Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Zaraz po starcie na wyswietlaczu FF nie zapala sie nawet power led wiatraki ruszaja dyski tez a potem cisza tylko na monitorze info OVERRIDE SYNC ERROR.Juz probowalem uruchamiac bez pamieci bez grafy itd itd a tu cisza.KTOS TAK MIAL????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]dzieki za odpowiedz. niezmiernie sie ciesze ze oznacza to Fszystko Fporzadku

''FF'' oznacza Fucking Fine lub Fucking Fucked :twisted: ... u mnie do tej pory jest zawsze F... Fine 8) :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz po starcie na wyswietlaczu FF nie zapala sie nawet power led wiatraki ruszaja dyski tez a potem cisza tylko na monitorze info OVERRIDE SYNC ERROR.Juz probowalem uruchamiac bez pamieci bez grafy itd itd a tu cisza.KTOS TAK MIAL????

Tu jest mój post - miałem podobną awarię (padnięty BIOS). Reklamuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z tymi napieciami w wersji 8rda3I - czy sa takie jak w wersji 8rda3+?

Po czym w epoxach rozpoznac ktora to rev. i czy dla 8da3I sa takie same rev. jak dla 8rda+?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Mam obsadzone dwa banki (1;2) na Epoxiku, czyli magistrala 128-bit, ale jak odpale AIDE32 to wskazuje ona szerokosc magistrali 64-bitowy(a). Dodam ze przy starcie mam wyrazny komunikat "Dual Channel Enable" Czy to sie mnozy x2? Czy jest cos nie tak? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Mam obsadzone dwa banki (1;2) na Epoxiku, czyli magistrala 128-bit, ale jak odpale AIDE32 to wskazuje ona szerokosc magistrali 64-bitowy(a). Dodam ze przy starcie mam wyrazny komunikat "Dual Channel Enable" Czy to sie mnozy x2? Czy jest cos nie tak?  :?

Mi też wszystkie programy pokazują 64bit ale nie zwracam na to uwagi - pewnie tak ma być. Ważne, że CPU-Z ma dobrą detekcję trybu Single/Dual. Sprawdzałem specjalnie i zawsze bezbłędnie wykrywa tryb w jakim pracują kości pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego CPU-Z 1.21 cały czas uparcie pokazuje na procku 1.616V-1.632V? W BIOSie zmieniam "V" w zakresie 1V w góre i w dół, a w CPU-Z jest ciagle to zamo napiecie.

Czy na Athlonie - B0 trzeba robic jakiego V-moda do wiekszych napiec - np. pow. 1.7V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym świeceniem Lanu to chyba normalna sprawa. W końcu płytka chyba ma Wake On Lan? ;)

Gdzie się w BIOSie "Wake On Lan" wyłacza?

od czego masz ksiazeczke? bez przesady :evil:

Wszytko fajnie tylko w dokumentacji jest jak wyłaczyc LANa zupelnie, a ja chce tylko wyłaczyć opcje "Wake On Lan" - jesli to wogole mozeliwe (chce sie pozbyc tych swiatelek w stanie spoczynku) Jak wiesz jak to zrobic, to prosze o info. Mozesz chyba napisac jedno zdanie?

Czy ktos wie jak sie tego pozbyc? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ,mam 8RDA+ od ponad 6 miechów , przez ostatnie 5 miesięcy mój zestawik chodził jak w podpisie ,

najbardziej cieszyło mnie dość zadowalające FSB 216 MHz bez żądnych VModów ,

niestety od ponad miesiąca mój TwinMosek nie hcce wytrzymać wiecej niż FSB 204 MHz

a wszytko po tym jak go wsadziłęm na parę godzin testów

do płyty mojego kolesia , wszystko robiłem z należytą uwagą ! !

Do tego wszystkiego od około 2 miesiecy używam wyższego napięcia na CPU ,

kiedys miałem Full Stable na VCore 1.625 obecnie 1.675

FSB 204x11 2253MHz

jak by mało było kłopotów to od czasu podniesienia napięcia VCore

MOFSETY grzeją sie aż zaczynają parzyć :(

Moje pytanie brzmi : Czy ktoś z Was spotkał sie z podobnym problemem ,aby pamiątka po wsadzeniu do drugiego kompa

i kilku godzinnym uzywaniu straciła na jakosći/wydajności ????

Wygląda na to że mój Epoxik się chyba zestarzał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zupełnie inny problem:

na dzień dobry chodziłem na fsb=220. Aby nie katować Bartona zmniejszyłem do 217 i było wszystko bardzo dobrze przez kilka miesięcy.

Po jakimś czasie zaczął mi się restartować komputer: mam wrażenie, że pierwszy siada HDD - ale to tylko wrażenie.

Zmniejszyłem fsb do 207 i jest wszystko O.K.

Co jest grane? Mostek północny? Chłodzenie jest oryginalne: radiator + wentyl EPOXa. Pamiątki? Ale przecież się wygrzały!

Zasiłka to kilku miesięczny Fortron od Hadysza 300W. napięcia spoko chociaż Vcore spada chwilami poniżej 1,6V (dokładnie 1,58V). Generalnie oscyluje między 1,616 a 1,632.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mamy całkiem podobne problemy , Ja nawet dołozyłem drugą zasiłkę ,właśnie testuje kompa od 2 dni ,

troche pomogło ale z ostrym kręceniem karty nie daje rady

a dodam że posiadam GByte Radeona 9600 Pro który powinien chodzić spoko na 490-700

niestety GPU choć zimne max co wytrzymuje to 460 MHz ,pewniakiem mój Epox coś chrzani z napięciami ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, co daje podniesienie napiecia na mostku północnym? Jest wiekszy stab., lepszy overclocking, czemu to ma pomóc? :?

Mam proca 1700+ (B0) podkręconego na 2310MHz (10.5x220), ale stabilnie jest dopiero przy 1.9V, czy aby nie za wysokie to napięcie? Mam zalmana 7000A-Cu i jak troszke (ok 2h) pogram to temp. w Epoxowym USDMie jest na poziomie 54 st. (Zalman na 5V). Jest git, czy sie moge obawiac? :wink:

Jak wysoko mozna podnosic napiecie na Hynixach, bez zakladania dodatkowych radiatorow. Pociagna na 2.9V bez "chłodziwa"? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, co daje podniesienie napiecia na mostku północnym? Jest wiekszy stab., lepszy overclocking, czemu to ma pomóc?  :? 

Mam proca 1700+ (B0) podkręconego na 2310MHz (10.5x220), ale stabilnie jest dopiero przy 1.9V, czy aby nie za wysokie to napięcie? Mam zalmana 7000A-Cu i jak troszke (ok 2h) pogram to temp. w Epoxowym USDMie jest na poziomie 54 st. (Zalman na 5V). Jest git, czy sie moge obawiac?  :wink:

Jak wysoko mozna podnosic napiecie na Hynixach, bez zakladania dodatkowych radiatorow. Pociagna na 2.9V bez "chłodziwa"?  :?

mozesz przestac zasmiecac ten topic?? z tymi pytaniami to tu: http://forum.purepc.pl/viewforum.php?f=23 i tu: http://forum.purepc.pl/search.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to Bezsens ,żeby ustawiać ramy Asynchronicznie

Sprawdź sobie wydajność :)

Power znaczy sie największą wydajnosć osiągasz na ustawieniach CPU FSB / RAM 1/1 albo 100% jak kto woli

inaczej synchronicznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież  to  Bezsens  ,żeby ustawiać  ramy  Asynchronicznie

Sprawdź sobie wydajność  :)   

Power  znaczy sie największą wydajnosć osiągasz na  ustawieniach  CPU FSB / RAM  1/1  albo  100%  jak kto woli

inaczej  synchronicznie

Dla mnie najważniejsze jest FSB! A ramy poszłyby max na 200mhz synchro, więc nawet pod względem wydajności lepiej jest asynchronicznie 225Mhz. Tzn. tak myślę, nie zdążyłem tego jeszcze sprawdzić ;) Ale zysk 25Mhz x2 na chipsecie i FSB to dużo...no chyba że się mylę. :? Hmm No dobra, sprawdzę to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...