Niemiec Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 mam nastepujacy problem ;) :D : ostatnio grafa mi sie zepsula, wiec wzielem jakas zastepcza (riva tnt) aby miec chociaz net ;). z przyczyn nieokreslonych :D kilka razy wyjmowalem i wkladalem ja do AGP i za ktoryms razem monitor mi sie niewlaczyl :/ olalem to bo myslalem ze cos z grafa, jechalem przez pewien czas na pci i wkoncu mam karte na AGP (choc niejestem na 100% pewien czy dziala) ale jak wlaczam kopa to monitor sie niewlacza, wchodzi normalnie do windowsa, post wskazuje FF, jak sie komputer wlacza to jest 1 pikniecie: i moje pytanie jak to jest mozliwe ze rozwalilem samo agp, na plycie niewidac zadnych uszkodzen, i czy to moze niejest agp tylko cos w biosie jest przestawione ?? HELP BTW na 100% sprawna karte bede mial prawdopodobnie jutro TNT moglo je rozwalic bo jak dobrze pamietam nforce wspiera tylko AGP*4 i zasilanie 1.5V a ty wsadziles karte na agp*2 i zas. 3.3V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 strzala, mam taki problem ze na jakichkolwiek sterach nforce wyzszych niz wersja 2.03 nie mam dzwieku w tylnych kolumnach 5.1 w winampie jak mp3 leci (mimo ze equalizer pokazuje ze jest), skusilem sie ostatnio na nowe stery 2.45 bo poprawiaja 3D audio w battlefieldzie1942 i paru grach a tu znowu zonk tak jak bylo w przypadku poprzednich sterow nforce (ktore wywalilem i tak), tylko na 2.03 mam dzwiek z tylu a wolalbym jednak 2.45 zostawic czy ktos mial moze podobny problem na rda+ lub innym nforce i wie jak temu zaradzic? thx za pomoc W Winampie >>> preferences >>> plugins >>> output >>> w zakladce DirectSound output >>> zaznacz "allow hardware acceleration" >>> powinno pojsc :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menfi Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 mam nastepujacy problem ;) :D : ostatnio grafa mi sie zepsula, wiec wzielem jakas zastepcza (riva tnt) aby miec chociaz net ;). z przyczyn nieokreslonych :D kilka razy wyjmowalem i wkladalem ja do AGP i za ktoryms razem monitor mi sie niewlaczyl :/ olalem to bo myslalem ze cos z grafa, jechalem przez pewien czas na pci i wkoncu mam karte na AGP (choc niejestem na 100% pewien czy dziala) ale jak wlaczam kopa to monitor sie niewlacza, wchodzi normalnie do windowsa, post wskazuje FF, jak sie komputer wlacza to jest 1 pikniecie: i moje pytanie jak to jest mozliwe ze rozwalilem samo agp, na plycie niewidac zadnych uszkodzen, i czy to moze niejest agp tylko cos w biosie jest przestawione ?? HELP BTW na 100% sprawna karte bede mial prawdopodobnie jutro TNT moglo je rozwalic bo jak dobrze pamietam nforce wspiera tylko AGP*4 i zasilanie 1.5V a ty wsadziles karte na agp*2 i zas. 3.3Vhmm ale jezeli bylo by na agp2 to bym niemogl jej wlozyc w AGP ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 hmm ale jezeli bylo by na agp2 to bym niemogl jej wlozyc w AGP ?? a tego to nie wiem, bo nie sprawdzalem. ale mam teraz TNT w domu i jutro sprawdze, ale bez wlanczania kompa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 chlopaki wracam ze swoim tematem: "mam problem ze swoim Radkiem pod XP na Epoxie. Problem w tym ze komputer nie zawsze mi sie chce wystartowac, nie wiem w czym tkwi przyczyna. Wymieniałem zasilacz i jest to samo, komputer z FX'em chodzi wporzo, a moj RADEON na innej jednostce nie zgłasz zadnych problemów" tak jak wszyscy radziliscie zmieniłem huntKeya 300w na chiefteca 360 (czego nie żałuje chocby ze wzg na ciszę), ale zostałem z problemem, system dalej nie wstaje, czasem musze z 5,6 razy go właczyc aby załapal, czasem wył alarm i pokazywał sie post d1 (?? nie pamietam juz dokladnie) na debug port poradzcie cos, mam rekalmowac płytę?? Spr. kondensatory na mobo :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Hawk, ale co dokładnie mam sprawdzic??? bo nie jestem az tak biegly... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 obejrzyj kondenstarory wokool socketa (np te kolo mosfetow) kondenstro to taki wales stojacy pionowo na mobo zobacz czy nie napecznialy, czy ktorys nie jest pekniety itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Jakby był pęknięty to raczej płyta by nie załączyła - poza tym napisał że ma takie kłopoty tylko przy radeonie - sam nie wiem co to może być. Sprawdź w instrukcji co to jest błąd d1 - ja jestem w robocie. BTW: Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie ze strony 38? Bo ja już wysiadam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 moze akurat przy radku pobor pradu powoduje ze niewielie uszkodzenie staje sie wystraczajaca przeszkoda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Hawk, ale co dokładnie mam sprawdzic??? bo nie jestem az tak biegly... Mierzyłeś napięcia na zasiłce :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 BTW: Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie ze strony 38? Bo ja już wysiadam... Ten "reset" obejmuje ustawienia całego biosu czy tylko proca :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n4p Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Siema. No sie ostro zdziwilem jak przeczytalem ze tnt moze rozwalic agp 8O sam tego uzywam na 8RDA i spoko chodzi. Btw PYTANKO : Wie ktoś jak zniwelowac to bzyczenie (mam win 98 se) ? Poradzialem sobie z tym ale zn00f problem się pojawił i <span style="color:red;">[ciach!]</span>lca dostać mozna. A i teges moj athlonek XP 1700+ poszedł na 2400+ na codegenie 300 [; 8O. Jak ktoś wie jak wywalic byzczenie to będę bardzo wdzięczny :) mcsopel@wp.pl Ps. Sorry za off topic :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n4p Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Siema. No sie ostro zdziwilem jak przeczytalem ze tnt moze rozwalic agp 8O sam tego uzywam na 8RDA i spoko chodzi. Btw PYTANKO : Wie ktoś jak zniwelowac to bzyczenie (mam win 98 se) ? Poradzialem sobie z tym ale zn00f problem się pojawił i <span style="color:red;">[ciach!]</span>lca dostać mozna. A i teges moj athlonek XP 1700+ poszedł na 2400+ na codegenie 300 [; 8O. Jak ktoś wie jak wywalic byzczenie to będę bardzo wdzięczny :) mcsopel@wp.pl Ps. Sorry za off topic :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 produkuja juz RDA+ w rewizji 3.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Co to kondensator to wiem, wlasnie je sprawdzilem- wygladaja spoko Problem mam zawsze ze startem, jak juz ruszy to idzie jak przecinak, zadnych zwieszen napiec nie mierzyłem bo nie mam czym, moge sprawdzic jedynie co podaje moja mobo jak sie nie chce zalaczyc i wisi, na debug port wyswietla mi 2b ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menfi Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 a wiec ponawiam pytanie ;) :D czy ktos moze mi odpowiedziec czy w biosie mozna cos przestawic tak zeby karta na agp niedzialala tylko na pci ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 a wiec ponawiam pytanie ;) :D czy ktos moze mi odpowiedziec czy w biosie mozna cos przestawic tak zeby karta na agp niedzialala tylko na pci ??Jest w biosie taka opcja "init display first" >>> mozna ja ustawic na "pci" lub "agp" - co wybierzesz zalezy od ciebie... :wink: :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 strzala, mam taki problem ze na jakichkolwiek sterach nforce wyzszych niz wersja 2.03 nie mam dzwieku w tylnych kolumnach 5.1 w winampie jak mp3 leci (mimo ze equalizer pokazuje ze jest), skusilem sie ostatnio na nowe stery 2.45 bo poprawiaja 3D audio w battlefieldzie1942 i paru grach a tu znowu zonk tak jak bylo w przypadku poprzednich sterow nforce (ktore wywalilem i tak), tylko na 2.03 mam dzwiek z tylu a wolalbym jednak 2.45 zostawic czy ktos mial moze podobny problem na rda+ lub innym nforce i wie jak temu zaradzic? thx za pomoc W Winampie >>> preferences >>> plugins >>> output >>> w zakladce DirectSound output >>> zaznacz "allow hardware acceleration" >>> powinno pojsc :idea:hmm juz wrocilem do 2.03 ale jutro sprobuje :), thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bAterion Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 czy ktos ma pomysl na to co sie u mnie dzieje, zmierzyliscie sie kiedys z czyms takim i co to jest bląd b2 :?: , instrukcja o tym nie traktuje- albo ja niedowidze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 BTW: Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie ze strony 38? Bo ja już wysiadam... Ten "reset" obejmuje ustawienia całego biosu czy tylko proca :?: Tylko proca - tzn. bootuje się jako 1100MHz (częstotliwość pracy pamięci jest wyświetlana 200MHz DDR - czyli 100MHz), ale gdy wejdę do biosu widać nadal ustawienia 10 lub 10.5 no i oczywiście wszystko inne (timingi pamięci itp.) jest zachowane. Miałem wcześniej inny egzemplarz i nie było takich cyrków). Żeby ustawić 2000MHz muszę cudować np. 12x166, nie mogę normalnie, po ludzku ustawić 10x200. Aha, ostatnio zobaczyłem że to samo dzieje się na mnożniku 9 (na 9.5) jest już spoko. Podkreślam jeszcze raz że problem dotyczy tylko magistrali ok. 200MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 BTW: Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie ze strony 38? Bo ja już wysiadam... Ten "reset" obejmuje ustawienia całego biosu czy tylko proca :?: Tylko proca - tzn. bootuje się jako 1100MHz (częstotliwość pracy pamięci jest wyświetlana 200MHz DDR - czyli 100MHz), ale gdy wejdę do biosu widać nadal ustawienia 10 lub 10.5 no i oczywiście wszystko inne (timingi pamięci itp.) jest zachowane. Miałem wcześniej inny egzemplarz i nie było takich cyrków). Żeby ustawić 2000MHz muszę cudować np. 12x166, nie mogę normalnie, po ludzku ustawić 10x200. Aha, ostatnio zobaczyłem że to samo dzieje się na mnożniku 9 (na 9.5) jest już spoko. Podkreślam jeszcze raz że problem dotyczy tylko magistrali ok. 200MHz. to co opisujesz wygląda na start biosu z ustawieniami default z powodu nieudanego uruchomienia kompa (bios się poprostu wykłada), może twój Athlonek ma humory :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 a może któreś z napięć przy starcie troche siada i bios wstaje jako default Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Witam Mam dziwny problem z mnoznikami (podobny jak Paszczu) 9,5x200x1.50(1.52) ok 10xNIE IDZIE 10.5xNIE IDZIE 11x200x1.725(1.72) 60C odczyty temp USDM 1.07 i napiecia na zasilce (o qrwa): CPU 1.76V +5 4.56V +12 13.31V -12 13.92V -5 6.00V czemu przy fsb 200 nie idą Mi mnozniki 10x i 10.5x?? Komuś idą??? na FIC AU13 smigało jak trza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Hawk: dzięki za zainteresowanie, proc był od początku ten sam. Co od napięć - to dlaczego przy wyższym taktowaniu/vcore wsteje i chodzi bez problemu (zresztą zasiłkę mam porządną) Watcher - witaj w klubie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Ludzie, mam dziwny problem:) Mam epoxika jak w podpisie (8RDA+) z >> DWOMA << radiatorkami Zalmana na mostkach NB I SB(te zlote miedziane radiatory Zalmana ), niezlego coolera (Arctic Cooler Cooper Silent 3500 obr/min) iprocka 1700+. Gdy chce go przetaktowac to tak - przy FSB ponizej 200 idzie spokojnie (do 180 MHz) nawet na wysokich mnozniklach. Aler gdy chce zejsc z mnoznikiem i wejsc na FSB 200 (czyli np. 200*10.5) to komputer normalnie stratuje jest gites, ale w trakcie 3DMarka 2001 SE sie zawiesza i trzeba restartowac i zmieniac FSB:) Myslalem ze to wina AGp, ale po zmianie na stale 66 MHz jets to samo... Czego to wina? Napiecie mam przy 200 MHz caly czas 1.5 Volta - moze to to? moze podniesc? ALe z drugiej strony mam goownianego Codegena 300 Watow:) Jesli to wina zasilki to moze warto poczekac z kreceniem io kupic CHiefteca 360? POMOZCIE MI BO NA TAKIEJ PLYCIE< PAMIECIACH< CHLODZIENIU I PROCU FSB PONIZEJ 200 TO WSTYD :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 podnies napieci na procku i na memorkach ps.zalman nie jest miedziany tylko aluminiowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 No jasne, masz racje sorki za blad :) A co do napiecia - czy awrto "ryzykowac" podnoszenie napiecia na Codegenie? Narazie moj proc leci tak 180*11.5 co daje 2070 czyli 2600+ ale BEZ PODNIESIONEGO NAPIECIA. Powiadasz zeby zwiekszyc napiecie jak ja sie boje zeby mi asie proc z plyta przez zasilke na wakacje nie spalil :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 spróbuj- nic nie powinno sie dziac jak dasz np 1.6 daj np. 10,5 x200 na 1,6 v i memory 7 3 3 2.5 na 2.66 v -choc jak te twinmosy masz na mtec to powinny biegac smiał na 200fsb z 6332 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzli Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Mialem ten sam problem dopoki nie zrobilem Vdd moda. Nawet na napieciu 1,8V na procku i napieciu na pamieciach ( tez TWIM MOSY )2,9v nastepowal zwis w 3dmarku w tescie ze smokiem. Od tamtej pory wszystko smiga az milo i zasilacz Codeschit 300W jakos wytrzymuje.Sprawdz jaki masz mostek, moze A2 tak jak moj i to jest powodem zlego dzialania na 200MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Hawk: dzięki za zainteresowanie, proc był od początku ten sam. Co od napięć - to dlaczego przy wyższym taktowaniu/vcore wsteje i chodzi bez problemu (zresztą zasiłkę mam porządną) Watcher - witaj w klubie :lol: no, to moze byc problem z prockami LT3C na 8RDA+ :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...