tak. Obraz w grach się pogorszył znacznie. W gta IV i MW2 wyraźnie widać postrzępione linie. Na radku HD 3850 tak nie było. Teraz piksele jakby skaczą. Wszystko na maxa w panelu nV nic nie daje. Próbowałem z włączoną i wyłączoną synchronizacją. Jakość filmów też się pogorszyła... Stare stery driver cleanerem wyczyszczone.

Mam odsyłać grafikę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi